Malwarebytes Recenzija za 2024

Malwarebytes

Digitalni svijet današnjice je nalik Divljem Zapadu prošlosti. Opasnosti vrebaju sa svih strana,  kako od same okolinei tako i od zlonamjernih faktora prisutnih u njoj. Imati dobru zaštitu je neophodnost. Jedan takav je Malwarebytes paket alatki koji vam želimo predstaviti. Ovaj paket postoji na tržištu već dugi niz godina, pa da vidimo šta su u njemu pronašli naši stručnjaci.

Idite na Malwarebytes
Želite kompletnu zaštitu?

Isprobajte Malwarebytes bez rizika 14 dana, uz garantovani povraćaj novca u prvih 60 dana korištenja.

Ažurirano: 16 srpanj 2024

Pregled

Malwarebyte Anti Malware je prvi put ugledao svijetlost dana u januaru 2006. godine kada je kompanija Malwarebytes Incorporated objavila njegovu prvu verziju za Windows sučelje. Ova američka tvrtka je počela kao proizvođač efikasnog programa za uklanjanje zlonamjernih programa, koji je tokom godina evoluirao u alatku za zaštitu uređaja, ali i prevenciju zlonamjernih programa.

Osim osnovnog uklanjanja virusa i drugih zlonamjernih programa, Malware byte  ima dosta dodatnih funkcija. Skeniranje memorije, skeniranje datoteka u realnom vremenu, VPN funkcionalnost, zaštitu od phishinga i zlonamjernih linkova, blokator reklama, i mnogo što drugo.

Cijena

Osnvoni proizvod je Malwarebyte Free edicija koja nudi najpotrebnije i najosnovnije funkcije. A to je detekcija i ulanjanje zlonamjernih programa svih vrsta. U slučaju da su vam potrebne naprednije funkcije, za njih je potrebno izdvojiti novac i dobaviti neku od Malwarebyte Premium edicija. Osnovno ograničenje free download edicije Malwarebytes anti malware programa je mali broj značajki, ali prednost je što za nula novaca dobivate vrlo kvalitetan alat.

malwarebytes anti

Premium edicije dodaju veliki broj dodatnih značajki. Kao što su heurističko skeniranje radne memorije i datoteka koje se otvaraju na vašem uređaju, detekciju phishinga i sličnih prevara, i mnoge druge o kojima ćemo u nastavku govoriti.

Trenutno je u toku akcija te Malwarebyte anti malware Premium paket možete pazariti po vrlo pristupačnoj cijen uz popusti. A prije nego potrošite novac na Malware bytes, možete iskoristiti 14-dnevni probni period svih Premium funkcija.

Idite na Malwarebytes

Sažetak osobina

Bez mnogo duljenja, najbitnije značajke možete vidjeti u ovoj tabeli

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Premium, Premium + Privacy
Višestruka prijava Od 1-5 uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS, Chrome
Garancija povrata novca U 60 dana
Cijena počinje od 39,99 $ (3,33 mjesečno)
Besplatan plan Da

Bezbijednost

Prva i najbitnija značajka bilo kog bezbijednosnog programa, kao što je Malware byte, je svakako bezbijednost. Tokom godina testiranja raznih alatki za detekciju i uklanjanje malware threats nismo često pronalazili bolje. I to je zbog stalnih unapređenja koje Malware byte donosi u svojim osveženim edicijama.

Malwarebytes skeniranje

Skeniranje za bezbijednosne prijetnje je osnovna funkcija ovog programa. Lov na razne crve, trojance, viruse, i slične prijetnje se obavlja kako putem baze potpisa zlonamjernih fajlova, tako i heuristički, na osnovu ponašanja neke izvršne datoteke. O mnogim drugim bezbijednosnim alatkama ćemo govoriti u nastavku teksta, a sada malo o dvije najbitnije.

Skeniranje virusa

Malware byte vrši skeniranje virusa na dva različita načina, putem potpisa i heuristički. Na ovaj način je dosta efikasniji od mnogih drugih anti virusnih programa koji se uglavnom oslanjaju na jednu od ove dve metode. Naše iskustvo u testiranju namjerno zaraženih uređaja je da Malwareyte anti malware uspešno detektuje veliki broj virusa koji promiče konkurenciji. Osim skeniranja virusa ovaj program nudi i mogućnost detekcije potencijalno neželjenih programa, ali i izmena koje utječu na performanse vašeg uređaja.

Malwarebyte anti malware skeniranje

Korisnicima su dostupna tri načina skeniranja, hyper koji skenira memoriju uređaja tokom startovanja sustava i detektuje aktivne prijetnje, klasično skeniranje cijelog uređaja za prijetnje, i skeniranje u realnom vremenu.

Zaštita u realnom vremenu

Malwarebyte anti malware posjeduje i vrlo dobru zaštitu u realnom vremenu. Ona se sastoji od skeniranja datoteka u radnoj memoriji vašeg uređaja u trenutku njenog otvaranja i pokretanja, u slučaju da je izvršna datoteka nekog programa. Ovo je samo jedan od razloga zašto se isplati kupiti Malwarebytes Premium ediciju.

Malwarebytes glavno sučelje

Zaštita u realnom vremenu ima više značajki, i funkcioniše u pozadini sa vrlo malim korištenjem resursa vašeg uređaja. Prvi nivo zaštite je zaštita od phishinga i sličnih prevara, gdje Malwarebyte anti malware pasivno spriječava posjećivanje sumnjivih web adresa. Ransomware protekcija koju nudi Malware byte u realnom vremenu prati ponašanje aktivnih aplikacija i spriječava ih da vrše enkripciju datoteka.

Poslednji nivo zaštite u realnom vremenu je zaštita od zloupotrebe poznatih bezbjedonosnih propusta u raznim softverima, od Office paketa do media programa. Takvi exploiti se baziraju na poznatim tehnikama, i Malwarebytes ih uspiješno spriječava. Vrlo efikasna značajka ovog programa je što po instaliranju prepoznaje programe koji se trebaju štiti, ali i tu možete i sami preurediti dodavanjem programa po želji.

Performanse

Od kad postoje zlonamjerni programi i programi za borbu protiv njih, najveća muka korisnika je da usklade potrebe za bezbijednošću i performansama svojih uređaja. Malwarebyte anti malware sustav, po mjerenjima naših stručnjaka, ima vrlo mali utjecaj na performanse vašeg sustava. Malware byte je vrlo nježan prema vašem uređaju, a usporenje možete primjetiti prilikom instaliranja aplikacija koje će trajati nešto duže zbog skeniranja datoteka u realnom vremenu.

Mnogi korisnici i recezenti se žale da tokom instalacija nekih programskih paketa dolazi do zakočenja sustava, pa smo tu tvrdnju testirali poređenjem procesa instaliranja bez i sa Malwarebytes. U našoj laboratoriji smo otkrili da paketi poput Microsoft Office, Adobe CC, itd. koče sustav tokom instalacije, jer do kočenja dolazi na istim procentima progresa i sa i bez Malwarebyte anti malware.

Gdje početi

Da bi ste počeli koristiti Malwarebyte anti malware potrebno je da ga prvo dobavite sa zvanične stranice do koje možete doći preko ovog linka. Klikom na Free Download link ćete pokrienuti skidanje instalera. On će vam odmah predočiti izbor između Personal i Work Computer, ali je svejedno što ćete izabrati. Imat ćete opciju da instalirate i Browser Guard, što je pametno uraditi. Posle nekoliko trenutaka, Malwarebyte anti malware će biti instaliran na vašem kompjuteru. Bez potrebe da kreirate nalog ili koristite e-mail adresu, imaćete Malware byte spreman za korištenje. Za instalaciju na drugim platformama je potrebno da ga potražite u zvaničnim prodavnicama.

malware bytes

Klikom na Buy Now dugme ćete pokrenuti proces kupnje koji ima dva koraka, izbor edicije i plaćanje. Ukoliko niste zadovoljni kvalitetom Malware byte, možete tražiti povraćaj novca u toku prvih 60 dana korištenja. Pri tom će vam biti vraćena kompletna plaćena sredstva.

Idite na Malwarebytes

Druge značajke

Osim gore navedenih značajki, Malwarebyte anti malware Premium edicija donosi još brojne funkcionalnosti koje služe zaštiti vaše bezbijednosti i privatnosti.

VPN

Usklopu Malwarebytes Premium+Privacy edicije dobijate i pretplatu na VPN servis. Ovaj VPN ima i dobre i ne baš dobre odlike. Sa 400 servera u preko 30 zemalja nudi veliku pokrivenost, a enkripcijski protokoli su među najboljima. Međutim, naš tim je primetio znatno usporenje internetske veze, tako da nije pogodan za igranje igara.

Browser Guard

Malware byte aplikacija dolazi sa vrlo naprednim sustavom za zaštitu privatnosti i bezbijednosti vašeg internetskog brauzera. Brzo se integriše u Google Chrome, Microsof Edge i Mozilla Firefox, i efikasno blokira neželjene reklame. Također blokira i zlonamjerne linkove, pa vas štiti od prevara i krađe podataka. Ovaj sustav takođe blokira kolačiće za praćenje, ali i cryptojacker skripte na web stranicama koje koriste resurse vašeg računara za mining kripto valuta.

Malwarebytes postavke

Firewall

Malwarebytes sam po sebi ne posjeduje firewall, ali uz njegovu pomoć možete u svega par klikova kontrolisati i uređivati podješenja Windows integrisanog riješenja. Iako na tržištu ima boljih od Microsoft programa, Malwarebyte anti malware nudi opciju koja je mnogo bolja i lakša za korištenje od Windows podešenja.

Korisnost i korištenje

Korisnost ovog bezbijednosnog paketa je nemoguće precijeniti, naročito ako kupite Premium+Privacy edicuju. U njoj dobijate sve što vam treba da zaštitite svoju bezbijednost. Do skoro svih opcija možete doći već sa osnovnog sučelja, gde možete uključiti ili isključiti sve zaštite u realnom vremenu kao i pokrijenutu skeniranje vašeg računara.

Kompatibilnost

Malwarebyte anti malware je kompatibilan sa svim popularnim operativnim sustavima. Windows, MacOS, i Chrome OS aplikacije su dostupne za desktop i prijenosnike. Činjenica da ne postoji verzija za Linux sustave je manjkavost koju morate imati na umu. Što se tiče mobitela i sličnih uređaja, Malware byte postoji i kao iOS i Android app, koje možete skinuti sa zvaničnih prodavnica.

Korisnička podrška

Kvalitet korisničke podrške je na vrlo visokom nivou, a od opcija imate live chat koji je dostupan 24 časa dnevno, kao i upite putem elektronske pošte. Chat na žalost nije dostupan na bosanskom jeziku, ali je brzina i iscrpnost odgovora koje ćete dobiti od tehničara na izvrsnom nivou. Kada smo testirali ovaj vid podrške, bili smo prijatno iznenađeni brzinom odgovora, a pomoć možete očekivati za samo par minuta.

Podrška putem elektronske pošte je dostupna na bosanskom jeziku, a i tu nas je iznenadila brzina odgovora. Od dva upita jedan na je odgovoren posle nešto više od dva sata, a drugi poslije tačno tri. Mi smo očekivali da ćemo odgovore dobiti tek sutradan, što je praksa kod konkurenata.

Od već napisanih uputa, korisnička podrška posjeduje veliki izbor članaka koje možete pronaći na slijedećem linku a takođe veliki broj edukativnih video klipova možete naći na njihovom YouTube kanalu.

Poređenje sa alternativama

Kada se govori o bilo kakvom proizvodu, potpuna slika se stiče tek poređenjem sa konkurencijom. Zato smo Malware byte poredili sa glavnim njihovim konkurentima na tržištu.

Malwarebytes vs McAfee

McAfee je jedno od najpoznatijih imena u svijetu anti virus programa. Njihovo Total Protection 2021 riješenje nudi skoro identične mogućnosti kao i Malwarebytes, ali po nešto nižoj cijeni. Ono gde Malwarebyte anti malware prednjači je kvalitet i utjecaj na performanse vašeg uređaja, nešto što je uvijek bila rak rana McAfee proizvoda.

Malwarebytes vs Norton

Malware byte tvrdi da vas može zaštiti od 90% prijetnji, dok Norton tvrdi da je njima taj postotak čak 100%. Naša testiranja su pokazala da oba u stvari pružaju jednaku zaštitu, bez obzira na tvrdnje o procentima, koji su inače u stvari izmišljene brojke od strane marketinških odjela.

Idite na Malwarebytes

Zaključak

Ako vam je potrijebno sveobuhvatno riješenje za zaštitu vaše bezbijednosti i privatnosti, Malwarebytes je odličan paket. Besplatna edicija vam pruža vrlo laan i efikasan način da uklonite zlonamjerne programe ako ste ih kojim slučajem već zakačili na vašem uređaju. A ako se odlučite za neku od Premium edicija, dobivate zaokruženu i veoma kvalitetnu zaštitu od upada u vaš sistem ili presretanje vaše internetske komunikacije.

Ako kojim slučajem niste zadovoljni uslugom, možete dobiti 100% povraćaj u prvih 60 dana korištenja.

9.5 Ukupna ocjena
Malwarebytes

Privatnost i bezbijednost
9
Karakteristike
9.5
Podrška
9.5
Cijena
9
Lakoća korištenja
10
Prednosti
  • Vrhunsko otkrivanje zlonamjernog koda
  • Besplatna verzije
  • Dvostruka metoda otkrivanja virusa
  • Zaštita od prevara
  • Bloker reklama
  • Kvalitetan VPN
  • Povoljna cijena plaćenih edicija
  • Povraćaj 100% novca u 60 dana
Mane
  • Besplatna verzija ima malo opcija
  • VPN nije pogodan za igre
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com