F-Secure Recenzija za 2024

 

f secure

Danas na testu imamo jedan antivirusni program koji je već dobro poznat u poslovnoj zajednici, dok tek treba da stekne široku popularnost među korisnicima koji bi da ga koriste samo za kućnu upotrebu. U pitanju je F-secure antivirusni alat, a kakve utiske je na nas ostavio, otkriće vam ova F-secure recenzija.

Preuzmi antivirus
F-secure antivirus 30 dana BESPLATNO

Zaštitite svoje uređaje u potpunosti pomoću F-secure antivirusa koji vam daje probni period od čak 30 dana

Ažurirano: 14 lipanj 2024

O kompaniji

Za sve vas koji niste ranije čuli za ovaj program, F-secure antivirus je proizvod istoimene kompanije, osnovane 1988. u Finskoj. Prihodi kompanije su premašili 230 milijuna eura u protekloj godini, a kompanija se nalazi i na listingu burze.

Njihov zaštitni softver se svrstava među najbolje i najpouzdanije u svojoj klasi, a u nastavku ćemo vam prezentirati da li je to baš tako i u praksi.

Cjenovni planovi

F-secure trenutno u ponudi ima 2 plana za svoj antivirusni softver:

 1. F‑Secure SAFE
 2. F‑Secure Total (koji u paketu, pored antivirusa, nudi i zaštitu online transakcija, zaštitu tokom web pretrage i roditeljsku kontrolu).

f secure antivirus

Paket “Total” u sebi sadrži sve značajke koje sadrži i “SAFE” antivirus, ali pored toga dobijate i VPN i upravitelj lozinki, što je potpuno zaokružen set alata za zaštitu vašeg uređaja.

Za koji god paket se odlučite, možete birati na koliko uređaja da ga koristite (3, 5 ili 7 za SAFE antivirus ili 1, 3 ili 5 za Total paket), i OS na kom ćete ga koristiti (Windows, MacOS, Android ili iOS). U svakom slučaju imate besplatnu korisničku podršku i garantiranih 30 dana za povrat novca.

Na njihovom sajtu možete da nađete i određene besplatne alate, kao što su generator lozinki, provjera IP adrese, provjera rutera koja procijenjuje sigurnost veze i slično.

Preuzmi F-secure

F-secure pregled

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja F-Secure SAFE, F-Secure TOTAL
Višestruka prijava Od 1-10 uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 67,49 $ (5,62 mjesečno)
Besplatan plan Nije dostupno

F-secure recenzija: sigurnost

Kao što smo već napomenuli, F-secure postoji u dvije verzije, kao antivirusni softver pod nazvivom “F-secure SAFE” i kompletan sve-u-jednom paket “F-secure Total”, koji pored antivirusa, nudi i VPN i menadžer lozinki.

Osnovne značajke antivirusnog softvera su kako slijedi (specifične značajke ćemo vam predstaviti malo kasnije):

Zaštita u stvarnom vremenu

Stepen zaštite koju pruža F-secure antivirus je na veoma visokom nivou. Kao što je već standard u programima ovog tipa, omogućena je zaštita u stvarnom vremenu koja prati vaše aktivnosti i pravovremeno reaguje na svaku potencijalnu prijetnju. Početno zadate postavke programa su sasvim dovoljne za prosječne korisnike, dok oni napredniji mogu da prilagode stepen zaštite svojim potrebama.

Pored zaštite od virusa, F-secure iskustva pokazuju da on omogućuje i naprednu mrežnu zaštitu koja štiti od najvećeg broja poznatog malware-a. Tijekom našeg testa na izolovanoj particiji čvrstog diska, preko 90% namjerno otvorenog malware-a je onemogućeno odmah po pokretanju, dok je ostatak nađen prilikom skeniranja.

Dodatni sloj zaštite pruža i ekstenzija za vaš pretraživač koja je pokazala visoku efikasnost u blokiranju zlonamjernog softvera sa sumnjivih internetskih stranica. Jedini nedostatak je što je ona omogućena samo za Chrome, Firefox i Internet Explorer, dok kod drugih pretraživača (kao što su Edge ili Opera) nemate mogućnost njene instalacije.

f-secure

Skeniranje virusa

Integralni dio antivirusnog rješenja je i alatka pod nazivom DeepGuard. F-secure iskustva kažu, a i naš test to potvrđuje, da je ova alatka veoma korisna za spriječavanje zlonamjernog softvera. Naime, ona u stvarnom vremenu pregleda već instalirane aplikacije i ukoliko se na popisu njih nađu one koje su označene kao nosioci malware-a, dobijate upozorenje da bi bilo dobro ukloniti navedeni program.

Naravno, kako nijedan softver nije nepogrješiv, ostavljena je mogućnost da korisnici dodaju određene programe, putanje ili cijele foldere na “bijelu” listu čime će se oni zanemarivati prilikom skeniranja.

Naposljetku, F-secure antivirus omogućava svojim korisnicima i zakazivanje skeniranja. Iako je ova značajka već postala standard među antivirusnim softverom, ova kompanija je napravila određene pomake i na tom polju, dozvolivši pokretanje skeniranja i kada je računalo neaktivno (popularni sleep mode). To praktički znači da se skeniranje može uraditi i ako prekinete svoj posao na računalu i odete raditi nešto drugo.

Što se tiče detekcije virusa, već pomenuti test na izolovanoj particiji je pokazao da F-secure antivirus ima 100% učinkovitost što se tiče prepoznavanja i uklanjanja virusa.

F-secure recenzija: kako započeti

Ovaj antivirusni alat je vrlo dobar izbor za početnike jer spada u red onih koji imaju pregledno sučelje sa svim opcijama dostupnim na jednom zaslonu. Jednostavnost dizajna je dodatni plus jer svim dodatnim opcijama pristupate putem tabova koji se nalaze sa strane.

U ovom odjeljku možemo da zaključima da određene napredne opcije nedostaju, što je nešto što umanjuje ukupnu ocjenu proizvoda. Sa druge strane, ono što dobijate od ovog antivirusnog softvera je pregledno i lako razumljivo. Također, ubačeni su i linkovi do stranica na kojima možete da kontaktirate korisničku podršku ili obnovite svoju licencu.

Svi korisnici imaju mogućnost da 30 dana besplatno koriste ovaj program (free trial opcija), koja se koristi tako što se registrirate na zvaničnoj internetskoj stranici i izvršite instalaciju prateći korake iz uputstva koje se tamo nalazi. Iako je instalacija programa veoma brza, malo je zasmetalo to što je bilo potrebno da se računalo dva puta restartuje tokom cijelog procesa.

Preuzmi F-secure

F-secure recenzija: dodatne opcije

Planovi koje smo predstavili, pored osnovnih značajki, sadrže i neke dodatne opcije koje će vam olakšati svakodnevni rad na računaru, tabletu ili mobilnom uređaju. Ovo su neke od najbitnijih.

F‑Secure SAFE

Antivirusni softver F-secure SAFE, pored svoje osnovne funkcije, sadrži i:

 • Zaštitu bankarskih transakcija – ova opcija prepoznaje kada posjetite sajt za online plaćanje ili pokrenete samu transakciju i aktivira mjere zaštite.
 • Blokiranje sajtova koje su korisnici označili kao malware/phishing koji kradu osobne podatke.
 • Gaming mode – kada je ova opcija uključena, program optimizira svoj rad, kao i Windows-ove procese na način koji korisniku pruža najbolji mogući gaming ugođaj koji njegova mašina može da ponudi.
 • Napredna roditeljska zaštita – moguće je podešavanje liste sajtova dostupne za djecu, kao i koliko vremena mogu da provedu na njima.

F‑Secure Total

Total paket u sebi sadrži sve što je dio SAFE paketa, ali pored toga dobijate i:

 • Lični VPN – štiti vašu privatnost tako što enkriptuje vašu internet konekciju i skriva vašu IP adresu (zaštićeni ste i prilikom korišćenja javne WiFi mreže).
 • Zaštitu od praćenja – oglašivači više neće moći da prate vaše navike.
 • Upravitelj loziki – sačuvajte sve svoje lozinke na jednom sigurnom mjestu, kome možete pristupiti sa bilo kog uređaja koji koristite.
 • Automatsko popunjavanje formi – olakšava prijavu na sajtove koje često koristite time što se automatski popune pristupni kredencijali.
 • Zaštita od krađe identiteta – 24/7 praćenje online aktivnosti i slanje upozorenja ako algoritam primijeti da se neko koristi vašim podacima.

F-secure iskustva: brzina izvršavanja

Pri pokretanju antivirusnog programa, možete da izaberete dvije opcije, “virus scan” ili “full scan”. Virus scan je inicijalni pregled datoteka i ne traje duže od nekoliko minuta (u našem slučaju manje od 10), pri čemu je skenirano malo više od 10.000 fajlova. Sljedeće pokretanje se izvršava unutar jedne minute.

Potpuno skeniranje sustava na testnoj mašini je trajalo oko sat i pol, pri čemu je skenirano više od milijun fajlova, što je sasvim korektan rezultat.

Ukoliko ostavite samo antivirus da radi, on zauzima sve procesorske resurse, čime znatno ubrzava cijeli proces skeniranja. Međutim, ukoliko želite da radite još nešto dok je antivirus pokrenut, možete da pokrenete više različitih programa, pri čemu zauzeće koje antivirus pravi pada do 20%, što je najniže zauzeće resursa koje smo postigli na testu. S tim što skeniranje nije značajno usporilo izvršavanje ostalih programa.

Dvije stvari bismo željeli da su bolje riješene. Naime, zakazano skeniranje ima opciju da se ponovi samo jedan put, a pri tome ne uključuje opciju cjelokupnog skeniranja. Po našem mišljenju, ovo je nešto što bi developeri trebalo da dodaju u nekoj narednoj verziji svojega programa, da bi naša ocjena ovog programa bila veća. A i da bi naredna F-secure recenzija bila potpunija.

F-secure recenzija: kompatibilnost

F-secure antivirus podržava sljedeće platforme: Windows verzije 7, 8.1, 10 i 11. MacOS verzije od 10.15 (Catalina izdanje), Android od verzije 7.0, i iOS od verzije 14, pa nadalje. Tableti bazirani na ARM zasada nisu podržani, a još uvijek nije navedeno da li je planirana podrška za njih u budućnosti.

f-secure recenzija

Na svim ovim platformama je omogućeno sljedeće: zaštita od virusa, zašita tokom surfanja, zaštita prilikom online kupovine, skeniranje virusa u cloudu (ova opcija nije moguća na iOS uređajima), filtriranje sadržaja i kontrola na daljinu. Značajka omogućena samo za Windows uređaje je napredna ransomware zaštita.

F-secure iskustva: korisnička podrška

Korisnička podrška ovog antivirusnog alata se umnogome oslanja na bazu korisnika koji učestvuju u radu foruma, kao i na FAQ odjeljak gdje je, po tabovima, izlistana pomoć za svaki program zasebno.

Pored toga, možete ih kontaktirati putem chat opcije ili pozvati telefonom. Tu već primjećujemo dva krupna nedostatka, nedostatak 24/7 podrške (radni sati su od 9 do 18 sati), kao i nemogućnost kontaktiranja mejlom, te se nadamo da će ovo biti ispravljeno u budućnosti.

Ipak, sekcija sa najčešće postavljenim pitanjima je izvrsna i krcata informacijama. Posebno oduševljava to što u većini tekstova možete naći i video uputstvo koje na mnogo jasniji način otklanja vaše nedoumice.

Što se tiče brzine odziva, tu nemamo nikakvih zamjerki. Na naš upit putem live chat-a dobili smo odgovor unutar jednog minuta koji je bio dostatan i nije zahtijevao dodatno pojašnjavanje. Sve u svemu, korisnička podrška ovog programa je na vrlo dobrom nivou.

Preuzmi F-secure

Poređenje sa konkurencijom

Da bismo vam dodatno približili mogućnosti ovog programa, odlučili smo da ga usporedimo sa najboljim antivirusnim programima koji mogu da se nađu na tržištu. Nakon što smo usporedili F-secure iskustva sa iskustvima sa drugim programima, došli smo do sljedećih zaključaka.

F-secure iskustva vs Malwarebytes

U usporedbi sa najboljim programom u klasi, stupanj detekcije zlonamjernih programa je približno jednak. Međutim, ono gdje je Malwarebytes mnogo bolji je broj dodatnih alatki koje donosi sa sobom. Pri tome, i roditeljska zaštita, kao i zaštita online plaćanja su mnogo bolje riješeni kod Malwarebytes.

F-secure iskustva vs McAfee

Poredeći malware zaštitu između ova antivirusna programa dolazimo do zaključka da je stupanj prepoznavanja praktično isti. Doduše, F-secure iskustva kažu da on gubi bitku na polju browser zaštite, gdje McAfee ubjedljivo odnosi pobjedu. Čak se preporučuje da ostavite upaljenu i defaultnu zaštitu koja dolazi uz browser prilikom korištenja ovog antivirusa.

F-secure iskustva vs Norton 360

Poredeći F-secure antivirus sa Norton 360, dolazimo do zaključka da je stupanj zaštite koji pružaju ova dva programa poprilično sličan, bilo da se radi o virusima, malware-u ili nekom drugom zlonamjernom softveru. što potvrđuje i ova naša F-secure recenzija. Ono gdje je McAfee bolji je brzina izvršenja skeniranja, ali zato naš testni antivirus ima bolji gaming mode koji će neki korisnici znati da cijene.

F-secure recenzija: zaključak

Na kraju, naša završna ocjena koju donosi ova F-secure recenzija glasi da je F-secure antivirus jedan veoma moćan i koristan antivirusni alat. Iako možemo da mu zamjerimo nedostatak određenih opcija koje posjeduje njegova konkurencija, ukoliko želite antivirusni program koji podjednako uspješno štiti poslovne i “obične” korisnike, ovo je pravi izbor za vas. To važi ukoliko vam ne smeta da s vremena na vrijeme prilagodite opcije skeniranja.

Međutim, ukoliko želite kompletnu zaštitu, koja vam dopušta potpunu kontrolu nad podešavanjima, i dalje je Malwarebytes najbolji izbor. Jednostavnost korišćenja, brzina skeniranja, malo zauzeće resursa i moćan detekcijski engine koji prepoznaje ogroman broj zlonamjernih programa su značajke koje ga čine najboljim antivirusnim programom.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com