VPN ili Tor: Koji način zaštite podataka je bolji u 2024

Zaštita podataka online je dugo vremena bila problematika koja je zaokupljala samo tvrtke koje su poslovale sa partnerima iz inozemstva. Vremenom su i pojedinci postali ugroženi i često su bili meta napada i krađe osobnih podataka. Zbog toga su razvijene tehnike zaštite, među kojima se nalaze i VPN programi, kao i Tor pretraživač. Samo, što izabrati, Tor ili VPN? U našem članku ćemo vam pružiti odgovor na ovu Tor VPN dilemu.

Preuzmi odmah
Zaštiti svoje osobne podatke uz Tor i ExpressVPN (sada 49% popusta)

Sačuvajte svoju privatnost i odblokirajte zaključani sadržaj uz najveće brzine ExpressVPN-a i sigurnost Tora. Bonus: 30 dana jamstva za povrat novca i 3 mjeseca besplatno.

Ažurirano: 12 lipanj 2024

Šta je to VPN?

VPN (kratica od Virtual Private Network) je najsavršeniji način zaštite osobnih podataka. On predstavlja servis koji kreira enkriptovanu vezu između vašeg elektroničkog uređaja i interneta. Preusmjeravanje saobraćaja kroz VPN ima dvojaku funkciju, time krijete svoju IP adresu, a istovremeno šifrirate sve svoje podatke.

vpn ili tor

IP adresa je numerički niz koji se dodijeljuje vašem uređaju nakon što se povežete na internet. Ona služi za komunikaciju sa ostalim uređajima koji, također, posjeduju svoje jedinstvene IP adrese. Na osnovu IP adrese, možete pristupiti drugim uređajima koji se nalaze na mreži. Međutim, ona ostavlja i određene podatke o vašoj lokaciji, primjerice. Zbog toga je bitno koristiti zaštitu kao što je VPN da biste i to skrili od neželjenih pogleda.

Ovo je samo djelić uvida u mogućnosti VPN-a i služi kao uvod u debatu VPN vs Tor. Ukoliko želite da saznate više o tome šta sve dobivate instalacijom VPN-a i njegovim mogućnostima pročitajte naš vodič naslovljen s “Šta je VPN“, nakon koga ćete imati više detalja prilikom izbora VPN ili Tor.

Šta je to Tor?

Nakon što smo u prethodnom odjeljku predstavili VPN, u ovom ćemo predstaviti Tor, da biste stekli bolju sliku u komparaciji Tor ili VPN. Kao i slučaju VPN-a, tako i Tor predstavlja kraticu. U ovom slučaju ona znači “Tor Onion Router”.

Tor je u svojoj osnovi, web pretraživač, ali web pretraživač koji je koncipiran na kompleksnoj arhitekturi, čija je namjena očuvanje osobnih podataka korisnika. Tor funkcionira kao decentralizirana mreža koja preusmjerava (rutira) vaš internet saobraćaj kroz nekoliko čvorišta (koje posjeduju osobe koje svojevoljno nude svoje resurse za to). Ta čvorišta se nazivaju “nodovi” i svaki od nodova dodaje novi sloj enkripcije na saobraćaj koji preusmjerava na sljedeći nod. Zbog toga je i nastao izraz “onion router” ili, u slobodnom prijevodu “češnjačko preusmjeravanje”, jer je poznato koliko slojeva ima češnjak.

vpn vs tor

Zbog tolike količine preusmjeravanja internet saobraćaja, praktički je nemoguće odrediti izvorište. Naravno, ovo važi dokle god dovoljno Tor nodova učestvuje u lancu enkripcije.

Prednosti i nedostaci korištenja VPN programa i Tor-a

VPN

 1. Online anonimnost – kao što smo već naveli, VPN maskira vašu IP adresu, onemogućavajući time internetske stranice kojima pristupate, vašeg internet provajdera, kao i nepozvane treće strane da prate vaše aktivnosti dok ste online.
 2. Online sigurnost – VPN šifrira vaše podatke, nekim od najneprobojnijih danas poznatih tehnika enkripcije, onemogućujući njihovu krađu i zloupotrebu.
 3. Zaobilaženje geolokacijskih blokada – mnogi streaming servisi (HBO, Hulu, Netflix, Disney+, Amazon Prime), kao i TV kanali, odnosno streamovi, zbog zaštite TV prava ograničavaju gledanje svog sadržaja u određenim zemljama. Ovo možete zaobići instalacijom VPN-a.
 4. Zaobilaženje cenzure – određene internetske stranice ili aplikacije su zabranjene za korištenje u nekim zemljama (kao što su Kina ili Sjeverna Koreja). VPN vam pomaže da nesmetano surfujete čak i u tim zemljama.
 5. Zaštita dok koristite javne WiFi mreže – javni WiFi je veoma popularan zbog toga što je besplatan. Međutim, to mu je i velika mana, jer njegovi sigurnosni protokoli su veoma ranjivi na napade hakera. Ukoliko često koristite javni WiFi, veoma je bitno da se dodatno zaštitite od napada spolja.

Tor-a

Da biste bolje sagledali razlike VPN vs Tor, navešćemo i glavne prednosti korišćenja Tor browsera:

 1. Obezbjeđenje anonimnosti – Tor skriva vašu trenutačnu lokaciju, čineći ju teškom za otkrivanje.
 2. Fokus na privatnosti – Tor onemogućava lokacije koje posjećujete (internetske stranice i servise) da prikupljaju podatke o vama, povećavajući na taj način vašu online privatnost.
 3. Zaobilaženje cenzorskih ograničenja – Tor omogućava svojim korisnicima da odblokiraju pristup stranicama u zemljama koje su zabranile određene usluge ili cijele internetske stranice.
 4. Oslanjanje na zajednicu – Tor je projekt otvorenog koda (open-source) koji podržavaju i održavaju volonteri iz cijeloga svijeta. Njihovi napori na usavršavanju i zaštiti online sigurnosti i privatnosti su pokretačka snaga Tora i promjena u zaštiti osobnih podataka svih korisnika interneta.

VPN vs Tor poređenje

Nakon što smo ukratko predstavili Tor VPN, sada ćemo dati usporedni prikaz njihovih glavnih značajki, da biste dobili bolji uvid u izbor Tor ili VPN.

VPN vs Tor: Sigurnost

I VPN i Tor browser pružaju korisniku anonimnost i online sigurnost dok je povezan na internet. Međutim, ukoliko birate Tor ili VPN, bitno je znati da Tor pruža niži stupanj privatnosti iz dva razloga. Prvi je taj što je osobna IP adresa vidljiva početnom nodu u nizu (guard node-u), a drugi što izlazni nod sadrži određene podatke o vašem internet saobraćaju.

VPN vs Tor: Brzina

Kao što smo već rekli, enkripcija podataka kroz Tor je višestupanjska, jer prolazi kroz veći broj nodova. Svaki novi nod u lancu pomalo usporava protok, te dovodi do određenih usporenja. Kod VPN-a postoji samo jedan sloj enkripcije i on se dodijeljuje odmah po pokretanju programa. Iako i VPN usporava uređaj, to je ipak u mnogo manjoj mjeri nego što je slučaj kod Tora.

VPN vs Tor: Lakoća korištenja

S obzirom da su u pitanju jednostavna aplikacija, odnosno web pretraživač, i VPN i Tor su jednostavni za korištenje i početnicima, kao i naprednim korisnicima. Kod VPN-a je dovoljno samo da instalirate program i pokrenete ga i već ga možete koristiti. Sve opcije su pregledne i jasno naznačene, tako da zaštitu dobivate praktično odmah. Isto važi i za Tor. Međutim, kao što smo već napomenuli, on ima veoma lošu kompatibilnost sa većinom uređaja, jer je namijenjen za korištenje na osobnim računalima.

vpn ili tor

VPN vs Tor: Cijena

Tor mreži se pristupa preko Tor browsera, koji je besplatan. To mu je i glavna prednost u odnosu na VPN, jer VPN programi (bar oni koji zavrijeđuju vašu pažnju) zahtijevaju plaćanje pretplate. Međutim, cijena je beznačajna i iznosi svega par eura na mjesečnom nivou.

Tabelarno prikazano, poređenje VPN vs Tor izgleda ovako:

Značajke VPN Tor
Sigurnost Visok stupanj sigurnosti Visok stupanj anonimnosti
Brzina Brzo Sporo
Lakoća korištenja Lako Lako
Cijena Pretplata Besplatno

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja lipanj 2024

VPN ili Tor: Tko bi trebao da koristi VPN?

Našu Tor VPN usporedbu nastavljamo tako što ćemo vam prikazati primjere iz stvarnog života u kojim slučajevima je poželjno koristiti Tor ili VPN. Započećemo sa VPN-ovima.

Naime, sukladno sa njegovim prednostima, VPN je poželjan za opću uporabu i za pristupanje sadržaju zaključanom geolokacijskim ograničenjima. Pored toga, podesan je kada internetu pristupate putem javnih WiFi mreža, te kada želite da zaobiđete internet cenzuru. Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti da ga koristite na svim svojim uređajima, VPN je odlično rješenje za zaštitu vaše online sigurnosti.

Dakle, korisnici koji bi trebalo da koriste VPN su oni koji pristupaju sljedećem sadržaju:

 1. Streaming servisima (Netflix, Disney+, Hulu, Prime Video, HBO) koji nisu dostupni u njihovim državama ili je određeni dio njihova sadržaja zaključan.
 2. Internetskim stranicama koje su blokirane od strane administratora mreže (recimo, na poslu, ili u školi / na sveučilištu).
 3. Prilikom kupnje online ili pristupa online bankingu, kada je neophodno zaštititi svoje osobne lozinke i PIN brojeve.
 4. U slučajevima poslovne komunikacije unutar tvrtke, kada se želi potpuna zaštita poslovnih tajni; kao i u komunikaciji sa radnicima koji rade od kuće (remote poslovi).
 5. Anonimno preuzimanje torenata koje želite da skrijete od svojeg internet provajdera (kao i preuzimanje datoteka putem ostalih peer-to-peer mreža za dijeljenje podataka).

Stupanj anonimnosti i cyber zaštite koju vam pruža ili VPN ili Tor će najviše utjecati na vašu odluku. Zato je bitno da pažljivo razmotrite sve situacije u kojima ćete se naći dok ste povezani na internet.

Tor ili VPN: Tko bi trebao da koristi Tor?

Nakon što smo naveli funkcionalnosti VPN-a, isto ćemo da uradimo i za Tor, da biste imali bolji uvid u usporedbu VPN vs Tor. Naime, za razliku od VPN-a, Tor je idealan za korištenje kod osoba koje zahtijevaju veći stupanj privatnosti tijekom obavljanja svojih poslova. U ovu grupu spadaju novinari (posebice istraživački), razni aktivisti, uzbunjivači (kao što je, recimo, Edward Snowden), kao i svi oni koji žive u autokracijskim režimima gdje je sloboda govora i izražavanja na internetu ograničena.

Svima njima Tor omogućuje da svoje stavove, razmišljanja i utiske objavljuju online potpuno anonimno. Također, mnogim osobama koje objavljuju povjerljive dokumente koje ukazuju na kriminalne i ilegalne radnje omogućuje da zaštite svoj identitet i ne strahuju od posljedica. Može se reći da je Tor popularizirao podizanje svijesti javnosti o ključnim problemima glede osobne privatnosti na internetu.

Zbog svega toga, korištenje Tora se preporučuje u sljedećim slučajevima:

 1. Kada želite da surfate anonimno online iz bilo kojeg razloga (primjerice, pretraga osjetljivih tema za koje znate da su zabranjene).
 2. Kada pristupate internetskim stranicama ili servisima koje je blokirala vaša vlada ili vaš ISP (internet provajder).
 3. Kada želite da zaštitite svoje osobne podatke koje web sajtovi prikupljaju da bi vam servirali ciljne reklame (ili ih prodali oglašivačima).
 4. Kada komunicirate sa svojim izvorima koji dijele osjetljive podatke sa vama.
 5. Kada dijelite osobne datoteke, poput fotografija ili video sadržaja.

Kao što vidite, izbor koji imate, ili Tor ili VPN, umnogome ovisi od posla kojim se bavite. Zbog toga je Tor VPN debata poprilično personalizirana i svaka osoba mora dobro da razmisli da li će koristiti Tor ili VPN za svoje potrebe.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja lipanj 2024

Najčešće postavljana pitanja (FAQ)

Mogu li da koristim VPN i Tor zajedno?

Da, mogućno je koristiti Tor i VPN zajedno. Čak je Tor VPN kombo i preporučljiv, jer tako enkriptirate svoj internet saobraćaj prije nego što on uđe u Tor mrežu. Da bi Tor VPN kombinacija radila, neophodno je da izaberete provjeren VPN koji neće previše da uspori vaš protok. Da biste omogućili maksimalnu sigurnost Tor VPN veze, potrebno je prvo da pokrenete VPN i onda startate Tor pretraživač. Dakle, može da bude i Tor i VPN, a ne samo VPN ili Tor.

Da li je VPN bolji od Tora za streamanje sadržaja?

Jeste, VPN je bolji od Tora za stremanje sadržaja i u ovom slučaju nema dileme VPN ili Tor. Ovo je iz jednostavnog razloga, jer VPN ne utječe u tolikoj mjeri na brzinu veze, kao što to radi Tor. Svaki node u Torovoj mreži usporava bandwidth, te je gledanje HD sadržaja veoma veliki problem. Zato, kada birate VPN ili Tor za streaming, naš odgovor je da koristite VPN.

VPN ili Tor: završne riječi

VPN ili Tor, Tor ili VPN, pitanje je koje muči sve one koji žele zaštitu svoje privatnosti i anonimnosti na internetu. S jedne strane Tor VPN spektra imamo Tor mrežu i Tor browser koji omogućuju veću anonimnost, a i besplatni su. S druge strane Tor VPN priče su VPN programi koji su brži, imaju bolju kompatibilnost i dostatni su potrebama širokog kruga ljudi.

Ukoliko se odlučite za VPN, preporuka je da koristite ExpressVPN koji je najbrži i najpouzdaniji program u klasi. Pored toga što vam omogućuje anonimnost, zaštitu osobnih podataka i odblokiranje zaključanog sadržaja, ovaj VPN sadrži još jednu značajku koja je veoma bitna za većinu korisnika. Naime, sa ovog LINKA možete skinuti besplatnu probnu verziju ExpressVPN-a. Nju možete, bez ikakvih obaveza da koristite 30 dana i u svakom trenutku zatražite povraćaj novca, ukoliko iz nekog razloga niste zadovoljni.

Ukoliko na kraju između VPN ili Tor, odaberete Tor, naša preporuka je da ipak kombinirate ova dva načina zaštite. Dakle, da pored Tor mreže, koristite i VPN, da biste vlasnike nodova lišili mogućnosti da znaju išta o vama. Neophodno je samo da provjerite da li VPN koristi OpenVPN or IKEv2 protokole koji omogućuju kompatibilnost Tor VPN.

Na kraju, šta god da odaberete nakon ove VPN vs Tor recenzije, bićete mirniji. Bilo to Tor ili VPN ili kombinacija ova dva načina zaštite, vaša sigurnost dok surfate online (ili radite nešto drugo) će biti obezbijeđena.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com