Šta je VPN? VPN za početnika

Cilj ove web stranice je da Vam pomogne da se bolje zaštitite u internet svijetu. Danas je prva lekcija časa: sta je VPN? Kroz kratak i precizan članak, znat ćete šta je virtuelna privatna mreža na kraju čitanja. Iako možda ne znate kako tačno funkcioniše, dobit ćete širi pregled. OK, sad prestanite pričati sa svojim susjedom, pogledajte ovamo molim Vas, i počnimo da se informišemo o vpn značenje.

Vidi ponudu
Isprobajte najbolji VPN, ExpressVPN sa 30 dana povrat novca

ExpressVPN je najbolji VPN servis sa visokom bezbijednošću, performansama, i lak za korištenje. Iskoristite EKSKLUZIVAN POPUST OD 49% + 3 MJESECA BESPLATNO

Ažurirano: 13 lipanj 2024

Sta je VPN? Da li trebam jedan?

Prije svega, definicija VPN-a: Kakva je to konekcija? Prema Wikipediji (da, čak i nastavnici koriste Wikipediju, šta mislite?), virtuelna privatna mreža proširuje privatnu mrežu preko javne mreže, kao što je Internet. To korisnicima omogućuje slanje i primanje podataka putem zajedničkih ili javnih mreža kao da su njihovi računarski uređaji direktno povezani s privatnom mrežom.

Pa, to nije puno pomoglo, zar ne? Nađimo bolji način da to postavimo. To je mreža. A ta je mreža virtuelna jer uspostavlja virtuelni most između korisnika (Vas,na primjer) i servera (lociranog bilo gdje na Zemlji). Konačno, ova je mreža privatna jer da biste dobili pristup, morate imati račun s podacima za prijavu (korisničko ime i šifru).

Zato se Vi povežete sa serverom, a zatim se taj server povezuje s Internetom za Vas. To je to. Ako ste na guglu kucali “vpn značenje” na pravom ste mjestu.

Sigurnost na internetu

Ako ne shvatate suštinu, ne brinite, to je samo početak. I Vi ćete uskoro znati kakav je ovo softwer. Sada malo historije. Zna li iko zašto su VPN-ovi izrađeni? Trag: to se odnosi na posao … Niko?

sta je vpn

Izvorno, kompanije su stvorile VPN-ove kako bi zaštitile svoje komunikacije od industrijske špijunaže. Budući da postoje sve jednostavniji načini za presretanje podataka koji putuju u mrežu. Jeste li čuli za MAC spoofing i Firesheep na primjer? Dva rješenja za hakiranje informacija.

Zato VPN mreža nudi šifriranu vezu od tačke A do tačke B. VPN mreža koristi šifrirani prijenos podataka i sistem tunela kako bi sigurno prenio podatke između ove dvije tačke. Naprijed i nazad. Kao rezultat toga, Vaši su podaci kriptirani i zaštićeni.

Privatnost na internetu

Sigurnost zvuči dobro, zar ne? Šta je s privatnošću? Dobre vijesti: virtuelni privatni internet znači bolja privatnost! Zaista, on zamjenjuje Vašu IP adresu s IP adresom servera na kojem ste povezani. I možete se povezati s bilo kojim serverom koji nudi provajder. Stoga, možete imati nekoliko različitih IP adresa. Na primjer, možete živjeti u Sarajevu i da izgleda da ste u New Yorku uz pomoć VPN-a.

Da sumiramo, kada koristite ovu vrstu softwera: prvo, niko ne može presresti i koristiti Vaše podatke. Drugo, niko ne može znati koje web stranice posjećujete.

VPN mreža i cenzura (geo-ograničeni sadržaj)

Ali, to nije sve! Zapravo, postoji još jedna dobra tačka vezana za metodu privatnosti opisanu gore. Zaista, povezivanje s IP adresom iz bilo koje zemlje znači da možete deblokirati sve geo-ograničene sadržaje iz zemlje u koju se povezujete. Zamislite da želite gledati American Netflix iz svog doma u Leedsu. Bez VPN-a, nemoguće je. Ali s VPN-om možete se povezati s američkim serverom i jednostavno pristupiti US Netflix-u!

I to je ista stvar obrnuto. Ako ste na putovanju u Kini, s VPN-om možete gledati Netflix iz inostranstva ili gledati TV1. Nadalje, možete deblokirati sadržaj i dobiti pristup cenzurisanim web stranicama kao što su Facebook ili Twitter.

vpn mreža

Većina novinara koristi ovakve programe kako bi zaobišla cenzuru kada su daleko. Na taj način mogu ostati slobodni na internetu.

Ukratko, s VPN-om možete zaštititi svoje podatke i privatnost te pristupiti web stranicama i sadržajima koji su obično ograničeni.

Sta je VPN, vpn značenje: protokoli

Danas je dostupno nekoliko protokola. Najčešći su:

  • PPTP: jedan od prvih protokola (približno od Windows 95)
  • L2TP/IPsec: jedan od najsigurnijih protokola s tunelom
  • OpenVPN SSL: najfleksibilniji i najpopularniji protokol otvorenog koda

Virtual Private Network provajderi

Sve više i više ljudi koristi ovu vrstu zaštite jer se sve više interakcija (kupovina, prodaja, zabavljanje i sl.) pojavljuje na Internetu. Zato imate toliko mnogo izbora kada se radi o ovakvim pružateljima usluga.

Neke kompanije nude besplatne VPN-ove, dok većina njih zahtjeva pretplatu. Sve njihove mreže su različite. Svaka mreža ima specifične karakteristike (brzina, simultane veze, vatrozid, trošak, lokacija servera …).

BUDITE PAŽLJIVI SA BESPLATNIM VPN-ovima! Zapravo, ništa nije zaista besplatno na ovom svijetu … Beskrupulozne kompanije mogu prikupljati Vaše podatke i navike pregledavanja u komercijalne svrhe ili još gore. Takođe, mogu prodati Vašu propusnost. Ili Vas upotrijebiti kao botnet. Korištenje besplatnog VPN-a uzrokovat će Vam puno problema. Ali sada ste informisani: koristite besplatne programe na vlastiti rizik.

Na ovoj web stranici, pronaći ćete sve informacije koje su vam potrebne za odabir najboljeg VPN-a. Zapravo, svi programi se testiraju, pregledavaju i uspoređuju. Samo pročitajte i odaberite onaj koji najbolje odgovara Vašim potrebama. U nastavku možete pronaći tri najbolja VPN-a za većinu potreba. Zato jer imaju robusne servere, dokazanu sigurnost, besplatan softver i brzinu bez premca.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Sada znate šta je VPN mreža i sta je VPN, a ukoliko ste tražili i pojam “vpn značenje” naučili ste sve. Hvala na pažnji!

omar

Omar, analitičar odgovora na prijetnje, entuzijastični je zaljubljenik u internet koji s oduševljenjem prati tehnologiju i cyber sigurnost. Pisanje u ovom području izvor je velike zahvalnosti za njega jer ima priliku raditi na svojem najvećem hobiju i zarađivati od toga. Sa diplomom iz Elektronike i Računarstva sa Sveučilište u Splitu, Omar se trudi podijeliti svoje znanje pružajući svojim čitateljima najbolje članke. Za sve upite, kontaktirajte ga na omar@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com