AVG AntiVirus Recenzija za 2024

AVG AntiVirus

Ostati bezbijedan na internetu danas nije lako jer razne prijetnje vas spopadaju sa svih strana. Zato vam danas donosimo recenziju jednog programskog paketa čija je osnovna namjena da vas zaštiti od njih, AVG AntiVirus Internet Security. Pa krenimo rijedom.

Vidi ponudu
Zaštite se od zlonamjernog siftvera sa AVG uz 39% popusta

Spriječite infekcije virusima i drugim malwareom uz pomoć AVG paketa. Iskoristite ekskluzivnu ponudu uz 30 dana besplatnog korištenja.

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Pregled

Ovaj programski paket dolazi od istoimene kompanije koja je njegovu prvu verziju predstavila daleke 1992. godine u Brnu, Češka Republika. AVG AntiVirus iskustva su bila vrlo šarenolika tokom godina, čak su postojale i odrijeđene kontraverze spram ponašanja kompanije prema svojim korisnicima, ali je njihov proizvod uvijek odlikovao veoma visok kvalitet, po pristupačnoj cijeni. Pa AVG AntiVirusni pregled nastavljamo time.

Cijene

AVG AntiVirusni softver dolazi u tri edicije. Prva je besplatna i donosi osnovne značajke zaštite od zlonamjernog softvera i ransomware. AVG Internet Security je pristupačniji od dva plaćena paketa, i na dodaje značajke kao što su WiFi Guard, zaštitu od krađe identiteta, i druge. Ovaj paket možete kupiti za jedan PC ili Mac, ili do 10 uređaja. Ovaj paket možete isprobati 30 dana, a takođe nudi i povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja ako se odlučite da ga kupite.

AVG AntiVirus cijene

Najskuplji AVG Ultimate na to dodaje TuneUp, VPN servis, i AntiTrack, i dostupan je za najviše 10 uređaja. Ove značajke možete kupiti i kao posebne proizvode, ali su tada višestruko skuplji.

Vidi ponudu

Sažetak značajki

Prije nego što nastavimo sa opisom AVG AntiVirus iskustva, najbitnije značajke ovog programa možete pogledati u tabeli ispod, pa onda nastavite sa čitanjem ovo članka.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja AVG Internet Security
Višestruka prijava Od ="1-10" uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 46,68 $ (3,89 mjesečno)
Besplatan plan Da

Bezbijednost

Kada se god govori o zaštiti od zlonamjernih programa, treba govoriti pre svega o bezbijednosti. Pa ovaj opis naših AVG AntiVirus iskustva nastavljamo pregledom upravo značajki koje trebaju da vam osiguraju istu. Naravno da govorimo o detekciji postojanja, ali i o mogućnostima spriječavanja pojave malicioznog koda na vašem uređaju, odnosno značajkama koje su za to prvenstveno namjenjene.

Skeniranje virusa

AVG AntiVirusni

Tokom testiranja AVG AntiVirusni software je uspio detektovati skoro sve zlonamjerne programe kojima smo namjerno inficirali naš sustav za testiranje. Samo par je uspelo promaći mu, što je rezultat vredan poštovanja. A za skeniranje, program ima više modova:

 • Smart – brzi mod koji skenira samo kritične delove vašeg sustava gdje se virusi mogu sakriti.
 • Deep – kompletno skeniranje vašeg sustava.
 • Boot Time – skeniranje tokom pokretanja uređaja u potrazi za duboko sakrivenim prijetnjama kao što su root kitovi.
 • File or Folder – skeniranje pojedinačne datoteke ili foldera.
 • USB/DVD – skeniranje eksternih medija.

Zaštita u realnom vrijemenu

Ovo je značajka koja služi da spriječi zarazu vašeg uređaja zlonamjernim kodom. Na našim testovima se pokazala bolja od proseka industrije, a u kombinaciji sa drugim značajkama i korištenjem umjetne inteligencije prepoznaje i takozvane “zero-day” prijetnje. Odnosno one koje su još uvijek nepoznate.

Verovatno najbitniji deo ovog sustava je praćenje ponašanja aplikacija koje su pokrenute na vašem uređaju. Ovaj antivirus se trudi da prepozna koje aktivnosti aplikacija su posledica naredbi korisnika, a koje su samoinicijativno izazvane programskim kodom. Tako može prepoznati sumnjive aplikacije, koje su vrlo verovatno zlonamjerni softver.

Performance

Po pitanju uticaja na performanse vašeg uređaja, svaki drugi antivirus AVG takođe ima odrijeđeni uticaj. Njegovi sustavi za zaštitu u realnom vrijemenu i njihov uticaj na performanse su ono što vas treba najviše interesovati, jer oni su stalno uključeni i rade. Dobra strana je da oni ipak imaju vrlo mali uticaj, i u suštini ih nećete primjetiti, i po tome je AVG AntiVirusni program među najboljima.

Gdje početi?

AVG AntiVirus iskustva počinju jednostavnim dobavljanjem instalacionog paketa besplatne verzije sa zvanične stranice ili dobavljanjem instalacionog paketa za plaćenu. Da bi ste mogli koristiti plaćene pakete, neophodno je da kreirate korisnički nalog, za što je potrebno svega nekoliko sekundi.

Vidi ponudu

Ostale značajke

Vaša AVG AntiVirus iskustva ali i bezbijednost ne počivaju samo na osnovnim značajkama ovog programa. On donosi i veliki broj dodatnih značajki koje proširuju njegovu funkcionalnost i mogućnosti. Pa ćemo onda prijeći na njihov pregled.

Firewall

Osim osnovne funkcije blokiranja aplikacija koje pokušavaju pristupiti vašem uređaju, ili internetu sa vašeg uređaja, ova značajka takođe vrši skeniranje adresa koje posjećujete i blokira prijetnje. Ali, i vrši provjeru priuzimanja datoteka i elektronsku poštu, pa ste zaštićeni od mogućnosti da zlonamjerni softver dospe na vaš uređaj, usled kakve vaše greške ili nemarnosti na internetu.

Dark web monitor – Hack alert

U svojim plaćenim paketima, AVG AntiVirusni software nudi mogućnost skeniranja dark web lokacija u potrazi za curenjem vaših email adresa i korisničkih imena. Ova dva su uvijek povezani sa curenjem i lozinki koje su povijezane sa njima, i siguran znak da je njihova bezbijednost ugrožena. Čime će te vrlo lako postati svesni neophodnosti da promijenite lozinke.

AVG AntiVirus iskustva

Zaštita od krađe identiteta – Fake web shield

AVG AntiVirusni softver prepoznaje fishing web stranice, te sprečava da budete žrtva prevare i svoje lične podatke ili kredencijale ostavite na nekoj zlonamjernoj stranici koja ih prikuplja zarad krađe identiteta. Ideja je odlična, ali je izvedba ne tako dobra pa se može desiti da program ne prepozna neke očigledne prevare.

VPN

AVG AntiVirus iskustva se mogu proširiti VPN servisom, i ovaj servis je prilično kvalitetan i sposoban da odblokira streaming servise kao što su Netflix i BBC iPlayer. Ono što nam se ne dopada kod njega je što bjeleži vaše ponašanje, i čuva te podatke 30 dana. Deo je Ultimate paketa, a može se i posebno platiti po cijeni skoro istoj kao paket uz koji se dobija.

TuneUp

Ovo je sustav za automatsko podešavanje postavki operativnog sustava na optimalne, kao i druge optimizacije istog. Takođe je dostupan kao posebna pretplata, ali van paketa nije isplativ. Kvalitet ove značajke nije bogzna što i ne poboljšava AVG AntiVirus iskustva, i nećete je previše koristiti.

Webcam zaštita

avg antivirusni program

Ovo je još jedan AVG AntiVirusni sustav koji funkcioniše zajedno sa zaštitiom u realnom vrijemenu. On vrši regulisanje koje aplikacije na vašem uređaju imaju dozvolu da koriste web kameru, i upozorava na pokušaje od strane aplikacija koje je nemaju. Tako štiti od hakera koji vas žele snimati kamerom na vašem uređaju.

Bezbijedno brisanje datoteka – Data Shredder

Kada izbrišete neku datoteku, ona se samo uklanja sa popisa datoteka koji uređuje operativni sustav uređaja. AVG AntiVirus iskustva se proširuje alatkom koja bezbijedno briše datoteke po vašoj želji, pri čemu se na njihovo mesto dodatno upisuje nasumični niz 1 i 0.

Zaštita od ransomware

Ucjenjivački zlonamjerni kod vrši enkripciju vaših datoteka, koje onda možete oporaviti samo ako platite otkup hakeru. AVG AntiVirusni software vas od ovoga štiti kontrolom koji programi smeju pristupati vašim datotekama u naznačenim folderima. Pa time čak i da se na vašem uređaju nađe ovakav zlonamjerni program, vaše datoteke su bezbijedne.

WiFi Guard

AVG AntiVirus iskustva su proširena i jednostavnim sustavom koji vas upozorava kada se povežete na WiFi mrežu koja nije bezbijedna.

AntiTrack

AVG AntiVirusni softver u Ultimate paketu ima i značajku koja služi sprečavanju vašeg praćenja od strane web lokacija. Ova značajka je dostupna i kao posebna aplikacija, ali po cijeni koja je viša od Ultimate paketa. Osim što sprečava prikupljanje podataka kroz kolačiće, takođe i kreira nasumične digitalne identite za druge načine praćenja.

Secure Browser

Secure Browser je pretraživač koji je napravljen na osnovi Google Chromium platforme, ali sa dosta poboljšanja koja služe da povjećaju vašu razinu bezbijednosti. Prije svega integrisanim blokerom reklama, ali i svim značajkama AntiTrack sustava. Ovaj pretraživač obogaćuje AVG AntiVirus iskustva a možete ga dobaviti besplatno i pored ostalih programa.

Driver Updater

AVG AntiVirusni software se može nadograditi opcionim sustavom za osvežavanje drajvera za vaše uređaje i njihove komponente. On obećava mogućnost skeniranja instaliranih drajvera za onima kojima je potrebno ažuriranje, kao i provjeru ažuriranja koja se dobavljaju da li imaju zlonamjerni kod. Sve ovo već rade druge značajke ovog programa ili vašeg operativnog sustava, pa ovo treba zaobići u širokom luku, naročito po cijeni koliko košta.

Vidi ponudu

Lakoća korištenja

Na svim podržanim uređajima sučelje programa je veoma prijatnog izgleda. Ali ono što je bitnije vaša AVG AntiVirus iskustva su olakšana veoma logičnim i intuitivnim organizovanjem većine značajki i zaslona. Neke je malo teže naći, kao što su TuneUp i Secure VPN. A još jedna stvar nam se nije dopala što za detaljan prikaz rezultata skeniranja nije dostupan odmah na zaslonu za rezultate, već se mora kopati po povijesti skeniranja.

avg internet security

Kompatibilnost

AVG AntiVirusni paketi su dostupni za većinu uređaja koji postoje. To su prije svega aplikacije za desktop računare sa Windows i MacOS operativnim sustavima. Ali takođe postoje i aplikacije za Android i iOS uređaje. Izostanak podrške za Linux uređaje nas je pomalo razočarao.

Korisnička podrška

U slučaju ikakvih problema i neprijatnih AVG AntiVirus iskustva, dostupna je korisnička podrška. U veoma velikoj bazi članaka i uputa možete pronaći pomoć za skoro svaki mogući problem. Takođe možete se obratiti i zajednici korisnika putem foruma, koji na žalost ima prilično rogobatno sučelje.

Čet uživo je dostupan, i od regionalnih jezika ima i agente koji se služe hrvatskim jezikom. Ali je ova opcija prilično sakrivena, a agent podrške će vam previše često nuditi da kupite Ultimate paket ako niste već pretplaćeni na njega.

Vidi ponudu

Poređenje sa alternativama

Pogledajmo kako se AVG AntiVirusni nosi sa svojom direktnom konkurencijom.

AVG AntiVirus vs Malwarebytes

Malwarebytes nudi malo bolje osnovne performanse detekcije i uklanjanja zlonamjernog koda. Ali, za osetno nižu pretplatu dobijate sve što nudi AVG AntiVirusni softver plus roditeljsku kontrolu, bezbijednu pohranu u oblaku, pohranitelja lozinki, i kvalitetniju korisničku podršku. Ali ne treba vas čuditi ovo od programa koji se pokazao kao najbolji na našim testovima.

AVG AntiVirus vs McAfee

McAfee je još jedan direktan takmac koji za sličnu pretplatu nudi više dodatnih značajki. Osnovne značajke su praktično istovetne, samo imaju druga imena, ali za samo 10% višu pretplatu dobivate i roditeljsku kontrolu i upravitelja lozinkama. Te tako u suštini pruža osetno više.

AVG AntiVirus vs Norton 360

McAfee je program koji vam pruža praktično isto kao AVG AntiVirus iskustva, ali sa dvije razlike. Prvo je da je njegova cijena nešto povoljnija, a drugo da je korisnička podrška dosta lakša za snalaženje. Pa je u slučaju nekih problema dosta lakše doći do pomoći.

Zaključak

Zlonamjerni programi su opasnost koja vrijeba na svakom ćošku kada posjećujete web lokacije ili koristite internetske servise. Uz AVG Antivirus iskustva korištenja interneta će vam biti dosta bezbijednija i ugodnija, jer ćete biti zaštićeni od opasnosti koje predstavljaju zlonamjerni programi.

Ali, ovo nije najbolji program ove vrste, i mi vam moramo kao alternativu preporučiti Malwarebytes, program koji nudi puno više dodatnih značajki i koji je na našem testiranju najbolji.

AVG AntiVirus
9 Ukupna ocjena
AVG AntiVirus

Privatnost i bezbijednost
9
Značajke
9
Podrška
8
Cijena
8
Lakoća korištenja
9
Prednosti
 • Vrhunsko otkrivanje zlonamjernog koda
 • Besplatna verzija
 • Bloker reklama
 • Kvalitetan VPN
Mane
 • Besplatna verzija ima malo opcija
 • Neke značajke nije lako naći
 • Neke značajke su skupe i upitne koristi
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com