5 načina kako da promjenite IP adresu

Današnji internet je prepun opasnosti. Razni zlonamjerni činioci vrebaju sa svih strana i iz ekonomskih ili političkih razloga žele ili prikupljati podatke o korisnicima interneta ili ograničiti pristup raznim sadržajima. Najvažniji dio svih tih tehnologija je upotreba vaše IP adrese zarad vaše identifikacije. Da biste ostali anonimni na internetu i bezbjedni, veoma često je neophodno da mijenjate vašu IP adresu. Ali, krenimo rijedom, prvo od toga što je IP adresa u stvari, i čemu to služi uopće prije nego prijeđemo na to kako promijeniti IP adresu na mobitelu ili kako promijeniti IP adresu računala.

Idite na ExpressVPN
Želite promijeniti vašu IP adresu. Koristiti ExpressVPN

Isprobajte ExpressVPN bez ikakvog rizika. Servis koji sakriva vašu IP adresu i vrši jaku enkripciju vaše internetske veze.

Šta je IP adresa?

Kada god nešto radite na internetu vi u stvari razmijenjujete informacije. Recimo kada surfate na nekom sajtu, vi serveru na kome je taj sajt skladišten klikom na neki link kažete “daj mi tu i tu web stranicu”. Isto tako funkcioniše i kada daunlodujete neki fajl, ili streamujete nekakav filmski sadržaj. Da bi vam taj server i dostavio to što želite, on mora znati na koju adresu da pošalje. Vrlo slično kao kada nekom ko ne zna na kojoj adresi vi živite pošaljete pismo, pa sa prednje strane napišete “Šalje taj i taj, adresa ta i ta”.

kako promijeniti IP adresu

Vaša IP adresa je skupina brojeva, ili brojeva i slova, koji nekom udaljenom serveru govore gde da pošalju podatke. Kao što su poštanske adrese razvrstane po zemljama, gradovima, mjestima, i ulicama; tako su i IP adrese razvrstane pa ako znate nečiju adresu vrlo lako možete odrijediti zemlju u kojoj se nalazi.

Ovo vaša IP adresa:

IP:
City:
Country:
ISP:

Kako promijeniti IP adresu

IP adresa se može vrlo lako promijeniti, ona je informacija koju vaš uređaj šalje udaljenom serveru, i kada to učinite nova IP adresa će biti poslana istom. Postoji pregršt načina kako promijeniti IP adresu, najlakše je jednostavno isključiti vaš internet na 5 minuta, i ako imate dinamičku IP adresu, od strane vašeg provajdera će vam biti dodijeljena nova IP adresa kada se ponovo priključite.

Problem sa ovakvim pristupom ovome je što time ne postižete mnogo, ta nova IP adresa je i dalje iz skupine onih koje su karakteristične za vašu geografsku lokaciju. Ali zato ima mnogo boljih načina kako promijeniti u nova IP adresa, pa krenimo redom.

Koristite VPN

Najugodniji način kako promijeniti IP adresu je korištenje nekog VPN-a, kao što je na primjer ExpressVPN. Kada pokrenete neki VPN program vi najčešće već na glavnom sučelju imate nekakvo veliko dugme koje kada kliknete bivate konektovani na VPN-ov proxy server. Ono što se dešava kada to učinite je da šro se tiče udaljenog servera koji posjećujete, vaša nova IP adresa postaje IP adresa tog servera. Jednostavno taj server radi ono što mu ime i kaže, on je posrijednik.

Ovo se može usporediti sa najmljenjem poštanskih sandučića, traženi podaci umesto da stignu kod vas direktno, stižu na tu adresu koja vam je nova IP adresa, a onda VPN proxy server vrši enkripciju istih podataka i dostavlja ih vama.

VPN program vrši i enkripciju podataka koje vi šaljete ka svom proxy serveru, te njihova upotreba nije samo način kako promijeniti IP adresu, već i kako zaštiti svoj internet od neželjenih pogleda i praćenja. Ako želite dobaviti sebi kvalitetan VPN, naš savjet vam je da izaberete neki sa ove liste.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Nemojte rizikovati sa besplatnim VPN-om. Ako koristite besplatni VPN, da, vaša IP adresa će biti promijenjena, ali sa druge strane oni prikupljaju vaše lične podatke. Ako želita da besplatno isprobate mogućnosti kvalitetnog VPN-a, bolje vam je da iskoristite ExpressVPN ponudu sa povraćajem novca u prvih 30 dana.

Koristite Tor

Tor mreža je tehnologija koja je vrlo slična VPN-u kada je u pitanju kako promijeniti IP adresu. On funkcioniše korištenjem naročitog Tor brauzera sa kojim izlazite na internet. Tor mreža se sastoji od takozvanih čvorišta, koja su kompjuteri volontera iz cijelog svijeta, i vaša nova IP adresa koju vidi udaljeni server kom pristupate, kada koristite Tor će biti neka od njih. Ali Tor nije najbolje rješenje za sve potrebe. Kada koristite Tor, sav vaš saobraćaj se proslijeđuje kroz tri čvorišta.

Ali prije nego se pošalje sa vašeg računala, saobraćaj se tri puta enkriptuje. A onda svako od ovih čvorišta vrši dekripciju. Također, koja će ta tri čvorišta biti korištena se stalno mijenja tokom korištenja. Zbog ovoga, Tor jeste najbezbijedniji način kako promijeniti IP adresu i vaša nova IP adresa se nikako ne može upotrebiti da se sazna vaša prava. Ali problem je što je ovo najsporiji i najmanje zgodan način zbog kompleksnosti i gubitaka brzine internetske veze.

Koristite proxy

Jedan od najlakših načina kako promijeniti IP adresu je korištenje proxy servera. Vi jednostavno u podešenjima vaše internetske konekcije ili routera upišete IP adresu nekog javnog ili privatnog proxy servera. Na isti način kao kad koristite VPN, vaša nova IP adresa koju vidi udaljeni server postaje adresa tog proxy servera. Ali je to gdje sve sličnosti sa VPN servisima prestaju. Problem sa ovakvim mijenjanjem IP adrese je što vaša internetska veza neće biti enkriptovana, pa time ni bezbijedna.

kako promijeniti IP adresu na mobitelu

Osim toga, vi nećete za sve svrhe imati prijednost anonimnosti. Iako je u vašim očima to nova IP adresa, za sve streaming servise to je u stvari jedna vrlo dugo poznata, i svi ih po automatizmu blokiraju.

Koristite drugu mrežu

Svaki put kada se konektujete na neku WiFi mrežu svojim računalom ili mobitelom, vama se promijeni IP adresa, što je normalan način funkcioniranja Internetskog Protokola, i najbrži način kako promijeniti IP adresu. Ta neka nova WiFi mreža može biti neka javna, kao na primjer nekog kafića u vašoj okolici. Ali, ta nova IP adresa je potpuno nebezbijedna, a naročito ako je u pitanju javna WiFi mreža. I na taj način možete napraviti situaciju da sve svoje podatke stavljate na izvolte nekom zlonamjernom činiocu.

Zatražite od provajdera

U slučaju da imate statičnu IP adresu, odnosno da plaćate vašem provajderu naknadu za istu, vi možete istom podnijeti zahtev da vam se postavi nova IP adresa. Ali, suštinski ovime ne dobivate ništa korisno. Sve ono što ste imali i prije od potencijalnih opasnosti i problema, imat ćete i dalje.

Zašto biste krili IP adresu

Iako sakrivanje IP adrese prvo budi asocijacije na nekakvo skrivanje i mračne tajne kakvih hakerskih organizacija, istina je da je poželjno da to učinite radi sopstvene bezbijednosti i privatnosti.

Spriječite praćenje od strane oglašivača

Mnoge oglašivačke tvrtke prikupljaju podatke o korisnicima interneta kako bi im dostavili ciljane reklame. To samo po sebi nije veliki problem, osim ako jednostavno ne želite da netko prati i bilježi vaše ponašanje. Pravi problem nastaje kada te oglašivačke kompanije prodaju te podatke trećim licima, a to može sadržati mnogo što šta. Naročito danas kada ovakve tehnologije praćenja na osnovu IP adrese prikupljaju i prilično preciznu geografsku lokaciju.

Da li ste vi vidjeli neku web stranicu nije mnogo opasno da netko zna, ali je pitanje onda kome se prodaje informacija da ste tog i tog dana bili u toj i toj radnji u toliko i toliko sati.

Sakrijte pravu lokaciju

Kada krijete svoju pravu lokaciju to svakako činite da bi zaštitili i svoju privatnost i bezbijednost kada brauzujete internetom. Na primjer, ako ste u šopingu i konektujete se na WiFi neke radnje, svako ko dozna vašu IP adresu može relativno lako odrijediti gde se nalazite. Iako se vi sigurno ne krijete od zakona, opet se morate upitati da li je dobro da svako može znati gde se sve krećete. Najbolji alat za tako nešto je svakako kakav kvalitetan VPN, jer ko god pokuša da vas prati putem IP adrese će misliti da ste u nekoj drugoj zemlji.

Zaštiti te se od vladinog prisluškivanja

Činjenica je da vlade mnogih država prisluškuju svoje građane. Možda ponekad to čine iz bezbedosnih razloga ali vrlo često je to u stvari kršenje vaše privatnosti, jer u mnogim državama u takvim službama uglavnom sjede osobe koje nisu baš od povjerenja. Naročito ako ste na primjer novinar koji trenutno radi na priči o trgovini utjecajem ili o korupciji prilikom javnih nabavki u kojima učestvuju osobe iz ili vrlo bliske vlasti. Zvuči poznato?

nova IP adresa

Za ovakve svrhe vam je VPN opet najpogodniji, jer također, osim promijene IP adrese koju vide web serveri koje posjećujete, on i vrši enkripciju vaše komunikacije, te je ona bezbijedna od prisluškivanja čak i ako neko uspije da je presretne.

Sakriti svoje aktivnosti od provajdera

Iako vi u suštini ne možete sakriti IP adresu od vašeg provajdera, on vam ih dodijeljuje, vi možete sakriti šta radite na internetu, naročito ako koristite VPN servise. Iako provajderi koliko toliko vode računa o vašoj privatnosti, vi u stvari nikako ne možete saznati da li su oni podatke prikupljene o vama nekom prodali, kao ni ako jesu kome su. Ako koristite VPN, oni jednostavno ne mogu prikupljati podatke o vašem ponašanju na internetu. Vaša internetska veza je enkriptovana, time i zaštićena.

Zaobiđite cenzuru

To možete bilo da je u pitanju politička cenzura zabranom pristupanja internet lokacijama nekih medija, ili ekonomska, geo restrikcijom raznih sadržaja i kako promijeniti IP adresu. Raspravljati o realnim razlozima je uzaludno. Niko nema baš pravo da vam zabrani da čitate neke vijesti. A takođe, nije u redu da neku uslugu koju već plaćate ne možete koristiti u svim državama. Internet sam po sebi je sazdan oko ideje slobodnog pristupa informacijama i znanju, a cenzura je uvek alat borbe korumpiranih režima protiv takvih sloboda.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja lipanj 2024

Zaključak

Postoji više načina kao i razloga tbog kojih biste željeli da kako promijeniti IP adresu koju udaljeni serveri vide kao vašu. Neki vam mogu pružiti bezbijednost, neki anonimnost, a neki ni jedno ni drugo. Korištenjem VPN-a vi dobivate i drugu IP adresu, ali i internetsku konekciju zaštićenu vrlo jakim enkripcijskim protokolima.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com