Proton VPN | Recenzija 2024

Proton VPN Pregled

Proton Technologies AG je tehnološka kompanija poznata mnogima kao pružatelj servisa sigurnosne e-pošte ProtonMail, koji se odlikuje izuzetnom dvosmijernom enkripcijom. Ali, ova kompanija u svojoj ponudi ima i Proton VPN. Zbog servisa e-pošte, za očekivati je i da je kao VPN ProtonVPN primarno fokusiran na bezbijednost kroz jaku enkripciju. A u ovom pregledu ćemo istražiti da li on ispunjava ova očekivanja, ili ih možda čak i prevazilazi.

Idite na ProtonVPN
Želite visoku razinu bezbijednosti na internetu?

Isprobajte Proton VPN od jednog od lidera internetske bezbijednosti danas.

Ažurirano: 18 srpanj 2024

Prezentacija

Ovaj VPN ProtonVPN, čim se susretnete sa njim obećava prije svega anonimnost i bezbijednost. Sjedište kompanije je u Švicarskoj, zemlji sa nekim od najrestriktivnijih zakona o privatnosti u svijetu. Ovo kompaniji i njihovom proizvodu Proton VPN dozvoljava da korisnicima pružaju izvanredan nivo anonimnosti. Također, Proton VPN ne bilježi ništa od korisničkih podataka, odnosno ima strogu “no-log” politiku.

proton vpn

Osim što kompanija obećava da Proton VPN ne daje korisničke podatke na uvid trećim stranama, ovakva politika osigurava da kompanija ni nema podatke koje bi mogli dati. VPN ProtonVPN aplikacija je dostupna na Windows, Android, MacOS, iOS platforme; kao i za Linux distribucije. Sav saobraćaj je enkriptovan AES-256 enkripcijom, a ključevi za nju se sa serverom razmijenjuju pomoću IKEv2 protokola koji je dodatno osiguran 4096-bitnom RSA enkripcijom, i HMAC sa SHA384 autentifikacijom poruka.

Drugim riječima, privatnost i bezbijednost su na vrhunskom nivou.

Planovi i cijene

Osnovnu ponudu čini besplatni VPN ProtonVPN koji nudi osnovne funkcije VPN-a i dostupni su za korištenje samo malom broju servera u SAD, Nizozemskoj, i Japanu. Iako nema ograničenja dnevnog saobraćaja, niti ubacivanje reklama, zbog malog broja zemalja i odsustva podrške za streaming ovo je vrlo nefunkcional izbor.

proton vpn cijene

VPN ProtonVPN u svojoj ponudi ima više planova pretplate koji se razlikuju po cijenama. Ako se pak odlučite za godiišnju pretplatu, ostvarujete 40% uštede, a sa dvogodišnjom 50%.

Iako ne spadaju u najjeftinije, osim najnižeg plana, ovi VPN ProtonVPN planovi u suštini nude dosta toga. A dodatno, nude povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja, ali samo za neiskorišćeni period pretplate. Na primjer ako se pretplatite na jedan mjesec i zatražite 15-og dana povraćaj, dobićete polovicu novca, a 30-og dana nećete dobiti ništa.

Sažetak karakteristika

Neke od najznačajnih karakteristika možete vidjeti ovdje:

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix US, UK, FR, AU, CA, DE
Višestruke prijave 10 simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 54+
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Router
Povrat novca garantovan? 30 dana
Protokoli IKEv2/IPSec and OpenVPN
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 1.065+

Korištenje

Korištenje Proton VPN je vrlo jednostavno i pokriva sve najznačajnije, i najzanimljivije situacije u kojima bi vam mogao biti koristan.

Netflix

Ukoliko se opredijelite za najjeftiniji plan, Netflix, kao ni drugi streaming servisi koji imaju geografska ograničenja vam neće biti dostupni. Da bi ste mogli uživati u ovim prednostima neophodno je da se pretplatite na Plus ili Visionary plan vpnproton. Sa jednim od ova dva plana je više nego moguće odblokirati Netflix geo restriktirani sadržaj. Da ne biste morali pamtiti kojih 9 zemalja ima lokalnu Netflix biblioteku, pored imena zemlje u listi servera se nalazi slovo P.

protonvpn netflix

Torrent

Podrška za torrent i druge P2P protokole za dijeljenje datoteka jedino nije dostupna uz besplatni plan, s tim da je upotreba ograničena na servere u samo 11 zemalja

Kina

Ako vam je neophodan VPN da bi ste pristupili sadržaju koji je ili ograničen samo na teritoriju Kine, ili kom nije dozvoljeno pristupati iz ove zemlje, ovaj VPN ProtonVPN, vam neće biti od pomoći. Sa druge strane, on jeste dovoljno sposoban da zaobiđe ograničenja koja se koriste u drugim državama, kao što su Rusija, Iran, Saudijska Arabija, ili Indonezija.

Video igre

Kada je u pitanju igranje video igara, najvažnija karakteristika je ping, odnosno vrijeme za koje podaci od vašeg uređaja putuju do game servera. Kao i svaki drugi i Proton VPN povjećava vaš ping. A to najmanje čini Basic plan serveri. Besplatni plan povjećava ping oko 5 puta, pa ga ima smisla koristiti samo ako igrate na game serverima na kojima vam je ping manji od 30ms. Plus plan povjećava za skoro 80%, te je OK za servere sa pingom do 80ms. A Basic plan, sa povjećanjem od 50% je dobar za servere do 100ms. Ono što trebate izbjegavati je aktivacija Secure Core tokom gejminga, jer ovaj mehanizam zaštite povjećava ping čak 50 puta.

Idite na ProtonVPN

Funkcije

Proton VPN posjeduje više funkcija koje imaju vrlo bitan uticaj na njegove performance, kao i na kvalitetu.

Secure Core

U određenim zemljama gde postoje stroge kontrole interneta, kao što su Rusija, Iran, Turska, itd; ili državne službe imaju široka ovlaštenja za prisluškivanje, kao što su SAD i UK, postoji rizik od narušavanja vaše anonimnosti. Secure Core je sistem koji ovaj rizik poništava. Umjesto da vaš saobraćaj ide direktno do servera na koji želite da se nakačite, on prvo prolazi kroz servere u Švicarskoj, Švedskoj, ili na Islandu. U slučaju da nekakva služba presretne vaš saobraćaj, uz Secure Core mogu jedino saznati da taj saobraćaj potječe iz jedne od ovih tri zemalja, i ništa više.

Split Tunneling

Ovo je sposobnost VPN da filtrira koji saobraćaj će ići kroz njegov sustav a koji će biti dozvoljen da ga zaobiđe. To se može činiti po aplikacijama ili po IP adresama destinacije, pa je ovo vrlo korisna alatka za na primjer elektronsko bankarstvo ili kupovinu na lokalnim sajtovima, situacije u kojima ne želite da sakrijete svoju pravu geografsku lokaciju.

Kill Switch

Ovo je funkcija koja limitira internet saobraćaj kada Proton VPN nije pokrenut. Kada je aktivna, internet je na vašem uređaju u potpunosti nedostupan, osim u slučaju da je VPN pokrenut. I sav saobraćaj ide samo kroz njega.

DNS Leak zaštita

Po dizajnu, DNS podaci, odnosno informacije koje web stranice posjećujete, nisu namijenjene enkripciji koju koriste web čitači, pa može doći do njihovog curenja čak i kod korištenja većine VPN-ova. Proton VPN ipak ima mogućnost da i ove podatke enkriptuje, čime štiti vašu bezbijednost.

Idite na ProtonVPN

Windows klijentska aplikacija

Kao VPN ProtonVPN je najpopularniji za korištenje na Windows platformi, odnosno personalnim računalima. Stoga je i aplikacija i korisničko iskustvo sa istom nešto čemu je posvijećena ogromna pažnja proizvođača.

Sučelje

Glavno sučelje je izuzetno elegantno i intuitivno, sve informacije dobivate odmah tu. Ono što je bitno znati je da mapa koju vidite na žalost nije interaktivna i servere ne možete na njoj birati već iz padajućeg menija. Na popisu servera, oni koji su dostupni samo za Plus i Visionary planove su označeni slovom P, serveri koji podržavaju TOR mrežu simbolom luka, a torrent sa dvije strelice u nasuprotnim pravcima. Trenutno opterećenje servera je označeno krugom čija ispunjenost odgovara procentualnom opterećenju.

vpn proton

Postavke

Od postavki nema mnogo stvari koji možete mijenjati sem da li će se startovati sa sistemom, i da uključite Kill Switch i DNS Leak zaštitu, i još neke druge. Najkorisnija postavka je za brzo povezivanje, gdje možete postaviti da se to čini sa najbržim serverom u datom trenutku.

protonvpn postavke

Druge aplikacije

Od dodatnih aplikacije vrijedi napomenuti da uz Plus i Visionary planove dobivate i NetShield, bloker za reklame i zlonamjerni softver. Sasvim solidan proizvod ako nemate neki drugi, ali koji ima osobinu da učini neke legitimne web stranice nefunkcionalnima.

Resultati testova

Za mnoge potencijalne korisnike rezultati testiranja mogu biti od presudnog značaja kada se odlučuju za ili protiv VPN ProtonVPN.

Brzina

Brzinu smo testirali na više od 20 servera širom svijeta po pet puta, kao referentnu vrijednost brzine smo koristili rezultate Ookla Speedtest-a. Na žalost, VPN ProtonVPN ne spada u brzinske šampione, a mi smo registrirali u proseku pad download brzine od 70%, i upload brzine od 80%. Latencija, odnosno ping je povećan za 50-70%, osim u slučaju korištenja besplatnog plana kada je 500%, a sa uključenim Secure Core-om čak 50 puta.

protonvpn brzina

Ovoliko smanjenje brzine je možda i za očekivati od VPN-a koji je prvenstveno namijenjen bezbijednosti.

DNS curenje i torrenti

Testiranje DNS Leak zaštite je pokazalo da je Proton-ov mehanizam za ovo izuzetno efikasan. Različiti serveri dobivaju samo informacije o njihovim serverima, tako da su vaša prava IP adresa i informacija o internet provajderu bezbijedne.

Idite na ProtonVPN

Korisnička podrška

Korisnička podrška ovog servisa je prije svega bazirana na vrlo bogatoj biblioteci članaka i uputstava. Na žalost, live čet ili mogućnost kontaktiranja telefonom ne postoje. Pomoć možete dobiti putem e-pošte, i dobit ćete vrlo iscrpno objašnjenje, ali tek za dva do tri dana.

Poređenje sa konkurencijom

Opisi bilo čega bez konteksta ne znače nikome puno, pa treba pogledati kako ovaj servis stoji u poređenju sa konkurencijom.

ProtonVPN vs. ExpressVPN

Obe kompanije nude vrlo slične proizvode, striktna “no log” politika, AES-256 enkripcija, DNS Leak zaštita, itd. Ali se razlike primjećuju u brzini prije svega. ExpressVPN ima značajno manje smanjenje brzine nego Proton VPN, koje se kreće oko 37% za download i 24% za upload. Još jedna prednost ExpressVPN su jednostavniji planovi pretplate, odnosno postojanje samo jednog plana.

Ako se odlučite za plaćanje na godišnjem nivou, ExpressVPN vam pruža popust od nešto preko 35% i još tri dodatna mjeseca korištenja. Odnosno godišnja pretplata traje 15 mjeseci. Takođe, ExpressVPN nudi neograničen broj istovremeno povijezanih uređaja, za dosta nižu cijenu.

ProtonVPN vs. CyberGhost

VPN ProtonVPN ne izlazi kao pobjednik ni protiv CyberGhost. Osim što posjeduju istovjetne odlike, CyberGhost ima čak četiri puta više servera u istom broju zemalja. Sa strane brzina, CyberGhost ima usporenje downloada od oko 45% što je dosta manje nego VPN ProtonVPN, ali slično oko 80% za upload. Ovaj konkurent takođe nudi povraćaj kompletnog iznosa u prvih 30 dana, i košta dosta manje ako se oprijedelite za jednogodišnju pretplatu, i ima samo jedan plan koji otključava sve funkcije.

Zaključak

Proton VPN je servis koji je namijenjen prije svega ljudima koji najpre brinu o bezbijednosti svoje internet komunikacije, što se održava u podršci za TOR mriježu koja je vrlo rijetka. Ugodan streaming i igranje igara nisu nešto što trebate očekivati od ovog servisa.

8.9 Ukupna ocjena
ProtonVPN

Privatnost i sigurnost
9
Karakteristike
9
Brzina i performanse
9
Vrijednost za novac
8.5
Jednostavnost korištenja
9
Prednosti
  • Neograničen protok
  • Izuzetno jaka enkripcija i poštovanje privatnosti korisnika
  • Odblokiravanje streaming servisa
  • Aplikacija otvorenog koda što spriječava postojanje skrivenih funkcija
  • Podrška za TOR mreže, torrenting, i preusmeravanje saobraćaja kroz dva servera
Mane
  • Nije brzinski rekorder
  • Planovi pretplate mogu biti zbunjujući
  • Konkurencija uglavnom ima veći broj servera u većem broju zemalja
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com