Moja IP adresa

Da li znate vašu IP adresu?

Ako već upotrebljavate VPN, nemate se čega bojati i sigurni ste za surfanje na mreži. Ako niste, trebali biste znati da svaki put kada posjetite web-lokaciju ili koristite aplikaciju koja koristi podatke, vaša će se povijest pregledavanja i vaša IP adresa pohraniti na mreži.

Na primjer, preko IP adrese možemo znati jezik vašeg računara, preglednik koji koristite, vaš operativni sistem, pa čak i vašu IP adresu i lokaciju (zvuči zastrašujuće, zar ne?):

IP:
City:
Country:
ISP:

Što je IP adresa?

Svi uređaji trebaju IP adresu za pristup Internetu. Vaša IP adresa je jedinstvena, i može biti statička ili dinamička.

  1. Statička (vaš davatelj internetskih usluga vam dodjeljuje i nikad se ne mijenja)
  2. Dinamička (mijenja se po volji vašeg ISP-a, svaki sat ili slično, odnosno pri svakom ponovnom pokretanju rutera).

Kada osoba, kompanija ili vlada imaju pristup vašoj IP adresi (stvarnoj), moguće je da oni znaju točnu lokaciju s koje se povezujete. Nije bitno ako ste povezani putem žice, WiFi-a ili podataka mobilnog telefona.

Ako ne želite da itko otkrije vašu pravu IP adresu (onu koju je dao vaš ISP), morate je sakriti ili promijeniti. Najbolji način da to učinite jest da koristite VPN. Na primjer: HideMyAss je namijenjen onima koji žele sakriti svoju IP adresu ili je neprestano mijenjati.

Da li privatno pregledavanje skriva moj IP?

Nažalost, ne. Anonimni način iz preglednika Chrome i privatno pregledavanje iz preglednika Firefox ne skrivaju vašu IP adresu. Ove posebne kartice ili prozori mogu zaštititi samo vaše lokalne navigacijske podatke (na vašem računalu). Podaci se još uvijek prenose preko Interneta i mogu se presresti, a IP adresa je još uvijek javna za svaku web-lokaciju koju posjetite. Jedini način da se zaštitite je VPN.

Kako sakriti svoju IP adresu?

Jedini način da sakrijete IP adresu je da koristite drugu IP adresu.

Da bi se to postiglo, dostupna su dva rješenja:

  1. Pomoću proxy poslužitelja izravno unosite svoju proxy adresu (javno ili privatno) u preglednik.
  2. Povezivanje s VPN uslugom radi dobivanja nove IP adrese. Preporučujem ovo rješenje jer će VPN također kriptirati vaše podatke kako bi vas u potpunosti anonimno prijavili na mreži. Svi vaši uređaji (telefoni, tableti ili računala) mogu se povezati s internetom s novom IP adresom kako bi osigurali i šifrirali sve vaše podatke.

Zaštitite svoju IP adresu pomoću VPN-a

Na našoj wem stranici imamonekoliko članaka koji se bave zaštitom osobnih podataka na internetu, korištenjem VPN usluge. Identificirali smo i testirali najbolje VPN dostupne na tržištu, koje garantuju 100% sigurnost, a takvu vrstu sigurnosti vam može donijeti samo VPN usluga.

Privatnostonline.com