Panda Antivirus Recenzija za 2024

panda antivirus

Sa interneta nam stalno prijete virusi i drugi zlonamjerni programi pa se treba misliti kako se zaštiti od njih. Zato vam dana predstavljamo Panda Antivirus, jedan od najstarijih i najdugovečnijih programskih alatki ove vrste. Pa pogledajmo čime se to može pohvaliti ovaj program i šta on vama pruža. Pa krenimo redom.

Probajte sad
Želite kompletnu zaštitu? Isprobajte Panda Antivirus. - 40% POPUST

Isprobajte 30 dana Panda Antivirus besplatno, zaokruženi paket sigurnosnih alatki. Jedan od najboljih sigurnosnih paketa na tržištu.

Ažurirano: 17 svibanj 2024

Pregled Panda antivirus programa

Antivirusni program Panda je svetlost dana ugledao daleke 1990. godine a izdala ga je španjolska bezbijednosna tvrtka Panda Security. Trenutno je jedan od najpopularnijih programa ove vrste, prije svega zbog postojanja vrlo kvalitetne i popularne besplatne verzije. Sam program posjeduje mnoge značajke za zaštitu na internetu i od svakakvih zlonamjernih programa. Pa krenimo dalje sa time šta antivirus Panda vama pruža.

Cijene Panda antivirus paketa

Antivirusni program Panda prije svega dolazi kao besplatni program, i on posjeduje osnovne značajke za zaštitu od virusa,VPN sa ograničenim protokom na 150MB dnevno, i skeniranje ekternih uređaja. Takođe se često naziva Panda Cloud Antivirus, jer us stvari radi u oblaku. Ali o tome kasnije u posebnom odeljku. Najpristupačniji plaćeni paket je Panda Dome Essential koji vam dodatno pruža zaštitu WiFi mreže, vatrozid, i zaštitu u realnom vremenu.

Cijene Panda antivirus paketa

Iznad njega je Panda Dome Advanced koji dodaje sustav za roditeljsku kontrolu, zaštitu od građe identiteta, i zštitu od naprijednih cyber napada. Za nešto više novca dobijate Panda Dome Complete koji na prethodni paket dodaje upravitelja lozinki, PC optimizacioni sustav, i zaštitu od ransomware.

Panda Dome Premium je najsveobuhvatniji paket, i uz sve što nude i ostali paketi donosi neograničeni protok za VPN, upravitelja ažuriranjima i tehničku podršku 24/7 365 dana u godini.

Idite na Panda Antivirus

Sažetak značajki Panda Antivirus programa

Ako vam se preterano žuri i ne možete čekati da dugo čitate opise svih značajki koje antivirusni program Panda ima, u donjoj tabeli možete videti najbitnije značajke koje njega odlikuju. Ali va mi ipak preporučujemo da nastavite sa čitanjem ovog članka, jer vam ovaj skraćeni opis ne prikazuje potpunu sliku ovog programa za zaštitu od zlonamjernog softvera.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Panda Dome Essential, Panda Dome Advanced, Panda Dome Complete, Panda Dome Premium
Višestruka prijava Od 1-∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 26,24 $ (2,99 mjesečno)
Besplatan plan Da

Bezbijednost Panda Antivirus programa

Svaki program protiv zlonamjernog koda mora da vam pruži veliku razinu bezbijednosti. I to vam moramo reći da oni tu moraju i da izbalansiraju zaštitu sa u udobnošću korišćenja. Za ovakve programe se može rjeći da bezbijednost koju oni pružaju vama se oslanja na tri stuba, skeniranje, zaštita u realnom vremenu, i uticaj na performanse uređaja. Pa krenimo o svakom od njih ponaosob.

Skeniranje virusa

U osnovi antivirusni program Panda vam daje dve osnovne vrste skeniranja, ručno koje odmah samo pokrećete i zakazana skeniranja. Oba ova birate jedan od tri načina, to su:

antivirusni program panda

  • Full scan – skenira ceo vaš uređaj, sve njegove datoteke, stalne i privremene. Zbog toga najduže traje.
  • Critical areas – skenira samo dijelove sistema gdje se najčešće smeštaju datoteke zlonamjernog koda, kao i RAM uređaja.
  • Custom scan – ovime samo odlučujete da se skeniraju samo odrijeđene datoteke ili fascikle.

Na našim testovima, skeniranje virusa se pokazalo dosta dobro. Program je prepoznao 97% pretnji na našem testu, što je iznad 95% koliko je prosek industrije. Osim ovih lokalnih načina skeniranja, postoji i opcija skeniranja u oblaku. Ovo skeniranje je nešto osetljivije od lokalnog, i prepoznalo je sve zlonamjerne programe na test uređajima. Takođe je i puno brže, pa ne razumemo što ono nije podrazumevani način skeniranja.

Zaštita u realnom vremenu

Antivirusni program Panda se najbolje pokazuje u zaštiti u realnom vremenu. Veoma efikasno sprečava da do infekcija vašeg uređaja uopšte dođe. Koliko efikasno? Absolutno sve što smo probali da uradimo sa zaraženim datotekama ili sumnjivim web adresama je program uspeo da prepozna kao zlonamjerni kod.

Performanse

Ako tražite sa malim uticajem na sistem antivirusni program Panda je pravi izbor. Skeniranje sustava usporava ceo sistem koliko i “najlakši” programi na tržištu. Ali pun sjaj mu daje skeniranje u oblaku koje ima minimalan uticaj na performanse sistema. Skoro da nema nikakve. I stvarno treba da čkiljite raznim alatima da primetite nekakav uticaj.

Idite na Panda Antivirus

Gdje početi?

Dobavljanje i registracija naloga na web lokaciji ovog programa su vrlo jednostavni. Sa samo par klikova ste ga platili i dobavili na svoj uređaj i može se odmah početi koristiti. Iz same aplikacije ne možete vršiti prelazak na skuplji paket, ali u odeljku vašeg naloga na web lokaciji to možete sa bukvalno tri klika.

Dodatne značajke Panda Antivirus programa

Osnovne funkcije nisu sve što antivirusni program Panda ima, tu su još mnoge značajke pa krenimo redom.

Panda Antivirus Cloud

Besplatna verzija ovog programa je u suštini samo skeniranje za zlonamjerni kod u oblaku, koje je vrlo brzo i precizno. Ali je ono dostupno i u svim drugim planovima kao dodatna značajka. Ova je vrlo dobra, i čudi nas što ovo nije podrazumevano skeniranje.

Firewall

Svaki uređaj koji izlazi na internet mora imati vatrozid. Zato antivirusni program Panda u svim plaćenim edicijama dolazi sa jednim takvim sustavom. Ovaj nije najbolji na tržištu, ali je svakako bolji i jednostavniji za korištenje od onog koji dolazi uz Windows.

Zaštita Wi-Fi mreže

U svakom trenutku možete pratiti šta se dešava na vašoj kućnoj Wi-Fi mreži. Možete pratiti saobraćaj, ali i imati kontrolu nad uređajima koji su povijezani na nju. Ako se nešto sumnjivo dešava, šutnuti problematičan uređaj sa mreže se radi u par klikova.

Zaštita od građe identiteta

Snaga Pande je u prevenciji zaražavanja virusima i drugim zlonamjernim programima. U tu prevenciju spada i zaštita od krađe identiteta koja se radi u realnom vremenu. Program lako i vrlo učinkovito prepoznaje klonirane web stranice za krađu identiteta, ali nam se nije dopalo što samo blokira pristup, mogao bi i da vas preusmeri na prave stranice.

VPN

VPN sustav koji ima antivirusni program Panda nam se nije preterano dopao. Ograničenje od 150MB dnevno je dovoljno samo za e-banking i malo proveravanja maila. Sa ovoliko podataka to je gledanje Netflix pola sata sa niskim kvalitetom slike. Sa druge strane ovo jeste solidan servis ali ne toliko dobar kao neki drugi.

Upravitelj lozinki

Upravitelj lozinki je veoma bezbedan, ali nije lak za korištenje jer se lozinke moraju ručno dodavati u njega. Takođe, da ga koristite morate napraviti novi Panda Dome Passwords nalog, jer vas antivirus nalog ne povezuje. Jedna neuobičajena odlika ovog sustava je mogućnost enkripcije lokalnih datoteka i fascikli.

Roditeljska kontrola

Roditeljska kontrola je vrlo dobra, ali dostupna samo na Windows uređajima što nam se nije dopalo. Dostupno vam je ograničavanje pristupa adresama i sadržajima kroz antivirusni program Panda.

PC optimizacija

antivirus panda

Alat za optimizaciju uređaja je vrlo koristan. Najbitniji deo je gašenje nepotrebnih procesa koji rade u pozadini, a koji najviše usporavaju rad vašeg uređaja. I radi odlično, ali još bitnije je da je jednostavan za korištenje. Nema potrebe da znate bilo šta, on će sve uraditi umjesto vas na klik.

Upravitelj ažuriranjima

Kao što mu i samo ime kaže, on upravlja ažuriranjima svog softvera na vašem uređaju. Koliko je koristan je upitno, jer na svim sustavima, naročito mobitelima drugi probrami već to rade. Panda tu samo duplira funkciju.

Zaštita od ransomware

Već smo rekli da je prevencija jača strana zaštite od virusa kad je u pitanju antivirusni program Panda. Ovaj podsustav sprečava neautorizovane aplikacije da pristupe datotekama i fasciklama koje odredite. A tako i da ih ransomware enkriptuje.

Zaštita od krađe uređaja

U slučaju da vam neko ukrade mobitel i pokuša ga otključati tri puta neuspešno, antivirusni program Panda aktivira selfie kameru i slika počinioca i šalje njegovu sliku na vašu email adresu. Takođe, možete u potpunosti obrisati sve sa ukradenog uređaja. Locirati uređaj putem GPS se radi sa samo dva klika.

Rescue Kit

Ako nešto krene po zlu, dobro je imati način za oporavak sistema. To je Rescue Kit. Panda kreira USB disk uz pomoć kog možete oporaviti sustav ako ga virus učini nefunkcionalnim. A ova značajka ima i mogućnost “imunizacije” USB diskova, tako što onemogućuje da neki zlonamjerni kod uzme kontrolu nad auto-play funkcijom.

Idite na Panda Antivirus

Lakoća korištenja

Antivirusni program Panda ima sučelje prijatnog izgleda koje se vrlo lako koristi. Najbitnije značajke su vam odmah dostupne. Mada nam se neke stvari nisu dopale. Prije svega što skeniranje u oblaku nije podrazumevana opcija. Ono je bolje od lokalnog, efikasnije i učinkovitije. Takođe, još neke koristne značajke su pomalo skrivene.

Kompatibilnost

Panda Antivirus je kompatibilan sa Windows, MacOS, Android, i iOS uređajima. Ali je ta kompatibilnost malo problematična i neke funkcije su dostupne na nekim a na drugim ne. Na Windows i MacOS nije dostupno fotografisanje kradljivca uređaja, na primjer. Optimizacija je dostupna samo za Windows sisteme, itd.

panda dome

Korisnička podrška

Antivirusni program Panda je vrlo dobar proizvod, ali korisnička podrška nije baš najbolja. Live chat je dostupan samo za pretplatnike na najskuplji plan, a za sve ostale su dostupni članci sa uputima i kao i korisnički forum gdje ćete najverovatnije naći pomoć. Moguće je kontaktirati putem elektronske pošte korisničku podršku, ali su upute koje dobijate često šture i kopirane iz članaka sa uputima.

Poređenje sa konkurencijom

Panda recenzija ne može proći bez poređenja sa konkurencijom, pa pogledajmo kako se nosi sa takmacima.

Panda Antivirus vs Malwarebytes

Ova dva programa imaju vrlo sličan skup značajki, Panda prednjači jer ima lociranje uređaja kao zaštitu od krađe. Ali sve ostalo kod Malwarebytes funkcioniše osetljivo bolje, i plus VPN ima neograničen protok, i pri tom ima nižu cijenu. Ali vas ne treb čuditi da je najbolji na našim testovima bolji u ovom poređenju.

Panda Antivirus vs McAfee

I u ovom slučaju antivirusni program Panda nije bolji od konkurenta. McAfee nema toliko dobar sustav za oporavak sistema, ali sve ostalo radi malo bolje, tako da je za izbor presudno da li vam je značajno viša njegova cijena prihvatljiva ili ne. Zbog višeg kvaliteta se Norton i nalazi na višoj poziciji u našim poređenjima.

Panda Antivirus vs Norton 360

Panda posjeduje vatrozid i VPN servis, a Norton 360 zaštitu od spam email poruka. Pošto ipak preporučujemo neki kvalitetniji VPN servis, prevagu odnosi ovaj drugi zbog mnogo kvalitetnije korisničke podrške. Zato ga mi i stavljamo ispred.

Idite na Panda Antivirus

Zaključak

Panda Antivirus za nas je veoma kvalitetan za zaštitu na internetu od zlonamjernog softvera i drugih prijetnji. Prilično je lak za korištenje, i ima puno koristnih značajki. Pri tome dolazi po vrlo povoljnoj cijeni koja uključuje i 30 dana besplatnog korištenja, tokom kojih možete otkazati vašu pretplatu ako vam se ne sviđa.

Ali ipak nije najbolji na tržištu. Ta titula pripada Malwarebytes koji je apsolutni i neprikosnoveni šampion zaštite od svih i bilo kakvih cyber prijetnji. I takođe nudi čak 60 dana povraćaja novca, što je duplo duži period od antivirusni program Panda.

Panda Antivirus
8.3 Ukupna ocjena
Panda Antivirus

Privatnost i bezbijednost
9
Značajke
9
Korisnička podrška
6
Cijena
9
Lakoća korištenja
8.5
Prednosti
  • Besplatna verzija
  • Veoma efikasno skeniranje u oblaku
  • Pristupačna cijena
Mane
  • Sučelje nije najintuitivnije
  • VPN ima malo dostupnog protoka
  • Korisnička podrška nije najsjajnija
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com