Najbolji jeftini VPN (najjeftiniji VPN)

expressvpn christmas ponuda 2022

Za bezbijedno surfovanje internetom i zaštitu svojih ličnih i privatnih podataka uvijek želite najbolje. Najbolji brauzer, najbolju zaštitu od zlonamjernih programa, i svakako najbolje sisteme zaštite privatnosti. Kao opšte pravilo za najbolju uslugu ste morali platiti i najveću cijenu. Ali, tržišno nadmjetanje među proizvođačima softvera i pružatelja usluga se nerijetko ne odigrava samo u poboljšavanju i unapređivanju njihovih proizvoda i funkcija koje pružaju u okviru svojih usluga. Već i na polju cijena onoga što oni nude svojim klijentima i korisnicima. Pa najbolji jeftini VPN može biti više nego dovoljno dobar za vašu bezbijednost.

Da bi ste bili bezbijedni i sigurni na internetu možete izdvojiti velike sume novca kako biste to obezbijedili. A takođe možete izabrati i neki jeftin VPN pa ipak i dalje uživati u bezbijednosti i sigurnosti koju vam on pruža. Tržišna utakmica između pružatelja ovakvih utakmica podosta ide na ruku krajnjim korisnicima, a najbolji jeftini VPN servisi po kvaliteti ne zaostaju za dosta skupljim konkurentima. A najjeftiniji VPN nije nužno najmanje kvalitetan.

Uzmi ponudu
Isprobaj SurfShark, najbolji jeftini VPN uz 82% POPUST

SurfShark ti pruža bezbijednost uz neograničeni multi-login. Zgrabi EKSKLUZIVNU POPUST sa 2 mjeseca besplatnog korištenja, uz 30 garantovanog povraćaja

Ažurirano: 25 studeni 2022

Jeftin VPN: Da li vrijede?

Ako je u pitanju najbolji jeftin VPN odgovor je svakako da. Ali samo po sebi ovo pitanje zahtijeva malo kompleksniji odgovor. Prvo treba razumjeti šta je to što utiče na cijenu jednog VPN-a.

Provajderi ovakvih usluga su kompanije koje imaju prilično velike izdatke za pružanje svojih usluga krajnjim korisnicima. Čak i one koje pružaju najbolji jeftini VPN. Prije svega je neophodno obezbijediti veliki broj data centara i proksi servera. Takva oprema puno košta. A svakako da ulaganje u opremu koju pružatelj koristi ulazi u obračun cijene usluge, i po tome se najbolji jeftini VPN servisi ne razlikuju od svojih skupljih konkurenata.

U proračun cijene koštanja takođe ulazi i najam širokopojasnih veza. Na isti način kao što vi plaćate mjesečnu naknadu za pristup internetu vašem tele-operateru, i pružatelji ovakvih servisa plaćaju takođe. Ako neki pružatelj nudi najjeftiniji VPN, on ipak ne može izbjeći ovaj trošak. Vi lično plaćate vašem tele-operateru uslugu korištenja njihove infrastrukture kako bi izašli na internet, a pružatelji ovih usluga na isti način plaćaju uslugu korištenja međunarodne telekomunikacione infrastrukture. Infrastrukturu koju neki pružatelj ovakvih usluga posjeduje je neophodno redovno održavati.

najjeftiniji VPN

Za nju nije potrebno da samo ne bude pokvarena, već i da funkcionira na najvišem nivou. U suprotnom jeftin VPN nikako neće biti najbolji jeftini VPN. Naravno, kada kompanija pruža neku uslugu krajnjim korisnicima mora računati i da ti krajnji korisnici mogu imati odrijeđenih problema prilikom korištenja njihovih usluga. Pa je neophodno da imaju kakvu službu korisničke podrške, najbolji jeftini VPN servisi takođe.

Mnogi pružatelji ovakve vrste usluga takođe u svojoj ponudi imaju i pregršt drugih usluga, a njihovo pružanje i održavanje takođe iziskuju ulaganja i troškove. Pružatelj koji nudi najjeftiniji VPN to ne mora činiti, već se može u potpunosti orijentisati na nuđenje samo ove jedne osnovne usluge. I tu može napraviti značajne uštede u troškovima svog poslovanja koje može prenijeti na krajnje korisnike. Na taj način najbolji jeftini VPN pružatelji mogu svojim korisnicima ponuditi najniže cijene na tržištu. A najbolji jeftini VPN servisi ne zaostaju po kvaliteti svojih usluga za skupljom konkurencijom. Ako se odlučite za korištenje servisa koji je najjeftiniji VPN svakako se ne morate odrijeći svoje bezbijednosti i sigurnosti na internetu. U najgorem slučaju ako koristite jeftin VPN moraćete se možda odreći nekih dodatnih funkcija koje vam i nisu potrebne niti neophodne.

Tako da koristiti najbolji jeftini VPN ne mora značiti da koristite lošu uslugu. Najbolji jeftini VPN servisi možda nemaju pregršt dodatnih funkcija koje skuplja konkurencija ima, i koje vam najvjerovatnije i ne trebaju. Ali ako koristite jeftin VPN ne morate žrtvovati svoju bezbijednostna na internetu jer čak i najjeftiniji VPN mora prije svega biti dobar VPN.

Pretražujte anonimno i zaštita privatnosti

Privatnost i bezbijednost ličnih podataka je danas važna za mnoge ljude. Svakoga dana kada brauzujete internetom, razne kompanije i pojedinci prikupljaju podatke o našim aktivnostima. Nejasne politike privatnosti, rašireno prikupljanje podataka i incidenti curenja podataka visokog profila mogu nas dovesti do toga da ozbiljno uzmemo u razmatranje sigurnost naših podataka, čak i kada ih čuvaju ugledne institucije. Na primjer, Amerikanci navodno više vjeruju kompanijama koje izdaju kreditne kartice nego saveznoj vladi da će zaštititi njihove lične podatke. Da bi se borili protiv ove nesigurnosti, sigurnosni stručnjaci obično preporučuju upotrebu virtualnih privatnih mreža (VPN-ova) i sigurnih pregledača kako bi vaša istorija pregledavanja i lični podaci bili izvan mreže. Svakako ne svaki jeftin VPN, preporuka su samo najbolji jeftini VPN servisi.

Najbolji anonimni preglednici i alati za privatnost, među koje spada i jeftin VPN, pomoći će u zaštiti vaših podataka od neovlaštenog prikupljanja i korištenja od strane trećih strana. Cilj je kompanijama kao što su Facebook i Google da bolje razumiju korisnike kako bi mogli bolje ciljati oglašavanje. Kompanije su se obično navikle na praćenje korisnika kao na legitiman način da saznaju više o potencijalnim kupcima, ali i zlonamjerni činioci zarad prikupljanja podataka koji se mogu iskoristiti u zlonamjerne svrhe. Protiv ovoga vam pomoć može pružiti najbolji jeftini servisi ove vrste.

Ovo sve više zabrinjava kada se koristi internet zbog velike količine podataka kojima se mogu identificirati osobe koje internet kompanije sada pokušavaju prikupiti od svojih korisnika. Najjeftiniji VPN vam neće pružiti zaštitu ako ne posjeduje zadovoljavajuće karakteristike koje ga čine pogodnim. Kompanije i pojedinci koji žele pratiti i prikupljati podatke svakog dana razvijaju nove i naprednije načine praćenja posjetioca njihovih veb lokacija. Rezultat je toga da pojedini korisnici interneta mogu završiti s desetinama skripti za praćenje koje se preuzimaju u njihov pretraživač, koje bijleže koje veb stranice se posjećuju. Obično se sve to instalira čak i bez traženja dozvole, a postala je toliko stvarna briga sada kada je Europska unija pokrenula GDPR kao pokušaj osnaživanja korisnika izborom na koje kolačiće i skripte zapravo pristaju.

Problem je u tome što mnoga poduzeća nastoje poštivati slovo zakona, a ne njegov duh, što je rezultiralo time da većina web lokacija sada dolazi sa skočnim prozorima koji pitaju hoćete li prihvatiti kolačiće ili ne, bez nuđenja stvarne mogućnosti iz bilo kojeg praćenja. Najbolji jeftini VPN servisi korisniku može pružiti zaštitu, jer tokom korištenja ovakve skripte ne prikupljaju tačne podatke o vama, nego podešenja VPN sustava čime vaši privatni podaci ostaju bezbijedni.

Osim raznih internetskih kompanija, i pružatelji internet pristupa vrše prikupljanje podataka o svojim korisnicima. U vijećini slučajeva je ovo benigna praksa koja ima za cilj unaprijeđenje kvalitete usluge. Ali samo postojanje takvih pohranjenih podataka predstavlja bezbijednosni rizik za korisnike, jer ih mogu ukrasti zlonamjerni hakeri. Najbolji jeftini VPN servisi vam omogućavaju da vršite enkripciju vašeg saobraćaja, i tako spriječite prikupljanje podataka o sebi, odnosno pretražujete anonimno i zaštitite sopstvenu privatnost. Ako je neki jeftin VPN to ne znači da ne posjeduje ovu korisnu funkciju. Da bi bili bezbijedni kada se odlučujete za najjeftiniji VPN, neophodno je da obratite pažnju da on posjeduje funkciju enkripcije saobraćaja.

Idi na Surfshark
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Pristup informacijama i izbjegavanje cenzure

Sa razvojem modernih načina komunikacije razvijaju se i moderni načini ograničavanja pristupa informacijama i cenzure. U skorašnje vrijeme sve više autoritarnih vlasti se grčevito bori da ostanu na pozicijama moći u čemu im pomaže opšta neobaveštenost građanstva. Jedna od tekovima moderne civilizacije je i pravo na pravovremeni pristup relevantnim informacijama. Pojedine vlasti nekih država s toga upošljavaju komunikacionu infrastrukturu svojih zemalja zarad filtriranja sadržaja na internetu, i spriječavanja pristupa informacijama. Ovo se najčešće čini na jedan od dva načina, i ako korstite bilo kakav jeftin VPN, šanse su da će vam pristup biti blokiran, pa je bitno da ipak izaberete najbolji servis.

Prvi način je prisluškivanje internet saobraćaja korisnika na proksi serverima pružatelja internet usluga, i detekcija pokušaja da se do zabranjenih veb lokacija dođe. Najbolji ovakav servis će vršiti enkripciju vašeg saobraćaja. Odnosno proksi filteri će detektovati sa vaše strane potpuno nerazumljivu komunikaciju koja jednostavno neće aktivirati filtere, niti vam ograničiti pristup. Pošto vam najbolji jeftini VPN servisi funkcionišu tako što vam omogućuju da vi udaljenom serveru pošaljete komande da vam dostavi stranicu sa neke željene veb lokacije, ovakvi proksi filteri jedino mogu vidjeti da vi komunicirate sa ovim serverom. Ali ne i sa koje veb lokacije ste tražili da vam on dostavi stranicu. Ovo je nešto što i najjeftiniji VPN rade, i to je bit funkcionisanja ovih servisa.

najbolji jeftini VPN servisi

Drugi način je u saradnji sa velikim pretraživačima i drugim internetskim kompanijama. Ovaj drugi način je i dosta slabiji i protivu njega vam je skoro uvek dovoljan bilo kakav jeftin VPN. On se odnosi na jednostavno prepoznavanje geografske lokacije korisnika. Čak i najjeftiniji VPN može pobijediti ovakvu zabranu pristupa jer serveri tih pretraživača i kompanija o vašoj IP adresi, i slijedstveno geografskoj lokaciji, dobijaju informaciju koju vi želite. Odnosno ono što vi sami podesite. Najbolji jeftini servisje više nego dovoljan da zaobiđe ovakvu preprijeku.

Ali to je samo jedna strana medalje koja se zove cenzura. Osim spriječavanja pristupa informacijama, druga strana medalje je spriječavanje širenja informacija. Najbolji jeftini VPN servisi tu pokazuju svoju pravu moć, jer ako želite da dijelite informacije oni će vam omogućiti da to činite neomijetano. Dozvoliće vam da bilo video, tekst, ili zvuk pohranite ili emitirate bez ikakvih prijekida ili omijetanja. Jer najbolji jeftini VPN servisi vas neće štiti samo na vašem desktop računaru, već i na drugim uređajima kao što je mobitel. A takođe vam može omogućiti i da neomijetano koristite mnoge popularne mesadžing programe, ali podrška za njih ipak ovisi od samog pružatelja ovih usluga. Mnogi servisi koji bi se mogli nazvati najbolji jeftini VPN servisi svakako podržavaju one najpopularnije.

Šta vam je potrebno: najbolji jeftini VPN

Da biste bili bezbijedni na internetu nije neophodno da potrošite velike sume novca. Jeftin VPN ne mora nužno biti najlošiji servis ove vrste. Ako pogledate kako se odvija tržišna utakmica na polju ovih proizvoda uvidjet ćete da se mnogi vrlo kvalitetni proizvodi bore za korisnike kroz smanjenje cijene koštanja, ali bez ukidanja neophodnih karakteristika.

Najjeftiniji VPN ipak može biti vrlo kvalitetan servis. Ono o čemu trebate voditi računa je da jeftin VPN neće posjedovati baš sve funkcije koje skuplji servisi posjeduju. I tu je neophodno biti iskren prema samom sebi. Da li su vam stvarno potrebne te funkcije i mogućnosti? Da li vam se isplati da plaćate ovakav servis tri ili pet puta više kako biste bili zaštićeni enkripcijom za koji je nekoj zlonamjernoj strani potrebno više bilijuna godina da je razbije? Ili vam je sasvim dovoljan najbolji jeftini VPN servisi koji ima enkripciju koja se može razbiti za tek nekoliko miliona godina?

Najjeftiniji VPN uvijek koriste slabije enkripcije, to je tačno. Ali treba znati što to u stvari znači i koliko je u stvari nebitno. Enkripcija podrazumijeva da se uz pomoć naročite matematičke formule vaši podaci ili komunikacija izmjeni na takav način da je ona nečitka. Osim vaših podataka koje želite da sačuvate od nečijih radoznalih očiju, enkripcijske formule u proračunima koriste i takozvane ključeve, vrlo dugačke nizove brojeva i slova koji ovaj proračun još više komplikuju. Enkripciju sa matematičke strane možete posmatrati kao jednačinu sa dve promijenljive kojoj je poznat rezultat. U principu, razbijanje bilo koje enkripcije se svodi na pokušaj pogađanja enkripcionog ključa. I tu treba imati dvije stvari na umu. Prvo da svaki ovaj pokušaj nagađanja traje nekoliko puta duže od vrijemena koje je bilo potrebno da se izvrši enkripcija podataka. Drugo, ključevi su uglavnom takve dužine da oni mogu biti jedan niz znakova ne od trilion, ili kvadrilion, nego jedan od sektiliona mogućih vrijednosti.

Snaga enkripcije se vidi prije svega u dužini ovih ključeva. Zato je za razbijanje nekih od najjačih enkripcija koje koriste najskuplji VPN danas potrebno nekoliko biliona godina uz korištenje superkompjutera. Najbolji jeftini VPN servisi uglavnom koriste enkripcije koje imaju dužinu ključeva duplo manju, pa su za njihovo razbijanje potrebni tek milijuni godina. Najjeftiniji VPN možda neće ni koristiti bilo kakvu enkripciju i takve treba izbjegavati, i koristiti samo najbolji jeftini servis i biti iskren prema sebi da vam nije bitno za koliko tačno vijekova poslije vaše smrti neko može razbiti vašu enkripciju, ali da vam jeste bitno koliko novaca možete potrošiti na neke druge stvari.

Idi na Surfshark
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Koliko VPN košta?

Iako ovo zvuči kao vrlo jednostavno pitanje ono je u stvari vrlo komplicirano. Neki možda jeftin VPN se može reklamirati sa cijenom sam po sebi ali dolazi uz pregršt dodatnih funkcija koje se dodatno plaćaju i koje niste u mogućnosti odbiti. Drugi se, pak, reklamiraju sa takvim cijenama za doživotnu uslugu od par stotina eura. Uvijek treba biti obazriv kada proučavate cijene. Najbolji jeftini VPN servisi su oni za koje možete biti sigurni da ćete lako razumjeti šta i koliko plaćate. Ali samo zato što razumijete koliko je to ne znači da je to najbolji jeftini servis.

najbolji jeftini VPN

Pružaoci koji daju najjeftiniji VPN vam sigurno neće nuditi prekomjerni broj nepotrebnih usluga. To je nešto što prije svega njima samima povećava troškove zbog kojih ne bi mogli da vam ponude jeftin VPN. Veliki pružaoci skoro uvijek ulažu velike svote novaca u reklamne kampanje i sponzorstva, i ti se troškovi prelijevaju na krajnje korisnike, pa njihove usluge i ne mogu biti najjeftiniji VPN servisi. Gdje je onda ekonomska računica ako pružaoci za svaki euro ulaganja u takve dodatne funkcije povjećavaju cijenu svojih usluga za dva eura? Kada su u pitanju najbolji jeftini servisi ove vrste to nije slučaj, jer se pružaoci takvih usluga ne trude da što više opravdaju visoku cijenu svog proizvoda. Jer ona i nije visoka pa nemaju šta opravdavati.

Oni se naprotiv trude da njihova osnovna usluga budu najbolji jeftini VPN servisi, i to je tržišna utakmica od koje krajnji korisnici imaju najviše koristi. Želimo vam preporučiti ExpressVPN koji vam nudi jamstvo povrata novca u roku od 30 dana.

Najbolji jeftini VPN sa mjesečnom pretplatom

Najbolji jeftini VPN servisi najčešće dolaze sa cijenom koja se plaća svakog mjeseca. Ta cijena može biti vrlo niska, svega nekoliko eura. I ako birate neki takav jeftin VPN, budite uvjereni da taj ne mora biti loše kvalitete. Ono što možete biti sigurni jeste da je takav pružalac koji nudi najjeftiniji VPN izvjesno ekonomski motivisan da mu njegove usluge plaćate svakog mjeseca iznova i iznova. Stoga, možete biti sigurni da će se on truditi da kvalitetu svojih usluga održi na nekome visokom nivou kako ne bi izgubio svoje korisnike. Najbolji jeftini servisi na taj način vam pružaju čvršće osiguranje da ćete biti zadovoljni njihovim uslugama. Sa druge strane skuplja riješenja ne pružaju takvu garanciju. Ako recimo platite nekoliko stotina eura za nekakvu uslugu do kraja života, taj pružalac bez ikakvih problema može posle nekoliko mjeseci jednostavno zatvoriti kompaniju. Oni su vama pružili vrhunsku uslugu do kraja života svoje kompanije, kao što su vam i obećali. Najbolji jeftini VPN servisi sa mjesečnom pretplatom nemaju takav “luksuz“, oni se moraju stalno svakog mjeseca natjecati da zadrže svoje korisnike. Na isti način kao što se recimo teleoperateri takmiče da pruže najjeftiniji internet svojim korisnicima.

Izbor između pristupačnih VPN-ova je u potpunosti vaš. Mi vam preporučujemo da pogledate neke od ovih, jer će sigurno bar jedan od njih zadovoljavati vaše potrebe.

A vi kao korisnik koji plaća najjeftiniji VPN ste u svakom trenutku na manje od mjesec dana od prekida korištenja njihovih usluga ako vam se kojim slučajem ne sviđaju ili ste pronašli neki drugi jeftin VPN koji bolje odgovara vašim potrebama.

Idi na Surfshark
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Zaključak

Kada govorimo o servisima kao što je jeftin VPN, moramo imati u vidu da takav ne mora nužno biti i loše kvalitete. Veliki broj ponuđača se međusobno natječu koji su najbolji jeftini VPN servisi. I u toj utakmici se međusobno natječu kroz povećanje kvalitete i smanjenje cijene. Svakako da stoji da najjeftiniji VPN nije nužno i najbolji. Ali ozbiljne kompanije će sigurno svoje servise držati na jednom visokom nivou jer ne smiju dozvoliti sebi da izgube korisnike u natjecanju sa konkurencijom. Vi kao krajnji korisnik, možete biti sigurni da najbolji jeftini servisi ove namjene svakako ispunjava sve vaše potrebe i da ćete biti bezbijedni i sigurni na internetu.

Svojom ekspetizom o temama vezanim za Internet pokušavam dati istinski doprinos na ovoj stranici kako bih doprinela zajednici. Volim pisati podrobno istražene članke i prikaze o svim internetskim temama, od sigurnih veza do zaštite podataka. Zbog toga, moram se često baviti pravnim pitanjima, i pravilima koja se često mijenjaju i koja uvijek treba ažurirati.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com