Astrill VPN pregled 2024

astrill vpn

AstrillVPN je pružatelj usluga sa Sejšela. Za Astrill VPN možemo reći da ima bogat asortiman ponude, ali uz nekoliko prednosti dolaze i brojne slabosti.Cijena je dvostruko veća od konkurencije. To AstrillVPN čini pogodnim za one sa dubokim džepom.

Idite na Astrill
Astrill VPN - brzi VPN

Potreban vam je brzi VPN koji ima podršku za Windows, MacOS, Linux, i mobilne sustave? Isprobajte Astrill VPN

Ažurirano: 14 svibanj 2024

Prezentacija

Na prvi pogled, AstrillVPN-a djeluje dobro. Tu su namjenski serveri (VPS sa slabim napajanjem) u 64 zemlje širom svijeta, mnogi su prilagođeni za P2P, s podrškom Onion over VPN za dodatnu privatnost. Postoje aplikacije za Windows, Mac, iOS, Android, Linux i usmjerivače. Tu je još i mogućnost da Astrill platite bitkoinima što, reklo bi se, pomaže u očuvanju vaše anonimnosti.

Tu su i neke neobične opcije protokola. Astrill VPN podržava WireGuard, posebnom StealthVPN opcijom zaobilaženja VPN blokiranja i vlastitim OpenWebom offline, kao i standardnijim OpenVPN-om.

astrill vpn

Što se tiče broja uređaja koje možete povezati stvari nisu tačno prezentirane na njihovoj web stranici. Tamo ćete naći da je moguće povezati neograničen broj uređaja, dok u realnosti to možete učiniti sa pet, što je skoro pa identično kao svakim drugim servisom ove vrste.

Paketi i cijene

Već smo vas upozorili da je AstrillVPN servis znatno skuplji od drugih, čak i boljih. 

astrillvpn paketi i cijene

Za pojedinačnu mjesečnu pretplatu potrebno je znatno veću sumu nego za takmace.

Ukoliko se opredijelite za jednogodišnju pretplatu to će vam donijeti značajni popust. To djeluje kao povoljnija opcija, ali ostat ćete zaglavljeni u dugoročnom ugovoru, jer u slučaju da ga raskinete nećete doboti povraćaj novca, a usluga možda ne bude ono što ste očekivali.

Postoje i takozvani VIP dodataka koji vam za fiksnu mjesečnu nadoknadu dodaje odrijeđeni protok po povjećanoj brzini sa smanjenom latencijom.

IDITE NA ASTRILL VPN

Sažetak

Neke od najznačajnih karakteristika možete vidjeti u tabeli ispod:

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix US, UK, AU, CA, FR, DE
Višestruke prijave 5 simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 60+
Podržani uređaji Android, iOS, Windows, MacOs, Linux, Chrome, Router
Povrat novca garantovan? No dana
Protokoli OpenVPN, StealthVPN, OpenWeb, L2TP, IPSec, SSTP, Wireguard
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 300+

Korištenje VPN-a

Tim naših stručnjaka koji ispituje rad i kvalitet VPN servisa našao je da je Astrill VPN zbunjujući i da oduzima previše vremena. Potrebno je provesti više satii u deblokadi nekih streaming usluga jer morate poštovati niz zacrtanih protokola kako biste se probili kroz servere AstrillVPN-a. No što možete gledati uz pomoć njega?

Netflix

Astrill VPN dobro radi s Netflixom na određenim poslužiteljima. Budući da je Netflix blokirao VPN pružatelje usluga kako bi spriječio korisnike da prekrše geo-ograničenja, mnogi poslužitelji koji su ranije bili funkcionalni više nisu učinkoviti za Netflix. Takođe koristi OpenWeb protokol da razbije blokade koje postavlja Netflix.

Astrill odličan je izbor za deblokiranje više biblioteka Netflixa, što uključuje SAD, UK, Kanada, Australija, Njemačka, Japan, Koreja, Tajvan, Francuska i Hong Kong.

Torrent

P2P je omogućen na Astrill VPN poslužiteljima. I ovdje ipak ima problema, za stabilniju vezu morate se povezati pomoću OpenVPN-a ili njihovog vlasničkog StealthVPN-a. Nisu svi poslužitelji kompatibilni s P2P-a no programeri su one kompatibilne s BitTorrent aplikacijama označili žutom zvjezdicom pa se možete snaći.

Da biste postavili ručno prosljeđivanje portova za torrenting, morat ćete odobriti prosljeđivanje unutar aplikacije AstrillVPN i koristiti dodijeljeni port u vašem P2P klijentu.

Kina

Za sve koji planiraju putovati van granica i ići u Kinu bitno je znati da li Astrill VPN radi tamo. Naša istraživanja pokazuju da je AstrillVPN među prvih 7 od 51 VPN-a koji rade u Kini.

Ono što vam savjetujemo je da nabavite AstrillVPN prije odlaska jer njihova vam web stranica može biti nedostupna iz Kine. Čak i da se uspijete nekako probiti do nje, nećete na raspolaganju imati 7-dnevni besplatni probni period.

Video igre

Je li AstrillVPN dovoljno brz da biste igrli igrice? U principu da, makar da je naš stručni tim uočio neke greške i probleme.

Svi znamo da je za igranje on line potrebna najmanja moguća latencija. To je ono kašnjenje poslužitelja. Naša merenja, kako korištenjem servisa kao što su Nvidia Now i Google Stadia, kao i lokalno igranje, pokazuju da Astrill nema preveliko usporenje veze, ali dodaje dosta na latenciju čime je nepogodan za igranje online igara.

VPN funkcije

Ovdje ćemo izdvojite neke od važnijih:

OpenWeb i StealthVPN

Dostupni su samo sa zvaničnim AstrillVPN softverom. OpenWeb je takozvano bezkonekcijski protokol, što znači da se možete prebacivati između poslužitelja u roku od nekoliko sekundi. Znači nema čekanja da se VPN softver ponovo poveže. Vrlo je jednostavan i preporučljiv u zemljama sa strogom cenzurom jer se teško otkriva.

AstrillVPN protokoli

StealthVPN predstavlja također vlasnički protokol kompanije Astrill. Nastao je inspiriran OpenVPN-om i dodatno sakriva promet pa ga automatizirani firewall sustavi ne mogu prepoznati. StealthVPN je vrlo stabilan i može raditi pod UDP i TCP režimima.

Kill switch

Za klijente Windows-a Astrill VPN sadrži poboljšanu verziju Kill Switvh-a pod nazivom App Guard. App Guard omogućuje blokiranje pristupa samo određenim aplikacijama na internetu. Ovo je vrlo korisno za, na primjer BitTorrent aplikacije, mrežne forume ili chatove.

Multi-hop VPN

Rizik da unatoč korištenju AstrillVPN-a hakeri prepoznaju vašu IP adresu, eliminiran je pomoću višestruke VPN veze ali dostupne samo za Astrill VIP korisnike.

Onion preko VPN-a

Pristup dark webu putem Astrill VPN-a je moguć bez Tor softvera. Kada koristite AstrillVPN do .onion domena dolazite jednostavno u svom pregledniku. 

Port forwarding ili Prosljeđivanje portova

Astrill VPN omogućuje port forwarding, odnosno pristup udaljenim serverima čak i ako ste iza firewall-a, odnosno odrijeđeni portovi su vam zaključani.

Smart mode ili Pametni način rada

Ovo vam omogućuje tajnost i sigurnost, pa možete bezbrižno koristiti sve usluge i surfati internetom.Vaša IP adresa nikada ne bi trebala biti blokirana, aplikacije koje blokiraju VPN-ove to neće činiti uz smart mode, što daje i dodatnu zaštite na internetu.

astrill vpn

VPN dijeljenje

Nisu svi uređaji u stanju pokrenuti VPN softver. No s AstrillVPN-om i jednostavnom konfiguracijom mrežnih postavki, bilo koji uređaj u vašoj lokalnoj mreži može koristiti VPN za zaštitu svog internetskog prometa.

Namjenski IP

Ako trebate proslijediti portove na svom VPN IP-u, na primjer, da biste koristili Skype ili BitTorrent ili kakav lokalni web poslužitelj, trebat će vam privatni IP.

Astrill VPN ne dijeli vaš privatni IP sa drugim korisnicima.Na odabranim poslužiteljima koji su označeni zvjezdicom, svi se portovi mogu proslijediti na vaš uređaj spojen na privatnu IP adresu putem OpenVPN-a, StealthVPN-a i Wireguarda.

VIP dodatak

VIP dodatak daje vam pristup dodatnim VPN poslužiteljima s optimiziranom brzinom i smanjenim kašnjenjem za klijente u Aziji i online igrače. Promet na ovim serverima mora se kupiti u paketima od 100 GB mjesečno. Iako ovo zvuči kao dobra opcija, VIP serveri vrlo često ne rade.

Ovaj saobraćaj vam može potrajati najmanje 300 sati igranja nekih igrica sa “teškim” NetCode-om, kao Battlefield V, ili oko 2.000 za “lakše” kao što je LoL. Ako pak koristite servise kao Stadia ili GeForce Now u 1080p režimu, oko 8 sati igranja.

Zaštita od curenja DNS-a

Kreatori Astrill VPN-a tvrde da je najbolji za prevazilaženje curenja DNS-a. Implementirane su inovativne tehnologije protokola, koje sprečavaju curenja DNS-a pri čemu održavaju visoke standarde privatnosti.

IDITE NA ASTRILL VPN

Windows klijent

Većina nedostataka tiče se Windows aplikacije više od ostalih. AstrillVPN ne nudi WireGuard i ima DNS problema na ovoj platformi.

Interfejs

Interfejs ne čini da Astrill izgleda kao VPN usluga koja opravdava svoju cijenu. Iskreno, aplikacija izgleda poprilično zastarjelo. Aplikacija nije intuitivna, dosta je komplicirana i nepregledna, brojne funkcije su odista niskog nivoa.

Ipak, mnogo je postavki, izbornika i stvari koje možete prilagoditi. No problem je što to nećete vidjeti odmah, nego morat ćete neke stvari sami zaključivati tjekom korištenja što je dosta neprijatno iskustvo.

Postavke

Od postavki možete mijenjati da li će se startovati sa sistemom, da aktivirate Kill Switch i DNS Leak zaštitu, i još neke. 

Na prvi pogled ovaj VPN servis nudi širok raspon dodatnih opcija i funkcija, dok s druge strane sve funkcionira samo ako nema problema s DNS-om.

Druge aplikacije

MacOS verzija ima isti izgled kao Windows. MacOS aplikacija jednostavno nije prilagođena korisnicima. Postoje i neki nedostaci u funkcionalnosti. Na primjer, podijeljeno tuneliranje ograničeno je samo na web preglednike. Što je čudno ograničenje s obzirom na to da podržavaju Smart način rada.

astrillvpn

OpenVPN veze rade malo bolje na macOS-u nego na Windowsu. Tijekom našeg testiranja nije bilo čestih prekida veze, a povezivanje je bilo glatko.

Linux aplikacija je dostupna u tri oblika: DEB paketi, RPM paketi i skripte za instaliranje putem komandne linije. Ovo smatramo dobrim izborom, jer pokriva sve distribucije.

Na prvi pogled, aplikacija za Android je izgleda kao pravi pogodak za AstrillVPN što se tiče korisničkog sučelja. Boje i elementi liče na njihovu web stranicu, znatno više nego aplikacija za računare. Problem je što ne postoji protokol tuneliranja OpenVPN i prekidač za isključivanje. 

Također, nisu uključeni ni drugi dodaci poput dijeljenja VPN-a i sistema za sprječavanje curenja DNS-a i WebRTC-a. Još manje funkcija ima iOS aplikacija koja podržava samo OpenVPN. Ovo je problem jer protokol skoro da ne funkcionira u Kini.

Rezultati testova

Rezultati testiranja su od presudnog značaja kada se odlučujete za ili protiv AstrillVPN.

Brzina

Da bismo saznali koliko je brz Astrill VPN, pronašli smo našu osnovnu brzinu veze, a zatim je usporedili s rezultatima ispitivanja brzine koristeći različite protokole za tuneliranje i VPN poslužitelje. Ustanovili smo da je brzina AstrillVPN-ova jača strana. Sve testirane lokacije pokazale su natprosječan rezultat:

DNS curenje i torrenti

Testiranje DNS Leak zaštite je pokazalo da je Astril ovo izuzetno efikasan. Različiti serveri dobivaju samo informacije o njihovim serverima, tako da je vaša prava IP adresa bezbijedna.

Torentovanje s Astrill-om je blago rečeno, kontroverzna je aktivnost. S jedne strane, Astrill to dopušta i ima napredni kill switch i posebne servere sa prosljeđivanjem portova. S druge strane, Astrill propušta podatke ne pakirajući cijeli promet u VPN tunel.

Korisnička podrška

Astrill ima prilično opsežan portal za korisničku podršku koji uključuje česta pitanja, kao i video vodiče. Za izravan kontakt s agentima korisničke podrške postoji obrazac za kontakt i chat uživo 24 sata dnevno.

Poređenje sa konkurencijom

Opis i navođenje karakteristika bez konteksta ne znače puno. Zato ćemo pogledati kako ovaj servis stoji u poređenju sa konkurencijom.

Astrill VPN vs ExpressVPN

Iako AstrillVPN ima svoje prednosti, konkurencija po nekim bitnim značajkama je dosta bolja. ExpressVPN tako pobjeđuje u dve vrlo bitne značajke, prva da korisnicima nudi neograničen mjesečni protok, a druga da ima značajno veći broj poslužitelja u skoro tri puta većem broju zemalja, koje uključuju i naš region. O ovom servisu možete više pročitati ovde.

Astrill VPN vs CyberGhost

CyberGhost je još jedan direktan takmac AstrillVPN-om koji u direktnom poređenju izlazi kao pobjednik, ali u ovom slučaju zbog dosta pristupačnije cijene, za koju se dobiva istovetni kvalitet. O ovom VPN servisu saznajte više na CyberGhost.

IDITE NA ASTRILL VPN

Zaključak

Astrill VPN je jedan od servisa koji svojim korisnicima može ponuditi dosta kvalitetnu uslugu, ali koja nije bez mana. Velika brzina protoka je svakako najjača strana, ali po mnogo čemu postoji bolja konkurencija. Naša preporuka uvek ide ExpressVPN koji je konzistentno na našim testovima najbolji sveukupno i po pojedinačnim karakteristikama.

8.6 Ukupna ocjena
Astrill VPN

Privatnost i sigurnost
8
Karakteristike
9
Brzina i performanse
9
Vrijednost za novac
8.5
Jednostavnost korištenja
8.5
Prednosti
  • Velika brzina
  • Podrška za Onion protokol
  • Podrška za veliki broj protokola
  • Podrška za usmjerivače
Mane
  • Visoka cijena
  • Manji broj zemalja sa serverima nego konkurencija
  • Podržan mali broj istodobnih konekcija
  • Nepregledno sučelje
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com