ExpressVPN vs. NordVPN – Sudar Titana u 2024

Kada nešto plaćate, uvek želite za svoj novac da dobijete najbolje, te vam zato danas poredimo ExpressVPN vs. NordVPN. Kada je upitanju bezbijednost i lična privatnost, konkurencija je vrlo jaka u vrhu ponude. Ali ova dva titana se ipak izdvajaju od ostatka.

Idite na ExpressVPN
Želite najkvalitetniji VPN servis

Isprobajte ExpressVPN, najkvalitetniji VPN servis koji lako zaobilazi geo ograničenja, podržava torrenting, i nudi pšovraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Ažurirano: 17 svibanj 2024

Direktno poređenje

NordVPN ExpressVPN poređenje kakvo smo mi vršili je vrlo iscrpno, i moramo priznati trajalo prilično dugo. Ali to je realnost ovakvih servisa, odnosno onih koji su u vrhu ponude. Veoma često su razlike u nijansama, mada ponekad mogu biti i znatno veće. Ako nemate strpljenja da čitate cijelo detaljno poređenje ExpressVPN NordVPN, možete u tabeli ispod vidjeti najznačajnije razlike.

Ali takođe i ko u ovom poređenju izlazi kao pobjednik. Neko bi se mogao čak i iznenaditi ovakvim rezultatom. I dok su oba ova servisa stvarno vrhunskog kvaliteta, pobjednik ipak može biti samo jedan.

ExpressVPN NordVPN
Serveri i pokrivenost zemalja Nerješeno Nerješeno
Brzina konekcije Pobjednik Gubitnik
Bezbijednost Pobjednik Gubitnik
Privatnost i anonimnost Nerješeno Nerješeno
Zaobilaženje geo restrikcija Pobjednik Gubitnik
Torrentovanje Pobjednik Gubitnik
Cijena Gubitnik Pobjednik
Garantovani povraćaj novca Pobjednik Gubitnik
Dodatne značajke Pobjednik Gubitnik
Istovremeno povezivanje više uređaja Gubitnik Pobjednik
Korisnička podrška Nerješeno Nerješeno
Idite na ExpressVPN Idite na NordVPN

ExpressVPN ukratko

ExpressVPN vs. NordVPN poređenje ne može proći a da prvo ne predstavimo ukratko oba takmaca. Kao što ćete videti, naš sveukupni pobebjednik je jedan vrlo kvalitetan servis. Svojim korisnicima pruža veoma veliki broj servera u velikom broju zemalja. A komunikacija sa njima se vrši putem najbezbijednijih kriptografskih metoda. No, pored visoke bezbijednosti, nudi i veliki broj dodatnih značajki.

Dodatne značajke su oblast gde ExpressVPN NordVPN sija u svom punom sjaju. Kada je u pitanju bezbijednost, možete računati da su sve zamislive strane pokrivene ovim servisom. Što se samog funkcionisanja u svojoj osnovnoj ulozi, iz NordVPN ExpressVPN borbe ovaj servis izlazi kao brži.

Detaljnu recenziju ovog servisa možete vidjeti na slijedećoj stranici.

NordVPN ukratko

Iako u ExpressVPN vs. NordVPN trci izlazi kao poražena strana, ovaj servis je daleko od lošeg. Prije svega moramo biti iskreni i reći da NordVPN ExpressVPN utrka je uvijek obećavala da bude vrlo tijesna. Jednostavno, govorimo o dva vrhunska servisa, između kojih postoje neke razlike. To ne znači da je ovaj loš, naprotiv,odličan je ali ne na nivou svog protivnika.

Veliki broj poslužitelja u velikom broju zemalja svijeta će vam omogućiti neometano korištenje. Ono gdje ovaj servis zaostaje za svojim takmacom je brzina kojom se komunikacija sa tim poslužiteljima odvija. ExpressVPN NordVPN poređenje je ipak između da vrhunska servisa, a brzine ovog su prilično dobre, no nisu najbolje.

Ako vas interesuje da u više detalja se upoznate sa ovim servisom, to možete učiniti na ovoj stranici.

Poređenje

ExpressVPN vs. NordVPN poređenje moramo započeti onim što je najbitnije u funkcionisanju ovakvih servisa. A to je sposobnost da vašu stvarnu IP adresu prikrije predstavljanjem kao da je ona neka druga. Da bi ExpressVPN NordVPN ili bilo koji drugi servis bio dobar u svojoj ulozi, mora imati što više poslužitelja u što većem broju zemalja.

U zavisnosti od vaših trenutnih potreba, NordVPN ExpressVPN i drugi servisi vam trebaju omogućiti da se predstavljate kao da se nalazite u različitim zemljama nego u nekim drugim situacijama. Ali tu nije kraj ExpressVPN vs. NordVPN utruke, jer je i brzina kojom komunicirate sa tim poslužiteljima bitan faktor koji utječe na kvalitet vašeg iskustva sa nekim servisom.

Serveri i pokrivenost zemalja

Kada je u pitanju pokrivenost poslužiteljima treba imati u vidu koje su zemlje najpotrebnije korisnicima. Na primjer ako želite gledati Netflix program ekskluzivan za Sjedinjene Američke Države, server u toj državi je neophodan za koristiti. Ono što treba ipak imati u vidu je da sam broj servera ne govori mnogo, već se mora uzeti u obzir i broj korisnika koje mogu opsluživati u istom trenutku.

NordVPN ExpressVPN su u ovom pogledu prilično izjednačeni. Od zemalja gdje se vrše najčešće geo restrikcije streaming sadržaja, SAD, UK, Japan, itd. oba imaju mogućnost opsluživanja velikog broja korisnika. Te ne trebate očekivati bilo kakva zagušenja i nemogućnost konekcije.

Serveri i pokrivenost zemalja: Rezultat – Nerješeno

Brzina konekcije

ExpressVPN vs. NordVPN utrka u brzini je drugačija i tu imamo jasnog pobjednika. Brzina konekcije koju postižete korišćenjem jednog ili drugog servisa vam određuje kvalitet onoga za šta vam ovakav servis treba. Svaki servis vrši određeno usporenje konekcije, zbog prirode enkripcije vašeg saobraćaja, ali šampion je onaj koji to čini u najmanjoj mjeri.

Lokalni testovi brzine

ExpressVPN vs. NordVPN smo prvo testirali kako utječu na brzinu u lokalnom saobraćaju. Odnosno prilikom komunikacije sa serverima koji su nam najbliži, tj. nalaze se u Bosni i Hercegovini. Ovo nam je bio prvi test NordVPN ExpressVPN poređenja gdje smo imali vrlo jasnog pobjednika. Ako jedan ovakav servis koristite za streaming unutar Bosne, ExpressVPN je bolji izbor.

expressvpn nordvpn

Jednostavno izbor između ExpressVPN NordVPN je vrlo jasan kada su u pitanju stvari kao što su telekonferencijski razgovori i slične potrebe u takoreći lokalnom saobraćaju.

Testovi brzine na udaljenim lokacijama

ExpressVPN vs. NordVPN poređenje brzina ne može biti kompletno ako ih ne usporedimo u onakvim situacija u kakvim ćete ih najčešće koristiti. A to je streaming video sadržaja sa poslužitelja u udaljenim zemljama, dok ste konektovani na proxy server  baš u toj zemlji. Ono što smo primjetili poredeći ExpressVPN NordVPN je da što je server udaljeniji to jedan servis ima veću prednost.

Kao i u poređenju brzine u lokalnom saobraćaju NordVPN ExpressVPN imamo istog pobjednika.

Brzina konekcije: Rezultat – ExpressVPN pobjednik

Bezbijednost

VPN servisi ne služe samo da zamaskiraju vašu IP adresu i time vam omoguće gledanje nekog sadržaja koji je iza geo blokade. Već vam trebaju i pružiti zaštitu vaše bezbijednosti i privatnosti. U digitalnom svijetu vama prijete opasnosti sa više strana, i način na koji se ovakav servis bavi tim prijetnjama može biti dobar ili još bolji.

Te smo poredili ExpressVPN vs. NordVPN načine i uspešnost zaštite od raznih opasnosti, kao i efikasnost prevencije bilo kakvih opasnosti. Na kraju je ExpressVPN izašao kao pobjednik, a možete vidjeti i zašto.

Enkripcijski standardi

Kada se NordVPN ExpressVPN porede po metodama enkripcije koje jedan i drugi koriste, moramo reći da su izjednačeni. Trenutno najpopularniji standard enkripcije je AES-256. O njemu je do sada mnogo rečeno i napisano. Koriste ga mnoge vojske zapadnih zemalja i bezbijednosne službe, i nastao je prije svega, za potrebe Američkih tajnih službi. Bolji i provjereniji od njega trenutno ne postoji.

ExpressVPN NordVPN su u ovom pogledu izjednačeni.

Bezbijednosni protokoli

Enkripcija sama po sebi nije kraj bezbijednosti. Ako vam je saobraćaj internetske konekcije zaštićen jakom enkripcijom, to ne znači da nije postojala neka opasnost ili rizik u trenutku dok ste se povezivali sa VPN poslužiteljem. Tu na scenu stupaju VPN bezbijednosni protokoli, a mi smo poredili po njima ExpressVPN vs. NordVPN.

express vpn nord vpn

Oba koriste OpenVPN protokole. Ali, ExpressVPN takođe koristi Lightway i SSTP protokole koji su dosta brži, ali jednako sigurni kao OpenVPN.

Blokeri reklama i zlonamjernog koda

Jedna od dodatnih značajki koja može nekim korisnicima biti presudna prilikom izbora između NordVPN ExpressVPN može biti mogućnost blokiranja reklama sa tehnologijama za praćenje ili zlonamjernim kodom. U ovom slučaju je NordVPN odneo pobjedu iz prostog razloga što drugi takmac nema ovakvu značajku.

Ali svakako treba imati u vidu da ni jedan od ova dva ni ExpressVPN NordVPN nisu antivirus programi, te od ovakve značajke ne treba očekivati previše.

Zaštita od curenja

Slijedeća stavka u ExpressVPN vs. NordVPN utrci nam je bila zaštita od curenja DNS i WebRTC zapisa. Ovo su prije svega bezbijednosne falinke internetskih pretraživača koje omogućuju da vaš ISP ima uvid u to koje web lokacije posjećujete. I na taj način vas i neka zlonamjerna treća strana može prisluškivati.

NordVPN ExpressVPN su ovde podjednako uspješni, pa imamo tako reći “deobu bodova”.

Specijalizovani serveri

Pojedini VPN servisi nude svojim korisnicima usluge specijaliziranih servera. Odnosno servere koji su specifično podješeni i optimizovani za određenu namjenu. I ExpressVPN NordVPN imaju prije svega specijalizirane za torrenting i za korištenje iz zemalja sa vrlo jakom kontrolom saobraćaja.

ExpressVPN vs. NordVPN trka je ovde imala vrlo jasnog pobjednika. Jednostavno, NordVPN specijalizirani serveri za torrenting ne pokazuju nikakvu razliku od običnih, dok ExpressVPN vam pružaju veće brzine.

Bezbijednost servera

Kada koristite VPN servise, vaš saobraćaj ka vama ide od neke web lokacije. S tim da se on prvo doprema na proxy server, tu enkriptuje a onda doprema do vašeg uređaja. Zato je u poređenju NordVPN ExpressVPN značajna i metoda kako se vrši bezbijednost ovog pohranjivanja.

ExpressVPN koristi RAM diskove, dok NordVPN koristi standardne tvrde diskove. Time je prvi u velikoj prednosti, jer su RAM diskovi virtuelni u RAM memoriji, i automatski se ti podaci brišu po prekidu konekcije. Na tvrdim diskovima oni se moraju ručno uklanjati kao i druge privremene datoteke.

Revizije bezbijednosne infrastrukture

Bilo da govorimo o fizičkoj bezbijednosti infrastrukture nekog dobavljača, ili o elektronskoj bezbijednosti samih servisa, sud o tome da je sve kako treba moraju dati nezavisni revizori. I NordVPN ExpressVPN unajmljuju tvrtke koje su specijalizirane za ovo, ali i takođe imaju ugled i reputaciju objektivnosti i nepristrasnosti.

Od ovih kompanija se izdvaja ugledna revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, čije usluge koriste oba ova servisa, te su ExpressVP NordVPN po ovome izjednačeni.

Bezbijednost: Rezultat – ExpressVPN pobjednik

Privatnost i anonimnost

Duel ExpressVPN vs. NordVPN nastavljamo drugim poređenjem sposobnosti i mogućnosti zaštite privatnosti i anonimnosti svojih korisnika. Iako se ova dva termina često prepliću i koriste kao sinonimi, postoje bitne razlike između njih. Ovo je možda čak i najbitnija značajka nekog servisa, naročito kada pokušavate da zaobiđete kojekakve geo restrikcije.

NordVPN ExpressVPN su se na ovim poljima pokazali jednakim, i slobodno možemo reći da su postavili lestvicu za sve druge servise na tržištu.

Sjedišta u takozvanim 5, 9, ili 14-Eyes zemljama

U početku ih je bilo 5, pa su se vremenom proširile na 9, a onda i na 14 sa planovima dodatnog proširenja članica ovog kluba. A u pitanju su države koje prije svega međusobno dijele obaveštajne podatke, ali i vrše blanko provjeru meta podataka saobraćaja svih korisnika interneta i mobilnih uređaja.

Express VPN Nord VPN imaju sjedišta na Britanskim Devičanskim Ostrvima odnosno Panami. Obe ove zemlje nemaju zakone koji obavezuju pohranu podataka internetskih korisnika, niti su deo bilo kojeg sporazuma o dijeljenju bezbijednosnih podataka.

Korisničke informacije potrijebne za registraciju

Kada se uporede ExpressVPN NordVPN koliko je ličnih podataka neophodno da otvorite korisnički nalog, odnosno da započnete njihovo korišćenje, oni su isti. Jedino vam je potrebna email adresa, i pri tom ne postoji nikakvo ograničenje koji email servis prihvataju kao dozvoljeni.

Prilikom plaćanja vi ćete morati da dostavite automatizovanom sistemu naplate svoje podatke, koji se ipak čuvaju po standardima industrije. Tačnije samo prve i poslednje 4 cifre. Oba servisa možete platiti i kriptovalutama, pa i to možete učiniti anonimno.

nord vpn express vpn

Politika bjeleženja

Kada je u pitanju privatnost korisnika, bitno je i šta o vama neki servis bjeleži. Poredeći ExpressVPN vs. NordVPN uvidjeli smo da oba servisa posjeduju vrlo stroge “no-logging” politike. Drugim riječima, podaci o vašem saobraćaju se ne bilježe uopšte. Niti se stalno pohranjuje vaš saobraćaj koji ostvarujete tokom korišćenja ovih servisa.

Jedino se privremeno pohranjuje vaš saobraćaj dok ga vi koristite za svrhu njegove enkripcije. Što je neophodno, i bezbijedno.

Pohrana korisničkih podataka

Kao što smo već rekli, ni ExpressVPN NordVPN ne vrše trajnu pohranu korisničkih podataka, odnosno njihovog saobraćaja ili meta podataka o istom. Prije svega oba servisa imaju sjedište u zemljama koje nemaju zakone kojima se ovakve kompanije obavezuju da bilo šta od ovakvih korisničkih podataka pohranjuju.

Privatnost i anonimnost: Rezultat – Nerješeno

Zaobilaženje geo restrikcija (Netflix, Amazon Prime…)

Gledanje raznih streaming servisa je ono za šta se VPN servisi najčešće koriste. Te smo poredili ExpressVPN vs. NordVPN ko više i ko omogućava zaobilaženje najpopularnijih servisa ove vrste. Oba ova servisa omogućuju korištenje za gledanje geo blokirang saobraćaja velikog broja streaming servisa.

Ali ExpressVPN NordVPN nisu jednaki. Prije svega zbog razlike u brzini, pa za ovu potrebu ExpressVPN odnosi glatku pobjedu.

Zaobilaženje geo restrikcija: Rezultat – ExpressVPN pobjednik

Torrentovanje

U slučaju da često dijelite datoteke putem P2P protokola, naročito torrent, svakako vam je važno kako se Nord VPN Express VPN međusobno odnose. Iako oba ova servisa dozvoljavaju korištenje ovih protokola, ExpressVPN odnosi pobjedu iz dva razloga. Prvi je jer je, za početak, konekcija sa serverima dosta brža.

Drugi razlog je što NordVPN ima specijalizirane P2P servere, i prilikom detekcije ovakvog saobraćaja će vas automatski prebaciti na neki od njih. I veoma često su ti serveri prenatrpani drugim korisnicima i dodatno usporeni.

Torrentovanje: Rezultat – ExpressVPN pobjednik

Cijena i edicije

Poredeći premijum plaćene edicije i njihove cijene između NordVPN ExpressVPN, ovaj put NordVPN odnosi pobjedu. Oba servisa nude pretplatu u trajanju od jednog mjeseca za vrlo slične iznose. ExpressVPN takođe nudi i 6 odnosno 12 mjeseci pretplatu, kod koje možete napraviti uštedu do 48%. 

Sa druge strane NordVPN nudi pretplatu od 12 ili 24 mjeseci, a ušteda je čak 65%. Cijena NordVPN ExpressVPN najdužih paketa premijum edicija je skoro identična, ali je prva duplo duža od druge, iako uz ExpressVPN dobivate extra 3 besplatna mjeseca.

Poređenje besplatnih verzija

ExpressVPN NordVPN ne posjeduju besplatne verzije svojih servisa. Pa stoga ih i nismo mogli porediti. Ali, oba nude povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Cijena: Rezultat – NordVPN pobjednik

Garantovani povraćaj novca

NordVPN ExpressVPN nude slične uslove za povraćaj novca. Ukoliko niste zadovoljni uslugom u prvih 30 dana korišćenja, možete dobiti svoj novac natrag. U oba slučaja bez potrebe navođenja razloga ili bilo kakvog drugog pravdanja. Ali, ExpressVPN odnosi pobjedu jer će vam biti vraćen sav novac, a ne proporcijalno iskorišćenom broju dana.

Garantovani povraćaj novca: Rezultat – ExpressVPN pobjednik

Dodatne značajke

Kada se porede ExpressVPN vs. NordVPN treba pomjenuti i dodatne značajke koje oni posjeduju. ExpressVPN NordVPN posjeduju kill switch, funkciju koja gasi pristup internetu u sučaju gubitka veze sa VPN serverom. Ali u NordVPN ExpressVPN trci, ExpressVPN odnosi pobjedu i u ovoj rundi.

Lightway protokol, privatni DNS sustav na svakom serveru, i kompatibilnost sa velikim brojem uređaja su mu prednost.

Dodatne značajke: Rezultat – ExpressVPN

Istovremeno povezivanje više uređaja

Poređenje ExpressVPN vs. NordVPN ne može proći bez poređenja koliko uređaja možete koristiti u jednom trenutku. NordVPN dozvoljava do 6, a ExpressVPN dozvoljava do 5 uređaja povezanih u isto vrijeme sa jednim korisničkim nalogom. Jedan više uređaj u duelu između ExpressVPN NordVPN donosi pobjedu Nord-u.

Istovremeno povezivanje više uređaja: Rezultat – NordVPN pobjednik

Korisnička podrška

Poslednje što se imalo za porediti ExpressVPN vs. NordVPN je korisnička podrška. Prvo mjesto gde trebate tražiti pomoć za ExpressVPN je stranica podrške, a za NordVPN slično organiziranu stranicu. Tu ćete prije svega pronaći izvrsne baze znanja, i tekstova sa uputstvima za riješavanje potencijalnih problema prilikom korišćenja. 

Ako kojim slučajem ne pronađete potrebne upute, ExpressVPN NordVPN nude live chat, kao i kontakt email opciju. Obe ove opcije su vrhunskog kvaliteta, i pomoć vam u kratkom roku stiže u vidu jasnih uputa. A mi se nismo mogli odlučiti ko je ovde bolji ExpressVPN NordVPN.

Korisnička podrška: Rezultat – Nerješeno

Zaključak

Konkurencija najboljih VPN servisa dugo nije bila ovoliko jaka. Barem ne u poslijednjih deset godina. Pa kada se porede dva trenutno najbolja, ExpressVPN vs. NordVPN, nije tako lako odabrati koji je bolji. Ali, ipak, mi smo se potrudili i uspjeli da odredimo boljeg između NordVPN ExpressVPN.

Iako nismo imali ni malo lak zadatak jer su i ExpressVPN NordVPN vrlo kvalitetni servisi, na kraju su mnogi detalji odlučili pobjednika. A to je ExpressVPN.

Idite na ExpressVPN

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com