Dashlane vs 1Password – Poređenje u 2024

Kada krenete čitati članke o pohraniteljima lozinki, veoma često se među najbolje uvrštavaju jedna te ista dva programa. Zato vam donosimo međusobno poređenje Dashlane vs 1Password. Pa krenimo rijedom da utvrdimo koji je od ova dva pohranitelja lozinki bolji.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Direktno poređenje Dashlane vs 1Password

Direkno poredeći 1Password vs Dashlane došli smo do rezultata koji će neko možda iznenaditi, a koje su neki možda i očekivali. Za oba ova pohranitelja lozinki moramo rjeći da su prije svega vrlo kvalitetni. Ali kao pobjednik 1Password vs Dashlane dvoboja samo je jedan mogao izaći na kraju. U tabeli možete vidjeti po pojedinačnim odlikama ko je gdje bio bolji. I kao što možete sami zaključiti, zbog većeg broja rundi u kojima je pobedio, ukupnu pobjedu je odneo Dashlane.

Dashlane 1Password
Bezbijednost Pobednik Gubitnik
Lakoća korištenja Pobednik Gubitnik
Kompatibilnost Pobednik Gubitnik
Cijena i planovi Gubitnik Pobednik
Garantovani povraćaj novca Pobednik Gubitnik
Značajke Pobednik Gubitnik
Korisnička podrška Neriješeno Neriješeno
Idite na Dashlane Idite na 1Password

Prezentacija Dashlane vs 1Password

Prije nego što počnemo sa direktnim porjeđenjem 1Password vs Dashlane, neophodno je prvo predstaviti takmace. U pitanju su pohranitelji lozinki. Odnosno programi koji služe da vas rasterete potrebe pamćenja lozinki. Bezbijednost svih vaših naloga počinje sa jakim lozinkama. Ali, da bi one bile jake moraju biti kompleksne, što ih čini teškima za pamćenje. “Sifra123” se lako pamti, a pohranitelji lozinki će zapamtiti umesto vas čak i nešto kao “3+aX7silm,]5|9>->7}d,sb]VO&Lk;0>nUd9y13R”. Pročitajte moju recenziju ovdje.

Dashlane ukratko

Dashlane vs 1Password

Predstavljanje počinjemo pobjednikom duela 1Password vs Dashlane. Za ovog pohranitelja lozinki se mora reći da je vrlo kvalitetan proizvod. Može se koristiti i kao lokalna i kao web aplikacija. Pohrana lozinki se vrši i lokalno i na udaljenom serveru, pa su vam uvijek dostupne. Osim plaćene verzije, dostupna je i besplatna edicija. Iako je besplatna relativno siromašna značajkama, vrlo dobro obavlja svoju funkciju. Ali, tek plaćena verzija sija punim sjajem, naročito kada se uzme u obzir bogatstvo dodatnih značajki.

1Password ukratko

1Password vs Dashlane

Iako izlazi kao poražen iz duela 1Password vs Dashlane, ovaj proizvod je takođe kvalitetan pohranitelj lozinki. Reći da je loš pohranitelj bi bilo kao reći za vicešampiona svijeta u nekom sportu da je loš. Ali ipak treba biti pošten gdje je lošiji od konkurencije. Ako vam je neophodno samo najosnovnije od pohranitelja lozinki, ovaj vas nikako neće razočarati. Iako ima jednu unikatnu značajku, ipak nudi dosta manje od konkurencije u dvoboju 1Password vs Dashlane.

Bezbijednost Dashlane vs 1Password

Kada se govori o bezbijednosti pohranitelja lozinki, to se čini o tri cjeline, enkripciji, dvofaktorskoj autentifikaciji, i pohranjivanju odnosno sinhronizaciji lozinki između uređaja. Da bi neki pohranitelj lozinki bio kvalitetan, ove tri značajke moraju biti dobre prije svega ostaloga.

Enkripcijska “zero-knowledge” arhitektura

Enkripcija bilo kojih podataka može biti slaba ako postoji nekakav backdoor u sustavu proizvođača. Ovo se izbegava tako što proizvođač pohranitelja lozinki garantuju bezbijednost vaših enkriptovanih podataka takozvanom “zero-knwoledge” arhitekturom. Ova dva pohranitelja ovom problemu prilaze na dva različita načina.

Dashlane osigurava da na njihovim serverima se ne nalaze ni vaša master lozinka, a ni enkripcioni ključevi. Time, oni nemaju tehničkih mogućnosti da izvrše dekripciju vaših pohranjenih lozinki. U slučaju bilo kakve krađe vaših datoteka, one su bezbijedne. A fizička šteta na njihovim serverima neće ugroziti vaš pristup pohranjenim lozinkama.

1Password ovo čini tako što vaše pohranjene lozinke se ne nalaze na njihovim serverima. Za pohranu u oblaku imate opciju koristiti neke druge sisteme skladištenja u oblaku, kao što su iCloud, Dropbox, i slični.

Sve u svemu, 1Password vs Dashlane poređenje “zero-knwoledge” arhitektura znači da je Dashlane bolji, jer se ne oslanja na bezbijednost nekog drugog servisa.

Dvofaktorska autentifikacija (2FA)

Kada se logujete na neki servis, pametno je osim lozinke koristiti i još neki vid autentifikacije, kao što su dvofaktorski autentifikatori (2FA). Time, čak i da vam je ukradena master lozinka za pohranitelja, vaše lozinke su bezbijedne.

Dashlane podržava rad sa mnogim ovakvim servisima i aplikacijama. Ali takođe podržava i rad sa hardverskim autentifikatorima koji koriste U2F ključeve, kao na primjer YubiKey USB uređaji.

1Password je gubitnik na ovom terenu u 1Password vs Dashlane duelu, jer ne podržava 2FA. Ali sa druge strane može da generiše jednokratne lozinke te se može koristiti za 2FA nekog drugog servisa.

Bezbijedno pohranjivanje i sinhronizacija

I jedan i drugi takmac nude po 1 gigabajt enkriptovanog bezbijednog prostora za pohranjivanje u oblaku. Tu možete smestiti bijeleške, ali i skenirane verzije vaših ličnih dokumenata, pasoša, ličnih iskaznica, i drugo.

Kada je u pitanju sinhronizacija pohranjenih lozinki, ovi programi imaju različite pristupe. Dashlane koristi sopstvenu arhitekturu servera. Pa vam tako može garantirati pristup i sinhronizaciju između uređaja. 1Password sa druge strane se oslanja za pohranu na drugim servisima, prije svega iCloud i Dropbox. Zbog toga nisu u mogućnosti da garantuju da možete sinhronizovati svoje lozinke između vaših uređaja.

Bezbijednost: Dashlane je pobjednik

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Lakoća korištenja Dashlane vs 1Password

Kada se porede ova dva pohranitelja lozinki, prije svega se mora reći da su oba prilično laka za korištenje i imaju intuitivna sučelja. Ali prednost moramo dati jednom od ova dva. Ono što odnosi pobjedu u 1Password vs Dashlane duelu su nijanse.

Jedan takmac će vas već pri pokretanju aplikacije dočekati sa svim distupnim opcijama logički organizovanim na osnovnom sučelju, i to je Dashlane. Dok kod drugog, morate prvo proći osnovni zaslon koji može biti zbunjijući dok se ne naviknete na njega.

Lakoća korištenja: Dashlane je pobjednik

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Kompatibilnost Dashlane vs 1Password

Kada govorimo o odnosu kompatibilnosti sa operativnim sustavima i vrstama uređaja, 1Password vs Dashlane nam daje jasnog pobjednika. A ovo poređenje možemo podijeliti na tri dijela, desktop, prijenosnici, i internetski pretraživači.

Dashlane desktop aplikacija postoji za dva operativna sustava, Windows i MacOS. Sa druge strane 1Password uzima vođstvo jer podržava i rad pod Linux i Chrome OS sustavima.

dashlane vs 1password

Kada su u pitanju prijenosnici, tu dolazi do promjene. Oba takmaca podržavaju oba popularna operativna sustava za mobitele i tablete, Android i iOS, ali Dashlane podržava i rad na Apple iWatch uređajima.

Kada su u pitanju internetski pretraživači, Dashlane ostaje u vođstvu jer ne podržava rad jedino u Internet Explorer, dok 1Password ima dodataka samo za Chrome, Safari, i Firefox.

Kompatibilnost: Dashlane je pobjednik

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Cijene i planovi Dashlane vs 1Password

Kada se porede planovi, prvo treba primjetiti da Dashlane ima besplatnu verziju. Ali ona se može koristiti na samo jednom uređaju i za pohranu do 50 lozinki. Sa druge strane oba takmaca imaju Premium i Porodične planove. Premium planovi otključavaju sve funkcije, a 1Password možete koristiti probno 14 dana.

Cijena ovih planova se razlikuje čak jednu trećinu u korist pobjednika, pa ako želite uštedeti 1Password je pobjednik. Oba podržavaju sve značajnije platne kartice, a pobjednik dodatno ima u ponudi i gift kupone koje možete pokloniti nekome.

Cijene i planovi: 1Password je pobjednik

Garantovani povraćaj novca Dashlane vs 1Password

Ovo je jedna oblast gdje nema mnogo dvojbe koji takmac odnosi pobjedu. Dashlane garantira povraćaj svih uplaćenih sredstava u prvih 30 dana korištenja. Bez obzira na razlog za otkazivanje pretplate, i bez ikakvih pitanja.

1password vs dashlane

Sa druge strane, 1Password nema nikakav mehanizam povraćaja novca. Ako platite godišnju pretplatu i želite je otkazati posle par mjeseci, nećete dobiti povraćaj. Čak ni bar za onaj period koji nećete izkoristiti.

Garantovani povraćaj novca: Dashlane je pobjednik

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Poređenje značajki Dashlane vs 1Password

1Password vs Dashlane poređenje ne može proći a da ne uporedimo značajke koje se ne odnose samo na jednostavnu pohranu lozinki. Pa krenimo redom.

dashlane vs 1password

Dark web monitoring

Dark web je mjesto gde se sve može kupiti i prodati, a to uključuje i korisnička imena i lozinke koje su ukradene u hakerskim napadima. Dashlane će za vas vršiti nadzor do pet email adresa da li se pojavljuju u nekoj ponudi, odnosno da li su procureli. Sa druge strane, 1Password ne posjeduje ovakav mehanizam.

Personalizovani bezbijednosni alarmi

U ovome, poređenje 1Password vs Dashlane je izjednačeno. Oba takmaca imaju mehanizam koji promatra web lokacije za koje ste u njima pohranili lozinke. U slučaju da je neka od njih bila hakovana, vi ćete biti o tome obavješteni. Potrijebno je samo naglasiti da svoj sustav za ovo 1Password naziva Watchtower.

1password vs dashlane

VPN servis

VPN servisi se koriste za menjanje IP adrese i zaobilaženje geografskih ograničenja pristupu nekom sadržaju. Dashlane vs 1Password je skoro bezpredmetno poređenje u ovom slučaju, jer samo Dashlane svojim korisnicima nudi ovakav servis. Iako on nije najbolji koji postoji, dovoljno je kvalitetan da bude od koristi.

Bezbijedne bilješke

Oba takmaca u 1Password vs Dashlane utrci nude mogućnost pohrane raznih bilješki u enkriptovanom obliku. To mogu bit razne tekstualne bilješke, PIN kodovi, šifre za WiFi konekcije, adrese, matični broj građana, ili drugi brojeve ličnih dokumenata. Ove bilješke možete lako i kod jednog i kod drugog dijeliti sa drugim korisnicima ovih pohranitelja.

Pohrana datoteka

Kao i prethodna značajka, i u ovoj su oba takmaca izjednačena. Korištenjem ovih pohranitelja lozinki dobivate pristup skladištenom prostoru od 1 gigabajta, gdje možete pohraniti bilo kakve datoteke koje želite. One će biti enkriptovane snažnom enkripcijom, time i bezbijedne.

Zdravlje lozinki

Da li su dovoljno kompleksne, da li su korištene već negde drugde, da li su slične sa prethodno korištenim lozinkama, to su pitanja o zdravlju vaših lozinki. I tu je Dashlane vs 1Password poređenje jednostrano. Ovakve informacije ćete dobiti na posebnom ekranu Dashlane sučelja, dok 1Password ne posjeduje ovakvu značajku.

Generator lozinki

Kada je u pitanju poređenje sistema za generisanje novih lozinki 1Password vs Dashlane su isti. Možete generisati lozinke dužine do 40 znakova i pritom uređivati koje grupa znakoma će biti korišteni, mala i velika slova, brojke, i specijalni znaci.

dashlane vs 1password

Automatsko popunjavanje formulara

Pošto oba takmaca imaju mogućnost pohrane dosta drugih podataka, osim lozinki, oni mogu vršiti njihov upis u razne formulare na koje možete naići na web lokacijama. Vaše adrese, brojevi platnih kartica i slično mogu biti automatski upisani ako to želite.

Automatska promjena lozinki

Neki web servisi imaju mogućnost da u odrijeđenim intervalima mijenjate lozinke za svoje naloge. I ovaj mehanizam podržava samo Dashlane, pa će to automatski i činiti mesto vas.

Poređenje značajki: Dashlane je pobjednik

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Korisnička podrška Dashlane vs 1Password

dashlane vs 1passworddashlane vs 1password

Prilikom korištenja bilo kog programa ili servisa može doći do neke greške. Ili jednostavno se možete suočiti sa nepoznatom situacijom. Tada vam u pomoć dolazi sustav korisničke podrške. 1Password vs Dashlane poređenje je bez pobjednika jer oba takmaca imaju veoma bogatu bazu članaka u kojima možete pronaći uputstva za praktično bilo koji problem koji možete imati. U slučaju da ne nađete rješenje, dostupna vam je pomoć putem elektronske pošte.

Korisnička podrška: Nerješeno

Wypróbuj zwycięzcę: Dashlane

Zaključak Dashlane vs 1Password

Svaka utrka mora imati kraj, pa smo i mi tako došli do kraja poređenja Dashlane vs 1Password pohranitelja lozinki. I na kraju je ostalo samo da proglasimo pobjednika, a to je svakako Dashlane. Oba ova pohranitelja su kvalitetni i vrlo bezbijedni, ali zbog velikog broja izuzetno koristnih značajki ovaj pohranitelj je jasno bolji proizvod.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com