Norton 360 Recenzija za 2024

antivirus norton

U današnjem digitalnom svijetu, svima nama stalno prijete različite opasnosti kada obavljamo svakodnevne obaveze ili jednostavno uživamo u digitalnim sadržajima i servisima. Ali nismo svi internetsko-bezbijednosni stručnjaci. Zato je neophodno imati kakvo zaokruženo riješenje, jedan proizvod koji pokriva sve naše bezbijednosne potrebe. Jedno takvo je antivirus Norton 360.

Idite na Norton
Želite kompletnu zaštitu? Isprobajte antivirus Norton 360.

Isprobajte 7 dana antivirus Norton 360, zaokruženi paket sigurnosnih alatki. Jednim od najimpresivnijih sigurnosnih paketa na tržištu

Ažurirano: 15 svibanj 2024

Pregled

Antivirus Norton 360 dolazi od kompanije Symantec, koja je još 1990. godine kupila kompaniju Peter Norton Computing, tada poznatog proizvođača velikog broja vrhunskih utility programskih alatki. Prvi iskorak na tržište bezbijednosnih alatki je bio antivirus Norton alatka izdana već slijedeće godine. Tokom godina, kompanija je razvijala posebne programe i alate za razne vrste digitalnih prijetnji, a od 2006. godine se sve one nalaze objedinjene u jednom paketu, Norton security antivirus zaštita, Uninstaller, Antibot, i ostali.

Norton 360

Antivirus Norton 360 je danas paket koji pokriva mnoge bezbijednosne potrebe, zaštitu od virusa, zlonamjernih programa, privatnosti, sigurnu pohranu, ali i zaštitu od krađe identiteta.

Cijena

Antivirus Norton postoji u tri edicije koje se razlikuju po dostupnim opcijama i alatima. Osnovna edicija, antivirus Norton 360 Standard, sadrži antivirusnu i zaštitu od zlonamjernih programa, 10GB za pohranu u oblaku, firewall, upravitelja lozinki, VPN servis, SafeCam, i 100% Obećanu zaštitu od virusa. Antivirus Norton 360 Deluxe na ovo dodaje još 40GB za pohranu u oblaku, podršku za još 4 uređaja, roditeljsku kontrolu, opciju Školsko Vrijeme (School Time), i Dark Web monitoring od krađe identiteta i ličnih podataka.

norton security antivirus

Antivirus Norton 360 Premium je najveća edicija koja na Deluxe dodaje podršku do 10 uređaja, i još 25GB za pohranu u oblaku. Sve ove edicije možete testirati besplatno u toku sedam dana, a naš savijet je da to učinite sa Norton Deluxe 360, jer nudi sve dostupne opcije za probanje.

Idite na Norton

Sažetak značajki

Nortons Internet Security je bio poznat po velikom broju značajki kojima se odlikovao, Norton Security antivirus nije nikada zaostajao za njim, a antivirus Norton 360 je jedno potpuno zaokruženo bezbijednosno riješenje.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Norton 360 Standard, Norton 360 Deluxe, Norton 360 Premium
Višestruka prijava Od 1-∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garancija povrata novca U 60 dana
Cijena počinje od 39,99 $ (3,33 mjesečno)
Besplatan plan Nije dostupno

Bezbijednost

Glavna stvar koju ljudi žele da znaju o antivirusnom softveru su sigurnosne funkcije koje nudi. A Norton Security antivirus dolazi sa jednim od najimpresivnijih sigurnosnih paketa na tržištu. Može se pohvaliti zaštitom od prijetnji u realnom vremenu, naprednim zaštitnim zidom i pristupom Norton VPN-u.

Ali šta još Nortonov sigurnosni paket ima za ponuditi?

Skeniranje virusa

Norton koristi ogroman direktorij zlonamjernog koda, kao i heurističku analizu i mašinsko učenje kako bi otkrio zlonamjerni softver i pružio odličan nivo zaštite od virusa. Nudi razne opcije skeniranja virusa plus zaštitu u realnom vremenu za zaštitu od zlonamjernog softvera sa Windows, Mac, Android i iOS uređaja.

Naše laboratorijsko testiranje Norton Security antivirus mogućnosti je pokazalo da prepoznaje sve što smo mogli da instaliramo od zlonamjernih programa u našoj laboratoriji. To je nešto što su uspjeli samo još nekolicina antivirus programa.

Od modova skeniranja Norton nudi četri opcije:

 • Brzo skeniranje – koje skenira najučestalije lokacije gdje se može pronaći zlonamjerni program, lokacije gdje su privremene datoteke, sistemske datoteke, sistemska memorija, itd
 • Kompletno skeniranje – dubinski skenira vaš čitav uređaj
 • Korisničke postavke – koje vam nudi da skenirate samo određene foldere ili lokacije na diskovima
 • Norton Insight – koji nudi da skenirate samo određene datoteke

Zaštita u realnom vremenu

Norton koristi umjetnu inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML) za praćenje svih vrsta online prijetnji, štiteći vaše uređaje od virusa, zlonamjernog softvera, špijunskog softvera i ransomwarea. Mi smo u laboratoriji pokušali dovući fajlove zaražene zlonamjernim kodom, ali antivirus zaštita nas je spriječila u tome. Svaki put.

antivirus Norton 360

Norton Security antivirus dolazi sa opcijom za instaliranje Norton toolbara na vašim pretraživačima sa Norton Safe Webom. Nakon što ga instalirate, kad god izvršite web pretragu, otkrit ćete da će biti ikonica pored svakog rezultata pretraživanja koja pokazuje koliko je siguran. Ova opcija grafičkog prikazivanja potencijalnih prijetnji je takođe prisutna i u Twitter i Facebook timelinu, pa vas upozorava na potencijalne prijetnje u sadržaju koji dijele drugi korisnici.

Zaštita u realnom vremenu takođe vrlo lako prepoznaje i zlonamjerne linkove i datoteke koje se koriste za krađu privatnih podataka i identiteta tehnikom poznatom kao phishing. Naši laboratorijski testovi pokazuju 100% prepoznavanje sajtova za ovo.

Performance

Svaki korisnik kada mora birati između performansi i bezbijednosti svojih uređaja, na žalost, bira performance. A bezbijednost se često zanemaruje. Zato naš tim stručnjaka uvijek testira koliki utjecaj ovakav softver ima na performance uređaja. Testiranje vremena podizanja operativnog sistema, instaliranja programa, i kopiranja fajlova su nas prilično iznenadili.

Norton Security antivirus zaštita u realnom vremenu skenira datoteke tokom njihovog kopiranja ili otvaranja. Ali produženje trajanja ovih operacija pod utjecajem zaštite je bilo svega 2%.

Idite na Norton

Gdje početi

Da biste počeli koristiti Norton Security antivirus, prvo je potrebno da napravite nalog na zvaničnoj internetskoj prezentaciji, i kupite pretplatu za željenu ediciju ili dobavite besplatnu sedmodnevnu probu. Kada budete željeli da aktivirate pretplatu na nekom uređaju, dovoljno je da kliknete na dugme predviđeno za to u glavnom sučelju, i unesete aktivacioni kod koji dobivate prilikom kupnje.

Druge značajke

Norton Security antivirus je jedno od najkompletnijih riješenja za internetsku bezbijednost, prije svega zbog pregršti dodatnih značajki pored zaštite od zlonamjernih programa.

Firewall

Antivirus Norton 360 korisnicima pruža vrlo napredan firewall sustav. Naša testiranja su pokazala da vrlo dobro prepoznaje veliki broj programa kojima je neophodno obezbijediti pristup internetu.

LifeLock

LifeLock je dobro poznata kompanija za zaštitu od krađe identiteta praćenjem na raznim internetskim lokacijama na dark web gde se takvi podaci kupuju i prodaju. Ovaj sistem nudi mogućnost praćenja do po 5 email adresa i telefonskih brojeva, kao i brojeva do 10 platnih kartica i gejmerskih tagova.

Pohrana u oblaku

Pohrana rezervnih kopija u oblaku je vrlo korisna opcija koja automatski vrši ažuriranje vaših datoteka u enkriptovanom obliku na udaljenij lokaciji.

Upravitelj lozinkama

Bezbijednost mnogih korisničkih naloga leži na kompleksnosti lozinki koje koristite. Norton Security antivirus vam omogućuje da generišete i pohranite vrlo kompleksne lozinke.

Roditeljska kontrola

Ako imate djecu, znate koliko je bitno zaštiti ih od svakojakog sadržaja koji može imati negativan utjecaj na njih. Norton Security antivirus osim blokiranja ima i opciju upozorenja, tada vaše dijete mora poslati vam objašnjenje zašto pristupa nekom sadržaju, a koje vam stiže uz automatsku obavijest o pristupu na email. Ovim sustavom možete pratiti bukvalno sve što vaše dijete radi na svom uređaju, linkove koje posjećuje, datoteke koje skida, ali i njegovu GPS lokaciju u realnom vremenu.

Norton security antivirus

School Time

School Time ili Školsko Vrijeme je opcija kojom možete definisati tačno određene programe koji mogu pristupiti internetu dok vaše dijete učestvuje u nastavi na duljinu. Tako mu možete omogućiti da neometano prati nastavu.

Secure VPN

Secure VPN koji dolazi uz antivirus Norton 360 je mnogo napredniji od sličnih servisa koji se nude kao deo paketa softvera. Vrlo napredne funkcije koje su sličnog kvaliteta kao mnoga samostalna riješenja. Serveri su dostupni u vrlo velikom broju zemalja, a i njihova kvaliteta je na izvrsnom nivou, i može se porediti sa nekim od najboljih samostalnih riješenja.

SafeCam

U današnje vrijeme stalno su ispred nas ili su nam u rukama uređaji koji sadrže kamere, pa zlonamjerni činioci raznim načinima pokušavaju da ih aktiviraju i snimaju nas. SafeCam je sistem koji dozvoljava pristup kameri samo odrijeđenim programima, a zlonamjerne uspešno blokira, i tako štiti vašu privatnost.

Lakoća korištenja

Naši stručnjaci za korisničko iskustvo imaju samo riječi hvale za ono što pruža antivirus Norton 360. Na glavnom sučelju vas dočekuju sve opcije vrlo intuitivno raspoređene da možete bilo što uraditi sa samo dva klika. Izdvojeno kao najvidljivija opcija je Smart Scan, koja pokreće brzo skeniranje za sve moguće prijetnje, kao i proveru pojavljivanja vaših ličnih podataka na dark web-u.

Druga polovica sučelja predstavlja listu svih alatki koje su vam dostupne, i tu možete pokrenuti bilo koju od njih, a VPN servis pokrenuti samo jednim klikom, ili sa dva izabrati server koji će biti korišten.

antivirus Norton

Kompatibilnost

Norton Security antivirus podržava najpopularnije uređaje i operativne sustave, Windows, MacOS, Android, i iOS, što je svavako za preporuku. Iako nedostaje podrška za Linux operativne sustave, njihova popularnost je takva da nije za očekivati da ovakvi softverski paketi postoje i za njih. Ono što nas je neprijatno iznenadilo je da Roditeljska kontrola nije podržana na MacOS uređajima.

Korisnička podrška

Korisnička podrška je jedna od najjačih značajki antivirus Norton 360, prije svega zbog obećane 100% zaštite od virusa. Ukoliko sam program ne uspije da ukloni virus sa vašeg računara, kompanijski tehničari će to učiniti manuelno, putem udaljene veze. Ali ako kojim slučajem to oni ne uspeju, sav novac koji ste platili za pretplatu će vam biti refundiran.

Pomoć možete pronaći na njihovoj internetskoj prezentaciji u vidu velikog broja informativnih članaka kao i najčešće postavljanih pitanja. A tu je dostupan i 24/7 live chat koji je izvanrednog kvaliteta uz obučene operaterea. Na žalost, email podrška nije dostupna.

Poređenje sa alternativama

Kakav je neki programski paket, naročito u bezbijednosne svrhe, dosta govori i kako se odnosi spram svojih takmaca.

Norton 360 vs McAfee

McAfee je jedno od najpoznatijih imena u industriji antivirus zaštite koje također ima veoma veliki broj značajki i dodatnih funkcija. Za razliku od Norton paketa, ne posjeduje upravitelja lozinkama, a detekcija virusa i drugih prijetnji je značajno lošija. Takođe, VPN servis ima podršku za servere u vrlo malom broju zemalja. Ali ono što je već godinama mana McAfee paketa je utjecaj na performance uređaja i prevelika cijena, takvo što nikako ne važi za Norton.

Norton 360 vs Malwarebytes

Malwarebytes je još jedan sveobuhvatan paket zaštite uređaja. Dok nudi skoro istovetan nivo zaštite, prednost dajemo Norton Security antivirus paketu koji ima neke značajke više. LifeLock zaštitu od krađe identiteta, School Time, SafeCam, pohranu u oblaku, i upravitelja lozinkama. Kada se sve sabere, Norton ipak nudi sveobuhvatniju, 360 stupnjeva zaštitu bezbijednosti.

Idite na Norton

Zaključak

Antivirus Norton 360 je veoma dobar programski paket za internetsku bezbijednost i antivirusnu zaštitu koji dolazi po pristupačnoj cijeni. Ako tražite odličnu antivirusnu zaštitu koja vam neće usporavati performance uređaja i koja nudi veliki broj funkcija, onda je ovo paket za kupovinu. Norton Security antivirus je kao što mu i samo ime kaže, 360 stepeni zaštite, potpuno zaokružen paket za zaštitu koji vas štiti od zlonamjernog koda, phishinga, i pruža mnoge druge alatke za zaštitu privatnosti.

9.2 Ukupna ocjena
Norton 360

Privatnost i bezbijednost
10
Značajke
9.5
Korisnička podrška
9.5
Cijena
9.5
Lakoća korištenja
10
Prednosti
 • Odličan antivirus sustav za zaštitu od zlonamjernih programa
 • Pohranjivanje podataka u oblaku
 • Odličan firewall sustav
 • Visokokvalitetan VPN servis i upravitelj lozinkama
 • Jedan od paketa sa najviše značajki
Mane
 • Roditeljska kontrola nije dostupna za macOS
 • Besplatni period suviše je kratak
 • Automatska pohrana u oblaku dostupna samo za Windows sustav
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com