Najbolji izbor

ExpressVPN

expressvpn

ExpressVPN je jedan od najstarijih i najpoznatijih servisa za privatni internet na tržištu. Nije ni čudo! Doista nudi mnoge prednosti: kompatibilnost s nekoliko lokalnih verzija Netflix-a, velike brzine i širok spektar zemalja za povezivanje. Osim toga, svi njegovi različiti izvorni softveri omogućavaju jednostavno povezivanje na bilo koju platformu. Da li je to stvarno istina? Pogledajte cijeli ExpressVPN pregled za 2024 u nastavku.

Vidi ponudu
Probaj najbolji VPN na tržištu, ExpressVPN uz 49% POPUST

Express VPN je najbolji VPN servis na tržištu sa visokim performansama i bezbijednim konekcijama. Iskoristi dodatna 3 MJESECA BESPLATNO i 30 dana povraćaj.

Ažurirano: 14 srpanj 2024

Kompanija koja nudi široku mrežu servera i koja je brza i pouzdana

Express VPN je na tržištu već dugi niz godina. Korisnici su ga počeli hvaliti od samog početka. To je sjajan softver koji pruža brzu i pouzdanu privatnu mrežu.

Pomoću njega možete dobiti American Netflix u Srbiji, Hrvatskoj ili BiH. Da ne spominjemo da njihovi serveri pokrivaju većinu planete: 94 zemalja sa 3.000 servera.

Nadalje, ovaj VPN je dostupan na svim platformama (Windows, Android, iOS, macOS, Chrome, Firefox, Router, Console, Apple TV, PlayStation, Xbox, Amazon Fire TV, Roku, Kindle) zahvaljujući izvornim aplikacijama. Iako je uvijek moguće konfigurirati VPN konekciju ručno na mobilnom telefonu, mnogo je prikladnije na spomenuti način.

Na kraju, Express VPN je torrent friendly: možete raditi P2P i skidati torente anonimno.

ExpressVPN recenzija: Cijene i Paketi

Možda nije najjeftiniji VPN, ali dolazi s premium uslugom. Možete odabrati između tri paketa: 1 mjesec, 6 mjeseci ili 15 mjeseci. Naravno, najzanimljiviji paket je godišnji s 49% popusta. A to nije tako skupo kada razmišljate o vašoj online privatnosti.

Zaista, platili biste oko 6,22 EUR za mjesec, što je cijena nekoliko piva u lokalnom kafiću… Za najnoviju cijenu, kliknite ovde.

expressvpn cijene i paketi

Nadalje, ako niste zadovoljni, možete otkazati pretplatu tokom prvog mjeseca. I nećete imati ništa platiti za taj mjesec. To je njihova  garancija za povrat novca.

ExpressVPN Promo Kupon

Dodatne uštede možete ostvariti putem kupona za popust koje možete pronaći na posebnoj stranici.

Express VPN pregled glavnih značajki

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix US, UK, CA, AU, DE, FR,
Višestruke prijave 5 simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 94+
Podržani uređaji Windows, Android, iOS, macOS, Chrome, Firefox, Router, Console, Apple TV, PlayStation, Xbox, Amazon Fire TV, Roku, Kindle
Povrat novca garantovan? 30 dana
Protokoli Lightway, OpenVPN (UDP/TCP), L2TP-IPsec, SSTP, PPTP
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 3.000+

Korištenje Express VPN

Kada se govori o kvalitetu jednog ovakvog servisa, ovaj ExpressVPN pregled se mora dotaći i uobičajenih situacija u kojima se on najčešće koristi. To je ono što je vama kao korisnicima najbitnije, koliko on zadovoljava vaše potrebe od jednog ovakvog servisa.

Pa zato ovu ExpressVPN recenzija nastavljamo baš tim temama. Pa krenimo redom o tome kakav je za streaming, torrenting, igranje online igara i da li funkcioniše u Kini.

Za gledanje drugih Netflix biblioteka

Netflix je danas de fakto mjera za popularnost nekog streaming servisa, ali i sinonim za geo restrikcije svojih sadržaja. A za zaobilaženje ovakvih restrikcija je svakako potreban VPN servis. Za Netflix na žalost nije dovoljan bilo kakav, jer ova kompanija stalno pronalazi načine da blokira korištenje ovakvih servisa.

express vpn netflix

Ali, ovaj servis je dovoljno dobar da zaobiđe sve prepreke koje Netflix stavlja pred njega, i jedan je od rijetkih VPN servisa koji omogućuju gledanje Netflix kataloga širom svijeta. Više informacija možete da nađete u našem članku ExpressVPN i Netflix.

Nakon što smo vidjeli kako radi sa Netflixom, odlučili smo ga testirati i na drugim striming platformama, kao što su HBO, Hulu, Amazon Prime, Disney+ i došli smo do zaključka da i sa njima podjednako dobro funkcioniše.

Za torrenting

Torrenting je jedan od najboljih načina za skidanje velikih datoteka. Zbog toga ga koriste mnoge velike tvrtke, ali zbog velike popularnosti za dijeljenje datoteka veliki broj internetskih provajdera usporava brzinu veze tokom korištenja ovakvih protokola.

Veoma veliki broj VPN servisa takođe zabranjuje torrenting preko njihovih poslužitelja. Express VPN je servis koji je, po našem iskustvu, najbolji za torrenting. Preko njega P2P protokoli nisu zabranjeni, a visoka brzina torrenting čini ugodnim.

U Kini

Kina je zemlja sa najnaprednijim sistemom blokiranja internetskog saobraćaja na svijetu, koji uspešno blokira skoro sve VPN servise, kako besplatne tako i premium. I vrlo je veliki broj ovakvih servisa koji jednostavno ne funkcionišu u Kini.

Za ovaj ExpressVPN pregled smo testirali funkcionisanje ovog servisa u Kini, i možemo vam reći da funkcioniše. Brzine tokom testiranja su bile na zadovoljavajućem nivou, kada se uzme u obzir da kineske vlasti usporavaju sav internetski saobraćaj sa inostranstvom.

Kao što je slučaj i sa svim drugim ovakvim servisima, u ovoj recenziji, moramo dodati da ako putujete u Kinu, aplikaciju dobavite prije prelaska granice.

Za video igre

Kvalitet igranja online video igara uz VPN servis zavisi od brzine i odziva poslužitelja servisa. Ova ExpressVPN recenzija nam je poslužila da odigramo veliki broj popularnih naslova (Fortnite, LoL, Call of Duty: Warzone, Minecraft, WoW) na različitim uređajima. Između ostalog smo isprobali PS4/PS5 i Xbox X i S seriju konzola, uz standardne PC naslove.

Moramo vam reći da smo bili prijatno iznenađeni. Ono što smo primijetili je da nam je ping, tj. odziv poslužitelja, porastao za samo 5-10%, što se može tolerisati i pri igranju kompetitivnih FPS naslova.

To dalje ovaj VPN servis čini više nego pogodnim za igranje igara, jer u svakom trenutku bira poslužitelj sa najmanjim opterećenjem.

Dobijte besplatna 3 mjeseca

ExpressVPN pregled najvažnijih karakteristika

Kill Switch

Prije svega, karakteristika bitna za torrent korisnike. Glavni cilj Kill Switch-a je zaštititi vašu privatnost tokom preuzimanja. Zato što ste uvijek u opasnosti od neočekivanog isključivanja vašeg VPN-a, čak i onog najboljeg.

U tom slučaju, vaša prava IP adresa mogla bi biti kompromitirana. Ali ako omogućite uslugu Kill Switch, on će blokirati promet podataka sve dok se VPN ponovno ne poveže. Na taj način Vaša IP adresa neće procuriti na internet.

Pravila prijavljivanja

Express VPN nudi strogo no-log pravilo vaše aktivnosti. Stoga, torrenting nije problem. Dok vaša prava IP adresa nije spremljena, bilježe se neke informacije o vašim konekcijskim podacima: vremenske oznake i propusnost. Ali to je samo u statističke svrhe kako bi kompanija znala trebaju li dodati nove servere ili mijenjati njihovu mrežu.

Novo iskustvo sa Lightway-om

Upoznajte unapređeno iskustvo povezivanja uz Lightway, VPN protokol nove generacije. Lightway je potpuno novi VPN protokol razvijen od strane Express VPN-a, koji nudi bržu, stabilniju, i sigurniju internet vezu.

Osmišljen da pruži bolje iskustvo korišćenja VPN-a, Lightway će vam omogućiti da se povežete brže i lakše, uz manju potrošnju baterije. Bez obzira da li vaš uređaj prelazi sa Wi-Fi na 4G mrežu, Lightway veoma lako izlazi na kraj sa promenom ili gubitkom signala i održava vašu vezu.

“Trusted server”

Jedna unikatna tehnologija koja izdvaja Express VPN od konkurencije je takozvana Trusted Server hardverska tehnologija. Naime, u pitanju je korištenje RAM diskova za privremeno skladištenje korisničkog saobraćaja, i drugih osjetljivih podataka. Činjenica da se ovo skladišti na bilo koji način može izazvati podozrenje, ali je u pitanju tehnička neophodnost da se podaci koje vi koristite privremeno skladište.

RAM diskovi su virtuelni diskovi u RAM memoriji poslužitelja, i u trenutku kada se diskonektujete sa njega, RAM disk biva obrisan iz RAM memorije. Na ovaj način samo vi imate pristup vašim podacima i saobraćaju koji koristite tokom korišćenja VPN servisa.

Privatni DNS

Jedan od problema koje mnogi VPN servisi imaju je curenje DNS zahtjeva. Na internetu je sve označeno IP adresama, a vi neku lokaciju možete posjetiti korištenjem domena jer ih DNS serveri prevode u IP adrese. Kada ukucate domen, na primjer privatnostonline.com, vaš pretraživač kaže DNS serveru da vam dostavi IP adresu za taj domen.

Express VPN na svim svojim poslužiteljima ima privatne DNS sustave, pa su vaši DNS upiti sakriveni, ali i vaša IP adresa koja se nalazi u njima.

Split tunneling

Split tunneling je mogućnost da odredite da vam ne prolazi sav internetski saobraćaj kroz VPN sustav. Razne stvari kada radite na internetu mogu biti problematične ako izgleda kao da se nalazite u nekoj drugoj državi. Ili su vam potrebne maksimalne brzine vaše konekcije kada pristupate nekom bezbijednom lokalnom sadržaju.

ExpressVPN pregled pokazuje da vam ovaj servis omogućuje da određeni saobraćaj koji želite zaštititi bude bezbijedan, a da ono što ne mora biti enkriptovano i ne bude.

Upravitelj prijetnjama

Mnogi servisi i aplikacije koriste treće strane za praćenje ponašanje njihovih korisnika i posjetilaca kako bi im servirali skrojene reklame prema njihovim interesovanjima.

Upravitelj prijetnji je sustav koji automatski blokira pristup od strane aplikacija na vašem uređaju poznatim lokacijama za skladištenje ovakvih podataka. Na taj način vi zadržavate mogućnost da ih koristite, ali oni ne bilježe podatke o vama jer im je onemogućen pristup poslužiteljima na kojima oni to skladište.

Test brzine

Značajka koja je relativno skoro postala dostupna u Windows i MacOS aplikacijama za ExpressVPN pregled je test brzine. Ako vam je u nekom trenutku neophodno da koristite najbrži VPN poslužitelj, ova značajka potpuno isključuje nagađanje koji je to.

Sa samo dva klika možete izmjeriti koje brzine dobivate korištenjem raznih poslužitelja. I na osnovu rezultata možete izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Trenutačno je ovo značajka koju posjeduje samo ovaj VPN, i vrlo je korisna.

Paralelne konekcije

Novoimplementirani sustav paralelnih konekcija je odgovor inženjera VPN Express-a na problem dugog povezivanja. Korisnička iskustva su pokazala da se često na VPN povezivanje sa poslužiteljem čeka i po 30 sekundi, što zna da nervira, posebice ukoliko dođe do pucanja veze.

Većina mreža koristi određene restrikcije u svojim konfiguracijama i da bi VPN mogao da se poveže, on prvo mora da testira svaku mogućnost posebno. Zbog toga se gubi previše vremena. Sa dodavanjem paralelnih konekcija postojećem VPN-u, program sada isprobava sve metode povezivanja odjednom i odmah bira onaj koji omogućuje povezivanje.

ExpressVPN recenzija i test su pokazali da su paralelne konekcije povećale brzinu povezivanja za preko 25%.

Keys (upravitelj lozinkama)

Jedna od posljednjih značajki koje su dodane u ovaj sjajni VPN program je upravitelj lozinkama. Došao je kraj zamornom bilježenju stotina lozinki koje koristite za prijavu na različitim mjestima. Pomoću ovog dodatka, sve vaše lozinke biće sigurno smještene na jednom mjestu, gdje će vam biti uvijek dostupne, jer se sinhronizuju na svim vašim uređajima.

Također, upravitelj lozinki kreira snažne, jedinstvene lozinke i automatsko popunjavanje u bilo koju aplikaciju ili web mjesto, tako da nećete morati da brinete za sigurnost vaših podataka, pošto se koriste najmoderniji sustavi enkripcije. Štoviše, možete koristiti ExpressVPN ključ bez dodatnih troškova.

Korisnički interfejs

Sučelje

Glavno sučelje Windows aplikacije za Express VPN je jedno od najboljih koje smo ikada vidjeli. Prije svega, aplikacija je izuzetno stabilna. A glavno sučelje je izuzetno pregledno i intuitivno čak i za manje iskusne korisnike.

Na glavnom sučelju će vas dočekati veliko dugme za uključivanje servisa odnosno konektovanje i diskonektovanje sa poslužitelja. Dok vam za sve funkcije treba jedan ili dva klika.

ExpressVPN recenzija

Postavke

Dobar ExpressVPN pregled ne može proći bez osvrta na dostupne postavke. Postavke aplikacije dobivate odlaskom na Options panel, gdje su sve dostupne opcije elegantno organizirane u nekoliko kartica. Ono što nam se dopada je da je sve organizirano prema korisnicima koji nisu mnogo iskusni. Klikom na bilo koju karticu dobijate izlistane opcije, a njih jednim klikom možete aktivirati ili deaktivirati.

Druge aplikacije

Osim aplikacije za Windows operativne sustave, ova ExpressVPN recenzija se mora osvrnuti i na druge sustave. Aplikacije za Windows, Android, iOS, macOS, Chrome, Firefox, Router, Console, Apple TV, PlayStation, Xbox, Amazon Fire TV, Roku, Kindle sustave postoje. I one imaju apsolutno istu funkcionalnost kao i Windows aplikacija. Ali ono što će obradovati mnoge napredne korisnike je postojanje aplikacije koju možete instalirati na kućni ruter, i time cijelu kućnu mrežu zaštititi VPN servisom.

expressvpn pregled

ExpressVPN recenzija: Rezultati testova

Poslije iscrpnog testiranja, možemo vam predstaviti pregled rezultata testova.

Brzina

Lokalni server: Hrvatska

Lokalni server smo iskoristili za skidanje torenata, da bismo sakrili naš IP od lokalnog pružatelja internetskih usluga. Ostvarene brzine možete vidjeti na screenshotu ispod.

ExpressVPN recenzija

Inozemni server: SAD (USA)

Isprobali smo američki server da bismo pristupili sadržaju iz biblioteke američkog Netflixa. Pored toga što smo mogli da gledamo sav inače zaključan sadržaj, ovo su brzine koje smo ostvarili.

express vpn

DNS curenje i torrenting

Jedan od najvažnijih testova na kojem ova ExpressVPN recenzija počiva je stvarna sakrivenost vaše prave adrese, odnosno testiranje DNS curenja, WebRTC curenja, i torrenting anonimnosti. Mi se uvijek trudimo da to činimo vrlo temeljito. I nismo pronašli nikakvo curenje IP adrese kada smo konektovani na bilo koji Express VPN server.

Dobijte besplatna 3 mjeseca

ExpressVPN pregled: Korisnička podrška

ExpressVPN pregled ne može proći bez testiranja korisničke podrške. Do nje vrlo lako dolazite na posebnoj stranici korisničke podrške gdje možete naći ogromnu i kvalitetnu bazu članaka koji su prilagođeni korisnicima sa malo iskustva. U slučaju da ne umijete da nađete rješenje za vaš problem, dostupni su vam Live Chat i kontakt putem elektronske pošte.

Više puta smo kontaktirali i jednim i drugim putem, i na email smo dobijali odgovor najkasnije u roku od 30 minuta. Dok smo na chat čekali uvijek samo minut ili dva.

Poređenje sa drugim vrhunskim VPN-ovima

Nijedna ExpressVPN recenzija ne znači mnogo dok ga ne uporedimo sa glavnom konkurencijom.

ExpressVPN pregled vs CyberGhost

Kada poredimo naš VPN sa CyberGhost, lako dolazimo do zaključka da je Express VPN superioran na mnogo nivoa, jer ima veći broj podržanih servera (poslužitelja) iz većeg broja zemalja. Uz to, u odnosu na CyberGhost, nudi i potpuno funkcionalan upravitelj lozinki i nešto bolju “kill switch” značajku.

ExpressVPN recenzija vs Private Internet Access (PIA)

Još jedan konkurent kojeg ćemo spomenuti u ovom ExpressVPN pregledu je Private Internet Access (PIA). Osim značajno nižih brzina, Private Internet Access (PIA) pokušava da se nadmeće nižom cijenom. Ako pazarite dvogodišnju pretplatu, ona će izgledati jeftinija ako ne pročitate šta piše sitnim slovima. Ako pročitate, vidjet ćete da je to u stvari jednogodišnja pretplata. Iako sitan detalj, nama u potpunosti urušava povjerenje u ovog dobavljača. Sa Express VPN sve je jasno napisano, bez sitnog teksta.

Dobijte besplatna 3 mjeseca

ExpressVPN recenzija: Zaključak

Ova ExpressVPN recenzija može da se završi samo jednim zaključkom, pred vama je najbolji VPN koji postoji na tržištu. Omogućuje vam zaobilaženje geolokacijskih ograničenja i gledanje inače zaključanog sadržaja sa svih striming platformi, nesmetano igranje igara na svim platformama uz minimalan ping, sigurnu konekciju, odličnu brzinu za skidanja torenata i još mnogo toga.

Vrijedi izdvojiti i najbrže VPN povezivanje, nakon što je dodata mogućnost paralelnih konekcija, kao i split tunneling i privatni DNS.

Sve to dobijate na jednom mjestu po sjajnoj cijeni, na koju se obračunava dodatni popust ukoliko iskoristite link sa naše stranice.

9.8 Ukupna ocjena
ExpressVPN recenzija

Privatnost i sigurnost
10
Karakteristike
9
Brzina i performanse
10
Vrijednost za novac
10
Jednostavnost korištenja
10
Prednosti
  • Visoka brzina
  • Pokrivenost zemalja
  • Izvorne aplikacije za iPhone i Android
  • Nema zapisa (osim potrošnje)
  • P2P i BitTorrent dopušteni
  • User-friendly
Mane
  • Nije najjeftiniji VPN
  • Malo opcija konfiguracije
fiko

Fiko, analitičar informacijske sigurnosti, s oduševljenjem istražuje online svijet i posjeduje znanje o internet podacima zahvaljujući svojim studijima matematike na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pratiti svaki razvoj i najnovije vijesti o tehnologiji njegova je prava strast. Međutim, njegov omiljeni fokus leži u internet sigurnosti, pomažući korisnicima zaštiti svojih podataka. Za sve upite, kontaktirajte Fika na fiko@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com