Windscribe | Recenzija 2024

windscribe vpn

Windscribe VPN popularan jer u ponudi ima velikodušnu besplatnu verziju od 10 GB mjesečno. Korisnicima su na raspolaganju aplikacije za Windows, macOS, Linux, Android, iOS, ali također podržava i usmjerivače između drugih uređaja.

Idite na Windscribe
Treba te Besplatnih VPN? - Isprobajte VPN Windscribe

Potreban vam je user-friendly VPN koji ima podršku za Windows, MacOS, Linux, i mobilne sustave sa besplatnih 10GB? Isprobajte VPN Windscribe

Ažurirano: 12 travanj 2024

Prezentacija

Windscribe VPN je solidan kanadski servis ove vrste sa posebnim akcentom na zaštitu anonimnosti korisnika. Za kreiranje korisničkog računa nisu potrebne bilo kakve osobne informacije, a zapisi o aktivnostima korisnika na mreži ne pohranjuju se.

Skoro sve aplikacije Windscribe VPN – a su user-friendly, jednostavne za korištenje. Kao dodatak kvaliteti napominjemo i brojne korisne funkcije koje će korisničko iskustvo učiniti ljepšim. Međutim, prema našim testovima to je još na nivou korektnog. 

Odista je dobar za gejmere, na primjer. No, pitanje je koliko je Windscribe VPN besplatni servis od povjerenja. Opisat ćemo vam neka od naših iskustava tjekom testiranja pa ćete moći sami prosuditi,

Paketi i cijene

VPN Windscribe ima besplatnu verziju privlačnu za brijne korisnike to je velikodušnih 10 GB mjesečno. Opcija vrlo pogodna za one koji se po prvi pura sreću sa korištenjem nekakvog VPN servisa. Windscribe VPN u ponudi ima i pro verziju. Windscribe pro ima pristupačne pakete za čije plaćamje nećete morati prodati bubreg.

vpn windscribe

Plaćeni paketi na mjesečnom, godišnjem i dvogodišnjem nivou.

Mjesečna pretplata je u granicama razumne cijene u usporedbi sa onim što dobivate od VPN Windscribe. Ukoliko se opredijelite za neki od dužih paketa dobit ćete dodatne popuste, uključujući i posebne popusta za studente. Ono što nam se nije dopalo je da za namjensku IP adresu morate doplatiti na mjesečnom nivou.

VPN Windscribe nudi skoro adekvatnu vrijednost za novac koji izdvojite, ali moramo primjetiti da du dugoročni planovi malo skuplji od nekih vrhunskih konkurenata poput ExpressVPN – a.

IDITE NA WINSCRIBE VPN

Sažetak

U tabeli ispod dajemo vam pregljed nejih od najznašajnijih karakteristika.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni
Netflix
Višestruke prijave Unlimited simultane prijave
Zemlje obuhvaćene 63+
Podržani uređaji Android, iOS, Windows, MacOs, Linux, Chrome
Povrat novca garantovan? 3 dana
Protokoli OpenVPN, IKEv2, Stealth, Wstunnel
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri Neotkriveno

Korištenje VPN-a

VPN Windscribe je vrlo jednostavna usluga za korištenje. Aplikacije za desktop i ekstenzije preglednika su moderanog, minimalističkiog dizajna. Dovoljan je jedan klik kako biste se povezali sa glavnim sučeljem.

Netflix

Windscribe VPN će pokriti vaše osnovne potrebe za streamingom na Netflixu. Lako ćete upariti VPN Windscribe sa Netflix -om zahvaljujući namjenskim serverima WindFlix Canada, WindFlix US, WindFlix UK ili WindFlix Japan. Istina je da možete dobiti i više u ponudi pod uvjetom da opredelite za statićku IP adesu.

Torrent

Apsolutno je moguće koristiti Windscribe VPN za torrenting, međutim postoji nekoliko lokacija poslužitelja s prekriženom P2P ikonicom. Ali tu je funkcija Najbolja lokacija koja će vas automatski povezati sa najbližim serverom.

Kina

Windscribe VPN jako dobro radi u Kini jer koristi servere namijenjene Kini. Ovo važi i za besplatne i profesionalne serveri, svi nude usluge u Kini. To je jedna od značajnih karakteristika VPN Windscribe jer je Kina zemlji s visokoim nivoom cenzure, zato  Windscribe VPN nudi i dodatne mogućnosti kako bi korisnicima osigurali korištenje VPN Windscribe u Kini.

Ovo je moguće jer je ovaj VPN u stanju zaobići kineski vetrozid  što mu omogućuje napredna tehnologija, naprednija od kineske za blokiranje VPN – ova. Windscribe ima značajku, Stealth VPN, koja prikriva OpenVPN vezu kao sigurnu TLS vezu. To je tajna kako Windscribe VPN radi bez ikakvog napora u Kini.

Video igre

Windscribe VPN je brz, ali samo sa poslužiteljima koji su bliži vašoj lokaciji. Zahvaljujući brzini online igranje je moguće ali se pripremite na povremena isključenja sa servera, što je za prave igrače noćna mora.

VPN funkcije

Izdvojit ćemo neke od najvažnijih:

R.O.B.E.R.T.

Windscribe VPN pro nudi korisnicima jedinstveni sigurnosni paket pod nazivom R.O.B.E.R.T. Radi se o prilagodljivom blokatoru koji će vas štiti od raznih štetnih i uznemirujućih sadržaja. Dostupan je i na besplatnom planu ali u ograničenom kapacitetu.

R.O.B.E.R.T. omogućuje da možete birati šta želite blokirati. To mogu biti oglasi, zlonamjerni softveri i kripto –  rudare, bilo što drugo. To će povećati vašu sigurnost na mreži, ali će povećati i povećati brzinu pregledavanja.

R.O.B.E.R.T. vam omogućuje blokiranje društvenih mreža, seksualno eksplicitnog sadržaja, web lokacija za kockanje i još puno toga. Zapamtite da je dio windscribevpn. 

Kill switch

Kod VPN Windscribe servisa Kill swirch je pouzdaan i siguran. Ovaj provajder VPN usluge koristi vojnu enkripciju i robustan kill swtich. Servis koristi Stealth protokol koji pomaže da deblokirate sadržaj u zemljama sa ograničenim pristupom internetu.

windscribe vpn pregled

Zaštita od curenja DNS-a

Možda je nekome zbunjujuće, ali Windscribe VPN uopće nema curenja DNS -a, IPv6 ili WebRTC -a. Kako bi ovo potvrdili, naš stručni tim je pokrenuo neke internetske testove tragajući za bilo kakvim curenjem. Test je pokazao da prava adresa nije vidljiva niti je bilo koji server uspeo da uz pomoć poslužiteljevog DNS otkrije odakle dolazi upit.

Split Tunneling

Trenutno je split tunneling dostupan samo u Android aplikaciji Windscribe VPN – a. Za očekivati je da  u budućnosti bude dsotupan za Windows, macOS i Linux aplikacije.

Split tunneling je korisna značajka koja vam omogućuje da odaberete aplikacije koje su isključene iz VPN veze. Na primjer, korisno je kada trebate posjetiti web stranicu koja zahtijeva vašu stvarnu lokaciju.

MAC Spoofing

Jedan od najnovijih VPN Windscribe apdejtova sadrži  MAC Spoofing opciju. Njen je zadatak da mijenja/lažira MAC adresu vašeg mrežnog sučelja. MAC adresa je identifikator mrežne kartice vašeg računara. Mac Spoofing je koristan za zaobilaženje sistema roditeljske kontrole, zaobilaženja ograničenja propusnosti na javnoj WiFi mreži.

Secure Hotspot

Secure Hotspot je funkcija samo za Windows koja vam omogućava da kreirate sigurni Wifi hotspot direktno na računaru pod uslovom imate kompatibilni bežični adapter. Dok ste povezani na Windscribe VPN, možete dopustiti drugima da se povežu na ovaj hotspot i iskoriste vašu zaštićenu vezu, pri čemu ne je moraju instalirati na svoj uređaj.

IDITE NA WINSCRIBE VPN

Windows klijent

Windows klijent 2.0 je jako dobro dizajniran. I zaista je dobro da je stara aplikacija unaprijeđena, jer nova donosi  dodatne informacije o statusu, poput aktivnog protokola. Naša je zamjerka to da ima previše teksta, ikonica, i drugih elemenata na korisničkom sučelju. Sve to jeste lijepo “upakovano”, ali toliko vizualno šarenilo može i ometati korisnike, posebno kada se nalazi na tako malom prostoru.

Naravno, uvijek možete samo kliknuti na dugme Connect/ Disconnect i ne mariti za ostalo. Vrijeme povezivanja je prosječno, klijent solidno radi tako što vas održava u toku kroz Windows notifikacije kako biste znali kada ste povezani, a kada niste.

Windows aplikacija izgleda slično kao VPN Windscribe za Mac. Početni ekran ima dugme „Uključeno/Isključeno“ za povezivanje sa serverom i manji klizač „Uključeno“ ispod, koji služi za prebacivanje zaštitnog zida.

Interfejs

Interfejs je lako konfiguritati. Lokacije možete naručiti prema abecedi, kašnjenju ili mjestu gdje se nalaze. Latencije su prikazane obliku šipki ili brojeva. Možete imati zamrznuto sučelje ili slobodno plutajuće. 

windscribevpn

Sučelje je izuzetno kompaktno, to znaći da je previše opcija utrpani na mali prostor, pa baš i nije ugodno za korišćenje. WireGuard, OpenVPN, IKEv2, Stealth i WStunnel, na primjer, su podržani protokoli.

Podešenja

Pritiskom na padajući gumb dobit ćete popis svih mogućih lokacija koje se mogu poredati prema geografskom  položaju, abecedi ili kašnjenju. Konačno, jednostavni izbornik odvest će vas do postavki veze i sigurnosti u odjeljku Postavke. Ovdje možete odabrati protokol povezivanja, način vatrozida, DNS poslužitelje i postavke proxyja.

windscribe vpn pregled

Druge aplikacije

VPN Windscribe podržava vaš uređaj ili OS ako se nalazi na listi koja slijedi: Windows, macOS, Linux (još uvijek beta verzija), iOS, Android, Amazon Fire TV, Kodi, usmjerivači i NAS poslužitelji. Što se pretraživača tiče, možete preuzeti VPN Windscribe za Chrome, Firefox, Edge i Opera. Ovaj VPN je dodao Opera i Edge, što i nije tako uobičajeno kod većini davatelja ovih usluga.

Štoviše, jedna pretplata daje vam neograničen broj istovremenih veza. Sve aplikacije su poprilično user-friendly. Aplikacije za računare i proširenja preglednika imaju minimalistički dizajn i izgledaju jednostavno za korištenje, makar da su mogli povesti računa o izboru boja pa je sada sličnije mobilnim aplikacijama.

Rezultati testova

Ono što nas oprijedijeljuje hoćemo ili ne koristiti nekakv VPN su egzaktni podaci, te s toga ih pogledajmo.

Brzina

Naši su testovi pokazali izvjesno smanjenje brzine prilikom korištenja VPN-a. Tjekom surfanja pad nije bio toliko vidljiv, isto kod preuzimanja ili streaminga sadržaja. Brzine su prilično stabilne i nije bilo primjetnog produženog učitavanja tijekom streaminga.

Svaki korisnik VPN želi brzina bude identična redovitoj internetskoj brzini. No, kako VPN enkriptira vaše podatke, često je potrebno nešto duže vremena za slanje podataka. To može usporiti vezu, ali  ako vaš ISP namjerno usporava ili ograničava vašu vezu, VPN može povećati brzinu interneta. Naš tim stručnjaka testirao je brzinu na različitim lokacijama kako bismo došli do nekog prosjeka. Ovaj VPN servis se pokazao kao vrlo dobar.

DNS curenje i torrenti

Za vašu sigurnost od ključnog je značaja povjerenje u VPN. U tom smislu, Windscribe je dosta korektan.Tjekom više opsežnih i detalnih testova curenja, naši stručnjaci nisu otkrili curenje DNS -a ili IP -a. 

VPN Windscribe nudi zaštitu od curenja DNS/IPv6 i ne postoji način da vaša lokacija bude otkrivena. A tu je i Kill Switch koji provajder naziva svojim firewall-om. VPN Windscribe omogućava torrenting na većini servera u svojoj mreži.

Korisnička podrška

Dostupno je nekoliko oblika podrške i to putem web stranice. Tu ćee naći vodiče za instaliranje, kao i često postavljana pitanja. Uputstva su na engleskom jeziku. Korisnici svoja pitanja mogu slati popunjavanjem namjenskog obrasca. Na odgovor ćete vjerojatno čekati nekeoliko sati, ali će biti detaljan. Live chat nije moguć.

Poređenje sa konkurencijom

Windscribe VPN vs ExpressVPN

Jedan veliki nedostatak Windscribea su performanse s OpenVPN protokolom. Kod automatskog biranja najbliže lociranog servera, nećete dobiti i najbolji. Također, tu je i još uvijek nerešen problem Windscribe – ovih servere u Ukrajini koje ostavio nekodirane i nezaštićene.

ExpressVPN tako pobjeđuje u tri bitne značajke. Korisnicima nudi neograničen mjesečni protok, zatim ima značajno veći broj servera uključujući i naš region, a kao najvažnije, nema neenkriptovanih servera. O ovom VPN servisu pročitajte detaljnije ovdje.

Windscribe VPN vs NordVPN

Ovo su dva direktna takmaca. U direktnom poređenju Windscribe VPN izlazi kao gubitnik, ali u ovom slučaju zbog toga što nije još uvijek saniran problem u Ukrajini. Kada su ukrajinske vlasti zaplijenile servere, pribavile su i privatni ključ kompanije Windscribe, uz koji bi mogli dešifrirati promet i špijunirati korisnike Windscribea.

Windscribe je priznao da ne slijedi „najbolju praksu u industriji“ sa svojom mrežom servera, ali je obećao promjene, te je navodno u procesu nadogradnje servera. NordVPN, uprkos većoj cijeni, yaslužuje veće povjerenje zbog ovoga. Našu recenziju VPN – a možete vidjeti ovdje.

IDITE NA WINSCRIBE VPN

Zaključak

Windscribe je simpatičan VPN, na prvi pogled, djeluje impresivno. Puno je dodataka za zaštitu privatnosti, ali te ponude nema u besplatnoj verziji. 

Nedostatak je podrške koja bi bila dostupna 24 sata dnevno. Imamo i nekih sumnji zbog brzine i dugih intervala između ažuriranja u Windows – u. Naš je stav da može biti lijepa igračka sa nešto praktične koristi. Čak doista prikladan i zanimljiv za ljude koji se prvi puta sreću sa VPN servisima.

Naša preporuka uvijek je koji je permanentno na našim testovima najbolji po svim karakteristikama, ukupnim i pojedinačnim.

Windscribe VPN
8.5 Ukupna ocjena
Windscribe VPN

Privatnost i sigurnost
8.5
Karakteristike
8.5
Brzina i performanse
8.5
Vrijednost za novac
8.5
Jednostavnost korištenja
8.5
Prednosti
  • Jednostavan za korištenje
  • Zaobilazi Netflix i slična ograničenja
  • Blokiranje raznih vrsta saobraćaja pojedinačno
Mane
  • Zaštita od curenja DNS samo na Android uređajima
  • Besplatnih 10GB saobraćaja nekima neće biti dovoljno
  • Nema chat uživo sa korisničkom podrškom
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com