NordPass Recenzija za 2024

nordpass

U moru raznih pohranitelja lozinki vrlo je lako izgubiti se tražeći neki kvalitetan koji će vam pomoći da sačuvate bezbijednost svojih lozinki i time svojih podataka. Mnogi proizvođači obećavaju kule i gradove, ali odista pružaju vrlo malo. Stoga vam želimo pomoći, i predstavljamo jedan vrlo kvalitetan pohranitelj. NordPass, pohranitej lozinki koji nudi za svakog po nešto, a nekima sve što im potrebno od ovakvih programa.

Idite na NordPass
Želite kvalitetan pohranitelj lozinki? Probajte NordPass

Pohranitelj lozinki prepun naprijednih značajki koje će povjećati vašu bezbijednost i olakšati digitalni život.

Ažurirano: 10 lipanj 2024

Pregled

Nord Pass nam dolazi od tvrtke koja proizvodi i NordVPN servis o čijim kvalitetima možete čitati u posebnom članku, odnosno od Nord Security. Ako vam je potreban pohranitelj lozinki sa naprednom enkripcijom, dijeljenjem lozinki sa drugima, sa automatskim popunjavanjem formi, i jednostavnim korištenjem na više uređaja, ovo je program koji jednostavno morate isprobati. Pa krenimo sa detaljnim opisom svega što trebate znati o ovom proizvodu.

Cijena

Po cijenama, edicije počinju od besplatne verzije. Ona nudi osnovne funkcije pohrane lozinki, ali i neke napredne kao što je automatsko bijelježenje, sinhronizacija između više uređaja, ali i neograničen broj pohranjenih lozinki. Premium edicija na to dodaje dijeljenje lozinki, mogućnost pristupa u slučaju gubitka master lozinke, identifikaciju slabih i već korištenih lozinki, i skeniranje interneta za curenje vaših ličnih podataka.

nord pass cijene

Osim ova dva paketa, Nord Pass dolazi i u Family ediciji koja nudi sve mogućnosti Premium verzije ali za do šest korisnika. Osim ovoga, treba naglasiti da besplatna verzija dolazi sa 30 dana probe svih Premium značajki, a ostali paketi nude povraćaj novca u prvih 30 dana korštenja.

Sažetak značajki

Prije nego što krenemo u detalje svih bitnih značajki, i njihov kvalitet i kako one povećavaju vašu internetsku bezbijednost, ovdje možete vidjeti sažetak najbitnijih značajki ovog pohranitelja lozinki.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od6 uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Garantovani povrat novca? U 30 dana
Enkripcija XChaCha20
Cijena od 1,49$ mjesečno
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost

Kada su u pitanju bezbijednosne alatke, ono što vas kao korisnika treba interesovati prije svega je da li je ta alatka ili servis stvarno bezbijedna. Pa krenimo redom, o značajkama koje direktno odgovaraju na ovo pitanje.

Enkripcija

Industrijski standard za enkripciju lozinki je svakako AES-256, koji takođe koriste mnoge vojske i bezbijednosne agencije u svijetu, prije svih američke. To ga čini enkripcijskom metodom u koju se možete pouzdati. Nord Pass koristi enkripciju novije generacije, XChaCha20, koja je jednako neprobojna kao AES, ali nudi znatno veću brzinu enkripcije i dekripcije. Iako je AES enkripcija dovoljno dobra, za XChaCha20 se mora reći da je bolja i jača, pa čak i da je nepotrebno jaka, ako nešto takvo postoji.

“Zero-knowledge” arhitektura

Mnoge bezbijednosne tvrtke se trude da na ovaj ili onaj način zaštite podatke svojih klijenata čak i od sebe samih. To je takozvana “zero-knowledge” arhitektura. Ovom problemu NordPass NordVPN pristupa na najelegantniji mogući način. Korisnički podaci se nalaze enkriptovani na uređajima korisnika, a njihov proizvod nema mehanizam da im pristupi. Na ovaj način su podaci i fizički van domašaja proizvođača ovog programa, za razliku od mnogih drugih kod kojih su pohranjeni na njihovim serverima.

nord pass

Dvofaktorska i multifaktorska autentifikacija

Za razliku od mnogih drugih pohranitelja lozinki, Nord Pass podržava i svoj i mnoge druge sisteme za dvofaktorsku (2FA) i multifaktorsku (MFA) autentifikaciju. Prvi funkcioniše na taj način da prilikom logovanja trebate unijeti specijalni kod koji se generiše u posebnoj aplikaciji, kod koji važi samo 30 sekundi. Dok MFA zahtijeva još neki vid identifikacije osim master lozinke i koda, kao što su razni U2F uređaji. Trenutno su podržani samo FIDO certifikovani uređaji, kao što su Yubikey, iePass, ePass, BioPass, MultiPass, itd.

Biometrijska autentifikacija

Jedna od značajki koja pruže izuz etno visok nivo bezbijednosti, a da pri tom i povećava funkcionalnost je biometrijska autentifikacija. U slučaju da vaš uređaj podržava korišćenje čitača otisaka prstiju, ili ima kameru za prepoznavanje lica, umjesto master lozinke možete koristiti njih. Trenutno, svi mobiteli podržavaju ovakav vid autentifikacije, ali je na desktop računarima i prijenosnicima to ograničeno hardverskom podrškom.

NordPass te je veoma ugodno koristi opciju FaceID i TouchID na Apple uređajima, a na PC računarima je vrlo često nedostupan zbog izostanka hardvera za Microsoft Hello sistem.

Bezbijedna pohrana i sinkronizacija

Web vault je sustav u sklopu Nord Pass pohranitelja lozinki koji možete koristiti za pohranu svih vaših lozinki, brojeva platnih kartica, i slično, u enkriptovanom obliku u oblaku. Ovime možete postići to da su vam sve vaše lozinke dostupne na svim uređajima koji imaju instaliran NordPass pohranitelja. Ono što je bitno znati je da je i ovaj dio sustava pokriven “zero-knwoledge” arhitekturom, i da Nord Security nema način da pristupi vašim podacima.

Idite na NordPass

Gdje početi?

Za razliku od nekih drugih poslužitelja lozinki, sa Nord Pass je vrlo lako raditi. Za početak je potrebno da ga dovučete sa zvanične web stranice ili sa prodavnice za mobilnu platformu. Instalacija je jednostavna i brza, i kada ga prvi put pokrenete, dobivate ekran za kreiranje korisničkog naloga. Kada to obavite u par klikova, možete prijeći na rad sa pohraniteljem, uvoženje i dodavanje lozinki, aktivaciju besplatnog probnog perioda, ili kupnju Premium edicije.

nordpass sučelje

Značajke

Već smo objasnili da je NordPass veoma bezbijedan pohranitelj lozinki, no da vidimo kakvi su mu drugi kvaliteti, i da li vrijedi instalirati ga na uređajima.

Dodavanje lozinki

Raditi sa Nord Pass je vrlo intuitivno i jednostavno. Dodavanje lozinki možete vršiti ručno, kada je neophodno da sami popunite adresu domena za koji je lozinka i ostala polja. Cijelo sučelje je pregledno, a za dodavanje bilo kog unosa, lozinki, platne kartice, itd, trebate kliknuti na folder u kom se skladište i onda na Add New. Ili da prepustite programu da automatski to radi za vas prilikom prvog logovanja na svaki nalog. Naravno, osim ovakvog dodavanja, možete vršiti i uvoženje lozinki. 

Uvoženje i izvoženje lozinki

Uvoženje lozinki u NordPass je po našem mišljenju izvedeno najbolje od svih pohranitelja lozinki trenutno na tržištu. Osim što možete uvoziti iz CSV fajla, lozinke možete direktno uvoziti iz skoro bilo kog brauzera ili drugih pohranitelja. Mnogi pohranitelji podržavaju samo Chrome, a ovde imate podršku i za Mozillu, Operu, Edge, Brave, itd. Jedino se ne mogu uvoziti iz Safari brauzera, ali to je zbog Apple bezbijednosne politike.

nord pass uvoženje

Nord Pass-u ne možemo uzeti za zlo, jer to ni jedan drugi ne može. Riješenje za ovo je da u Safari uključite Auto Fill, i onda će biti automatski pohranjene jedna po jedna lozinka pri slijedećem njihovom korišćenju.

Generisanje lozinki

Generator lozinki je najbolji trenutno na tržištu. Može generisati lozinke do 80 znakova dužine, a imate potpunu kontrolu koje skupine znakova se koriste.

Automatsko popunjavanje lozinki i formulara

Pošto NordPass pohranjuje i druge informacije, brojevi platnih kartica, adrese, i slično, on ima i opciju automatskog popunjavanja istih. Kada se nađete na nekoj stranici za unos ovih podataka, on će vam ponuditi da to učinite automatski, što smatramo najelegantnijim riješenjem. Automatsko popunjavanje lozinki takođe funkcioniše besprekorno.

Provera snage/zdravlja lozinki

Nord Pass vodi računa o snazi vaših lozinki, odnosno upozorava vas da li su vam već postojeće lake za pogodit, starije više od 90 dana, ili korišćene više puta. Ovo nije uobičajena opcija, i dostupna je samo u Premium verziji, ali na pregledan način daje savjet kako poboljšati bezbijednost.

Posmatranje curenja podataka

Praćenje raznih malicioznih lokacija za curenje vaših email adresa, korisničkih imena, brojeva platnih kartica, itd. je nešto što retko koji pohranitelj lozinki ima. Ovaj ga ipak posjeduje, mada samo u Premium ediciji. Mi bismo voljeli da je u pitanju automatski monitoring, a ne pretraga koju morate sami aktivirati.

Deljenje lozinki

Deljenje lozinki je još jedna značajka dostupna samo Premium korisnicima. Vrlo je korisna i bezbijedna, i možete deliti svaki i bilo koji unos sa drugim Nord Pass korisnicima.

Lakoća korištenja

NordPass je veoma prijatan za korištenje, prije svega jer je na glavnom sučelju sve organizirano u fasciklama. Želite dodati lozinku? Idete na fasciklu Lozinke. Broj platne kartice? Idete na fasciklu Financije. Sve je organizirano intuitivno i treba svega nekoliko minuta da se naviknete da je sve tamo gdje je logično da bude.

Idite na NordPass

Kompatibilnost

Nord Pass aplikacija je dostupna za PC, Android, i Apple platforme. Postoji u verziji za Windows i MacOS sisteme, ali i za iOS i Android telefone i tablete. Jedina zamjerka po pitanju kompatibilnosti koju imamo je da na iOS sustavima automatsko dodavanje niti popunjavanje lozinki ne funkcionira.

nordpass app

Korisnička podrška

Ako vam je potrebna pomoć, prva destinacija vam je bogata baza znanja. Ali ako tu ne pronađete riješenje, dostupni su vam kontak email porukom ili live chat. Korisnička podrška je na žalost samo na engleskom jeziku, ali pomoć vam stiže u veoma kratkom roku. Na live chat tehničari se javljaju skoro bez čekanja, u roku od nekoliko sekundi.

Poređenje sa konkurencijom

Sve ovo samo po sebi ne znači puno, dok se ne uporedi sa glavnim konkurentima.

NordPass vs Dashlane

Prednost Nord Pass ima u odnosu na Dashlane jer nudi veću maksimalnu dužinu lozinki, a u besplatnoj verziji pohranu neograničenog broja lozinki, i korištenje na neograničenom broju uređaja, ali samo na jednom u istom trenutku. Dashlane sa druge strane jedino ima prednost dijeljenja lozinki u besplatnoj verziji, iako sa malim brojem osoba.

NordPass vs Password Boss

NordPass može generirati 4 puta duže lozinke nego Password Boss, posjeduje besplatnu verziju, a Premium verzija ima 30 dana probni period plus 30 dana garantovani povraćaj novca. Password Boss jedino nudi povraćaj novca, ali i 5GB prostora u oblaku, koji ipak nisu nešto što je neophodno za pohranitelja lozinki.

Idite na NordPass

Zaključak

Nord Pass je jedan od najboljih pohranitelja lozinki trenutno na tržištu. Posjeduje besplatnu verziju koja donosi pregršt korisnih značajki, ali za punu funkcionalsnost je neophodno da platite određenu mjesečnu pretplatu. Cijena je izuzetno povoljna sama po sebi, a kada pogledate šta za to dobivate, u poređenju sa konkurencijom koja je vrlo često dosta skuplja, ova cijena je skoro smiješan iznos. Neke značajke bismo voljeli da su drugačije, ali ako vam treba dobar, brz, naprijedan a po povoljnoj pohranitelj lozinki, NordPass je vrlo dobar izbor.

8.5 Ukupna ocjena
NordPass

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
9.5
Korisnička podrška
9.5
Cijena
9
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Veoma lak za korištenje
  • Podržava neograničen broj lozinki za pohranu
  • Multifaktorska autentifikacija
  • Biometrijska autentifikacija
  • Vrlo brza korisnička podrška i bogata baza znanja
Mane
  • Ne posjeduje veliki broj dodatnih značajki kao konkurencija
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com