1Password Recenzija za 2024

1password

Kada radimo nešto na internetu, to je skoro uvijek kao korištenje nekih servisa ili usluga koje zahtjevaju kreiranje korisničkih naloga. Bezbijednost tih naloga se zasniva prije svega na jakim lozinkama, a za bezbijednost tih lozinki uvijek treba koristiti nekakav password manager kao što je 1Password koji vam danas predstavljamo.

Idite na 1Password
Osigurajte svoje lozinke s 1Password

Upravljajte svojim lozinkama na svim uređajima i gdje god trebate, testirajte upravitelja lozinkama 14 dana besplatno!

Aktualizacja: 15 lipanj 2024

Pregled

1Password je pohranitelj lozinki koji dolazi od kanadske kompanije AgileBits Inc. Na tržišu je još od davne 2006. godine i može se pohvaliti velikim brojem vjernih korisnika koji uživaju u prednostima koje pruža. Korisnicima pruža mogućnost da osjetljive podatke, lozinke, softverske licence, lične podatke, bezbijedno pohrane na serverima ove kompanije za mjesečnu pretplatu.

Cijene

Za ličnu upotrebu ovaj pohranitelj lozinki dolazi u dvije vrste pretplate. Prva je osnovna, koja nudi pohranu lozinki za neograničen broj uređaja, dodatke za mnoge pretraživače, automatsko popunjavanje formulara, dijeljenje pohranjenih podataka sa drugim korisnicima, i još neke značajke; za mjesečnu pretplatu.

1password

Porodična pretplata omogućava korištenje od strane do pet osoba, i povrh značajki osnovnog paketa donosi značajke za upravljanje nalozima drugih članova “porodice”. A takođe i mogućnost dijeljenja pohranjenih informacija sa do 5 osoba koje nemaju pretplatu na ovaj servis.

Bezbijednost

Bezbijednost vaših podataka i lozinki koje pohranjujete u nekog pohranitelja zavisi od toga koliko mu možete vjerovati da će ih sakriti od radoznalih očiju. Drugim riječima, od toga koliko su oni sami bezbijedni. Bezbijednost se može obezbijediti na više načina i korištenje raznih tehnika. Pa, krijenimo rijedom, na koje to načine ovaj pohranitelj lozinki štiti vaše podatke od zlonamjernih činioca, ali i od zaborava.

Enkripcija

Za enkripciju vaših podataka pohranjenih na udaljenim serverima se koristi AES-256 metoda enkripcije. Jedna od najjačih metoda dostupna danas, koju koriste i tajne agencije i vojske mnogih zapadnih zemalja, kao što je SAD. Enkripcijski ključevi za pohranu se generišu na osnovu vaše master lozinke i tajnog ključa koji se generiše na vašem uređaju. Na ovaj način su vaši podaci duplo zaštićenji.

“Zero-knowledge” arhitektura

Privatnost vaših lozinki je osigurana činjenicom da njima možete pristupiti samo vi lično. Svi enkripcijski ključevi i master lozinka, koji su potrijebni za dekripciju vaših podataka, se nalaze samo na vašem uređaju. Pa možete biti sigurni da niko osim vas ne može da im pristupi. Zaposleni iz AgileBits jednostavno nemaju tehničkih mogućnosti da imaju uvid u vaše podatke.

Dvofaktorska autentifikacija

Bezbijednost vaših pohranjenih lozinki je osim master lozinkom dodatno osigurana i mogućnošću korištenja dvofaktorske autentifikacije. Da bi ste je koristili neophodno je ili da instalirate neki autentifikator na svom mobitelu, kao što su Authy, Goole ili Microsoft Authenticator; ili da posjedujete USB uređaj sa FIDO2 ključevima.

Biometrijska autentifikacija

Na Android uređajima, prije svega mobitelima koji po pravilu imaju čitače otisaka prstiju i selfie kamere na prednjoj strani, možete koristiti vaše biometrijske podatke umjesto master lozinke za pristup vašim pohranjenim lozinkama. Iako ova značajka funkcioniše veoma precizno i brzo, ne razumemo zašto nije dostupna i na drugim uređajima koji posjeduju čitače otisaka prstiju i prednje kamere.

Bezbijedna pohrana i sinhronizacija

Pohrana vaših lozinki se vrši na udaljenim serverima kompanije, zato vam one mogu biti dostupne na neograničenom broju uređaja koje vi podesite kao dozvoljene. Naše iskustvom na svim uređajima je da sinhronizacija funkcioniše besprekorno. Ali treba voditi računa da postoji mogućnost kreiranja trezora na svakom uređaju koji se ne sinhronizuju sa ostalima.

Samostalni trezori

1Password autentifikacija

Ako imate potrijebu da su vam neke lozinke dostupne samo na jednom odrijeđenom uređaju, možete na njemu kreirati samostalni trezor za njih. One se neće sinhronizirati sa drugim uređajima. Ovo je značajka koju morate imati na umu, jer smo viđali mnogo korisnika koji se žale da im se lozinke pohranjene na mobitelima ne sinhroniziraju sa drugim uređajima. A problem nastaje jer ih pohranjuju u trezor koji nije deljen.

Dodatak za preglednike

Sve značajke koje ovaj upravitelj lozinki ima su dostupne i kroz 1Password X, dodatak za preglednike interneta. Za razliku od drugih pohranitelja, ovaj dodatak nema opciju automatskog popunjavanja lozinki samim odlaskom na login stranicu nekog servisa. Što smatramo plusom, jer se tako sprečavaju zlonamjerne skripte za phishing napade.

Turističi mod

Mnoge granične službe država zahtevaju da im omogućite pristup vašim uređajima kada prelazite granicu. Turistički (Travel) mode sakriva trezore koje označite, pa granični službenici ne mogu koristitivaše lozinke kako bi pristupili vašim nalozima na raznim servisima. Tek kada isključite ovaj mod, trezori i lozinke postaju upotrebljivi.

Idite na 1Password

Gdje početi?

Postavljanje aplikacije na bilo koji uređaj je vrlo jednostavno. Da bi ste ga dobavili potrijebno je prvo da napravite nalog na zvaničnoj stranici i izvršite preuzimanje. Prilikom prvog pokretanja potrijebno je da kreirate master lozinku, a potom ćete na email dobiti Emergency Kit, PDF datoteku gdje se nalaze vaša master lozinka, tajni ključ, ali i QR kod za brzo postavljanje na drugim uređajima.

Značajke 1Password – a

Osim značajki koje 1 Password čine izuzetno bezbijednim pohraniteljem lozinki, o njegovom kvalitetu govore i još neke druge značajke. I to one koje odrijeđuju koliki je bivo funkcionalnst ovog servisa. Odnosno koliko ga je lako koristiti. Pa krenimo rijedom.

Dodavanje lozink

Kada se prijavljujete na neku veb lokaciju, ako koristite dodatak za preglednike, biće vam automatski ponuđeno da pohranite kredencijale. U slučaju da se to ne desi, možete u dva klika to učiniti ručno, na vrlo jednostavan način. U samo aplikaciji, možete dodati kako lozinke, tako i druge vrste podataka iz samo dva klika

Uvoženje lozinki

Uvoženje se može izvršiti direktno iz drugih pohranitelja lozinki, kao što su Dashlane, LastPass, RoboForm, Encryptr, i još neki. A takođe i lozinke pohranjene u Chrome. Dok iz drugih je potrijebno da ih prvo u to pohranitelju izvezete u CSV datoteku, pa da nju uvezete.

Generisanje lozinki

Generator lozinki jednostavno obiluje opcijama. Možete generisati lozinke dužine do 49 znaka, slova, brojeva, i specijalnih. Ali takože možete i generisati lozinke koje se sastoje od četiri riječi engleskog jezika, pa su lake za pamćenje, ali ipak prilično jake.

Automatsko popunjavanje lozinki

Automatsko popunjavanje lozinki, za razliku od mnogih drugih pohranitelja, zahtijeva par klikova. Odnosno kada odete na neku login stranicu, podaci neće biti automatski popunjeni. Ovo je tako namjerno, i štiti od phishing skripti. Mada se nekima neće svidjeti, jer ne olakšava baš onoliko koliko je moguće.

Provjera jačine lozinki

Watchtower je podsustav koji vodi brigu o jačini i bezbijednosti vaših lozinki. Naročito kada uvezete stare lozinke iz drugih programa. Kod svakog unosa imate oznaku da li je ona suviše jednostavna ili suviše slična sa nekim koje se nalaze u bazama kompromitovanih lozinki. Takođe provjerava korištenje dvofaktorske autentifikacije, gdje on postoji kao mogućnost, ali i provjeru curenja korisničkih naloga u HaveIBeenPwned bazi.

Dijeljenje lozinki

Dijeljenje lozinki sa drugim korisnicima je pomalo nezgrapno urađeno. Možete dijeliti sa do pet drugih korisnika ovog pohranitelja, a ako imate Porodični plan, možete dijeliti i sa pet kojima upućujete posebne pozivnice za tu namjenu. Ono što je specifično za ovog pohranitelja je ograničavanje trajanja deljenja na jedno korištenje, jedan sat, jedan dan, jednu ili dvije sedmice, ili 30 dana; po vašem izboru.

Idite na 1Password

Lakoća korištenja 1Password – a

1Password

Sučelje ovog pohranitelja lozinki je nešto što zaslužuje samo riječi pohvale. Nekima se možda neće svidjeti estetika raznih ikonica, ali sve je na dohvat ruke i vrlo intuitivno organizovano. Ako prelazite na njega posle korištenja nekih drugih pohranitelja, treba će vam dan-dva da se priviknete.

Kompatibilnost 1Password – a

Posebne aplikacije postoje za sve trenutno dostupne operativne sustave. Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, ali i ChromeOS. Dodataka za preglednike je podjednako namjenjen svim popularnijim preglednicima, Chrome, Mozilla, Edge, ali i sve popularniji Brave. U slučaju da ne želiti ili ne možete koristiti ni jedno od ova dva, možete koristitii web aplikaciju na svakom uređaju koji ima ikakav web preglednik.

Korisnička podrška

Korisnička podrška se prije svega zasniva na ogromnoj bazi članaka i uputstava. I vrlo je lako nju pretraživati. Od ostalih opcija dostupna je vrlo aktivna zajednica korisnika, ali i kontakt putem email poruka gdje pomoć možete očekivati u razumnom roku.

Poređenje 1Password sa konkurencijom

Toliko o samom pohranitelju lozinki, ali kako on stoji kada se usporedi sa drugima?

Dashlane vs 1Password

Dashlane dolazi uz nešto višu cijenu, i što se tiče bezbijednosti nije ništa jači. Prednost mu je znatno bolja korisnička podrška, ali i mnogo lakše oporavljanje izgubljenog naloga. Sa druge strane, on ne posjeduje neke jedinstveneznačajke koje ima 1Password.

RoboForm vs 1Password

RoboForm je pohranitelj koji dolazi sa nižom cijenom, i na nekim poljima bolje funkcioniše. Može generisati duže lozinke, ali i vršiti automatsko logovanje i nastavljanje sesija pri prelasku sa jednog na drugi uređaj. Ali i 1Password ima neke druge unikatne značajke.

Zaključak

1Password je vrlo kvalitetan pohranitelj lozinki koji veoma bezbijedno čuva vaše lozinke i druge informacije. Iako nudi neke jedinstvene značajke, poput web aplikacije, turističkog moda, samostalnih trezora, i još nekih sitnica, ipak smatramo da za njegovu cijenu možete dobiti više ako izaberete 1Password najbolji na našim testovima.

9.1 Ukupna ocjena
1Password

Privatnost i bezbijednost
10
Značajke
8.5
Korisnička podrška
7
Cijena
8.5
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Jednostavna autentifikacija novih uređaja putem QR koda
  • Visok nivo bezbijednosti
  • Dvofaktorska utentifikacija
  • Intuitivna organizacija lozinki
  • Neke jedinstvene značajke
Mane
  • Nema besplatne verzije
  • Dijeljenje samo sa drugim korisnicima
  • Nema telefonske ili chat korisničke podrške
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com