Bitwarden Recenzija za 2024

bitwarden

Bezbijednost na internetu, naših podataka i korisničkih naloga na kojima se ti podaci nalaze, počinju sa jakim lozinkama. Ali, što su one jače njih je toliko teže upamtiti. Tu na scenu stupaju upravitelji lozinki koji to čine umjesto vas. Pred vama je Bitwarden recenzija koja će pokušati da odgovori na pitanje da li je ovaj dovoljno dobar za korištenje?

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Pregled

Bitwarden pregled počinjemo time što je ovo opšte? Ovo je upravitelj lozinki otvorenog koda koji proizvodi kompanija iz Sjedinjenih Država. Osnovna misija ove kompanije da svojim korisnicima pruži bezbednu pohranu lozinki baziranu na slobodnom kodu. Njihov servis posjeduje mnoge naprijedne značajke, kao što su biometrijska i dvofaktorska autentifikacija (2FA), bezbijedna pohrana datoteka, i još puno toga.

Cijena

Ovaj servis osim besplatne verzije posjeduje i plaćene. Besplatna vam pruža osnovnu funkcionalsnost pohrane lozinki, dijeljenja tekstualnih datoteka, i osnovnu 2FA; za dva korisnička naloga. Premium paket na to dodaje hardversku autentifikaciju, dijeljenje datoteka, prioritet kod korisničke podrške, izveštaje o zdravlju lozinki, i 1GB za sigurno pohranu. Iznad njega je Porodični paket, koji sve to pruža za do 6 korisnika.

bitwarden cijene

Sažetak značajki

Pre nego nastavimo sa Bitwarden recenzija, u donjoj tabeli možete vidjeti najznačajnije značajke ovog servisa.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Garantovani povrat novca? U 30 dana
Enkripcija Nije objavljeno
Cijena od
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost

Kada su u pitanju pohranitelji lozinki, najbitnije su značajke koje osiguravaju bezbijednost pohranjenih podataka. Zato ovaj Bitwarden pregled nastavljamo upravo time, na koji način i kojim mehanizmima ovaj pohranitelj lozinki čini da su one dostupne samo vama, a ne i zlonamjernim činiocima.

Enkripcija

Testirajući ovaj servis za ovu Bitwarden recenzija utvrdili smo da on koristi AES-256 enkripcijsku metodu, koja je trenutno najbezbednija, i koriste je mnoge vojske i obaveštajne agencije u svijetu, kao npr. Američka NSA. Za kreiranje enkripcijskih ključeva na osnovu vaše master lozinke se koriste PBK2 i SHA-256 metode, što uliva visoko povjerenje u bezbijednost ovog servisa.

“Zero-knowledge” arhitektura

Za ovaj Bitwarden pregled smo uspjeli da utvrdimo da ovaj servis posjeduje takozvanu “zero-knowledge” arhitekturu. Odnosno, kompanija nema nikakvih mogućnosti da pristupi vašim pohranjenim podacima, i oni ne enkriptovani postoje samo unutar sučelja aplikacije dok vi njima pristupate. Drugim riječima, koristi se “end-to-end” enkripcija, kako bi vaše lozinke i podaci bili samo vama dostupni.

Dvofaktorska autentifikacija

2FA dodaje još jedan sloj bezbijednosti pored master lozinke. Dok smo testirali za ovaj Bitwarden recenzija, primjetili smo da je 2FA na besplatnim dostupna samo putem e-mail i servisa poput Google Authenticator. Dok je za plaćene pakete dostupna i hardverska autentifikacija uređajima poput YubiKey, biometrijskim putem, ali i posebnim generatorom privremenih šestocifrenih lozinki.

Biometrijska autentifikacija

Kada je u pitanju biometrijska autentifikacija, tokom testiranja za ovaj Bitwarden pregled, smo bili malo razočari istom. Ona se može koristiti samo za otključavanje trezora lozinki kada ste već prijavljeni na servis putem aplikacije ili dodatka za pretraživače a vaše lozinke pohranjene na vaš uređaj koji ima čitač otisaka prstiju, ili za 2FA.

Što je prilično ograničena funkcionalnost u odnosu na konkurenciju kod koje se biometrijski podaci mogu koristiti umjesto master lozinke.

Bezbijedna pohrana i sinkronizacija

bitwarden pregled sinhronizacija

Jedno pitanje za ovu Bitwarden recenzija koje interesuje i nas i vas, je da li se vaše lozinke pohranjuju i sinhronizuju automatski. Odgovor je da, i to uvijek u enkriptovanom obliku. Zato je moguće da koristite neograničeni broj uređaja sa ovim servisom, a sve vaše lozinke su vam na njima dostupne odmah po autentifikaciji.

Gdje početi?

Tokom testiranja za ovaj Bitwarden pregled smo utvrdili da je postavljanje aplikacije i dodatka za pretraživač vrlo jednostavno. Za par minuta je sve gotovo i vi možete početi koristiti ovaj servis. Ako ne želite koristiti aplikaciju, nego samo dodatak za pretraživače, nalog i master lozinku možete kreirati u jednom koraku.

Značajke

Ovu Bitwarden recenzija nastavljamo pregledom osnovnih značajki ovog pohranitelja lozinki. Odnosno kako ga koristiti i koliko je to jednostavno.

Dodavanje lozinki

Dok smo testirali servis za ovaj Bitwarden pregled, naišli smo na određene probleme u dodavanju lozinki. Ono se može vršiti ručno i automatski. Ručno dodavanje funkcioniše sasvim dobro. Ali kod zapamćenih lozinki to nije slučaj, jer i aplikacija i dodatak za pretraživač ne prepoznaju web lokaciju i ne nude lozinku da bude upisana.

bitwarden recenzija dodatak

Rješenje za ovo je da u trezoru pronađete lozinku, izbrišete adresu web stranice, upišete je ponovo, i sačuvate unos.

Uvoženje i izvoženje lozinki

Uvoženje lozinki je još nešto sa čime smo imali problema tokom testiranja za ovaj Bitwarden pregled. Uvoženje je moguće samo putem .csv datoteka. Ako one sadrže pribeleške, što je značajka koje dozvoljavaju mnogi pohranitelji lozinki, doći će do greške ako ova datoteka sadrži više od 10,000 karaktera. Što nije puno.

Jedino što možete da učinite da ručno izbrišete pribeleške iz .csv datoteke prije uvoženja.

Generisanje lozinki

Za ovaj Bitwarden recenzija smo testirali i generisanje lozinki. Ovaj servis dozvoljava generisanje lozinki dužine do 128 karaktera, puno više od konkurencije. Ali i fraza koje se sastoje of riječi engleskog jezika rastavljenih crticom. Ove fraze je čak i moguće memorisati na izust.

bitwarden pregled generisanje lozinki

Automatsko popunjavanje lozinki i formulara

Tokom testiranja za ovaj Bitwarden pregled smo naišli na probleme sa automatskim popunjavanjem lozinki. Prvi problem je što automatski sačuvane lozinke se ne nude za popunjavanje jer dodatak ne prepoznaje “log in” stranicu. Drugi je što morate otvoriti dodatak, a konkurencija u samom polju za lozinku nudi opciju za automatsku popunu.

Provera snage/zdravlja lozinki

Plaćeni planovi nude provjeru da li su vam lozinke slabe ili više puta korištene, da li su negde procurele na “dark web” i slične informacije. Ali, to funkcioniše samo ako ručno pokrenete provjeru, konkurencija daje automatska obavještenja.

Druge značajke

Bitwarden recenzija ne bi trebalo da može proći bez spominjanja drugih značajki kojima ovaj servis konkuriše ostalim proizvodima na tržištu. Ali, njih baš i nema puno. U stvari ih ima dvije, i obe nam se ne sviđaju. Jedna je dostupnost samo 1GB prostora za sigurnu pohranu datoteka i prioritetni pristup korisničkoj podršci za plaćene pakete. Oba su daleko ispod standarda konkurencije.

Lakoća korištenja

Ovog pohranitelja lozinki nije baš najlakše koristiti, i dosta stvari je riješeno na ne logičan način. A i neke značajke iz nepoznatih razloga ne funkcionišu kako bi se očekivalo, kao npr. automatsko dodavanje lozinki. Samo sučelje, za ovaj Bitwarden pregled, je sasvim korektno, ali ono što je ispod njega mogu biti loša Bitwarden iskustva.

Kompatibilnost

Bitwarden recenzija se nastavlja pomenom podržanih sustava, a to su Windows, MacOS, Android, i iOS, za koje postoje posebne aplikacije. A putem dodatka za internet pretraživače podržani su Chrome, Firefox, Opera, Edge, Safari, Vivaldi, Brave, i Tor; kao i druge koji mogu koristiti neki od ovih dodataka.

Korisnička podrška

Bit warden podršku korisnicima pruža prije svega kroz veliku bazu članaka sa uputstvima za korištenje i rješavanje problema, ali veoma aktivnu zajednicu korisnika. Pomoć je takođe moguće dobiti putem e-mail poruka, ali poslovni i pretplatni korisnici imaju prednost.

Poređenje sa konkurencijom

Bitwarden pregled nastavljamo sa direktnim poređenjem ovog servisa sa njegovom konkurencijom.

1Password vs Bitwarden

Iako je 1Password skuplji servis, sa njime dobivate puno više. Mnogo laše dijeljenje lozinki ali i mnogo lakše korištenje zbog boljeg načina automatskog popunjavanja lozinki. Ali njega možete koristiti na samo dva uređaja, osim ako ne platiite najskuplju pretplatu.

Dashlane vs Bitwarden

Dashlane je još jedan sličan servis za koji je pretplata skuplja, ali nudi i daleko veći broj značajki. Besplatne verzije su im vrlo slične, s tim da Dashlane ima ograničenje korištenja na samo jednom uređaju, ali i dosta bolju korisničku podršku.

RoboForm vs Bitwarden

RoboForm u besplatnoj verziji nudi skoro identične značajke. Ali, iako su skuplji, plaćeni planovi daju veći broj dodatnih, kao što je sigurno brisanje, ali i mnogo lakše za korištenje sučelje. Takođe je i korisnička podrška na dosta višem nivou.

Zaključak

Ova Bitwarden recenzija treba da vam približi značajke ovog servisa. I moramo zaključiti da je ovo jednan od kvalitetnijih servisa što se tiče bezbijednosti i pohrane lozinki. Naprijedna enkripcija uliva ogromno povjerenje. Ali iskustvo korištenja i odrijeđene nelogičnosti ga čine težim za korištenje od konkurencije.

Ovo je vrlo dobar servis, ali naša preporuka je 1Password koji je puno bolji servis jer ima jednaku bezbijednost, ali je puno jednostavniji za korištenje, ima puno bolju tehničku podršku, mnogo više dodatnih i koristnih značajki, i dolazi sa 30 dana garantovanog povraćaja novca.

7.2 Ukupna ocjena
Bitwarden

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
6.5
Korisnička podrška
7
Vrijednost
8
Lakoća korištenja
5
Prednosti
  • Pristupačna cijena
  • Jaka enkripcija
  • Otvoreni i transparentni kod
  • Veoma visok nivo kompatibilnosti
Mane
  • Puno manje dodatnih značajki u odnosu na konkurenciju
  • Problematično automatsko popunjavanje
  • Ograničena korisnička podrška
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com