Dashlane Recenzija za 2024

dashlane

Kada govorimo o bezbijednosti na internetu prije sega mislimo na spriječavanje da vaši lični podaci dopadnu u ruke neovlaštenih osoba. Imajući u vidu da se to odnosi na svakakve online servise i naloge, bezbijednost počinje sa jakim lozinkama. Jake i kompleksne lozinke je teško pamtiti a loše zapisivati, i tu na scenu stupaju servisi i aplikacije za pohranu lozinki. Jedan takav je Dashlane, koji vam danas predstavljamo.

Idite na Dashlane
Želite kvalitetan pohranitelj lozinki? Isprobajte Dashlane

Dashlane, pohranitelj koji koristi super jaku enkripciju, dijejenje lozinki sa drugim korisnicima, i jš puno koristnih značajki.

Ažurirano: 9 lipanj 2024

Pregled

Dash lane je upravitelj lozinki koji na tržištu bezbijednosnih alatki postoji već skoro punu deceniju. Dolazi od istoimene američke kompanije koja obećava vrlo visok nivo sigurnosti lisčnih podataka svojih korisnika. Da to nisu samo prazne riječi, vidi se iz činjenice da ovaj pohranitelj lozinki koristi AES-256 enkripciju. Ona je po snazi trenutno jedna od najjačih metoda, a postoji već dovoljno dugo da su nene implementacije veoma bezbijedne.

Cijena

Dash lane je servis koji funkcionira na takozvanom “freemium” modelu, odnosno postoje besplatna verzija, koja ima određena ograničenja i više nivoa pretplate. Besplatna verzija nudi čuvanje do 50 lozinki na samo jednom uređaju, analizu lozinki, da li su jake, slabe, ili često korištene; generator lozinki, dijeljenje lozinki sa do 5 Dash lane naloga, i automatsko popunjavanje formulara. Ako se opredelite za besplatnu ediciju, prvih 30 dana imate dostupne sve značajke Premium edicije.

Dashlane cijene

Premium edicija preko ovoga nudi neograničeni broj lozinki, praćenje do 5 email adresa na Dark Web – u, VPN servis, 1GB prostora za pohranu podataka, automatsku promjenu lozinki na servisima i lokacijama koje to podržavaju, dijeljenje lozinki sa neograničenim brojem naloga, i sve to na neograničenom broju uređaja.

Pored ove, postoji i Family, porodična pretplata, koja sve ovo nabrojano nudi za do 6 privatnih Dashlane naloga. Drugim riječima, funkcionira kao pretplata za 6 korisnika.

Idite na Dashlane

Sažetak značajki

Prije nego nastavimo sa detaljnim prikazom bitnih značajki, u donjoj tabeli možete vidjeti neke od najbitnijih.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od1-∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Garantovani povrat novca? U 30 dana
Enkripcija AES-256 bits
Cijena od 2,99$ mjesečno
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost

Kada su u pitanju bilo kakvi bezbijednosni servisi, najvažnije činjenice su o tome koliko je on bezbijedan i poverljiv. Naročito servisi kao ovaj, koji su u suštini bazirani na pohranjivanju osjetljivih podataka kao što su lozinke. Pa krenimo o najznačajnijim odlikama koje ima Dashlane da bi odgovorili na pitanje da li je ovaj servis bezbijedan za korištenje.

Enkripcija

Za čuvanje vaših lozinki, ali i komunikaciju i autentifikaciju vas kao korisnika, Dash lane koristi 256-itnu AES metodu enkripcije. Ovu metodu ne volimo samo mi vidjeti da je neki servis koristi, nego i mnoge druge agencije i entuzijasti. Ovu enkripciju je praktično nemoguće razbiti, najbržim superkompjuterima bi trebalo nekoliko milijardi godina. I pri tom bi generisali više podataka nego što se procjenjuje da ukupno ima trenutno pohranjeno na svim kompjuterima u svetu. Zbog ovakvog nivoa bezbijednosti ovu enkripciju koriste i agencije vlade SAD za pohranu TOP SECRET dokumenata, ali i bezbijednosne agencije mnogih drugih ozbiljnih država svijeta.

“Zero-knowledge” arhitektura

Svi vaši podaci, uključujući i lozinke, se pohranjuju na serverima Dash lane. Da bi ste bili sigurni da su oni bezbijedni, osim što se nalaze u enkriptovanom obliku, njihova arhitektura je takva da im samo vi možete pristupiti. Jednostavno, “zero-knwoledge” znači da kompanija nema nikakav način da im pristupi. Arhitektura sistema koji vam omogućuje da pohranjujete i upravljate lozinkama nema nikakav mehanizam uz pomoć kojeg bi neko osim vas mogao da pristupi vašim podacima.

Dvofaktorska autentikacija

Pošto se autentifikacija vrši pomoću master lozinke, kao dodatni sloj bezbijednosti je podržana dvofaktorska autentifikacija (2FA). Besplatna verzija podržava rad sa popularnim 2FA servisima, kao što su Google – ov Authenticator, ili Authy. Dok plaćena verzija podržava i U2F bezbijednosne ključeve, kao što su YubiKey USB uređaji. Slanje 2FA privremenih kodova je moguće samo na mobilne uređaje sa nekim 2FA servisom, dok je slanje putem tekstualnih poruka nedostupno zbog niske bezbijednosti SMS protokola.

Biometrijska autentikacija

Ukoliko uređaj na kom koristite Dashlane dolazi sa biometrijskim uređajima, možete ih koristiti donekle umjesto master lozinke. Nju ćete morati da unosite svakih 14 dana, a u međuvremenu se možete ulogovati u servis uz pomoć vaših biometrijskih podataka. U zavisnosti od hardverske podrške, to možete činiti ili otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. Ono što nam je privuklo pažnju je da se prepoznavanje lica ne može koristiti na Windows uređajima, što je dobar potez zbog problema koje Windows Hello ima sa prepoznavanjem lica.

Bezbijedna pohrana i sinkronizacija

Kada koristite Dash lane, vaše lozinke se automatski upisuju u predviđena polja na servisima gde ih koristite. Na serverima kompanije se nalaze u enkriptovanom obliku, i kada su vam potrebne u tom se obliku i dopremaju do uređaja koji koristite, i tek na tom uređaju se vrši njihova dekripcija. Zbog ovakvog načina funkcioniranja, čak i da su vaše lozinke presretnute, one su beskorisne napadaču. A vi možete koristiti Dashlane na više uređaja bez ikakvih peripetija.

Idite na Dashlane

Gdje početi?

Da bi ste počeli koristiti Dash lane neophodno je da dobavite dodatak za internetski pretraživač. Trenutno su podržani Chrome, Chromium, Firefox, Edge, i Safari; kako za Windows, tako i za MacOS, ali i aplikacije za iOS i Android. Kada ga dobavite, prvo što ćete videti je formular za kreiranje korisničkog naloga. Time ćete odmah dobiti 30-dnevnu probu Premium edicije i besplatnu verziju, a za kupnju je potrebno da kliknete na odgovarajuće dugme u sučelju web aplikacje.

Značajke

Dash lane je izuzetno bezbijedan servis, i vaše lozinke će biti sigurno sačivane. Ali kvalitet jednog ovakvog proizvoda ne određuje samo bezbijednost, već i njegova funkcionalnost. Pa da pogledamo koje to sve značajke on ima, i kako vam olakšava digitalni život i bezbijednost.

Dodavanje lozinki

Dodavanje novih lozinki u trezor možete vršiti na dva načina, automatski ili ručno. Dok ste ulogovani u Dashlane servis, prijavljivanje na servis za koji lozinka nije pohranjena će biti automatski prepoznato i ponuđeno da pohranite. Ako to želite da sami ručno učinite, to možete uz dva klika i popunjavanjem formulara za dodavanje.

Dashlane dodavanje

Uvoženje i izvoženje lozinki

Ako vaše lozinke imate već pohranjene na nekom drugom mjestu, moći ćete da ih uvezete u Dash lane. To je moguće vršiti iz drugih pohranitelja direktno ili putem CSV fajlova. Uvoženje na žalost nije savršeno iz objektivnih razloga, na primjer lozinke pohranjene u Safari pregledaču ne možete izvoziti u CSV fajl, ali možete vršiti automatsku pohranu kada Keychain automatski popunjava polja za lozinke.

Dashlane uvoženje

Generisanje lozinki

Generator lozinki je jedan od najnaprednijih trenutno dostupnih na tržištu. Osim standardnih postavki skupina znakova koje se koriste, moguće je i isključiti korištenje sličnih znakova, kao što su O i 0, već će se koristiti samo jedan od njih. A dužina generisanih lozinki može ići do 40 znakova, dok konkurencija uglavnom ide do 12.

Dashlane generator

Automatsko popunjavanje lozinki i formulara

Ovaj servis vas u potpunosti oslobađa tipkanja korisničkih imena i lozinki, i automatski ih sam popunjava. Ali vam daje i opciju da bezbijedno pohranite mnoge druge standardne informacije. Ime, prezime, adresu doma, ali i brojeve platnih kartica.

Provera snage/zdravlja lozinki

Jedna vrlo korisna opcija koju dobivate na sučelju za lozinke je informacija o jačini i “zdravlju” vaših lozinki. Odnosno o njihovoj kompleksnosti, ali i tome da li ste ih koristili na još nekim mestima i koliko su slične drugim vašim lozinkama. To je vrlo korisna informacija jer tako saznajete gdje trebate da postavite bolje lozinke.

Posmatranje Dark Web – a

Uz Premium plan dobivate uslugu Dark Web monitoring za do 5 email adresa i ličnih podataka vezanih za nju. Ovaj servis je koristan kao upozorenje da su vaši podaci procureli sa nekog servisa koji koristite i gdje vam je korisničko ime neka email adresa.

Deljenje lozinki

Dash lane omogućuje da svoje pohranjene lozinke dijelite sa drugim korisnicima ovog servisa a da oni nemaju uvid u njih. Tako možete da na primjer podijelite svoju Netflix lozinku sa nekom osobom, ali oni je neće moći dati nekom slijedećem.

Idite na Dashlane

Lakoća korištenja Dashlane

Iako Dash lane ima pregršt opcija za upravljanje lozinkama, one su sve ugodno organizovane na glavnom sučelju i drugim ekranima. Web aplikacija se pokreće klikom na ikonicu dodatka koja se pojavljuje instaliranjem istog na adres baru, a po pokretanju će vam biti ponuđeno da odmah dodate lozinke za popularne web servise i društvene mreže.

Dashlane Bezbijednost

Kompatibilnost

Dashlane je kompatibilan sa uređajima koje rade na Windows i Apple platformama, kao i na Android uređajima. Za Windows i MacOS uređaje je potrebno koristiti dodatke za internetske pretraživače, od kojih su podržani Chrome, Firefox, Edge, Chromium, i Safari. Dok za mobilne uređaje postoje zasebne aplikacije i za iOS i za Android platforme.

Korisnička podrška

Korisnička podrška se sastoji prije svega od veoma iscrpne i lako razumljive baze znanja razvrstane u članke po tematici. Live chat je dostupan na engleskom, nemačkom, i francuskom jeziku, ali samo radnim danima od 9 do 18 časova. Podrška putem email-a je dostupna, ali i ona je ograničena na obradu samo tokom radnog vremena.

Idite na Dashlane

Poređenje sa konkurencijom

Sve ovo što smo napisali ne vrijedi mnogo dok Dash lane ne uporedimo sa konkurencijom.

Dashlane vs NordPass

Nordpass je vrlo sličan proizvod, ali ima neke ozbiljne mane, ili bolje rečeno Dash lane ima neke velike prednosti. To su mogućnost oporavka izgubljenog naloga, analiza pohranjenih lozinki, i dijeljenje lozinki. Kod NordPass ovo nije dostupno u besplatnoj verziji. Takođe Dashlane nudi besplatni probni period svih Premium plan funkcija bez korištenja platne kartice, a NordPass povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Dashlane vs Password Boss

Password Boss je vrlo popularan pohranitelj lozinki. Iako plaćene edicije sadrže skoro istovetne značajke kao Dash lane, nema VPN i enkriptovano skladištenje podataka u oblaku. Također i besplatna edicija je ograničena na samo pohranu lozinki na jednom uređaju i ništa više.

Zaključak

Bezbijednost vaših ličnih podataka počinje korištenjem jakih i bezbijednih lozinki. Ali pamtiti ih nije baš tako lako, a zapisivati ih na papirićima može biti opasno. Tu stupaju na scenu pohranitelji lozinki. Dashlane je jedan od najboljih na tržištu, koji osim osnovne pohrane lozinki donosi i veliki broj vrlo korisnih bezbijednosnih značajki, kao što je VPN sa neograničenim protokom.

Besplatna edicija je dosta bogatija od većine konkurenata, ali punu funcionalnost ima Premium plan, koji se i te kako isplati kupiti.

8.9 Ukupna ocjena
Dashlane

Privatnost i bezbijednost
10
Značajke
9.5
Korisnička podrška
9
Cijena
8
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Izuzetno lak za korištenje
  • Veliki broj naprijednih značajki
  • Besplatna verzija ima veliki broj značajki
  • 30-dana proba bez plaćanja
Mane
  • Cijena veća od konkurencije, ali dobivate više
  • Korisnička podrška ima ograničeno radno vreme
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com