Koja je moja ip adresa

što je ip adresa

Sigurno često čujete za termin “IP adresa” koji se koristi prilikom objašnjavanja pojmova vezanih za informacione tehnologije. Ali, da li znate što je IP adresa i zašto je ona toliko bitna, pa se toliko spominje?

Ukoliko su odgovori na ova pitanja negativni, mi ćemo vam u našem vodiču pobliže objasniti sve što je neophodno da znate da biste bili svjesni važnosti IP adrese, a posebno njene zaštite.

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Koja je moja IP adresa?

Prvo ćemo vam prikazati nešto poprilično zastrašujuće. Pomoću vaše IP adrese, odredićemo vašu tačnu lokaciju i očitati vašeg internet provajdera (ISP).

IP:
City:
Country:
ISP:

Zapamtite, ovo je samo djelić informacija koje vaša IP adresa pruža onome ko želi da provjeri vaše podatke. Između ostalog, može da se vidi i uređaj sa kojeg pristupate (tačan model i njegova oznaka), koji browser koristite, jezik vašeg uređaja, operativni sustav i još mnogo toga.

Iako ovo može biti razlog za strah i prvo što ste pomislili je “koja je moja IP adresa”, znajte da postoji riješenje da se ovi podaci ograniče, a njega ćemo vam spomenuti malo kasnije.

Što je IP adresa?

Vratimo se na temu – IP adresa je jedinstvena numerička oznaka koju uređaji koji komuniciraju na internetu, koriste prilikom međusobnog saobraćaja. U suštini, to je privatan broj pomoću kojeg drugi uređaji znaju sa kojim uređajem komuniciraju putem internet protokola (IP).

IP adrese možemo da podijelimo na sljedeće načine:

Što je IP adresa: Statičke i dinamičke IP adrese

Statička IP adresa, kao što joj i samo ime kaže, je ona IP adresa koja se jednom dodijeli i više se ne mijenja. Danas se rjeđe koristi, ali u nekim slučajevima je i dalje najbolje rješenje.

Uglavnom se to odnosi na poslovne korisnike koji hostuju stranice i servere koji zahtijevaju visok procenat za uptime, koriste VoIP rješenja za komunikaciju ili imaju visok procenat radnika koji rade od kuće (u slučaju da adresa nije statička, ovi radnici bi morali svaki put da traže novu IP adresu da bi mogli da pristupe aplikaciji za rad i stalno se pitali koja je moja IP adresa).

Sa druge strane, dinamička IP adresa se mijenja ili nakon nekog vremena, ili nakon što se ruter ponovo pokrene (u slučaju kvara ili nestanka električne energije). Ovo je mnogo jeftinije rješenje, te je stoga u mnogo većoj upotrebi.

Što je IP adresa: Javne i privatne IP adrese

Javna IP adresa predstavlja onu adresu koju može da vidi cijeli internet. Nju vašem mrežnom ruteru dodjeljuje vaš ISP (Internet servis provajder). Ovo je adresa koju svaki ISP koristi da bi preusmjerio zahtjeve ka uređaju koji baš vi koristite. Bitno je napomenuti da je ona jedinstvena baš za vas i da vaši digitalni zahtjevi prolaze baš kroz vašu mrežu.

Pored javne, postoji i privatna IP adresa, kreirana za našu lokalnu mrežu (LAN). Nju dodjeljuje mrežni ruter uređajima koji su prikačeni na lokalnu mrežu i na taj način dopušta njihovu međusobnu komunikaciju.

Nadalje, oni komuniciraju unutar privatne mreže i nemaju potrebe da budu povezani na internet. Privatna IP adresa povećava sigurnost manjih mreža, bilo da je u pitanju kućna ili poslovna varijanta.

Što je IP adresa: IPv4 i IPv6

IPv4 je prva, 32-bitna verzija IP adresa koja se koristila na prvim verzijama interneta, davnih 80ih godina prošlog stoljeća. Zbog toga se naziva i primarnim internet protokolom i procjenjuje se da se ovim putem i danas vrši preko 90% komunikacije među uređajima.

IPv6 je novija verzija internet protokola i počiva na 128-bitnoj šemi adresa, što donosi nekoliko milijuna puta više adresa nego IPv4 i zato se naziva i internet protokolom nove generacije.

IPv6 u adrese dodaje i slovne oznake, za razliku od IPv4 standarda, koji je koristio samo brojne oznake.

Između ostalog, razlikuju se i po tome što se kod IPv4 protokola kao razmaknica koristi tačka (.), a kod IPv6 dvotačka (:) i što IPv4 za mapiranje MAC adresa koristi ARP protokol, a IPv6 koristi NDP protokol.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Šta moja IP adresa otkriva?

Kao što ste već vidjeli, IP adresa je niz brojeva dodijeljen uređaju putem kojeg se povezujete na internet. To je praktički njegova “kućna” adresa koja mu omogućava da komunicira sa ostalim uređajima na svjetskoj mreži. To nadalje znači da je svaka IP adresa unikatna i da u svakom trenutku na internetu postoji milijarde IP adresa uređaja koji na taj način prepoznaju jedni druge.

koja je moja ip adresa

Vaša ili moja IP adresa prvenstveno otkriva geolokaciju uređaja, gdje spadaju grad, poštanski broj opštine ili čak naselja gdje se nalazite. Srećom, IP adresa ne otkriva vaše ime ili broj telefona, niti neke druge osobne podatke, ali i ovo je dovoljno da poželite da zaštitite svoj identitet. Posebice što, uz pomoć praćenja vaše online aktivnosti, neko ko to želi može da otkrije ko ste zapravo.

Stalno se postavlja pitanje koja je moja IP adresa, ali je bitnije da naučite kako da se zaštitite.

Kako zadržati svoju IP adresu privatnom

Nakon što ste vidjeli što je IP adresa i šta se njome otkriva, mnogi će poželjeti da je zadrže privatnom. Da biste to uradili, možete je promijeniti prateći kompletno uputstvo kako promijeniti IP adresu ili iskoristiti neke od ostalih mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju.

1. VPN servisi

Najbolji i najjednostavniji način da zaštitite svoju IP adresu je korištenje nekog od VPN programa. Ako se pitate šta je VPN, znajte da njegovim pokretanjem dobijate mogućnost da se povežete na udaljeni server po svom izboru, čime preuzimate njegovu IP adresu, koja može da bude u bilo kojoj svjetskoj državi. Na taj način niko ne može da otkrije gdje se nalazite, niti putem kojeg uređaja pristupate internetu.

Njegovim korištenjem, nećete se više morati pitati koja je moja IP adresa.

Također, VPN vam pruža i šifriranje podataka, tako da niko ne može da im neovlašteno pristupi. A uz sve to, vaša aktivnost na internetu se ne prati, tako da ne ostaje digitalni trag koji neko može da zloupotrijebi.

Ukoliko niste sigurni koji VPN da koristite, naša topla preporuka je ExpressVPN sa kojim dobijate sve neophodne značajke koje program ove namjene mora da ispuni.

Isprobajte ODMAH
Promijenite svoju IP adresu pomoću ExpressVPN - 49% niža cijena

ExpressVPN - najbolji VPN program za skrivanje IP adrese. Sada uz specijalnu ponudu, 3 mjeseca besplatno i 30 dana garancije za povrat novca!

2. Korištenje proxy-a

Ova tehnika promjene IP adrese je naoko jednostavna, ali zahtijeva mnogo tehničkog znanja i podešavanja. Naime, morali biste da nađete IP adresu željenog javnog ili privatnog proxy servera i onda da ga ručno unesete u podešavanjima vašeg rutera koji koristite za priključivanje na internet.

Međutim, u ovom slučaju postoji nekoliko problema. Prvi i najbitniji je nepostojanje zaštitnih mjera jer vaša veza nije enkriptovana, kao kada koristite VPN. Također, pošto veza nije anonimna, često se dešava da neki od proxy-a koje koristite budu na crnim listama određenih sajtova, pa njima nećete moći pristupiti, niti određenom sadržaju koji vas interesuje.

3. Korištenje Tor pretraživača

Tor browser je posebno osmišljeni pretraživač koji služi za pregledanje takozvanog “dark web-a”, sloja interneta na kojem se obavljaju mnoge nelegalne radnje. Kada koristite Tor, vaši podaci se tri puta šifriraju na udaljenim računarima koji se nazivaju “čvorovi”.

Prilikom surfanja internetom, čvorovi se stalno mijenjaju, što znači da se i vaši podaci konstantno šifruju i time vam je obezbijeđena zaštita.

Kao što vidite, korištenje Tor pretraživača štiti vašu IP adresu od otkrivanja (ali i vi nećete biti sigurno koja je moja IP adresa), ali je ovo veoma spor način za pretraživanje osnovnih slojeva interneta. Zbog svoje kompleksnosti i stalnog šifriranja, Tor nije podesan za svakodnevni, opušteni rad, za razliku od VPN-a.

moja ip adresa

4. Korištenje Hotspot-a (mobilnih mreža)

Kreiranje mobilnih hotspot-ova, putem vašeg mobilnog telefona je sve popularnija opcija povezivanja na internet, posebice kada se nalazite na lokacijama sa ograničenim pristupom mreži ili ste u saobraćajnoj gužvi.

U biti, vi kreirate mini internet putem svog telefona, a onda se na tu mrežu konektuju uređaji kojima to dopustite, kao što su laptop ili tablet, naprimjer. Time oni preuzimaju IP adresu uređaja na kojem ste kreirali hotspot.

Prednost ovog načina povezivanja je njegova brzina podešavanja i podesnost jer hotspot možete kreirati u svakom trenutku, ukoliko morate nešto hitno da završite, a zatim da ga ugasite odmah nakon toga. Međutim, protok podataka je veoma spor, a i povećana je potrošnja baterije, tako da hotspot nije održiv u dužem periodu. Javljaju se i problemi sigurnosti koje mobilni uređaj ne može da zaobiđe bez pomoći VPN.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Što je IP adresa: zaključak

Sada kada ste vidjeli šta je IP adresa i šta znači IP, samo još da vam kažemo da nju ne možete da sakrijete tako što ćete koristiti incognito mode iz pretraživača. Svo vaše online ponašanje i pretrage se i dalje prenose putem svjetske mreže i ti podaci se presresti.

Zbog toga je korištenje VPN programa najsigurnije riješenje za zaštitu privatnosti. Nakon što instalirate ExpressVPN, više sebi nećete postavljati pitanje koja je moja IP adresa.

Privatnostonline.com