Password Boss Recenzija za 2024

password boss

Bezbijednost naših naloga, kao i ličnih podataka koje oni sadrže počinje jakom i kompleksnom lozinkom. Password Boss je alatka koja će vam otkloniti potrebu da pamtite ili zapisujete vaše lozinke. Zato vam želimo predstaviti koje su njegove prednosti, i zašto ga trebate uzeti u obzir.

Idite na Password Boss
Želite kvalitetan pohranitelj lozinki? Isprobajte Password Boss!

Isprobajte jedan od nakvalitetnijih pohranitelja, koji nudi kvalitet i funkcionalnost poslovnih aplikacija po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Pregled

Passwordboss je upravitelj lozinkama koji je prvenstveno namijenjen malim i srednjim preduzećima. Dostupan i individualnim kupcima, kojima nudi svu robustnost jednog poslovnog riješenja, ali bez nepotrebnih značajki. Prenstveno služi za sigurno pohranjivanje lozinki lokalno, na vašem uređaju. Ali donosi i dosta korisnih drugih značajki, naročito u Password Boss Premium ediciji.

Cijena

Osim besplatne edicije Passwordboss – a, koja nudi pohranjivanje neograničenog broja lozinki na jednom uređaju, digitalni novčanik, i dijeljenje lozinki sa do pet drugih Password Boss account – a, postoje i plaćene edicije. Password Boss premium, po vrlo pristupačnoj cijeni, podršku za neograničeni broj uređaja, udaljeno brisanje pohranjenih lozinki sa uređaja i još pregršt dodatnih značajki.

passwordboss

Premium edicija Password Boss – a ima pristupačnu cijenu, ali ako vam je potrijebno za dvije ili više osoba, Family edicija je isplativija kupovina. Košta manje nego dva puta koliko premium, a dozvoljava korištenje od strane pet osoba.

Sažetak značajki

Prije nego što pređemo na detaljan opis svih značajki Passwordboss -a, u tabeli ispod možete videti neke od navažnijih.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od1-∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garantovani povrat novca? N/A
Enkripcija Nije objavljeno
Cijena od
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost

Kada su u pitanju pohranitelji lozinki, bezbijednost je uvek na prvom mestu. Ovi programi prvenstveno postoje kako bi teret pamćenja i sigurnog skladištenja vaših lozinki skinuli sa vas. Pa da pogledamo koliko bezbijedno i na koje načine ovaj program čuva vaše lozinke i lične podatke, kako od gubljenja tako i od radoznalih očiju.

Enkripcija

Prvi korak u zaštiti vaših lozinki je njihova enkripcija. Na vašem uređaju one, zajedno sa vašim ličnim podacima, su enkriptovane AES-256 metodom. Ova enkripcija je nešto što volimo vidjeti, jer ju je skoro nemoguće razbiti. To je i razlog zašto je koriste mnoge vojske i tajne službe u svijetu, kao na primjer Američke.

Kada je u pitanju komunikacija sa serverima kompanije Passwordboss, to se vrši pomoću TSL/SSL protokola, koji su jednako bezbijedni.

“Zero-knowledge” arhitektura

Passwordboss omogućuje da vaše lozinke i lični podaci budu pohranjeni u oblaku, a time i dostupni na više uređaja koje koristite. Ovaj sistem pohrane je izgrađen na “zero-knwoledge” arhitekturi. Drugim riječima, zaposleni u Password Boss tvrtki nemaju nikakav način da pristupe vašim podacima. Oni su enkriptovani na serverima, a njihova dekripcija se može izvršiti samo na uređajima koje vi koristite.

Idite na Password Boss

Dvofaktorska autentifikacija

Za pristup samom programu, te i korišćenje pohranjenih lozinki, potrebna je master lozinka. Ali, radi većeg stepena bezbijednosti, možete aktivirati i dvofaktorsku autentifikaciju vašeg identiteta. Tako da čak i ako vaša master lozinka padne u nečije zlonamjerne ruke, vi ste bezbijedni, a oni nemaju pristup vašim lozinkama ili ličnim podacima.

Biometrijska autentifikacija

Pošto se Passwordboss može koristiti i na mobitelima, odnosno Android i iOS uređajima, moguće je iskoristiti za autentifikaciju hardverske mogućnosti ovih platformi. Odnosno, umjesto master lozinke možete koristiti svoj otisak prsta kako biste se ulogovali u aplikaciju.

password boss

Na žalost, ovaj sistem nije dostupan na drugim platformama koje takođe mogu biti opremljene čitačima otisaka prstiju,ili drugim bezbijednim metodama autentifikacije.

Bezbijedna pohrana i sinkronizacija

Osim što se nalaze na vašem uređaju, vaše lozinke i drugi podaci koje pohranjujete se automatski pohranjuju i na serverima Passwordboss – a. Tu se oni čuvaju u enkriptovanom obliku korištenjem AES-256 enkripcije, i mogu biti dekriptovani samo na uređajima na kojima vi koristite ovaj program.

Ovo takođe omogućuje da kada dodate neku lozinku na jednom uređaju, ona bude automatski sinkronizovana na svim uređajima.

Digitalni novčanik

Iako na prvi pogled zvuči kao nešto za kriptovalute, ovaj digitalni novčanik je samo to, novčanik i za mnoge ljude mnogo koristnija stvar. Ovdje možete pohraniti svoje bankovne kartice i bankovne račune, te ih ne morate vaditi iz fizičkog novčanika svaki put kada nešto plaćate. Ako često kupujete on-line, ovo je izuzetno koristna značajka

Gdje početi?

Instalacija Passwordboss aplikacije je izuzetno jednostavna na bilo kom uređaju za koji ona postoji. Jednostavno je dovoljno dopremiti izvršnu datoteku i pokrenuti je. Na pametnim uređajima je to automatski. Po prvom pokretanju bićete dočekani ekranom za kreiranje naloga koje je vrlo jednostavno. I to je to, spremni ste da koristite 7 dana probni period premium edicije.

Značajke

Aplikacija je prije svega namjenjena IT profesionalcima, i pruža veoma korisne alatke za upravljanje nalozima drugih korisnika u timu. Ali, obični korisnici nisu zaboravljeni, već im svojim jednostavnim sučeljem pruža kvalitet pohrane lozinki koji se očekuje od poslovnih aplikacija. Drugim riječima, pruža iskustvo koje se više odlikuje kvalitetom nego dojmom na oko.

password boss dodavanje lozinki

Dodavanje lozinki

Dodavanje lozinki se vrši dvojako. To možete učiniti polu-automatski, kada se logujete na neki web sajt ili servis, pri čemu možete pohraniti podatke.Ili ručno klikom na veliko naradžasto “+”. Pri dodavanju možete vršiti i organizaciju vaših lozinki kreiranjem direktorija za srodne servise.

A osim lozinki, na ovom sučelju možete dodavati i druge vrste vaših podataka. Bankovne račune, platne kartice, lojalti kartice, vozačke dozvole, informacije o osiguranjima, pa čak i tlocrte nekretnina.

Uvoženje i izvoženje lozinki

Uvoženje lozinki je moguće direktno iz web brauzera i pohranitelja lozinki koji ovo dozvoljavaju, kao npr. Chrome. I ono teče bez ikakvih problema. U drugim slučajevima morate se osloniti na mehanizme koje ta druga aplikacija dozvoljava. A to je najčešće izvoženje u CSV, XML, ili JSON datoteku.

Kada je u pitanju izvoženje vaših lozinki, to možete učiniti u JSON datoteku, koje može biti enkriptovana ili ne, po vašem izboru.

Generisanje lozinki

Generisanje lozinki je vrlo jednostavno, a  imate mogućnost da napravite nove dužine do čak 40 znakova. Pri generisanju možete vršiti izbor koje grupe znakova će biti korištene, velika, mala slova, brojevi, i specijalni znaci. Iako generator savršeno funkcioniše, voleli bismo da postoji mogućnost izuzimanja sličnih znakova, kao što su I i l.

Automatsko popunjavanje lozinki i formulara

Kada je u pitanju popunjavanje formulara, kao što imate veliki izbor vrste podataka koji se pohranjuju, tako imate mogućnost njihovog upisa u odgovarajuća polja. Preciznost ove funkcije na web lokacijama, kao i kod drugih pohranitelja, zavisi od autora tog sajta, i koliko su ažurno nazvali odgovarajuća polja. Mi smo primjetili da je popunjavanja preciznije od proseka.

passworboss

Popunjavanje možete podesiti da bude potpuno automatsko, ili da vam uvek bude ponuđeno kao opcija.

Lakoća korištenja

Passwordboss je prije svega poslovna aplikacija, što znači da ne trebate očekivati šarenilo sučelja već jednostavan i nepretenciozan dizajn. A takve su i sve značajke. Jednostavne za korištenje, ali prije svega je jednostavno za shvatiti čemu one služe. 

Kompatibilnost

Password Boss podržava rad na više vrsta sistema. Prije svega su podržane edicije Windows i MacOS operativnih sistema, ali prijenosnici nisu zaboravljeni, pa su tako podržani i Android i iOS uređaji. Sinkronizacija između različitih i raznovrsnih uređaja funkcioniše neprimetno i besprijekorno. Jedino imamo zamjerku na izostanak podrške za biometrijsku autentifikaciju na desktop sistemima, koja postoji na mobitelima.

Korisnička podrška

Ako kojim slučajem imate problema sa korištenjem Passwordboss aplikacije ili sa nalogom, prvi korak potrage za rješenjem je baza znanja. Od kontakta sa živom osobom, dostupno je samo putem elektronske pošte. Iako ćete pomoć i odgovor dobiti u razumnom roku, i tokom cijelog dana, mi više volimo ako postoji live chat ili telefonska podrška.

Idite na Password Boss

Poređenje sa konkurencijom

Naravno, samo opis Password Boss aplikacije sam po sebi ne govori sve. Pa da vidimo kako se nosi sa konkurencijom.

Password Boss vs Dashlane

Dashlane je po mogućnostima vrlo sličan proizvod. Ali nudi neke napredne opcije, kao automatska promena lozinki na web lokacijama i servisima koji ovako nešto podržavaju. Mada to dolazi uz znantno višu cijenu.

Password Boss vs Nordpass

Nordpass je još jedan kvalitetan pohranitelj lozinki, ali u konačici Passwordboss je znatno isplativiji. Prije svega za porodične planove, koji su i sa najkraćim periodom pretplate dosta pristupačniji.

Zaključak

Password Boss je pohranitelj lozinki koji će vas osloboditi potrebe da pamtite dugačke i komplikovane lozinke, ali i olakšati korištenje on-line trgovine, pohranjivanjem podataka za plaćanje. Iako nema neke napredne značajke koje neki drugi imaju, svoju snovnu funkciju obavlja na izvrsnom nivou. I sve to nudi po više nego pristupačnoj cijeni.

8.3 Ukupna ocjena
Password Boss

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
8
Podrška
7.5
Cijena
9.5
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Jaka AES-256 enkripcija
  • Vrlo jednstavno sučelje
  • Automatska sinkrinizacija između uređaja
  • Povoljna cijena
Mane
  • Izostanak dodatnih funkcija
  • Korisnička podrška nema live chat
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com