RoboForm Recenzija za 2024

RoboForm

Među programima za pohranu lozinki ne postoji ime koje je starije of RoboForm – ovog. Međutim, tokom godina se na tržištu pojavilo dosta novih proizvoda koji pretenduju da budu najbolji. Zato u ovoj recenziji odgovaramo na pitanje dali stara garda odoleva konkurenciji novih pridošlica?

Pogledaj ponudu
Bezbijedno pohranite lozinke sa RoboForm i 30% POPUST

Pohranite bezbijedno vaše lozinke sa jakom enkripcijom koju ima RoboForm. Iskoristite ekskluzivnu ponudu 30 dana garantovanog povraćaja novca.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Pregled

RoboForm je softversko rješenje za pohranu lozinki koje se pojavilo na tržištu daleke 1999. Godine u Sjedinjenim Američkim Državama, što ga čini jednim od najstarijih i najdugovečnijih programa ove vrste. Osim same pohrane i generisanja lozinki, nudi još puno značajki koje će povećati vašu bezbiednost.

Cijene i planovi

Cijene i planovi

Ovaj program ima tri plana. Besplatni, koji u suštini nudi samo najosnovnije značajke za pohranu lozinki, čime ima i ograničenu koristnost. Plaćeni Everywhere paket donosi sve značajke koje Robo Form može imati, i o kojima ćemo detaljno u nastavku ovog članka. Dostupan je i Porodični paket, koji u suštitni čini Everywhere za pet osoba po jednoj cijeni.

Idite na RoboForm

Sažetak značajki

Neke od najbitnijih značajki koje ovaj servis ima možete vidjeti u ovoj tabeli, a detaljan opis značajki mi nastavljamo ispod nje.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od1-∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garantovani povrat novca? U 30 dana
Enkripcija Nije objavljeno
Cijena od
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost

Kada su u pitanju pohranitelji lozinki, nihova snovna funkcija je sigurna pohrana istih. Bilo da se to čini u oblaku ili na vašem uređaju bitno je da samo vi imate pristup njima. Pa zato pogledajmo na koje načine ovaj servis se trudi da to osigura, i da zaštiti vaše lozinke od znatiželjnih očiju ili zlonamjernih aktera.

Enkripcija

Za enkripciju vaših lozinki ovaj servis koristi AES256, koju takođe koriste i velike svjetske vojske i bezbijednosne agencije. Za pohranu vaše master lozinke kao i enkripcijskih ključeva je zadužen PBKDF2 agoritam, koji takođe i sve velike kompanije koriste za takve svrhe. Google, Microsoft, Intel, i noge druge.

“Zero-knowledge” arhitektura

Nekoga bi mogla zabrinuti lokacija kompanije jer su SAD članica 5-Eyes koalicije. Ali, kompanija ima striktnu “zero-knwoledge” politiku, pa i da žele, nisu u mogućnosti da odaju vaše podatke  lozinke. Naime, sva enkripcija i dekripcija vaših podataka se vrši isključivo na vašem uređaju.

Dvofaktorska autentifikacija (2FA)

2FA mogućnost je dstupna samo u plaćenim planovima. A za potrebe dodatnog osiguranja bezbijednost možete koristiti pregršt servisa ove namene za mobilne telefone. Međutim nedostaje opcija da se za 2FA koriste hardverski uređaji, USB ključevi i slično.

Biometrijska autentifikacija

Servis podržava sve vidove biometrijske autentifikacije koje uređaj na kom ga koristite podržava. Windows Hello sustav, Apple Touch ID i Face ID, i sve opcije koje mogu biti dostupne na Android sistemima, prepoznavanje lica, otiska prsta, pačak i zenice. Sve je dostupno kao opcija.

Bezbijedna pohrana i sinhronizacija

Pohrana vaših lozinki u oblaku, i time sinhronizacija između većeg broja uređaja je značajka koja je dostupna u sklopu Everywhere plaćenog plana. Ona funkcioniše veoma dobro, ali nam se nije dopalo što ju se mora platiti. Kod konkurencije je ovo dostupno u osnovnoj verziji.

Idite na RoboForm

Kako početi

Dobavljanje i instalacija RoboForm aplikacije su veoma jednostavni, sve teče u samo nekoliko koraka i već posle par minuta ste spremni da ga koristite. Jedino što možete imati malo problema da pronađete stranicu odakle se dobavlja instalacija za Windows aplikaciju. Podrazumevana opcija je dodatak za Chrome, a aplikacija i dodaci za druge pretraživače se mogu naći na stranici Download.

Robo Form sučelje

Instaliranje aplikacije nudi opciju instalacije i dodataka za pretraživače, pa čudi da nije ona prva dostupna, jer je tako rjeći sve-u-jednom.

Značajke

Ali, ovo što smo gore pobrojali nije sve što ovaj servis nudi. Pa zato krenimo redom.

Dodavanje lozinki

Kada god se ulogujete u neki servis ili Windows program za koji RoboForm nema pohranjenu lozinku ili pak za nalog koji koristite, biće vam ponuđeno da je jednim klikom sačuvate. Tom prilikom možete izmeniti i u kojoj fascikli će biti sačuvana.

Uvoženje i izvoženje lozinki

Uvoženje lozinki iz pretraživača i drugih pohranitelja lozinki se može vršiti samo posredstvom CSV datoteka, što nam se nikada ne sviđa. Takođe, prilikom uvoženja je moguće doći do problema ako datoteka nije ispravno formatirana. Izvoženje se vrši na isti način, i naše mišljenje o njemu je kao i o uvoženju.

Generisanje lozinki

Generisanje lozinki je vrlo jednostavno. Podrazumevane su dužine od 16 znakova a maksimum je 512. Pri tom možete detaljno birati koje vste znakova će se koristiti, ali i isključiti korištenje sličnih kao što su I i l.

Automatsko popunjavanje formi

Ovaj servis je prvo bio program za automatsko popunjavanje formi, pa onda postao pohranitelj lozinki, i to se vidi. Osim popunjavanja korisničkog imena i lozinke, može popunjavati pregršt drugih polja u formama jednim klikom. Čak i neke za koje niste čuli, kao AOL ili fax ID.

Provera jačine lozinki

Security Centar za provjeru jačine lozinki je dostupan i u besplatnoj verziji. A na posebnom zaslonu možete videti veliki broj informacija o lozinkama koje su pohranjene. Jačinu, starost, da li su već korištene, ali i ukupnu ocjenu stanja lozinki i koliki procenat su od njih jake, što vam može dati dobru sliku o stanju vaših.

Idite na RoboForm

Dodatne značajke

Osim ovih osnovnih značajki, ovaj servis ima još veliki broj dodatnih, koje proširuju njegove mogućnosti.

Dijeljenje lozinki

Ovo bi trebalo da vam olakša ommogućivanje nekom da pristupi vašem nalogu. I imate veoma veliku kontrolu i možete pritup ograničiti vremenski. U besplatnoj verziji možete deliti jednu po jednu lozinku, dok u plaćenim planovima možete dijeliti čitave foldere.

Pohrana platnih kartica

Platne kartice se pohranjuju kao posebne stavke, i možete podatke sa njih ukucati jednim klikom na predviđena mesta.

Bezbijedne beleške

Osim pohrane lozinki, možete praviti i kratke beleške koje se sigurno pohranjuju u oblaku u plaćenim verzijama ili na vašem uređaju u besplatnoj.

Pohrana lozinki za aplikacije

Osim pohrane lozinki za web naloge, ovaj servis vam može sačuvati i lozinke za razne Windows programe, Skype, Zoom, i tako dalje, čak i u besplatnoj verziji..

Bookmarks organizator

Ako ne želite da vam bookmarks budu vidljivi u web pretraživaču, možete ih pohraniti na ovom servisu čak i ako izaberete besplatnu verziju.

Kontakti

Možete formirati i sopstveni imenik koji je zaštićen istom enkripcijom kao i vaše lozinke, ali je ovo dostupno samo u plaćenoj verziji.

Pristup u slučaju nesretnog slučaja

Ako imate besplatnu verziju, neki drugi ovog servisa korisnik vas može odrediti kao osobu koja može pristupiti svim njihovim lozinkama u slučaju smrti ili neke druge nesreće. Samo ako imate plaćenu verziju, možete vi odrediti nekog da vam bude ovakav kontakt.

Robo Form

Web pristup

Ako plaćate pretplatu, svim svojim lozinkama i drugim pohranjenim podacima možete pristupiti putem njihovog web sajta.

Lične informacije

Osim što možete jednim klikom popunjavati forme koje traže lične podatke, ime, prezime, adresa, i slično; možete imati i pohranjen veći broj ovakvih “identiteta”.

Idite na RoboForm

Lakoća korištenja

Voleli bi smo da je dručaji, ali ovaj servis može biti malo konfuzan novim korisnicima. Dosta stvari su pomalo nelogično organizovane u sučelju. Takođe bi sama Windows aplikacija mogla biti malo više “ispeglana”, jer se neretko dešava da automatsko popunjavanje lozinki i formi ne funkcioniše.

Kompatibilnost

Ovaj servis ima posebne aplikacije za Windows, Mac, iOS i Android uređaja. Ali su sve njegove funkcije dostupne i na drugim sistemima, jer postoje dodaci za web pretraživače Chrome, Firefox, i Edge.

Korisnička podrška

Ako dođe do nekih problema prilikom korištenja ovog servisa do pomoći možete putem posebne stranice. Tu možete lako naći članke sa uputama kao i live chat. Ali nam se ne dopada što korisnici plaćenih paketa imaju prioritetni status.

Poređenje sa alternativama

Naravno, opis ovog servisa ne može proći bez poređenja sa konkurencijom. Pa pogledajmo kako se nosi sa svojim direktnim takmacima.

RoboForm vs 1Password

Prije svega moramo primetiti da je uvoženje lozinki dosta lakše sa 1Password , ali on takođe ima i veoma veliki broj izuzetno koristnih značajki kao što je automatska promena slabih lozinki. Oba posjeduju besplatne verzije ali Dashlane u njima nudi mnogo više. RoboForm je u takvoj bolji samo zbog neograničenog broja pohranjenih lozinki naspram 50.

Plaćena verzija Dashlane je nešto skuplja.

RoboForm vs Dashlane

Dashlane u besplatnoj verziji ima neke značajke koje RoboForm im samo u plaćenoj verziji, kao npr. dijeljenje lozinki i korištenje na više od jednog uređaja, itd. U plaćenim verzijama ima daleko mnogo više značajki, a i lakši je za korištenje početnicima

RoboForm vs RoboForm

RoboForm ne posjeduje besplatnu verziju, već imate 30 dana dostupan besplatni period, u kom su vam dostupne sve njegove značajke. A kada se one usporede sa plaćenom verzijom RoboForm, ipak su malo bolje. A i sučelje je jednostavnije za korištenje.

Zaključak

Što reći za kraj? RoboForm je jedan od najboljih pohranitelja lozinki i svakako zaslužuje vašu pažnju. Bezbijednost i značajke su mu na izvrsnom nivou pa sigurno nećete zažaliti ako ga kupite. Iako je već i besplatna verzija vrlo koristna. Ali, mi ga ne možemo preporučiti kao najboljeg, i ta titula pripada 1Password.

8.7 Ukupna ocjena
Veoma dobar

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
7
Podrška
6
Cijena
8.5
Lakoća korištenja
7
Prednosti
  • Detaljno popunjavanje formi
  • Pohrana lozinki za aplikacije
  • Kvalitetan generator lozinki
Mane
  • 2FA samo u plaćenoj verziji
  • Aplikacija nije "ispeglana"
  • Live chat dostupan ograničeno
  • 2FA nema podršku za namjenske USB uređaje
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com