TrueKey Recenzija za 2024

truekey

Upravljanje lozinkama znači čuvati ih od očiju zlonamjernih aktera, ali i takođe od njihovog zaborava jer da bi bile jake moraju biti komplikovane. A tu na scenu stupaju alati za pohranu istih. Zato vam danas donosimo recenziju TrueKey pohranitelja lozinki.

Ažurirano: 12 travanj 2024

Pregled

McAfee True Key dolazi iz kuhinje, već ste pogodili, kompanije McAfee koja vam je sigurno poznata po svojim programima protiv zlonamjernog koda. Ovaj program vam prije svega nudi bezbijedno čuvanje vaših lozinki u enkriptovanom obliku, u oblaku. Tako da su vam one dostupne na bilo kom uređaju koji koristite. Osim što je dostupan kao samostalan proizvod, možete ga takođe dobaviti u sklopu McAfee Total Protection planova.

Cijene TrueKey paketa

Cijene TrueKey paketa

Program McAfee True Key dolazi u dva paketa koja se razlikuju po svojim cijenama. Prvi je besplatni, i on u suštinin donosi sve značajke koje su dostupne u sklopu ovog programa za bezbijednu pohranu lozinki. Ali, ima jedno ograničenje. To je da je moguća pohrana do 15 lozinki.

Sa druge strane, Premium paket je neophodno platiti, ali vam on pruža pohranu neograničenog broja lozinki. Oba paketa se mogu koristiti na neograničenom broju uređaja.

Sažetak značajki TrueKey

Nemate vremena, ili ne želite da dugo čitate opširne opise i samo želite da na brzaka vidite šta to McAfee True Key nudi svojim korisnicima prije nego se odlučite da li da ga dobavite ili ne? Ništa se ne brinite, imamo vas pokrivene. Ovde ispod možete videti sve najbitnije značajke koje ovaj pohranitelj lozinki ima. Ali vam mi ipak preporučujemo da nastavite sa čitanjem ovog članka, jer ima puno toga što trebate znati o ovom pohranitelju lozinki.

KARAKTERISTIKA VRIJEDNOST
Višestruka prijava Od∞ uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android, iOS
Garantovani povrat novca? U 30 dana
Enkripcija Nije objavljeno
Cijena od
Besplatan plan? Da, ali limitiran

Bezbijednost TrueKey

Sa pričom prelazimo na bezbijednost McAfee True Key pohranitelja lozinki. Odnosno na načine na koji ovaj program osigurava da vaše lozinke budu sačuvane od znatiželjnih pogleda ili zlonamjernih aktera. To je osnovna funkcija ovakvih programa, da vaše lozinke budu samo vaše i da samo vi imate pristup njima. A to uključuje i osoblje same kompanije koja proizvodi neki ovakav bezbijednosni alat.

Enkripcija

Za lokalnu pohranu vaših lozinki ovaj program koristi AES-256 metodu enkripcije. To je enkripcija koju mi volimo, ali i mnoge druge organizacije koje brinu o sigurnosti podataka. Ovu enkripciju koriste mnoge velike vojske svijeta i bezbijednosno informativne agencije, među kojima prednjači američka NSA. Za ovo postoji jedan dobar razlog. Svi današnji super kompjuteri da se sastave, trebalo bi im nekoliko milijardi godina da je razbiju.

“Zero-knowledge” arhitektura

Svi vaši podaci su enkriptovani lokalno, na vašem uređaju. Za to se koristi veoma jaka enkripcija u kombinaciji sa vašom master lozinkom. I tako enkriptovani podaci se pohranjuju u oblaku. Kompanija nema vašu master lozinku, pa tako ne može vršiti dekripciju vaših podataka, odnosno tako se osigurava njihova “zero-knowledge” politika. Kompanija skladišti vaše lozinke u oblaku a da o njima ne mogu imati nikakva znanja.

Dvofaktorska autentifikacija (2FA)

Osim master lozinke, vaši podaci mogu biti zaštićeni dvofatorskom ili multi faktorskom autentifikacijom. Možete namestiti da svoj trezor lozinki u McAfee True Key otključavate tako što prvo ukucate master lozinku pa otključate uređaj koji ste odrijedili kao Trusted Device, koji mora biti mobitel. Na ovaj način možete i potpuno ukinuti korištenje master lozinke. Kao taj drugi faktor autentifikacije može se koristiti i biometrijska autentifikacija, a koja može poslužiti i kao treći faktor.

Ono što nam se nije dopalo kod McAfee True Key je što ne podržava korištenje hardverskih USB ključeva za 2FA

Biometrijska autentifikacija

U kombinaciji sa master lozinkom možete koristiti i svoje biometrijske podatke. Na Android i iPhone uređajima svojim likom ili otiskom prsta možete otključati McAfee True Key trezor lozinki. Na Windows platformi svojim likom otključavate isto, jer poslužitelj može da koristi Hello sustav, ali ne u potpunosti. Podrška za otiske prstiju nije dostupna na Windows uređajima, iako postoje i laptopovi sa čitačima a i mogu se kupiti dodatni. Osim kombinovanja sa master lozinkom, biometrijski sustav možete koristiti i nezavisno, umjesto nje.

Bezbijedna pohrana i sinhronizacija

Kada se sačuvaju vaše lozinke na vašem uređaju one odmah bivaju enkriptovane veoma jakom enkripcijom. I onda se one pohranjuju u oblaku kako bi se spriječio njihov gubitak iz bilo kog razloga. Ali ovo ima i jednu vrlo koristnu odliku. Možete zbog ovog pohranitelja lozinki da koristite na većem broju uređaja. Tačnije, na neograničenom broju. Besplatna verzija može spremiti do 15 lozinki, ali se one mogu koristiti na različitim uređajima.

Gdje početi sa TrueKey

mcafee true key

Instaliranje aplikacije se vrši vrlo jednostavnim dobavljanjem dodatka za internet pregledač, link do kog možete pronaći na zvaničnoj web lokacije programa. Aplikacija je dostupna za mobitele, te je možete pronaći na zvaničnim marketima. Samim instaliranjem i registracijom dobivate besplatnu verziju, a prelazak na premijum se vrši u podešenjima korisničkog naloga na McAfee web lokaciji, što nije najelegantnije rješenje.

Značajke TrueKey

McAfee True Key je vrlo dobar pohranitelj lozinki. Sve osnovne funkcije obavlja na vrlo visokom nivou, mada smo se susreli i sa nekim malim problemima tokom testiranja. Zato ajmo da pogledamo kako te osnovne stvari funkcionišu i kako se sa njima radi.

Dodavanje lozinki

Već pri prvom pokretanju vas dočekuje zaslon sa izborom popularnih web lokacija za koje koje možete odmah dodati svoje kredencijala. A prilikom svakog logovanja na neki servis, pohranitelj prepoznaje i sprema vaše lozinke, osim u situacijama kad ne prepozna polja za unos korisničkog imena i lozinke. To se dešava jer autori te web lokacije ne koriste ustaljene standarde za ovakve formulare.

U tom slučaju McAfee True Key šalje adresu te stranice u svoju kompaniju na analizu, kako bi buduće verzije bile uspešne u prepoznavanju. A vi morate kredencijale ručno pohraniti. Ako se na neki servis prijavljujete prvi put, pohranitelj će vam ponuditi jaku lozinku. Onda algoritam utvrđuje da li je prijava bila uspešna ili ne, te shodno tome vrši pohranu. Elegantno i po našim testovima precizno.

Uvoženje i izvoženje lozinki

Za uvoženje lozinki iz drugih pohranitelja ovaj program ima vrlo ograničene. Drugim rječima moguće vršiti uvoženje samo putem CSV datoteka, u kojima su vaše lozinke čitljive. Pa je neophodno da tu datoteku odmah posle obrišete. Ovo nam se nije nikako dopalo jer je veliki rizik a mnogi drugi takmaci mogu direktno iz drugih pohranitelja uvoziti lozinke.

Izvoženje vaših lozinki funkcioniše na isti način, jedino putem CSV datoteka.

Generisanje lozinki

Generisanje lozinki se vrši kada program prepozna da se po prvi put prijavljujete na nekom web sajtu, kada će vam ponuditi nasumično generisanu lozinku dužine 20 karaktera. Ova podrazumevana dužina je znatno veća nego kod mnogih drugih programa. Nekakav standard za industriju je 10 karaktera dužina. Neiskusnim korisnicima ovakvo ponašanje programa će olakšati život i njegovo korištenje.

truekey mcafee

Ali se nama nije dopalo što su opcije za napredno podešavanje kako se generišu prilično skrivene. Ne možete lako izabrati da se koriste neke ili sve grupe karaktera, da li će biti uključeni ili ne međusobno slični karakteri kao I i l , kao i dužinu same lozinke. Program generiše jake lozinke, ali opcije za njihovo podješavanje nije lako pronaći jer se nalaze na zaslonu za ručnu pohranu lozinki.

Automatsko popunjavanje lozinki

Automatsko popunjavanje formi za upis lozinki radi kako treba, u najvećem broju slučajeva. Problem sa može javiti, kao i kod automatske pohrane, ako programeri koji su pravili neki web sajt nisu pratili ustaljenu programersku praksu. Ako uvezete lozinke za neki takav sajt, prvo prijavljivanje neće proći bez problema, već sledeći put je program naučio šta su programeri sajta zabrljali i radiće kako treba.

Provjera snage lozinki

Na žalost McAfee True Key ne posjeduje centralizovani zaslon gdje možete provjeriti snagu vaših lozinki. To možete učiniti pregledanjem svake sačuvane ponaosob. U besplatnoj verziji koja ima ograničenje do 15 sačuvanih lozinki to nije veliki posao. Ali ako imate dosta sačuvanih to može biti problem.

Druge TrueKey značajke

McAfee True Key je prilično dobar pohranitelj lozinki, ali i prilično škrt sa naprijednim opcijama pohrane i dodatnim značajkama. Što bi se reklo, prilično je ogoljen. Ovoga čini vrlo pogodnim za neiskusne korisnike, ali naprijedni će biti razočarani njegovom ponudom.

Safe Notes

Kao što im samo ime kaže, u pitanju su pribeleške koje se sigurno pohranjuju enkriptovane u oblaku ali i na lokalnom uređaju. Možete ih koristiti za što god hoćete a što se može napisati i sačuvati u tekstualnoj datoteci.

Wallet

true key

Wallet ili novčanik je poseban dio gdje pohranjujete svoje bankovne podatke i platne i druge kartice. Baš kao i u pravi novčanik, ovde možete pohraniti i podatke sa vozačke dozvole, lične karte, pasoša, ili raznih članskih i drugih kartica.

Lakoća korištenja

Ako želite samo da vršite pohranu vaših lozinki TrueKey je izvrstan program koji se vrlo lako koristi. Ako nemate mnogo iskustva sa ovakvim programima, on je odličan izbor za vas. Sve je veoma automatizovano, i posle osnovnog podješavanja programa ne morate misliti ni o čemu.

Kompatibilnost

McAfee True Key postoji u dvije “verzije” u zavisnosti od platforme na kojoj se koristi. Na mobitelima, Android i iOS, postoji kao nezavisna aplikacija. Dok na desktop uređajima postoji kao dodatak za web pretraživače. Dostupan je za Chrome, Firefox, i Safari pretraživače.

Korisnička podrška

Ako se nađete u nekom problemu sa McAfee True Key, trebate se obratiti korisničkoj podršci. Osnovni način, i koji je najlakše pronaći je interactivni chat bot, koji će vam pomoći da dođete do članka sa rješenjem za vaš problem. Lak je za korištenje i stvarno je od pomoći. Osim toga, dostupan je live čet 24/7, ali samo na engleskom.

Poređenje sa konkurencijom

Kvalitet TrueKey pohranitelja je na visokom nivou, ali njega ipak treba uporediti sa konkurencijom.

TrueKey vs 1Password

1Password je u mnogo čemu sličan pohranitelj. Isto ima besplatnu verziju, ali u koju možete pohraniti do 50 lozinki ali samo na jednom uređaju. Plaćena verzija je skuplja nego TrueKey, ali zato donosi puno više dodatnih značajki, kao što je podrška za hardverske USB ključeve i dijeljenje lozinki, pa može biti isplativiji.

TrueKey vs Dashlane

Dashlane je takođe pohranitelj za kog moramo rjeći da je bolji jer ima puno više značajki, i pri tom već u besplatnoj verziji nema ograničenja broja pohranjenih lozinki. A dolazi po istoj cijeni.

TrueKey vs RoboForm

TrueKey zaostaje i za RoboForm zbog vrlo malog broja dodatnih opcija. Ono gdje je McAfee True Key u prednosti je cijena, jer mu je dosta povoljnija.

Zaključak

McAfee True Key je jedan vrlo bezbijedan pohranitelj lozinki koji je veoma lak za korištenje i odgovaraće neiskusnim korisnicima. Ali ima prilično mali broj značajki. To nešto dodatno nije krucijalno za njegovu osnovnu funkciju, koju obavlja odlično, ali ga čini potencijalno lošijim izborom od drugih pohranitelja.

Zato TrueKey ne možemo vam preporučiti, već 1Password. On nudi sve što i McAfee True Key, ali i još puno dodatnih a vrlo koristnih značajki, ali i garantovanih 30 dana povraćaja novca, pored besplatne verzije.

8.1 Ukupna ocjena
TrueKey

Privatnost i bezbijednost
9.5
Značajke
6
Podrška
8.5
Cijena
7.5
Lakoća korištenja
9
Prednosti
  • Podrška za neograničeni broj uređaja
  • Besplatna verzija
  • Mogućnost korištenja bez master lozinke
Mane
  • Vrlo mali broj dodatnih značajki
  • Nema mogućnost deljenja lozinki
  • Besplatna verzija ograničena na samo 15 lozinki
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com