nordvpn

Nijedna NordVPN recenzija ne može proći bez naglašavanja da posle više od decenije ovo nije više nov servis ove vrste. Pa time počnimo i ovaj NordVPN pregled šta nam on donosi u 2024 godini, i koliko je dobro to što on donosi. Pročitajte jednu od najčitanijih NordVPN recenzija u nastavku i saznajte zašto je tako.

Proveri ponudu
Isprobaj najbolji VPN, NordVPN uz 66% POPUST

NordVPN ti pruža vrhunsku bezbijednost na mreži. Zgrabi EKSKLUZIVNU POPUST ponudu dok traje akcija, uz 30 garantovanog povraćaja novca.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Ovaj VPN je stručnjak za privatnost i sigurnost

Prije svega, cilj NordVPN-a je zaobići cenzuru, kontrolu sadržaja i nadzor vlade. Stoga njihove VPN usluge pružaju sve bitne karakteristike kako bi zaštitile vašu privatnost i vašu sigurnost.

Svaka NordVPN recenzija mora navesti da ovaj servis dolazi iz kompanije koja je osnovana 2010. godine i čije sjedište se nalazi u Panami. Jer je ne postojanje zakona koji krše privatnost korisnika vrlo bitna činjenica. Takođe ova zemlja nije članica niti jedne alijanse za dijeljenje podataka (5/6/9/14 Eyes) koje su poznate po prikupljanju podataka i o kome treba i o kome ne treba.

Ali to nije sve! Njihova razvijena VPN mreža (preko 5.601 servera širom svijeta) je veoma brza, tako da možete deblokirati streaming sadržaj i gledati American Netflix bez čekanja da se sadržaj učita. Nadalje, ako ste ljubitelj torrenta, možete se pouzdati u Nord VPN koji će zaštititi vašu anonimnost. Zaista, njihova je usluga torrent – friendly i nema potrebe za prijavom.

Tako, za ovaj NordVPN pregled vam moramo rjeći da svoje obećanje o privatnosti korisnika, ovaj servis ispunjava. Takođe, osim lokacije sjedišta, donosi još puno značajki koje osiguravaju vašu privatnost. Jaka enkripcija, obfuskacija servera i saobraćaja, politika ne-evidentiranja, mogućnost korištenja torrent i Onion protokola, i puno toga o čemu ćemo u nastavku NordVPN recenzija.

Ovo su neki od razloga zašto je njihova kompanija danas jedan od najboljih VPN servisa na tržištu.

Planovi i cijene

NordVPN cena zavisi od edicije i dužine pretplate za koju se opredijelite. Za pretplatu se možete odlučiti u trajanju od mjesec, godinu, ili dvije godine. Tri postojeće edicije Nord VPN se ne razlikuju mnogo.

nordvpn

 • Onovna, Standard posjeduje sve dostupne VPN značajke ovog servisa uključuju zaštitu od zlonamjernog softvera, praćenje i blokator oglasa.
 • Plus edicija dodaje NordPass upravitelja lozinki i skeniranje ukradenih ličnih podataka.
 • A Complete edicija na nju dodaje 1TB iz NordLocker prostora za sigurnu pohranu.

Ove edicije možete platiti Visa, Master, i Maestro platnim i kreditnim karticama, kao i bitkoin, eterum, i ripl kriptovalutama. Sa povećanjem dužine pretplate značajno pada mesečna cijena, pa je najisplativija najduža, u trajanju od dvije godine. Ako želite napraviti dodatnu uštedu, mi vam preporučujemo korištenje ekskluzivnih kupona za popust, a sama kompanija takođe nudi garantirani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Proveri ponudu

Sažetak značajki

Sažetak onoga što čini NordVPN iskustva u korištenju možete vidjeti na tabeli dole, najbitnije odlike i značajke. A detaljnije o svemu tome se nastavlja ovaj NordVPN pregled ispod tabele.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix US, UK, CA, AU, DE, FR
Višestruke prijave 6 simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 60+
Podržani uređaji Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Povrat novca garantovan? 30 dana
Protokoli WireGuard, OpenVPN (UDP/TCP), IKEv2/Ipsec
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 5.601+

Korištenje VPN – a

NordVPN recenzija se nastavlja opisom korištenja u tri najpopularnije svrhe kod nas. Vaša NordVPN iskustva i njihov kvalitet svakako zavise od toga kako i koliko dobro on zadovoljava vaše potrebe, a ne samo kvalitet njega kao servisa. Jer, ma koliko neke značajke bile dobre, ako vam na primjer nije dozvoljeno rabiti neki protokol, ovakav servis vam može biti bezkoristan.

Netflix

Ovaj NordVPN pregled mora biti iskren i rjeći vam da je ovaj servis vrlo pogodan za gledanje Netflix biblioteka koje su oraničene na pojedine države. Dovoljno je samo izabrati server koji se nalazi u zemlji čiju biblioteku želite gledati, a SmartPlay funkcionalnost za vas zaobilazi i DNS i IP blokade. Osim Netflix, ovaj servis vam omogućuje i gledanje drugih geo blokiranih programa.

Torrentovanje

Svaki NordVPN pregled mora da spomene i korištenje P2P protokola, prije svega torrent. Ovaj servis nema namjenske torrent servere, što je za pohvalu jer servisi koji ih imaju takođe pate od njihovog stalnog zauzeća. Ali, ovaj protokol ipak nije dozvoljen za korištenje na serverima u svim zemljama. Zabranjen je na serverima u pojedinim Azijskim, Afričkim, i Latino-američkim zemljama, a od Evropskih to su samo Gruzija, Kipar, i Ukrajina. U svim ostalima je dozvoljen.

U Kini

VPN Nord je moguće koristiti za zaobilaženje Velikog Kineskog Vatrozida. Ovaj vatrozid može da blokira drugi VPN saobraćaj jer po meta podacima TCP/IP paketa prepoznaje vrstu saobraćaja. Nord koristi tehniku obfuskacije saobraćaja, o čemu ćemo detaljnije dalje u tekstu, i uspešno maskira VPN saobraćaj kao običan internetski i tako zaobilazi filtere Velikog Kineskog Vatrozida.

Video igre

Svaki VPN servis dovodi do pada brzine internetske konekcije i povjećanja latencije. Jednostavno jer i povjećava fizičku distancu koju podaci moraju putovati kroz kablove. Naša NordVPN iskustva pri igranju online igara su vrlo dobra, naročito kada koristimo serveri blizu nas. Latencija je tek neznatno povjećanja pa nećete lagovati. Drugim riječima, ovaj servis je dobar za video igre.

Popularnih karakteristika

VPN značajke

Ova NordVPN recenzija se nastavlja opisom značajki ovog servisa, i to onih koje se odnose na njegove osnovne funkcije i načina funkcionisanja. Moramo takođe i naglasiti da kod nekih drugih servisa se neke od ovih značajki nalaze samo u skupljim edicijama, a ne i u osnovnoj. Što je i ujedno jedan od razloga zašto ih mi rangiramo niže od ovog servisa.

No-log politika

NordVPN iskustva su svima dobra jer mu je sjedište u Panami, zemlji koja nema zakone o obaveznom bjeleženju aktivnosti internetskih korisnika. To omogućuje ovom servisu da ne prikuplja nikakve podatke o vama i vašim aktivnostima dok ga koristite. Pa je na taj način vaša privatnost, ali i bezbijednost na vrlo visokom nivou.

Blokiranje zlonamjernog koda

Threat Protection je podsistem ovog servisa koji vas štiti od zlonamjernog koda, i to čini na četri načina. Prvo prepoznavanjem web lokacija na kojima se nalazi, te skeniranjem datoteka prije nego se one enkriptuju i vama dostave, blokiranjem pokušaja praćenja korištenjem kolačića i drugih tehnologija, i blokiranjem reklama. Pri tom, ni vaš sustav nije opterećenj dodatnim aplikacijama, jer se sve radi na serverima ovog servisa.

Obfuskacija servera i saobraćaja

VPN servisi koriste naročite protokole za komunikaciju korištenjem TCP/IP paketa. I informacija o tom protokolu je čitljiva iako su sami paketi enkriptovani. Tako na primjer Veliki Kineski Vatrozid može da blokira VPN saobraćaj. Menjanjem ovih podataka, tj. obfuskacijom saobraćaja, posebni obfuskovani serveri ovog servisa zadržavaju svoju funkciju. A vaš VPN saobraćaj nije prepoznat kao takav.

Split tunneling

Nekada ne želite da neki vaš saobraćaj ide kroz VPN, i želite da je vaša stvarna IP adresa vidljiva web lokaciji koju koristitite. Na primjer kada koristitite eBenking usluge od svog doma, ili neke druge bezbijedne lokacije. Tome služi split tunneling, koji saobraćaj ka nekoj odrijeđenoj web lokaciji ili neke aplikacije dozvoljava da zaobiđe VPN sustav po vašoj želji.

Kill switch

U normalnim uvjetima kada izgubite vezu sa VPN serverom sve što radite na internetu se odvija direktno sa web lokacijama, bez VPN – a kao posrednika. U takvoj situaciji vaša stvarna IP adresa postaje vidljiva. Kil switch je sustav koji u takvoj situaciji blokira sav internetski saobraćaj, čime vaša IP adresa ostaje neprepoznata.

Dupli VPN

Kada posjećujete neku web lokaciju kroz “normalan” VPN, njegova aplikacijana vašem uređaju enkriptuje vaš saobraćaj i šalje na VPN server gdje se dekriptuje i izvršava. Dupli VPN je značajka koja dodaje još jedan korak, vaš enkriptovani saobraćaj se još jednom enkriptuje i šalje sledećem VPN serveru u nizu koji tek onda vrši dekripciju. Ovo dosta usporava brzinu, ali ako vam je maksimalna bezbijednost potrebna, ovo vam je pruža.

Onion preko VPN – a

Onion je mreža koja koristi računare volontera da kroz njih preusmerava enkriptovani saobraćaj svojih korisnika, i time spriječava praćenje saobraćaja nazad ka izvorištu. Za ovaj NordVPN pregled vam moramo rjeći da ovaj servis dozvoljava korištenje Onion protokola, odnosno TOR – a. Ali dodaje jednu vrlo korisnu funkciju, nasumičnog mjenjanja pristupne tačke Onion mreži.

Proveri ponudu

NordVPN iskustva sa Windows klijentom

nordvpn recenzija

Pošto najveći broj naših čitatelja koristi Windows operativni sustav na desktop računarima, ova NordVPN recenzija se nastavlja opisom iskustva u radu sa aplikacijom koja je posjebno namjenjena ovim uređajima. Ono što moramo naglasiti je i da se aplikacije za druge uređaje ne razlikuju bitno, osim onih razlika koje taj neki drugi sustav namjeće, kao položaj dugmeta za umanjenje prozora.

Sučelje

NordVPN pregled sučelja moramo početi time da ovo nije najlepše koje smo vidjeli do sad. Jednostavno, ova kompanija odbija da robuje trendovima u grafičkom dizajnu koji se menjaju svakih par godina. Ali jeste vrlo intuitivno, i vrlo lako ćete pronaći sve što vam treba prilikom korištenja ovog servisa.

Postavke

Zaslon sa postavkama programa je veoma pregledan, i većina opcija se može jednim klikom uključiti ili isključiti. Ovo je vrlo podobno ne iskusnim korisnicima koji neće imati zastrašujuće NorVPN iskustva zbog kopanja pomenijima da pronađu postavku koju žele uključiti. Ili isključiti. Možda bi naprijednim korisnicima koristilo da neke postavke mogu detaljnije urjediti, ali to nije prevelika mana.

Druge aplikacije

Aplikacije koje su neophodne da bi ste mogli koristiti i na drugim uređajima i platformama su dostupne (Windows, macOS, Linux, Android, iOS). A mi u ovoj NordVPN recenzija moramo rjeći da osim što se izgled aplikacija na drugim uređajima ne razlikuje bitno od Windows aplikacije, one imaju i gotovo istovetnu funkcionalnost. Kod nekih drugih servisa postoje velike razlike, što im uvijek uzimamo kao veliku manu.

NordVPN iskustva na testovima

nordvpn iskustva

Ovaj NordVPN pregled nastavljamo rezultatima testiranja koja smo vršili kako bi utvrdili i eksperimentalno kvalitet ovog servisa. Trudili smo se da to testiranje bude što približnije iskustvu kakvo vi možete očekivati u realnom korištenju. Ali i da bude konzistentno i ponovljivo, jer se nepouzdanim podacima dobijenim na nepouzdan način ne može verovati.

Brzina

Brzine koje smo primjetili su bile više nego zadovoljavajuće. Pa ni ne treba da vas čudi ocjena koju je ovaj servis dobio od nas za ovu osobinu. Ali, neke stvari u realnom korištenju morate uzeti u obzir. Brzina konekcije pri korištenju ovih servisa zavisi od više faktora. To je udaljenost servera koji koristitite uvijek najveći krivac pada brzine vaše internetske konekcije.

nord vpn brzina

Ali, takođe morate uzeti u obzir i broj korisnika na nekom serveru, što je više ljudi konektovano na neki server, to on više mora da žonglira kapacitetom svojih konekcija kako bi zadovoljio potrijebe svih njih. Ali i svojim procesorskim kapacitetima.

DNS curenja i torrent

Prilikom testiranja DNS curenja prilikom posjeta web lokacija, i WebRTC curenja kojima su sklone mnoge online aplikacije, naša NordVPN iskustva su bila vrlo dobra. Nismo uspeli da detektujemo nikakvu mogućnost za slučajno otkrivanje naše prave IP adrese, a torrentovanje je sigurno i anonimno.

Proveri ponudu

Korisnička podrška

Za ovaj NordVPN pregled smo ispitali i nivo korisničke podrške koji možete očekivati ako se nađete u nekom problemu tokom korištenja ovog servisa. I vrlo smo zadovoljni istom. Prije svega kad odete na stranicu za pomoć, odmah možete izabrati vrstu problema sa kojim se susrećete i lako dođete do članaka vezanih za tu tematiku.

Takođe postoji i opcija live chat, mada nam se ne dopadaju crno-bele boje dugmeta u desnom donjem uglu, oje ga čine slabo vidljivim, pa korisnici često ne znaju da ona postoji. Kvalitet podrške je na vrhunskom nivou, iako je ona isključivo na Engleskom jeziku.

Poređenje sa konkurencijom

NordVPN recenzija ne može proći bez poređenja sa konkurencijom. Pa smo ga poredili sa njegova dva nabliža i najozbiljnija konkurenta.

NordVPN iskustva vs ExpressVPN

ExpressVPN je servis koji je po mnogim značajkama malo bolji od ovog servisa. Te ga zato i smatramo ukupno boljim. A detaljno poređenje ova dva servisa vam preporučujemo da pročitate.

NordVPN iskustva vs Private Internet Access (PIA)

Private Internet Access (PIA) je servis koji nudi dosta slične značajke, ali samo ako platitite dodatno za skuplje edicije. U svojoj osnovnoj ediciji, koja jeste pristupačnija, nudi u suštini dosta manje nego NordVPN.

Zaključak o NordVPN-u

Kroz naš Nord VPN pregled zaključili smo da je on izvrstan VPN zbog sigurnosti i zaštite privatnosti. On također nudi strogo no-log pravilo (bez prijave) i kompatibilan je sa USA Netflix-om. Nadalje, nudi 6 simultanih konekcija, tako da možete podijeliti troškove sa svojom porodicom i prijateljima.

Konačno, godišnja cijena pretplate je veoma atraktivna. Nord VPN je definitivno jedan od najboljih VPN-a na tržištu!

9.1 Ukupna ocjena
NordVPN recenzija

Privatnost i sigurnost
9
Karakteristike
9
Brzina i performanse
10
Vrijednost za novac
10
Jednostavnost korištenja
10
Prednosti
 • Serveri za OnionBrowsing
 • HTTP Proxy uključen
 • NAT Firewall uključen
 • DoubleVPN konekcija (multi-hop)
 • No-log politika i torrent - friendly
 • Originalne aplikacije za iPhone i Android
 • 6 višestrukih prijava
Mane
 • Ručna konfiguracija potrebna za korištenje PPTP / L2TP
omar

Omar, analitičar odgovora na prijetnje, entuzijastični je zaljubljenik u internet koji s oduševljenjem prati tehnologiju i cyber sigurnost. Pisanje u ovom području izvor je velike zahvalnosti za njega jer ima priliku raditi na svojem najvećem hobiju i zarađivati od toga. Sa diplomom iz Elektronike i Računarstva sa Sveučilište u Splitu, Omar se trudi podijeliti svoje znanje pružajući svojim čitateljima najbolje članke. Za sve upite, kontaktirajte ga na omar@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com