Najbolji VPN za Srbiju u 2024

Before we delve into the question of VPN Serbia or what is the best VPN Serbia/best VPN for Serbia in 2024, we will briefly explain what a VPN is.
Croatian translation:
Prije nego što se pozabavimo pitanjem VPN Srbija ili što je najbolji VPN Srbija/najbolji VPN za Srbiju u [godini], kratko ćemo objasniti što je to VPN.

Idite na ExpressVPN
Želite najbolji VPN za Srbiju - Isprobajte ExpressVPN

ExpressVPN, uz garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja. Probajte sada, bez rizika!

Ažurirano: 10 lipanj 2024

Šta je to VPN?

VPN odnosno Virtualna privatna mreža (eng. Virtual Private Network) je posrednik između korisnika i Interneta. VPN ima za cilj da štiti aktivnosti korisnika i njegovu privatnost od radoznalih očiju pružalaca internetskih usluga ili vladinih organizacija koje prate javne mreže.

VPN (poput ExpressVPN) vas takođe štiti i od hakera koji mogu krasti vaše lične podatke sa kartica, raznih online naloga i slično. Takođe, VPN može premostiti određene zabrane koje su vam nepravedno postavljene, kao zabrana pristupu određenim servisima zasnovana na geografskom području. Vi ste možda korisnik i pretplatnik te usluge, ali ako se nalazite u državi u kojoj ta usluga nije dozvoljena onda svojim servisima ne možete pristupiti. Primer je Netflix, koji mnogim državama balkana blokira sadržaje.

Možemo slikovito reći da je VPN most između vašeg uređaja i javne mreže tj Interneta. Korištenjem VPN-a vaši podaci su enkriptovani te su time zaštićeni od zloupotrebe i praćenja. Kako biste se još detaljnije upoznali sa definicijom VPN-a možete pročitati i članak posvećen tom pitanju. Ako vas interesuje najbolji srpski VPN, nastavite čitati.

Da li nam treba VPN u Srbiji?

Da bismo vam odgovorili na pitanje da li je VPN Srbija uopšte potreban, te koji bio to mogao biti najbolji VPN u Srbiji, moramo se prvo zapitati kome u stvari treba VPN najčešće.

Ako se nalazite izvan Srbije i želite da gledate neku od domaćih televizija ili da pratite prenos neke sportske reprezentacije. Tada ćete verovatno ćete imati problema sa pristupom tim domaćim servisima. Razlog je zaštita prava emitovanja za određenu teritoriju. Ali, vi ste možda i pretplatnik te usluge u Srbiji. Šta sada da radite? Korištenjem VPN u Srbiji tj. prikrivanje vaše stvarne IP adrese i korišćenje IP adrese za Srbiju. Tako ćete moći gledati vaše omiljene sadržaje. Dakle, korišćenjem VPN Srbija dolazi vama.

vpn srbija

Mnogi će se setiti poplava 2014. i afera o blokiranju određenih stranica koje su objavljivale sadržaje u kojima su oštro kritikovale odluke vlade. Dakle, ipak cenzura postoji. Zbog svega navedenog poželjno je koristiti VPN, a ovaj članak treba da vam pomogne u odluci koji će za vas biti najbolji VPN za Srbiju.

VPN izvan Srbije?

S druge strane, možda ste državljanin neke druge države a boravite u Srbiji gde su vaši omiljeni servisi blokirani. Možda jednostavno želite da se pretplatite na Netflix, Spotify i druge popularne servise, ali ne možete jer vam to u Srbiji nije dozvoljeno. Korišćenjem VPN Srbija će vam postati otvorena za te servise.

Dalje, možda jednostavno želite da skidate torrente, ali ne želite da se vaša aktivnost na mreži prati. Sa VPN-om (poput ExpressVPN) možete skidati torrente bez straha da će vaša sigurnost i anonimnost postati ugrožena.

Zašto treba Srbija VPN?

VPN Srbija i ne treba zbog cenzura, jer ih ni nema uglavnom. Ipak postoje određena geografska ograničenja koje biste mogli poželeti premostiti.

Primer je već pomenuti Netflix. Ako ste pretplatnik njihovih usluga, nije pravedno da vam određeni sadržaji budu zabranjeni samo zato što se nalazite izvan SAD-a. Kada se koristi VPN Srbija dobija iste sadržaja kao i SAD. Takođe, vi ne radite ništa protivzakonito, a pogotovo nemoralno. Budući da uslugu uredno plaćate, isto kao i neko ko živi na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, treba da imate i pristup istim sadržajima.

Ako posjedujete firmu ili radite u jednoj, te želite da protok informacija zadržite u okviru firme, VPN vam u tome pomaže.

Najbolji VPN za Srbiju

Izbor koji VPN ćete koristiti te koji je vama najbolji VPN za Srbiju je potpuno na vama. Koji je za vas najbolji srpski VPN treba da zavisi od vaših potreba i navika u toku korišćenja Interneta. Kako bismo vam olakšali izbor, napravili smo jednu kraću listu VPN-ova koji su se dobro pokazali u Srbiji. Najbolji VPN u Srbiji je verovatno među ovima.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Skidanje torrenta u Srbiji

Tu su i pomenuti torrenti, s tim što u Srbiji ne trebate VPN za skidanje torrenta. Međutim, to vam  ipak daje određenu zaštitu te nije preporučljivo ni skidati torrente bez VPN-a. Koji ćete VPN za Srbiju koristiti te koji je najbolji VPN u Srbiji, otkrijte daljim čitanjem ovog članka.

Možda jednostavno želite da zaštitite svoju anonimnost i privatnost, i da vaše aktivosti na mreži ne budu poznate drugima. VPN koji ćete koristiti ne mora biti najbolji VPN za Srbiju, dovoljno je da vam garantuje da vaša IP adresa neće biti poznata drugima.

VPN Srbija i gledanje online sadržaja

Gledanje online sadržaja kao što su filmovi, serije, dokumentarci, crtani filmovi i drugo je veoma popularno u Srbiji. Korišćenjem ovakvih servisa vi ne morate da skidate sadržaje na vaš uređaj, nego ih gledate direktno sa mreže. Ne zaboravite da su vaše aktivnosti i ovde zabeležene ako ne koristite VPN. Gledanje ovakvih sadržaja, iako nije zakonom zabranjeno, i dalje odaje podatke o vašim aktivnostima. Kada koristite srpski vpn može na mreži biti prikazana kao bilo koja druga država. Time je vaša lokacija ostala zaštićena. Preuzimanje tzv. P2P sadržaja vas takođe eksponira drugim korisnicima.

najbolji vpn za srbiju

Ako je bilo koji od ovih razloga bitan za vas, nastavite čitati. Tako ćete lakše odlučiti koji je prema vama najbolji VPN u Srbiji i počeli ga koristiti.

Da li može besplatni VPN biti najbolji VPN u Srbiji?

Pre nego što uopšte pokušamo odgovoriti na ovo pitanje, trebate se zapitati koliko ste puta u životu imali priliku da neku kvalitetnu uslugu dobijete besplatno? U životu je nepisano pravilo da ono što dobijate besplatno uglavnom i ne vredi. Sličan slučaj je i sa VPN-ovima. Održavanje besplatnih VPN servisa i dalje košta mnogo novca. Ako korisnici ne plaćaju za uslugu, odakle dolazi taj novac? Odgovor vam se neće svideti. Besplatni VPN servisi se finansiraju najčešće plasiranjem dosadnih reklama koje će vam znatno umanjiti zadovoljstvo prilikom korištenja. Osim toga, brzine koje nude i količina podataka su ograničene, te će vam se neretko desiti da VPN zbog toga prestane da radi a da vi još uvek niste završili sa gledanjem nekog sadržaja.

Trgovina podacima?

Da, dobro ste čuli. Mnogi besplatni VPN servisi upravo to rade. Prodaju vaše podatke reklamnim kompanijama. Trgovina ličnim podacima u vidu podataka o interesovanjima korisnika, starosnoj dobi, kupovnoj moći i slično. Zapitajte se koliko je sigurno vaše online transakcije sa kreditnih kartica prepustiti na čuvanje takvim servisima? Najbolji srpski VPN teško da ćete pronači među besplatnim servisima. Korištenjem besplatnih servisa verovatno činite veliku grešku i ugrožavate svoju sigurnost i privatnost. I najjeftiniji VPN pruža daleko veću sigurnost od besplatnog.

Najbolje alternative za besplatne VPN-ove

ExpressVPN 

Ovaj VPN predstavlja izvrstan izbor ako tražite VPN koji je brz, a ovaj je jedan od najbržih. Ako vam je bitna reputacija, on istu itekako ima. Ako vam je potrebno nešto za streamovanje ili preuzimanje sadržaja sa Interneta ponovo ste na pravom mestu. Po našem mišljenju i on ima sve što je potrebno da bude najbolji VPN za Srbiju, a da li jeste, vi procenite.

CyberGhost VPN

Vlasnik CyberGhost VPN-a je rumunska kompanija koja je 2011. godine počela sa prodajom VPN usluga. Oni posvećuju mnogo pažnje privatnosti na internetu, a njihova lokacija omogućava korisnicima da izbjegnu bilo koji zakon EU o zadržavanju podataka ili špijuniranja vlade. Iako to možda nije najbrži VPN na tržištu, kompenzuje sa niskim cijenama paketa koje nudi. U nastavku, provjerite da li tražite ovakav nisko budžetni VPN.

Private Internet Access (PIA)

Private Internet Access VPN je servis za virtuelne privatne mreže koji je baziran na otvorenom kodu i podržava WireGuard i OpenVPN tehnologije, koje su također otvorenog koda. Činjenica da je otvorenog koda znači da svaki njegov korisnik može lako i besplatno pribaviti izvorni kod programa i vrlo lako videti šta PIA Private Internet Access klijent radi. Ovo čini private access VPN jednim od rijetkih VPN servisa koji su potpuno transparentni.

Private Internet Access (PIA)

IPVanish

IPVanish je na VPN tržištu već više od 15 godina. A ako ste igrač, šansa je da ste već čuli za njegovu reputaciju. Poznat je po ekstremnoj sigurnosti (NAT vatrozid uključen), brzini svojih servera (većina igrača odabere ovaj VPN za ugodno igranje) i svojoj jednostavnosti upotrebe.

NordVPN 

NordVPN. Možda je već ovo za vas najbolji srpski VPN. Sa mrežom servisa širom sveta, s pravom se nameće kao prvi izbor za VPN Srbija. Njega krase neke od najboljih sigurnosnih mera koje bi vam mogle zatrebati. Iskušajte ga i proverite da li je baš on najbolji VPN u Srbiji.

fiko

Fiko, analitičar informacijske sigurnosti, s oduševljenjem istražuje online svijet i posjeduje znanje o internet podacima zahvaljujući svojim studijima matematike na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pratiti svaki razvoj i najnovije vijesti o tehnologiji njegova je prava strast. Međutim, njegov omiljeni fokus leži u internet sigurnosti, pomažući korisnicima zaštiti svojih podataka. Za sve upite, kontaktirajte Fika na fiko@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com