Avast Antivirus Recenzija za 2024

avast antivirusni program

Virusi i zlonamjerni kod stalno vrebaju sa interneta. Zato je uvijek pametno imati neki programski paket koji vas može zaštiti od njih. Te vam danas donosimo recenziju za Avast Antivirus.

Iskoristi ponudu
Zaštiti se od zlonamjernih programa uz Avast sa 47% POPUST

Bezbijedno uživaj u svemu što radiš na internetu uz Avast Premium. Zgrabi ekskluzivan popust od 47% garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Ažurirano: 17 svibanj 2024

Pregled

Kompanija Avast je osnovana davne 1988. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj Republici od strane studenta informatičkih nauka koji je slučajno nabasao na Vienna virus na jednoj disketi i napravio antivirus program za njega. Trenutno je bazirana u Pragu, Češka i jedna je od najvećih komanija za cyber bezbijednost u svijetu.

Okosnica njihovih proizvoda je Avast Antivirusni program koje plasiraju na tržište korisničkog ali i poslovnog softvera. Osim ovih, Avast antivirus iskustva korištenja njihovih proizvoda su proširena i VPN servisom, kao i posebno ojačanim internetskim preglednikom. Ovaj preglednik se bazira na osnovi Chromium sustava.

Cijene

Avast antivirusni program, po cijenama, dolazi u tri različita paketa. Najpristupačniji je Avast besplatni antivirusni program, koji nudi samo mogućnost skeniranja virusa i zaštitu od neovlaštenih izmena vaših najčešće korištenih datoteka. Avast Premium Securitypaket možete kupiti i on donosi skoro sve značajke koje čine Avast antivirus iskustva na jedno uređaju. Uz 25% višu cijenu, ovaj paket možete kupiti za do 10 uređaja.

avast antivirus cijene

Pored ova dva. Možete se pretplatiti i na Ultimate paket, koji na Premium Security dodaje VPN servis i značajku za sprečavanje praćenja, a ima i probni period od 30 dana. Ali je Avast Antivirus cijena za Ultimate paket dosta viša, pa je upitno koliko je isplativ. Ukoliko niste zadovoljni ovim proizvodom, možete zahtevati povraćaj novca u prvih 30 dana posle kupovine.

Sažetak značajki

Ako nemate strpljenja da dugo čitate detaljanj pregled svih značajki koje čine Avast antivirus iskustva u donjoj tabeli možete odmah vidjeti šta on to sve ima.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Avast One Essential, Avast One, Premium Security
Višestruka prijava Od ="1-10" uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 50,28 $ (4,19 mjesečno)
Besplatan plan Nije dostupno

Bezbijednost

Programi i programski paketi ove vrste vam trebaju povjećati razinu bezbijednosti i zaštiti vas od zlonamjernih programa. To je njihova osnovna funkcija i razlog postojanja. Zato su načini na koje ovi programi obavljaju ovu funkciju najbitnije značajke. Pa ćemo se u nastavku ovog članka pozabaviti ovim pitanjem

Skeniranje virusa

Kada smo testirali koliko precizno i uspešno Avast Antivirusni program detektuje zlonamjerne programe nismo primjetili da se posjebno ističe iznad prosjeka. Uspešno je detektovao otprilike 99% odsto prijetnji, što je nekakav prosjek za premium programe. Takođe je i detektovao tuce lažno pozitivnih datoteka, što je takođe sasvim uredu rezultat.

Korisnicima je dostupno šest različitih načina skeniranja svojih uređaja:

 • Full Scan – skeniranje kompletnog sustava,
 • Targeted Scan – skeniranje pojedinačnih datoteka ili mapa,
 • Boot-Time Scan – skeniranje kritičnih dijelova sustava prilikom pokretanja
 • Quick Scan – skeniranje najrizičnijih datoteka i mapa gdje se zlonamjerni programi najčešće pronalaze,
 • Smart Scan – skeniranje slično Quick Scan načinu, ali uz skeniranje za zastarele aplikacije i druge bezbijednosne prijetnje,
 • Custom Scan – način skeniranja koji možete slobodno prilagoditi svojim potrebama, gde možete povjećati ili smanjiti osjetljivost heurističkog modela, skenirati cijele datoteke ili samo delove gdje se zlonamjerni kod najčešće nalazi, i još neke psotavke.

Zaštita u realnom vrijemenu

Avast antivirus iskustva ne bi bila dobra da ne postoji sustav za zaštitu u realnom vrijemenu. Bilo koja zaštita od zlonamjernog programa je samo OK ako vrlo učinkovito detektuje postojeće zaraze, ali kvalitetni programi ove vrste moraju biti i sposobni spriječiti da do njih uopšte i dođe. Bilo da koristite nekakav email klijent ili samo otvarate datoteku, to su momenti kada može doći do zaraze.

avast antivirusni iskustva malware

Tokom testiranja naša Avast antivirus iskustva su bila zadovoljavajuća. Sistem je uspešno detektovao zlonamjeran kod kojih smo pokušali da pokrijenemo, i uspešno je rizične datoteke smestio u karantenu. Takođe smo imali i nekoliko lažno pozitivnih rezultata, što je takođe zadovoljavajući rezultat.

Performanse

Cilj programa ovakve vrste je da spriječe situacije u kojima vam je vaš kompjuterski uređaj bezkoristan. Zato je vrlo bitno koliko je on efikasan spram korištenja resursa vašeg uređaja, naročito koliki uticaj ima njegova zaštita u realnom vrijemenu na obavljanje svakodnevnih radnji kao što je kopiranje datoteka ili otvaranje web stranica, i sl.

Naši testovi su pokazali da Avast antivirusni program zaostaje na ovom polju za konkurencijom. Prilikom instaliranja drugih programa, vrijeme potrebno za to je produženo čak 17%, otvaranje web stranica za čak 22%. Što su duplo veća produženja nego što je prosjek. I ovo može pokvarita Avast antivirus iskustva koja su na drugoj strani zadovoljavajuća.

Kako početi?

Vaša Avast antivirus iskustva počinju jednostavno. Dovoljno je samo dobaviti instalacionu datoteku sa zvanične web lokacije, odnosno sa marketa namjenjenog vašem uređaju ako su u pitanju iOS ili Android prenosnici. Instalacija teče veoma brzo i nije komplikovana.

Kada dobavljate Premium Security instalaciju, možete odabrati besplatno korištenje 30 dana. Što vam mi i preporučujemo. Prilikom korištenja probnog perioda nije potrebno ostavljati nikakve lične podatke, nego tek tokom kupovine paketa pretplate. Kupnju možete obaviti i već na samom početku prije nego instalirate Avast antivirusni program.

Ostale značajke

Avast antivirusni program svoju osnovnu namjenu proširuje i velikim brojem dodatnih značajki koje u mnogome povjećavaju njegovu koristnost. Ali i razinu bezbijednosti vas kao njegovog korisnika. Pa pogledajmo ostale značajke.

Wi-Fi inspektor

Ova značajka proširuje Avast antivirus iskustva dodavanjem mogućnosti da svoju kućnu mrežu skenirate za poznate bezbijednosne propuste. To su korištenje podrazumevanih lozinki, zastareli sofver, otvorene portove, ne-enkriptovane konekcije, itd.

Disk za oporavak sustava

Infekcija virusima ili drugim zlonamjernim kodom može dovesti do korupcije sistemskih datoteka operativnog sustava. Disk za oporavak omogućava da otklonite takvu štetu.

Firewall

Firewall je značajka koja vrši posmatranje vaše internetske konekcije i blokira sumnjiv i neželjeni saobraćaj sa udaljenih lokacija.

avast antivirusni firewall

Ransomware Shield

Avast Antivirusni program posmatra vaše najčešće korištene datoteke ili odrijeđene mape i programe koji ih pokušavaju modifikovati, kako ih napadač ne bi enkriptovao.

Webcam Shield

Pojedini zlonamjerni programi mogu vas snimati vašim webcamom. Ova značajka omogućuje korištenje iste samo od strane dozvoljenih aplikacija. Ali je koristnost upitna.

VPN

Avast Antivirus iskustva korištenja je prošireno i VPN servisom koji vrši enkripciju vašeg internet saobraćaja i time vas čini bezbijednim.

AntiTrack

Avast Antivirusni program dolazi sa značajkom koja prepoznaje i blokira pokušaje praćenja vaših aktivnosti putem automatizovanih skripti i kolačića.

Bezbijedan preglednik

Naročito ojačan internetski preglednik bezbijednosnim proširenjima je deo Avast Internet security, i treba učiniti Avast Antivirus iskustva još bezbijednijim. Ali i ugodnijim jer je baziran na Chromium sustavu.

BreachGuard

Značajka koja vas štiti od curenja vaših ličnih podataka tako što skenira poznate “dark web” lokacije u potrazi za istima. Mada košta papreno.

Battery Saver

Ova značajka omogućuje da Avast Antivirusni program upravlja trošenjem baterije vašeg prenosnog uređaja isključivanjem nepotrijebnih programa. Mada postoje pristupačnija riješenja za ovo.

Family Space

Značajka koja vam omogućuje bezbijedno Avast Antivirus iskustva za najmlađe članove vaše obitelji, kao i praćenje njihovih aktivnosti i lokacije.

Lakoća korištenja

Sučelje je jednostavnog i svedenog dizajna, pa se u njemu mogu vrlo lako snaći i početnici kao i naprijedni korisnici. Sve bitnije funkcije su podijeljene na četiri kratice sa lijeve strane, Status, Protection, Privacy, i Performance. Naprijedna podešenja i značajke su malo skrivenije, ali naprijednim korisnicima ne bi trebalo to biti preterano teško za prevazići. Mada su dizajneri to mogli malo intuitivnije da organizuju.

Što se tiče jezika, sučelje nije dostupno na bosanskom, ali je dostupno na hrvatskom i srpskom. Pa možete izabrati komšijski jezik koji vam više leži. Ono što nam se nije dopalo je da su u svim verzijama opcije koje treba doplatiti vidljive. Njihova nedostupnost je objeležena malim lokotom, koji nije baš tako lako uočljiv.

Kompatibilnost

Avast antivirus iskustva su dostupna na veoma velikom broju podržanih uređaja. Tu su prije svega desktop sučelja Windows i macOS. S tim da su od Windows edicija podržane sve od Windows 7 i noviji, a macOS od 10.11.xx (El Capitan) i noviji.

Što se tiče prenosnih uređaja, dostupne su aplikacije za iOS i Android uređaje, odnosno za iPhone i iPad, kao i za sve Android uređaje koji imaju pristup Google Store.

Korisnička podrška

Ako se nekad nađete u problemima sa korištenjem ovog programa protiv zlonamjernog koda, pomoć vam je dostupna putem korisničke podrške. O njoj na žalost nemamo puno riječi hvale. Prije svega je dostupna baza uputstava za korišćenje ovog programa. I ona je sasvim prosječna. Sa malo truda možda možete pronaći rješenje za vaš problem.

Kontak telefonom ne postoji. Ali postoje live chat i podrška putem email poruka do kojih je vrlo komplikovano doći. A kad i uspete da dođete do njih, moraćete da pričekate prilično dugo dok dobijete odgovor. Sve u svemu, ovo je jedna od najlošijih korisničkih podrški na tržištu, i ne odslikava kvalitet samog programa.

Poređenje sa alternativama

Pregled Avast Antivirus iskustva tokom rada na ovoj recenziji nastavljamo poređenjem sa alternativama. Odnosno gledamo da li neki drugi ovakvi programi koja su njegova direktan konkurencija nude nešto bolje ili više. Pa krenimo sa poređenjima sa tri njegova najveća takmaca na tržištu.

Avast Antivirusni program vs Malwarebytes

Malwarebytes je takmac sa kojim ćemo ga prvo usporediti. Ono što prvo moramo primjetiti je da je ovaj program dosta manje opterećenje za vaš sustav. Jednostavno, sve što radite na vašem uređaju neće biti ni približno toliko usporeno. Sa strane optimizacije je jednostavno bolji. Što se tiče cijene, Malwarebytes je mnogo pristupačniji a pri tom nudi mnogo kvalitetnije dodatne značajke.

Moramo takođe i napomenuti da posjeduje i mnogo lakšu za korištenje korisničku podršku. Dok su osnovne značajke detekcije i uklanjanja zlonamjernog koda na zanemarljivo višem nivou kod Nortona.

Avast Antivirusni program vs McAfee

McAfee takođe nudi više za vaš novac. Što ne znači da je Avast loš. Sistemi za detekciju im imaju prilično iste rezultate i kvalitet. Ali, dodatne značajke koje McAfee ima su na dosta višem nivou. Firewall je na primjer mnogo lakše podesiti, pa čak i naprijedne funkcije kao što je port forwarding.

Što se tiče performansi McAfee ima vrlo malo veći utjecaj na vaš sistem, pa se može reći da su izjednačeni. Korisnička podrška je dosta bolja, što i nije tako teško. Ali, sve to dolazi sa značajno nižom cijenom.

Avast Antivirusni program vs Norton 360

Norton 360 je još jedan visoko kvalitetan takmac koji ima daleko bolju korisničku podršku. Za sva ova četiri paketa se mora reći da imaju skoro identičnu uspešnost detekcije i uklanjanja zlonamjernog koda. Ali kao i prethodna dva Norton 360 za mnogo manje novca donosi mnogo kvalitetnije dodatne značajke, ali i ne opterećuje vaš sustav toliko.

Idite na Avast

Zaključak

Avast Antivirusni program je alatka za borbu protiv zlonamjernih programa koja svoju osnovnu funkciju obavlja na vrlo visokom nivou. Posjeduje vrlo naprijedne i efikasne metode detekcije i uklanjanja zlonamjernog koda. Ovo je nešto na šta ne možemo staviti nikakve zamjerke.

Ali, utakmicu od svojih konkurenata gubi na dva polja, cijena i kvalitet dodatnih značajki. Mi vam zato moramo preporučiti Malwarebytes, proizvod koji ima puno bolje dodatne značajke, i pristupačniji je. Što ga čini najboljim programom protiv zlonamjernog koda.

8.8 Ukupna ocjena
Avast Antivirus

Privatnost i bezbijednost
9
Značajke
7.5
Korisnička podrška
5
Vrijednost
4
Lakoća korištenja
7
Prednosti
 • Ima besplatnu verziju
 • Veoma efikasna i učinkovita detekcija
 • Dosta korisnih dodatnih značajki
Mane
 • Značajno opterećenje sustava
 • Veoma visoka cijena
 • Dodatne značajke se dodatno plaćaju
 • Loša korisnička podrška
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com