KeePass Recenzija za 2024

keepass

Kako vam zvuči imati sve lozinke na jednom mjestu, a pri tome zadržati neophodni stepen zaštite? Upravo to vam nudi KeePass program za pohranjivanje lozinki. KeePass recenzija će vam dati odgovore na sva pitanja koja se tiču principa funkcioniranja ovog programa, kao i načina na koji pruža zaštitu svojim korisnicima.

O Keepass

KeePass je program za generiranje i čuvanje lozinki koji je na tržištu prisutan već skoro 20 godina. U pitanju je softver otvorenog koda, što znači da napredni korisnici mogu da vide na koji način je aplikacija programirana i, potencijalno, razviju korisne dodatke za nju.

keepass programu

Svoje lozinke možete da pohranite u jednu bazu koja se potom zaključava master ključem (glavnom lozinkom). Tako da je neophodno samo da zapamtite svoj master ključ da biste pristupili svim ostalim lozinkama. Naravno, neophodno je da svoj master ključ ne otkrivate nikome da biste imali potpun stepen zaštite.

Podaci smješteni unutar baze koju ovaj program kreira za vaše lozinke su enkriptirane pomoću najboljih sigurnosnih protokola danas dostupnih (AES-256, ChaCha20 i Twofish).

Pošto se baza sastoji samo od jedne datoteke, ona se lako može prebacivati između uređaja, ili uvesti, odnosno izvesti, prebacivanjem u neki od preko 40 podržanih formata.

Cijene i paketi

Kao što smo već naveli, u pitanju je softver otvorenog koda i kao takav potpuno je besplatan za korištenje.

Postoje dvije verzije programa – 1.x i 2.x – koje se međusobno razlikuju. Obe se pokreću na Windows-u, s tim da verzija 2.x može da se pokrene i na Linux-u ili MacOS-u. Ostale razlike se, između ostalog, odnose na činjenicu da verzija 2.x ima podršku za automatizirane skripte, triggere koji automatiziraju radne operacije, sinhronizaciju, potpunu Unicode podršku, itd. Obe verzije imaju i svoju portabilnu varijantu koju možete da koristite bez instalacije.

Verzije Windowsa koje su podržane su Win 7 / Win 8 / Win 10 / Win 11 u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji.

Ovaj čuvar lozinki postoji u nezvaničnim verzijama za Android, iOS uređaje, Chrome, BlackBerry, web pregledače, razne Linux distribucije i još mnogo drugih koje možete da skinete sa zvaničnog sajta.

Sažetak značajki

U tabeli koju smo vam pripremili možete da vidite sve glavne značajke ovog programa. Pošto je ovo samo kratki osvrt na karakteristike, u nastavku teksta ćemo dati detaljnije objašnjenje svake stavke pojedinačno.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od1 uređaja
Podržani uređaji Windows
Garantovani povrat novca? N/A
Enkripcija Nije objavljeno
Cijena od
Besplatan plan? Da, ali limitiran

KeePass recenzija: Sigurnost programa

Napredni enkripcioni standardi koji su implementirani u ovaj program garantiraju vrhunsku zaštitu vaših lozinki.

Bitno je napomenuti da se ne enkriptuju samo lozinke, nego cijela baza podataka, što znači da su zaštićena i vaša korisnička imena, URL-ovi, zabilješke i sve ostalo što pohranjujete unutar programa.

keepass uvoz lozinki

Standardi koji se primjenjuju pri zaštiti su AES-256, ChaCha20 i Twofish (možete preuzeti i plug-inove koji zaštitu proširuju sa protokolima Serpent i GOST, između ostalih), a svi se koriste u svojim 256-bitnim verzijama.

Koliko su ovi algoritmi pouzdani dovoljno govori činjenica da ih koristi američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) za svoje povjerljive informacije. Procjene stručnjaka za sigurnost kažu da bi najjači računari koji trenutno postoje enkripciju ovih protokola mogli da razbiju tek za nekoliko miliona godina!

Zaštitne mjere koje su implementirane odnose se i na:

 1. zaštitu od “rječničkog” napada (kada hakeri koriste rječnik za milione varijacija da bi pogodili vašu lozinku) ili napade putem pogađanja (na osnovu praćenja vaših aktivnosti ili osobnih podataka) – KeePass ovo riješava na način da se pored vašeg master passworda generira i ključ za enkripcioni algoritam na bazi nasumičnosti, čime vaši podaci ostaju zaštićeni i ako neko sazna vaš master password.
 2. zaštitu procesne memorije – tijekom rada programa u procesnoj memoriji se skladište određeni povjerljivi podaci. KeePass enkriptuje sve bitne podatke koji se nalaze u procesnoj memoriji, kao što su master ključ ili korisničke lozinke. Međutim, zbog zadržavanja performansi, ovo se ne odnosi na korisnička imena, zabilješke ili priloge.
 3. zaključavanje radnog okruženja (workspace) – kada zaključate radno okruženje, program zatvara bazni fajl i pamti samo njegovu putanju. Na ovaj način dobijate maksimalnu zaštitu, razbijanje koda za otključavanje je komplikovano kao i otvaranje baze podataka, a pri tome ste zaštićeni i od gubitka podataka (čak i ukoliko OS računara na kome se baza nalazi padne dok je radno okruženje zaključano, na bazi podataka neće biti načinjena šteta).

Da biste obezbijedili potpunu zaštitu svih bitnih podataka, neophodno je da provjerite i sve programe koje pokrećete na svom računaru, kao i internetske stranice koje posjećujete, odnosno fajlove koje prebacujete na računar.

Ukoliko preuzmete i pokrenete maliciozan softver na svom računaru, budite sigurni da ćete pretrpjeti neki od napada na vaše podatke ili privatnost. Stoga je neophodno da dobro zaštitite svoj računar.

Kako zaštititi svoje lozinke?

Program KeePass čuvar lozinki nije baš pogodan za nove korisnike. Zato ćemo u par rečenica da prikažemo proces dobavljanja i instalacije ovog programa.

 1. Otiđite na zvaničnu internet stranicu proizvođača, pa u sekciju “download” – LINK
 2. Izaberite verziju koju želite da skinete (za starije računare 1.x, za novije 2.x, a ukoliko želite da je koristite na više uređaja, odlučite se za portable verziju)
 3. Instalirajte program
 4. Kreirajte novu bazu podataka
 5. Kliknite na “File”, pa na “New”, pa onda unesite svoj master password (gledajte da bude jedinstven i ne previše očit
 6. Prilikom kreiranja master passworda možete da izaberete opciju “Show expert options” koja vam omogućuje kreiranje multifaktorske autentifikacije vašeg naloga.

Bitne značajke programa

KeePass recenzija ne bi bila potpuna bez osvrta na ključne stvari koje vam ovaj program donosi. U nastavku ćemo se njima pozabaviti. Između ostalih tu su:

Dodavanje i uvoz lozinki

Pored dodavanja novih lozinki koje kreirate nakon instalacije programa, imate mogućnost da uvezete stare lozinke klikom na dugme “Import”. Lozinke mogu da se uvezu iz više od 50 drugih pohranjivača lozinki, među kojima su LastPass, RoboForm i Bitwarden. Takođe, možete da uvezete lozinke pohranjene u pregledačima, kao što su Chrome ili Firefox.

Kreiranje novih lozinki

Da biste dodali novi password, desnim tasterom miša kliknite na desnu stranu ekrana, izaberite “choose add entry” i onda, u iskačućem prozoru dodajte korisničko ime, lozinku i ostale podatke koje želite za izabranu stranicu. Po defaultu, KeePass generira lozinku koja sadrži 20 karaktera, a sadrži mala i velika slova, kao i brojeve. Pošto su specijalni karakteri isključeni po defaultu, preporučujemo da ovu opciju čekirate prilikom generiranja lozinke, da bi bile što jače.

Automatsko popunjavanje lozinki

KeePass je sustavu automatskog popunjavanju lozinki prišao na drugačiji način u odnosu na konkurenciju. Umjesot klasičnog popunjavanja formi, ovdje imamo “Auto-type” proces upitne kvalitete.

keepass master ključ

“Auto-type” simulira kucanje na tastaturi da bi se unijeli sačuvano korisničko ime i lozinka. Da biste pokrenuli ovaj proces morate selektovati polje za unos. U praksi to izgleda ovako – kliknete na polje za korisničko ime, kliknete nazad na KeePass, desni klik na kredencijale koje želite da se unesu, skrolujte do komande “Perform Auto-Type” i tek onda se ovaj proces izvršava.

Iako na papiru djeluje kao dobra ideja, u praksi je problematična zbog sporosti izvođenja (iako je možete ubrzati prečicama sa tastature) i što nekad zna da odbije izvršenje ili pogrešno prepozna polja za unos.

KeePass recenzija: dodatne mogućnosti

Pored osnovnih značajki, ovaj program za pohranu lozinki vam omogućava i sljedeće:

 • čuvanje kredencijala za vaše kreditne/debitne kartice
 • podršku za grupisanje lozinki
 • moćan interni pregledač / editor za tekstualne fajlove, slike i dokumente
 • zaštitu Windows-ovog clipboard-a
 • mogućnost proširivanja značajki putem plug-ina (u trenutku ovog teksta, dostupno je preko 100 različitih funkcionalnosti koje možete da instalirate)

KeePass recenzija: kompatibilnost

Kao što smo već rekli, KeePass verzija 1.x je namijenjena za sve Windows OS od verzije 7 pa prema novijima, u obe varijante (32-bita i 64-bita). Verzija 2.x je namijenjema i za druge operativne sustave, kao što su Linux (Debian/Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Gentoo, Arch), MacOS, FreeBSD, kao i ostale OS-ove bazirane na UNIX arhitekturi.

keepass recenzija

Pomoću plugina, podržani su svi bitniji web pregledači, kao i MacOS i Chromebook, tako da praktično ne postoji platforma na kojoj ne možete da instalirate ovaj čuvar lozinki.

Korisnička podrška

S obzirom da je u pitanju softver otvorenog koda, korisnička podrška u klasičnom smislu ne postoji. Međutim, pomoć možete da nađete u iscrpnim sekcijama za pomoć kojima pristupate na sajtu. U pitanju su “Help” i “FAQ” sekcije. Nažalost, za razumijevanje rješenja određenih problema će vam trebati solidno tehničko znanje. U tom slučaju, preporučujemo da posjetite forum na kom možete da se raspitate u vezi svojih problema.

Prednost ovog programa je i lokalizacija na preko 50 svjetskih jezika, tako da za prvu pomoć možete konzultirati njegov vodič na vašem maternjem jeziku. Nažalost, bosanski jezik zasad nije podržan (iako autori uvjeravaju da će se uskoro naći neki entuzijasta koji će ga prevesti), međutim tu su prevodi na srpski (i latinica i ćirilica), odnosno hrvatski jezik.

Poređenje sa konkurencijom

Da bismo bolje razumjeli sve mogućnosti koje ovaj pohranjivač lozinki posjeduje, uporedićemo ga sa tri najbliža konkurenta na tržištu.

KeePass recenzija vs. 1Password

Iako 1Password posjeduje besplatnu verziju, svoje prave mogućnosti nudi tek ukoliko platite pretplatu i registrujete program. U odnosu na KeePass,1Password nudi VPN servis i “zero-knowledge” arhitekturu koja garantira da samo vi možete da pristupite svojim lozinkama, tj. da ih ni autori programa ne mogu izvući iz baze, zbog načina enkripcije. Takođe, korisnički interfejs 1Password je početnicima je neuporedivo jednostavniji za korištenje.

KeePass recenzija vs. Dashlane

Kao i 1Password, tako i Dashlane nije besplatan i tek u plaćenoj verziju pokazuje svoje pravo lice. Dashlane podržava sisteme za dvofaktorsku (2FA) i multifaktorsku (MFA) autentifikaciju čime dodatno štiti vaše lozinke. Uvoz i izvoz lozinki je na istom nivou kao i kod KeePass-a, dakle na vrhunskom. Ono što Dashlane nedostaje je bolja podrška za proširenja u vidu plug-inova.

KeePass recenzija vs. RoboForm

Treći konkurent koji ćemo predstaviti je RoboForm. On takođe nije besplatan, ali kao i kod prethodna dva mjesečna pretplata iznosi samo nekoliko dolara. Nudi 5 GB za pohranu u oblaku, ali to je značajka koja i nije od neke važnosti kada su u pitanju pohranitelji lozinki. Korisnička podrška RoboForm je relativno skromna, pošto joj nedostaje opcija za live chat. Takođe, siromašan je naprednijim opcijama, koje KeePass ima u izobilju putem proširenja.

Zaključak

Svi smo svjesni koliko olakšanje donosi kada sve lozinke držimo na jednom mjestu. Pored uštede vremena, živaca i bolje organizacije, time smo oslobođeni jedne velike brige.

Međutim, zbog toga se javlja druga, a to je sigurnost naših podataka. Srećom, svi bolji pohranjivači lozinki na tržištu su podrškom za 256-bitne enkripcije zaštitu doveli skoro do savršenstva.

Zato, ako vas interesira koji su to najbolji pohranjivači lozinki, ako želite besplatnu varijantu, možete da pokušate sa KeePass-om. Potencijalni problemi koji se javljaju kod njega su komplikovanost korisničkog sučelja i napredne opcije koje se aktiviraju preko plug-inova.

Zbog svega navedenog, naša preporuka ide 1Password koji je i dalje najbolje rješenje za pohranjivanje lozinki koje može da se nađe na tržištu. Iako nije besplatan, cijena od samo par dolara mjesečno je smiješna u odnosu na to šta dobijate ako ga kupite.

8 Ukupna ocjena
Keepass

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
8.5
Korisnička podrška
7
Cijena
10
Lakoća korištenja
5
Prednosti
 • Besplatan
 • Moćna enkripcija
 • Open source sa mnoštvom plug-inova
 • Kompatibilnost sa svim plarformama
Mane
 • Komplikovano sučelje
 • Nedostatak VPN
 • Ne posjeduje dvofaktorsku verifikaciju
 • Loše riješen sustav automatskog popunjavanja
Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com