Najbolji VPN za Hrvatsku u 2022

Prije nego što odgovorimo koji je to najbolji VPN za Hrvatsku, govoriti ćemo o VPN-u općenito.

VPN odnosno Virtualna privatna mreža (eng. Virtual Private Network) prije svega ima za cilj da zaštiti vaše osobne podatke na Internetu. Bilo da ne želite da vaša povijest pretraživanja bude otkrivena, ili jednostavno želite da sačuvate vašu anonimnost, korištenjem VPN-a to do i dobivate.

Vidi ponudu
Probajte najbolji VPN za Hrvatsku, ExpressVPN sa 49% POPUSTA

ExpressVPN je najbolji VPN servis za Hrvatsku. Zgrabite ekskluzivan popust + 3 MJESECA BESPLATNO korištenje, uz 30 dana garantovanog povraćaja novca

Ažurirano: 30 rujan 2022

Jednostavnim uključivanjem anonimnog surfanja u browseru nećete zaštititi vaše podatke od vašeg ISP- odnosno pružatelja internetskih usluga, ili od bilo koje državne agencije koja želi da provjerava vaše aktivnosti. Time ćete samo sakriti vaše aktivnosti od drugih korisnika koji koriste isti uređaj.

Ukoliko pak želite da skidate torrente, vaši podaci kao IP adresa su potpuno nezaštićeni. Vaš pružatelj usluga kao i vlasti mogu vidjeti koje torrente skidate. Ako se pak zaštitite VPN-om, vaša veza će biti enkriptovana a vaš IP neće biti vidljiv. Ako želite saznati da li vam treba VPN i koji bi mogao biti najbolji VPN za Hrvatsku, nastavite sa čitanjem.

Treba li VPN Hrvatska?

Iako zvanične cenzure nema u Hrvatskoj te je ista zvanično zabranjena Ustavom Republike Hrvatske, pristup nekim sadržajima može biti onemogućen. To je zbog zaštite autorskih prava ili prava na emitovanje. Mnogi internet sadržaji kao Netflix, Spotify i mnogi drugi vam nisu dostupni osim ako ne koristite VPN. Bez VPN Hrvatska je isključena za korištenje ovih servisa. Ako ste kompanija koja želi da zaštiti važne poslovne tajne, VPN vas može zaštititi i onemogućiti ulaze u vaše sisteme iz vana.

vpn hrvatska

Ako ste pojedinci koji žele pristupiti stranim sadržajima koji nisu dostupni na teritoriji Hrvatske, onda koristite VPN. Tako ćete dobiti IP države u kojoj su ti sadržaji omogućeni. Uz VPN Hrvatska će biti otključana za te servise i usluge. Recimo da živite u inozemstvu te dolazite u Hrvatsku na odmor. Poželite li gledati sadržaje Sky Sporta ili BBC-ja, na primjer, vi to nećete moći. Međutim, vi to možete kada se nalazite u državi u kojoj živite, ili pak tamo imate pretplatu na ove sadržaje. VPN (poput ExpressVPN) može ”simularati” IP adresu države iz koje ste stigli. Kada koristite VPN Hrvatska će postati država u kojoj je taj sadržaj ipak omogućen. Tako ćete moći lako i legalno pristupiti vašim sadržajima. U jednom od narednih stavki ovoga članka pokušaćemo odgovoriti koji je to najbolji VPN za Hrvatsku.

Online klađenja?

Od početka ove godine sve su više zastupljene priče o mogućem cenzurisanju internacionalnih sistema za klađenja, budući da oni nisu prijavljeni u Hrvatskoj, te dakle ne plaćaju ni porez u Hrvatskoj, a igrači ne prijavljuju dobitke. Ako se ove priče pokažu istinitim, inozemna online klađenja neće biti dostupna u Hrvatskoj. Jedino putem VPN-na moći ćete ostvariti pristup. Tako će ako koristite VPN Hrvatska i dalje ostati dostupna.

Najbolji VPN za Hrvatsku IZVAN Hrvatske?

Sagledajmo sada situaciju iz druge perspektive. Vi živite u Hrvatskoj ali često putujete u inozemstvo. Bilo da se radi o pregledavanju vijesti, gledanju filmskih programa, želite da gledate svoj omiljeni sportski tim u direktnom prijenosu, primijetićete da su vam sadržaji domaćih TV kuća onemogućeni, iako ste pretplaćeni na njih. Ako ne koristite VPN Hrvatska i njeni TV servisi su vam nedostižni. Onaj VPN (poput ExpressVPN) koji vam to omogućava za vas je odmah najbolji VPN u Hrvatskoj, jer vam omogućava vaše omiljene sadržaje.

Emitiranje televizijskih sadržaja je televizijskim kompanijama zabranjeno osim preko inostranih servisa koji posjeduju prava na emitiranje. Time ćete biti uskraćeni za vaše omiljene sadržaja na koje vi imate pravo, jer ste pretplatnik. VPN vam pomaže da pristupite tim sadržajima, te da premostite tu nepravednu cenzuru.

Najbolji VPN Hrvatska

Da li je najbolji VPN Hrvatska ovdje? Provjerite i sami.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja listopad 2022

Kako VPN funkcionira?

VPN je virtualna mreža koja ima za cilj skrivanje vaše osobne IP adrese i dodjeljivanjem druge IP adrese čime je vaša privatnost zaštićena. Postoje različiti razlozi zbog kojih biste željeli zaštiti svoju privatnost. Bilo da se radi o zaštiti podataka kompanije, intelektualne svojine, podataka sa kartica prilikom online plaćanja, ili jednostavno želite da je vaša online aktivnost skrivena od očiju znatiželjnika, VPN je način da to ostvarite. Uključivanjem VPN Hrvatska i njeni TV sadržaji su vam otključani bilo gdje da se nalazite. Isto tako i kada boravite u Hrvatskoj možete premostiti određena ograničenja pristupa. Koji je vama najbolji VPN u Hrvatskoj zavisi od vaših potreba i želja, te naravno koliko ste spremni da platite.

Da li je svaki VPN dobar?

Svaki VPN će vam omogućiti određeni nivo sigurnosti na Internetu. Međutim, nije isto po koju cijenu će vam to omogućiti. Besplatni VPN-ovi uvijek izgledaju primamljivo, ali trebate se zapitati da li može jedan tako važan servis uopšte biti besplatan? Održavanje takvih servisa je jako skupo. Kako onda vi možete dobiti uslugu besplatno? Tako što ćete to u stvari i platiti, samo što to možda nećete niti znati. Najbolji VPN u Hrvatskoj je najčešće onaj najjeftiniji, dakle besplatan. Tako to barem većina korisnika misli, a tu najviše odlučuje platežna moć naših korisnika Interneta. Prava sigurnost tu, na žalost, ima sporednu ulogu.

proxy hrvatska

Informacije su najvažnija valuta danas. Onaj ko posjeduje informaciju, ima i moć. Zbog toga je trgovina podacima danas veoma unosan biznis.

Besplatni ili plaćeni VPN? Koji bi bio najbolji VPN za Hrvatsku?

Dobijate SMS ili E-mail poruke sa reklamama, ponudama, anketama te se pitate otkud oni znaju vaše ime, ili broj telefona, ili e-mail adresu? Ti podaci su vjerojatno kupljeni od nekog servisa na koji ste se prijavili, bio to VPN ili neki drugi servis koji traži registraciju ličnih podataka da bi funkcionirao. Čak i ako je vaša privatnost garantovana, besplatni VPN će biti sa jako ograničenom količinom podataka, ili će pak biti pun raznoraznih reklama koje će vam veoma uticati na zadovoljstvo tijekom surfanja, pa i efikasnost tijekom rada.

Kod VPN-ova u biti vrijedi pravilo kao i za sve bitno u životu: Ako to dobivate besplatno, zapitajte se koliko to u stvari i vrijedi. Dobar, pouzdan, renomiran VPN danas ne košta mnogo, a pruža puno. Prije svega vam garantira da se vašim podacima neće trgovati zarad zarade ili troškova održavanja servisa. Plaćate sigurnost, te je i dobijate.

U novije vrijeme, bez dobre i kvalitetne zaštite vaš uređaj može postati usporen tajko što je izložen tzv. ”rudarenju podataka” (eng. data mining) koji predstavlja temelj kriptovaluta kao Bitcoina. Ako vas interesira koji je najbolji VPN Hrvatska, mogući odgovor potražite u nastavku članka. Najbolji VPN za Hrvatsku će vam omogućiti da gledate domaće TV kanale i ostale sadržaje gdje god da se nalazite.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja listopad 2022

Najbolji VPN za Hrvatsku

Odabir koji VPN ćete koristiti te koji je vama najbolji VPN za Hrvatsku je potpuno na vama. On treba da zavisi od vaših potreba i navika u toku korištenja Interneta, ali kako bismo vam olakšali odabir, napravili smo jednu kraću listu VPN-ova koji su se dobro pokazali u Hrvatskoj. Najbolji VPN za Hrvatsku je vjerojatno među ovima.

  1. ExpressVPN

Ovaj ExpressVPN predstavlja izvrstan odabir ako tražite VPN koji je brz, a ovaj je jedan od najbržih, ako vam je bitna reputacija, koju on itekako ima, te ako vam je potrebno nešto za streamovanje ili preuzimanje sadržaja sa Interneta. Po našem mišljenju i on ima sve što je potrebno da bude najbolji VPN za Hrvatsku, a da li jeste, vi procjenite.

  1. NordVPN 

Sa mrežom poslužitelja diljem svijeta, s pravom se nameće kao drugi odabir za VPN Hrvatska. Njega krase neke od najboljih sigurnosih mjera koje bi vam mogle zatrebati. Iskušajte ga i provjerite da li je baš on najbolji VPN za Hrvatsku.

  1. CyberGhost 

CyberGhost je VPN koji omogućava pregršt prilagođavanja vlastitim potrebama, bilo da želite da osigurate anoniman promet torrenta ili želite da ostvarite sigurnost na javnim Wi-Fi mrežama. Ako koristite ovaj VPN Hrvatska i njeni sadržaji će vam ostati otključani i kada boravite u inozemstvu. Možda je baš on najbolji VPN u Hrvatskoj.

  1. PrivateVPN 

Najbolji VPN u Hrvatskoj može biti i PrivateVPN koji je dostupan po povojnoj cijeni, garantuje ne zadržavanje ličnih podatka, te sveobuhvatno predstavlja jedan od najboljih izbora za VPN Hrvatska.

Besplatni VPN?

Kako je već prije rečeno, održavanje VPN servisa košta puno novca Stoga, servisi moraju na neki način zarađivati kako bi funkcionirali. Ako su besplatni, onda to mogu jedino plasiranjem dosadnih reklama koje umanjuju užitak korištenja Interneta ili pak trgovinom ličnim podacima kao npr. email adresa kojom ste se registrovali, kako bi vam preko svojih partnera slali promidžbene poruke. Zlatno je pravilo da je bolje koristiti i jeftini VPN nego besplatni, jer time znate da se taj servis ne financira trgovinom vašim podacima.

najbolji vpn za hrvatsku

Najbolji VPN za Hrvatsku (besplatni)?

Od besplatnih VPN-ova mogu se pomenuti WINDSCRIBE, HIDE.me, BETTERNET ali i drugi. Međutim, još jednom se mora napomenuti da korištenje besplatnih servisa ozi određeni rizik, kako po sigurnost vašim informacija tako i po vašu privatnost i anonimnost. i najjeftiniji VPN pruža više sigurnosti od besplatnoga. Bilo kako bilo, iako su besplatni, teško da ćete među njima pronaći najbolji VPN za Hrvatsku.

Proxy poslužitelji?

Proxy server odnosno poslužitelj predstavlja svojevrsnu vrstu filtra u mrežnoj komunikaciji. Ovi filtri blokiraju određene sadržaje ukoliko je pružatelj usluge tako odlučio, npr.da onima koji su zemljopisno zaključani za određene regije, zabrani ili dozvoli pristup. Korištenjem proxy servera za Hrvatsku kada ste izvan Hrvatske vam omogućava pristup domaćim sadržajima, kojima inače izvana ne možete pristupiti. Proxy poslužitelji se često gase, tj. postaju neaktivni, te je dakle potrebno često tražiti novi aktivni da nadomjesti gašenje starog. To im je jedna od najvećih mana u odnosu na VPN-ove koji su prilično stabilni, ukoliko se ne koriste za nelegalne aktivnosti.Korištenjem proxy poslužitelja vaš IP ostaje na poslužitelju dok server sa kojega uzimate podatke ne dobija vaš IP.

Vrste proxy-ja?

Postoje dvije glavne vrste otvorenih proxy poslužitelja primjenjivih na probleme privatnosti i online anonimnosti HTTP i SOCKS proxy poslužitelji. HTTP proxy poslužitelji imaju za zadatak samo preusmjeravanje HTTP i HTTPS stranica, što ih čini brzima. SOCKS proxy poslužitelji imaju malo kompleksniju primjenu, te omogućavaju ne samo HTTP i HTTPS promet nego i FTP i SMTP promet kao i pristup torretnima. Proxy poslužitelji nude ograničena rješenja, a besplatni mogu ugroziti vašu privatnost. Jedini razlog zašto bi itko odabrao proxy umjesto VPN-a (za bilo koji zadatak koji nadilazi obično surfanje) je to što ne želi platiti za VPN uslugu. Međutim, potrebno je uzeti u obzir da VPN usluge i nisu toliko skupe, te da cijene nekih od njih idu od $10 pa naviše. Iako korištenje proxy usluga ne zahtijeva instalaciju dodatnih softvera, ipak dodaje bar jedan korak svakoj vašoj akciji na Internetu, čima usporava brzinu rada.

Neki kažu da sam ja personifikacija Interneta - iako nisam siguran da je to kompliment. Volim se zaroniti u dubine online svijeta. I imam mnogo godina iskustva u internet marketingu. Praćenje svakog pojedinačnog razvoja, praćenje najnovijih vijesti iz oblasti tehnologije je istinska strast. Ali moj omiljeni dio je fokusiranje na Internet sigurnost i kako korisnici Interneta mogu najbolje zaštititi sebe i svoje podatke.

Privatnostonline.com