McAfee Antivirus Recenzija za 2024

McAfee Total Protection

Biti bezbijedan na internetu danas nije nimalo lako. Sa svih strana vrebaju razne opasnosti, zlonamjerni programi, kradljivci identiteta, hakeri, i mnogo što drugo. Zato vam donosimo recenziju jednog programsko riješenja za ovakve potrebe, McAfee antivirus paketa.

Idite na McAfee
Želite li kvalitetan antivirus? Isprobajte McAfee Antivirus

Isprobajte 30 dana besplatno McAfee Total Protection sa Safe Family roditeljskom zaštitom i Safe Connect VPN uslugom.

Ažurirano: 12 svibanj 2024

Pregled

McAfee je veoma poznato ime u bezbijednosnoj industriji, jer je tačno druga najstarija kompanija za proizvodnju antivirus programa, osnovana još 1987. Godine. Sa sjedištem u Americi, danas je podružnica Intel korporacije, i na tržištu je predstavljena prije svega proizvodom McAfee Total Protection. Deo ovog paketa su poznati antivirus program, ali i McAfee internet Security, VPN, i mnogi drugi bezbijednosni alati vrhunskog kvaliteta.

Cijena

Antivirus Mc Afee dolazi u četiri različite edicije koje se razlikuju po značajkama, ali i po cijeni. Besplatna verzija nudi sve dostupne opcije, ali je njeno korištenje ograničeno na 30 dana.

Single Device donosi, osim antivirus McAfee programa, značajke koje ćemo opisati u nastavku, i to po pristupačnoj cijeni, za samo jedan uređaj. Slijedeći po cijeni je Individuals paket McAfee antivirus paketa, koji na prethodni dodaje podršku za četiri dodatna uređaja i online podršku eksperata.

mcafee cijena

Najskuplja edicija McAfee Total Protection je nazvana Ultimativno i dodatno na prethodnu ima podršku za još pet uređaja, ukupno 10, i Safe Family sistem roditeljske kontrole.

Idite na McAfee Total Protection

Sažetak značajki

McAfee Internet Security je jedan od bitnih dijelova antivirus Mc Afee paketa. Sažetak značajki koje ima McAfeesecurity, možete videti u sledećoj tabeli.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Single, Individual, Family
Višestruka prijava Od 1-10 uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS, Firefox, Chrome, Safari, Edge
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 39,99 $ (3,33 mjesečno)
Besplatan plan Nije dostupno

Bezbijednost

McAfee antivirus je jedno zaokruženo bezbijednosno rješenje, koje mnogim naprijednim alatkama otklanja ili spriječava narušavanje bezbijednosti vašeg uređaja. I opravdava svoje ime McAfee Total Protection. No pogledajmo kakve su najbitnije njegove značajke.

Skeniranje virusa

Skeniranje i uklanjanje virusa je funkcija koju antivirus Mc Afee ima od svog nastanka, i uvijek je bila jedna od ili najbolja. Na našim testovima je ovaj put samo potvrdila ono što znamo već tri decenije, kvalitet. Od načina skeniranja virusa dostupne su vam tri opcije:

  • Quick Scan – koji će za manje od 5 minuta skenirati karakteristične lokacije gdje se virusi mogu sakriti;
  • Full Scan – koji će malo potrajati, ali i pretražiti cijeli vaš HDD;
  • Custom Scan – kojim možete skenirati samo jednu datotetku ili fasciklu, ili nekoliko u isto vrijeme.

Zaštita u realnom vremenu

McAfee Internet Security paketi dolaze sa zaštitom u realnom vremenu kojima je prvenstvena namijena sprečavanje pokretanja zlonamjernog koda. Naše testiranje je pokazalo stopostotnu detekciju. Ali takođe i lažne sumnjive rezultate, što nam se dopada.

McAfee antivirus security koristi naprijedne AI metode prepoznavanja zlonamjernog koda, čime se stvaraju uslovi da se on prepozna po svom ponašanju. Ali i da bezbijedan kod bude slučajno prepoznat kao sumnjiv. Mi uvijek više volimo da vidimo lažno pozitivne rezultate i oznaku sumnjivo, nego lažno negativne.

Idite na McAfee Total Protection

Performanse McAfee Antivirus -a

McAfee antivirus je dugo imao reputaciju programa koji dosta usporava rad uređaja na kojima je instaliran. Ali poslijednjih godina to je dosta popravljeno. Naša testiranja utjecaja na pokretanje/instaliranje drugih programa, kopiranje datoteka, i sl. je pokazalo da je McAfee Total Protection ili na istom nivou kao glavni konkurenti ili ponekad bolji.

Gdje početi

Kupnja McAfee Internet Security iziskuje svega nekoliko klikova, bez potrebe da kreirate nalog ili bilo što drugo. Kada upišete sve potrebne podatke, email adresu i bankovne kartice, na elektronsku poštu će vam stići kod za aktivaciju pretplate za antivirus Mc Afee. I to je sve.

mcafee antivirus

Druge značajke McAfee Antivirus -a

McAfee Total Protection je sveobuhvatno riješenje za internetsku bezbijednost. Pa krenimo o pojedinačnim značajkama koje su dodatne na osnovnu McAfee antivirus zaštitu.

Firewall

Vatreni zid je sustav koji blokira komunikaciju sumnjivih programa i sa sumnjivim poslužiteljima, i to čini dosta bolje od standardnog Windows sustava. Ostali dijelovi McAfee Internet Security rade u tandemu sa bijelom listom vatrenog zida, pa tako manje ometaju vaš rad. Od naprednih značajki ima Intrusion detection koji spriječava upade, i Net Guard koji provjerava bezbijednost mreže na koji ste povezani.

Skeniranje slabosti – automatsko ažuriranje

Svaki uređaj je bezbijedan koliko i software na njemu, a ovaj sistem u sklopu antivirus Mc Afee skenira instalirane programe za poznate slabosti u podješenjim i zastarele verzije, te ih automatski ažurira na najnovije verzije. Ova značajka oslobađa resusre računara, jer umesto da imate 50+ update programa u pozadini, imate samo jedan.

My Home Network

McAfee Total Protection se može instalirati na više uređaja, a My home Network je centraln aplikacija koja vam omogućuje kontrolu svih McAfee antivirus značajki na njima sa jednog uređaja. Možete pokretati skeniranje, nadgledati mrežni saobraćaj, ažurirati software, itd. na bilo kom uređaju sa bilo kog drugog na koji je instaliran antivirus Mc Afee sa istom licencom.

Shredder

Kada brišete neku datoteku vi u stvari samo je uklanjate iz popisa u datotečnom sistemu, a ona se može vrlo lako povratiti. Shredder je alatka koja to onemogućuje tako što će na fizičkoj lokaciji te datoteke u spremištu podataka upisati potpuno nasumičnu kombinaciju nula i jedinica. I to ne jednom, nego 10 puta.

QuickClean

Kolačići, privremene datoteke, istorija pregledanja interneta, i sl. su podaci koji se mogu iskoristiti od strane zlonamjernih aktera kako bi pratili vaše ponašanje na internetu, a u nekim situacijama i došli do vaših ličnih podataka. Ova McAfee Internet Security alatka će vrlo jednostavno ukloniti sve te datoteke, čime ćete biti bezbijedniji.

Web i App Boost

mcafee internet security

Usporenja računara se dešavaju najčešće tokom učitavanja izvršnih i povezanih datoteka, a internetske konekcije zbog raznih video reklama koje se same pokreću. Web i App Boost koji su sastavni deo Mc Afee antivirus paketa optimizuju najčešće korištene aplikacije i automatski pauziraju video reklame na web stranicama. Na ovaj način omogućuju da vaš uređaj i internetska veza nisu zagušeni nepotrebnim stvarima.

True Key upravitelj lozinkama

McAfee Total Protection posjeduje vrlo kvalitetan upravitelj lozinkama, True Key. Osim pohrane lozinki, on omogućava i generisanje vrlo kompleksnih i jakih lozinki. Ono što nam se nije dopalo je da bez obzira koju ediciju McAfee Internet Security imate, True Key dozvoljava pohranu 15 lozinki besplatno, a više uz doplatu.

Safe Family

Safe Family je deo antivirus Mc Afee paketa koji se brine o bezbijednosti vaših najmlađih na internetu. Ova aplikacija vam omogućuje da pratite ponašanje vašeg djeteta na internetu kao i vrijeme provedeno, ali i da blokirate koje lokacije može posjetiti. 

Safe Connect VPN

antivirus mc afee

McAfee paket posjeduje i VPN servis u okviru svojih usluga, i on je sasvim pristojan servis ove vrste. Iako nije najbrži koji smo testirali, vrlo dobro je zaštićen od bilo kakvih DNS curenja i sličnih problema od kojih mnogi ovakvi servisi pate. McAfee Total Protection je sa ovim servison stvarno totalno riješenje za bezbijednost na internetu.

Zaštita od krađe identiteta

McAfee Internet Security servisi uključuju i zaštitu od krađe identiteta tako što stalno pretražuje dark web i druge izvore tražeći za vašim ličnim podacima. Iako je ovo nešto što bi moglo koristiti ljudima u cijelom svijetu, trenutno je dostupno samo stanovnicima SAD. Zbog čega antivirus Mc Afee ne nudi ovu uslugu van granica SAD, nama nije jasno.

Ali pošto ni konkurencija ovakvu uslugu ne nudi van Amerike, možemo se samo čuditi što nisu iskoristili priliku da McAfee antivirus nadmaši takmace.

Lakoća korištenja McAfee Antivirus -a

McAfee Total Protection glavno sučelje je jedno od, ako ne i najintuitivnije koje smo do sada susreli. Najkorišćenije značajke su na Home sučelju, dok su sve ostale podijeljene na tri dodatne kartice. Alatke za bezbijednost su pod karticom Security, za poboljšanje performanci pod Performance, a za privatnost Privacy. Šta god da vam treba da antivirus Mc Afee uradi, nalazi se na dva klika udaljenosti.

Kompatibilnost

McAfee Internet Security nije dostupan samo na Windows personalnim računarima, već i na MacOS, ali i mobilnim uređajima sa iOS ili Android sistemima. Iako App Boost funkcionira samo na Windows platformi, sve ostale značajke su dostupne na svim platformama. Što je prilično rijetko. Značajke za bezbijednost internetske konekcije su takođe prisutne sa podrškom za sve popularne pregledače.

mcafee antivirus security

Korisnička podrška

Korisnička podrška McAfee antivirus proizvođača je na vrlo visokom nivou. Korisnici prije svega imaju vrlo iscrpnu bazu tehničke dokumentacije. A upute za korištenje McAfee Total Protection možete dobiti u bilo koje doba dana putem telefona ili web chat.

Poređenje sa alternativama

Recenzija McAfee Internet Security ili bilo kog drugog bezbijednosnog paketa sama po sebi ne znači ništa dok se ne uporedi sa konkurencijom. Pa pogledajmo kako kao antivirus Mc Afee nosi sa glavnim takmacima.

McAfee Antivirus vs Norton

Norton je još jedno sveobuhvatno riješenje nalik na McAfee antivirus. Iako je u startu jeftiniji, ne posjeduje dve bitne značajke zbog kojih bi na koncu mogao biti znatno skuplji od McAfee Total Protection. To su pohranitelj lozinki i centralizovana kontrola drugih uređaja.

Što se ostalih osobina tiče, Norton i McAfee Internet Security su vrlo slični proizvodi, ali kao antivirus Mc Afee je registrovao više lažno pozitivnih, sumnjivih fajlova, što ga stavlja ispred Norton paketa.

McAfee Antivirus vs Malwarebytes

Malwarebytes je paket koji u besplatnoj verziji nudi samo uklanjanje zlonamjernog koda, dok McAfee antivirus možete koristiti sve funkcije besplatno 30 dana. McAfee Total Protection takođe dolazi sa mnogo više značajki, nego Malwarebytes u plaćenoj verziji. Podesiv firewall, pohranitelj lozinki, VPN sa neograničenim protokom, da nabrojimo samo nekoliko.

Sve u svemu, Malwarebytes je dobro bezbijednosno rješenje, ali McAfee Internet Security nudi puno više po istoj cijeni.

Idite na McAfee Total Protection

Zaključak

Kao antivirus Mc Afee je drugi ikada proizvedeni takav program, što se da i videti po zrelosti koju je postigao tokom više od tri decenije postojanja. Naša preporuka svakako ide njemu i zato što donosi veliki broj vrlo korisnih alatki koje će povjećati vašu bezbijednost na internetu. Ono što bi smo izdvojili kao nešto što konkurencija nema, a olakšava upravljanje bezbijednošću, je centralizovano upravljanja svim uređajima na koje je instaliran. Kao i besplatna verzija koju možete koristiti 30 dana bez ikakvog plaćanja i sadrži sve opcije plaćene verzije.

9.4 Ukupna ocjena
McAfee Total Protection

Privatnost i bezbijednost
10
Karakteristike
10
Podrška
9
Cijena
8.5
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Povoljne cijene edicija
  • Veliki broj dodatnih značajki
  • Besplatna verzija
  • Intuitivno sučelje
Mane
  • Česte notifikacije
  • Ograničenja upravitelja lozinki
  • Neke značajke su dostupne samo na Windows sistemima
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com