Atlas VPN recenzija 2024

Atlas VPN

Već godinama se razna besplatna VPN riješenja pojavljuju svako malo kao pečurke poslije kiše. Uglavnom su to vrlo loši, i veoma često opasni servisi po vašu privatnost. Ali, Atlas VPN je drugačija zverka te vam donosimo recenziju ovog servisa.

Idite na AtlasVPN
Najnoviji VPN servis, Atlas VPN

Isprobajte Atlas VPN, pristupačni i kvalitetni VPN servis koji nudi besplatnu verziju, ali i garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Ažurirano: 11 travanj 2024

Pregled

Atlas VPN dolazi od tvrtke koja je osnovana 2019. godine i inkorporirana je bila u SAD-u, državi Delaver. Činjenica koja izaziva određenu pozornost, jer su SAD članica 4-Eyes kluba država koje međusobno dijele obavještajne podatke, ali i vrše široku prismotru internetske komunikacije unutar svojih granca.

Međutim, proizvođača VPN Atlas servisa je 2021. kupila kompanija Nord Security, sa sedištem u Panami, koja nije članica 5-Eyes ili sličnih grupa zemalja. Ono što bi moglo da brine korisnike ovog servisa je što novi vlasnik ima sopstveni VPN servis. Tako ostaje pitanje da li će u budućnosti VPN Atlas biti na neki način zakinut kada je u pitanju podrška matične kompanije.

Planovi i cijene

Ovaj servis sebe promoviše kao najbolji besplatni VPN servis. I kada se pogleda šta dobivate u besplatnoj ediciji, takva tvrdnja nije daleko od istine. Besplatna verzija nema ograničenje brzine i skoro sve opcije plaćenih paketa su u njoj dostupne. Ali, za korištenje imate samo tri poslužitelja. Dva u SAD, Njujork i Los Anđeles, i jedan u Holandiji.

VPN Atlas

Plaćene verzije možete pribaviti kroz pojedinačnu mjesečnu pretplatu, godišnju, ili trogodišnju. Plaćeni planovi donose mogućnost korištenja streaming servisa sa geo blokiranje, kao što je Netflix, i svih poslužitelja. A najduži period pretplate od tri godine košta manje nego neki drugi servisi za godinu dana.

Plaćene edicije imaju garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja, što je velika pogodnost.

Idite na AtlasVPN

Sažetak značajki

Ako ste u žurbi, u donjoj tabeli možete vidjeti sažetak značajki ovog servisa.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix US, UK, CA, DE, FR, ES, IT
Višestruke prijave ∞ simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 45+
Podržani uređaji Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Android TV, Amazon Fire TV/FireStick
Povrat novca garantovan? 30 dana
Protokoli WireGuard, IKEv2/IPSec
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 750+

Korištenje VPN – a

Kvalitet bilo kojeg servisa, pa i VPN Atlas, se prije svega ogleda u korisničkom iskustvu. Odnosno kako i koliko dobro zadovoljava potrebe svojih korisnika. A da biste iskoristili u potpunosti sve mogućnosti ovog servisa, neophodno je da platite pretplatu. Prije svega ako vam je ovakav servis potreban primarno za korištenje streaming servisa.

Netflix

Netflix je trenutno najpopularniji streaming servis u svijetu a i kod nas. Na žalost, ponuda serija i filmova nije svuda ista, a najpopularniji programi su ograničeni na područje SAD. VPN Atlas serveri su dovoljno brzi i posebno optimizovani da vam omoguće streaming čak i u 4K rezoluciji. Osim Netflixa, naše testiranje je pokazalo da je i druge streaming servise, koji su geo blokirani, vrlo lako koristiti.

Torrent

Korištenje P2P protokola je vrlo često zabranjeno od strane dobavljača VPN servisa. To kod ovoga nije slučaj. I u zavisnosti od vašeg internet servis provajdera, možete primjetiti povećanje brzina u vašoj torrent aplikaciji kada koristite VPN Atlas.

Kina

Na žalost, tokom testiranja Atlas VPN servisa nismo bili u mogućnosti da testiramo kako funkcioniše za zaobilaženje Velikog kineskog Vatrenog Zida. Ali smo uspjeli da dobijemo informaciju od korisničke podrške da funkcionisanje u Kini nije garantovano niti obećano. Zbog toga mi ne možemo ovaj servis preporučiti za Kinu.

Video igre

VPN Atlas je vega vrlo brz servis, što ga čini vrlo ugodnim za korištenje za video igre. Odziv servera jeste povećan u našim testovim, ali to zavisi od udaljensti VPN servera od vaše lokacije. Samo povećanje nije pretjerano veliko, i više je nego podnošljivo.

Idite na AtlasVPN

Atlas VPN značajke

Recenziju ovog servisa sada nastavljamo značajkama. Odnosno koje su to funkcionalnosti koje ovaj servisi donosi svojim korisnicima. Naravno, kakav je njihov kvalitet, i što je najvažnije, da li ispunjavaju obećanja.

atlasvpn

VPN Atlas je prije svega jedan VPN servis. I kao takav svojim korisnicima treba pružiti bezbijednost i anonimnost. Za enkripciju on koristi AES-256, ChaCha20, i IPSec/IKEv2 enkripcijske protokole. Ponuda kakva je u skladu sa najvišim bezbijednosnim standardima.

Dobavljač obećava striktnu politiku nebjeleženja aktivnosti korisnika, ali vrši skladištenje jedinstvenog tokena na uređaju korisnika, a u svojoj evidenciji vrstu istog i lokaciju pod nasumičnim identifikatorom. Samo po sebi ovo može imati dijagnostičku funkciju, ali i potencijalnu opasnost ako Atlas VPN pislužitelji postanu žrtve krađe podataka.

SafeSwap

Kada se konektujete na neki proxy server vi njegovim korištenjem uglavnom dobivate jednu istu IP adresu. SafeSwap je značajka koja vam omogućuje da tokom korištenja za svaku sesiju imate novu IP adresu. Na primjer, ako posjetite neku prodavnicu opreme za ljubimce imaćete jednu, a ako onda odete na Instagram imaćete drugu adresu.

Ovime se onemogućuje da budete praćeni između različitih web lokacija.

Tracker Blocker

Ovo je sustav koji blokira kolačiće za praćenje, koji su sastavni deo mnogih tehnologija za web reklame. A Atlas VPN uz njegovu pomoć, kao i pomoću blokera reklama, vam omogućuje zaštitu privatnosti i onemogućuje da vaše ponašanje na internetu neko bilježi zarad prikazivanja reklama.

vpn atlas

Split Tunneling

Ukoliko vam je neophodno da internetski saobraćaj neke aplikacije ne bude zaštićen VPN Atlas protokolima i enkripcijom, tu je ova značajka. Jednostavno možete podesiti aplikacije koje će zaobilaziti VPN sustav.

Zaštita od IP curenja

Ovaj servis obećava da je sposoban spriječiti curenje IP adrese, kao kad koristite IPv4 tako i IPv6 protokol. Ali i da spriječi curenje DNS zahteva i WebRTC curenja. Ovo postiže prije svega korištenjem Kill switch mehanizma i privatnih DNS servera. Naša testiranja su pokazala da ovaj servis ispunjava ova obećanja.

Privatni DNS poslužitelj

Svaki Atlas VPN server posjeduje svoj privatni DNS server, odnosno internetski adresar. Ovo u mnogome pomaže kompaniji da spriječi curenje DNS zahteva, jer ne postoji potreba da vaš brauzer koristi DNS servere vašeg internet servis provajdera.

Monitor curenja podataka

VPN Atlas može vršiti stalnu automatsku ili ručnu pretragu javnih procurelih baza email adresa, i na taj način vrši monitoring ugroženosti vaših naloga. Dok korisnici besplatne verzije mogu pratiti samo jednu email adresu, pretplatnici mogu to činiti za neograničen broj adresa.

atlas vpn

Kill switch

Nekada se može desiti da izgubite vezu sa proxy serverom. U tom slučaju vaša konekcija će postati nezaštićena VPN servisom. Kill switch je jednostavan mehanizam koji u trenutku gubitka komunikacije sa proxy serverom automatski onemogućuje bilo kakvu internetsku komunikaciju.

Prilikom testiranja smo primjetili da ukoliko se ne diskonektujete sa proxy servera, a ugasite aplikaciju, ova funkcionalnost ostaje aktivna. Odnosno internet veza će vam biti onemogućena. Riješenje za ovaj bug je da se uvek ručno diskonektujete.

Windows aplikacija

Dobavljanje Windows aplikacije je vrlo jednostavno, i bukvalno vam je potrebno samo par klikova. Vrlo ju je lako instalirati na vaš uređaj, a da biste počeli da je koristite nije potrebna nikakva registracija. Besplatna verzija omogućuje korištenje tri servera, a plaćena svih dostupnih.

Sučelje

Glavno sučelje je veoma jednostavno za korištenje. Na njemu će vas dočekati dvije sekcije, gdje u jednoj možete vršiti izbor servera koji će biti korišten dok drugom dominira veoma krupno dugme za povezivanje, odnosno diskonekciju. Osim ovih elemenata, na ovom sučelju ćete još naći i dugme za setovanje i brzi link ka korisničkoj podršci. 

Podešenja

Podešenja Atlas VPN aplikacije nisu preterano bogata. Možete izabrati automatsko povezivanje, vrstu enkripcije, prikupljanje dijagnostičkih podataka, i Kill switch. Ono što bismo naglasili je da bilo kakva druga podešenja veze ne postoje niti u jednoj aplikaciji ovog servisa za druge operativne sustave.

Idite na AtlasVPN

Druge aplikacije

VPN Atlas osim aplikacije za Windows operativne sustave ima i aplikacije za Android, MacOS i iOS uređaje. Njihova funkcionalnost se ne razlikuje od Windows aplikacije, pa nije neophodno ići u detalje, osim da na njima Kill switch funkcionira normalno. Ono što je interesantno je da takođe postoje i aplikacije za Android televizore, ali i Amazon Fire TV uređaje.

vpn atlas αplikacije

Rezultati testiranja

VPN Atlas recenziju vam ne možemo završiti a da vam ne predstavimo šta smo otkrili testirajući ovaj servis.

Brzina

Testirajući brzine internetske veze smo došli nekih zanimljivih otkrića. Povremeno smo imali problema da se povežemo sa željenim proxy serverom. A brzine naše internet konekcije su u većini ponavljanja testova AtlasVPN – a bile prilično visoke. Mada, otprilike svaki šesti ili sedmi test na istom serveru bi postigao značajno lošiji rezultat od ostalih.

U krajnjem skoru, VPN Atlas nije brzinski šampion, ali jeste blizu samog vrha.

DNS curenje i torrenting

Testiranjem DNS curenja i torrentinga smo utvrdili prije svega da je korištenje P2P moguće, i to na zadovoljavajućem nivou. A takođe da je internetska veza vrlo dobro zaštićena od IP, DNS, i WebRTC curenja, naročuto ovog poslijednjeg koje se može desiti tokom korišćenja torrent protokola.

Korisnička podrška

Korisnička podrška počinje bazom znanja koja ima dosta članaka i uputa za korišćenje Atlas VPN aplikacije. No, voleli bismo da su članci bogatiji slikama, koje bi dodatno pojasnile šta, gdje, i kako. Osim ovoga, pomoć možete potražiti putem email podrške, a plaćenim pretplatnicima je dostupan i 24/7 live chat.

Poređenje sa konkurencijom

Sam opis nekog servisa ne znači puno dok ga ne usporedimo sa konkurencijom.

Atlas VPN vs CyberGhost

CyberGhost je vrlo poznato ime, i dosta popularniji proizvod. Neke “dečije bolesti” od kojih VPN Atlas pati, kod ovog nećete pronaći. Ali zato ćete pronaći podosta veći broj servera u većem broju zemalja. A takođe i mnogo više opcija za podešavanje aplikacije.

Atlas VPN vs Private Internet Access (PIA)

Private Internet Access (PIA) je servis koji svima pokušava da parira prije svega cijenom. I to je trka koju gubi u odnosu na Atlas VPN. Ali za nešto višu cijenu nudi stabilniju aplikaciju, više servera, i u suštini, znatno više.

Atlas VPN vs PrivateVPN

PrivateVPN važi za jednog od servisa sa odličnim odnosom cijene i kvaliteta. Oba dolaze s boljom ponudom, ali Atlas VPN ima besplatnu verziju. Koju pride dobivate po nižoj cijeni. Ali mislim da je SurfsharkVPN vrijedan vašeg novca.

Zaključak

Atlas VPN je relativno nov servis na tržištu, koji pokušava da se izdvoji iz gomile prije svega velikom brzinom servera i niskom cijenom. U pojedinim trenucima, mi smo stvarno bili prijatno iznenađeni brzinama. Ali VPN Atlas nije u potpunosti ispoliran proizvod. Brzine konekcije ponekad padnu vrlo nisko, ponekad se dešava da se ne možete povezati na server, a Kill switch može da vam isključi internet ako niste oprezni.

Moramo priznati da je “dečko koji obećava”, ali ga ne možemo preporučiti kao najbolji proizvod. Sam osnovni servis je odličnog kvaliteta. I ako vam je potreban VPN servis koji odlično obavlja osnovne funkcije po izuzetno povoljnoj cijeni, VPN Atlas vas neće razočarati. Cijena plaćene pretplateje tako niska da se ne isplati ne platiti premium pretplatu.

Jedino ako su vam neophodne dodatne značajke trebate gledati konkurenciju. U tom slučaju naša preporuka, kao najkvalitetnijeg VPN servisa je CyberGhost, koji možete isprobati uz garantvani provraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

8.7 Ukupna ocjena
Atlas VPN

Privatnost i bezbijednost
9
Značajke
9
Korisnička podrška
8.5
Cijena
8.5
Lakoća korištenja
8.5
Prednosti
  • Velike brzine
  • Odblokira sve popularne streaming servisa
  • Vrlo pristupačna cijena
Mane
  • Mali broj servera
  • Aplikacija ima "dečije bolesti"
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com