Najbolji Besplatni VPN Za Android u 2024

VPN servisi su jedna od vrlo poznatih stvari koje se koriste zarad zaštite bezbijednosti osobnih računara i privatnosti na internetu. Malo korisnika je svjesno da ovakvi servisi postoje i za Android mobitele. Pa smo odlučili da vam pišemo o tome koji je najbolji besplatni VPN za Android. 

Idite na ExpressVPN
Želite najbolji premium VPN za Android?

Isprobajte ExpressVPN, najbrži i najpouzdaniji VPN sa preko 3,000 servera u skoro 100 zemalja, uz 30-dnevno jamstvo povrata novca.

Ažurirano: 9 lipanj 2024

Besplatni vs VPN – ova sa pretplatom

Kada se govori o tome da li su bolji besplatni i plaćeni servisi, besplatni VPN za Android je vrsta servisa o kom se vrlo rijetko govori. Što mi želimo ispraviti. Prije svega trebate znati da i jedni i drug imaju i prednosti i mana. Najbolji besplatni VPN za Android mobilne uređaje ne mora nužno biti najbolji za svakog. 

Treba znati da besplatna riješenja uvijek dolaze sa kakvim ograničenjima, to je jednostavno neumitno. Ali ako nisu najkvalitetnija mogu donijeti i dosta rizikaPrednost besplatnih servisa je što vas ne koštaju novac. Zbog toga vrlo često imaju jedino značajke vezane za funkcioniranje VPN servisa, a i tada često vrlo malo istih. 

najbolji besplatni VPN za Android

Najbolji besplatni VPN za Android svakako ne može parirati recimo nekom ExpressVPN servisu po broju dodatnih funkcija, pa morate biti obazrivi da li besplatno riješenje nudi baš sve što vam je potrebno. Ako želite uštedeti, preporučujemo vam da isprobate ExpressVPN koji ima 30-dnevno jamstvo povrata novca. A više o pristupačnim VPN servisima možete pročitati ovde

Besplatni servisi vrlo često su ograničeni na korištenje na samo jednom uređaju, u ovom slučaju za Android telefon ili tablet. Ali takođe mogu imati i vrlo malu količinu mjesečnig saobraćaja, uglavnom dosta manje od 10 GB, koja ne mora biti dovoljna vašim potrijebama. A i taj saobraćaj se može odvijati vrlo niskom brzinom. Još jedan potencijalan problem je mali broj servera. 

Ovakva ograničenja premium VPN servisi nemaju. Ako vas interesuju premium VPN servisi, naš tim stručnjaka redovno ažurira listu najboljih:

Najbolji besplatni VPN – ovi

Kada govorimo o servisima raznih vrsta, ne postoji jedan savršeni. Iako je neki možda najbolji besplatni VPN za Android, on i dalje nije savršen i ima prostora za unapređenje. To nam govori godine i godine pažljivog testiranja i proučavanja različitih servisa ove vrste. 

Godine korisničkog iskustva su nas naučile da se ne sme verovati samo reputaciji nekog dobavljača bezbijednosnog softvera. Nego da se trebaju gledati objektivni i konkretni podaci. Mi smo razvili metodologiju testiranja koja uzima u obzir značajke koje su bitne krajnjim korisnicima na onaj način na koji će ih i koristiti. 

Naše laboratorijske analize funkcionisanja i kvaliteta raznih servisa su vrlo dobar pokazatelj kako oni funkcioniraju u realnom svetu. A po ocenama različitih značajki može se reći da je neki bolji od nekog drugog. Kada se svi rezultati našeg testiranja sumiraju, koji je najbolji besplatni VPN za Android, ili neki drugi sustav, možete videti na ovoj rang listi.

Kako izabrati najbolji VPN

Kada se suočavate sa izborom koji je najbolji besplatni VPN za Android, vrlo je vjerovatno da ne znate odakle početi. Šta je bitno, na koji način šta radi, šta gledati, i šta očekivati. Ali, tu smo mi da vam pomognemo da napravite najbolji izbor za sebe. Jer ako vam je potreban, a zasigurno i jeste, najbolji besplatni VPN za Android je ono što će vam obezbijediti sigurnost i zaštitu vaših ličnih podataka 

Vrlo često proizvođači ovakvih servisa u prvi plan svojih marketinških akcija stavljaju neke značajke koje nisu krucijalne. A ako još na to vi lično niste tehnički najpotkovaniji, ili su vam VPN servisi nešto novo, može biti belaja. Zato mi želimo da vam pomognemo da se snađete pri izboru koji je najbolji besplatni VPN za Android. 

Ovo su kriterijumi koji i mi sami gledamo kada ocjenjujemo kvalitet nekog VPN servisa. To su značajke koje mi smatramo najbitnijima, i koje smo na osnovu dugogodišnjeg iskustva uvidjeli da su bitne kako korisnicima tako i za objektivan ugođaj korištenja servisa. 

Globalna pokrivenost serverima

Jednostavno pitanje, koliko neki dobavljač ima servera i gdje se oni nalaze? Ili ne baš. Uzmimo jedan primjer, instalirali ste neki VPN servis, njegova besplatna verzija radi kako treba, i nudi korištenje čak 10 hiljada servera širom svijeta. A vi želite u Bosni koristit na primjer Arena Cloud aplikaciju za Android da bi gledali Arena Sport srbijanske kanale. 

Pogledate spisak zemalja u kojima VPN dobavljač ima servere i vidite na na njemu nema Srbije. Tako da se ne smijete voditi samo pukom brojkom koliko servera neki dobavljač ima. Već morate gledati u kojim zemljama u svijetu su ti serveri. Ako nema u zemljama koje su vama osobno potrebne, onda je kao da ih uopšte i nema. 

Broj samih servera u toj nekoj željenoj zemlji je takođe bitan, ali nešto manje, jer ipak sam broj ne govori mnogo o kapacitetima dobavljača. Jedan server koji može poslužiti 10 hiljada korisnika u istom trenutku je dosta bolji od 5 koji mogu poslužiti do hiljadu

Brzina konekcije

Kada već govorimo o broju konekcija, treba voditi računa i o brzini istih. Bilo da je u pitanju najbolji besplatni VPN za Android ili kakav premium VPN, određeno usporenje vaše konekcije će se uvijek pojaviti. Za to postoji više objektivnih razloga, a onaj koji je vama najbitniji da ga razumete je enkripcija i dekripcija podataka. To je ono što štiti vašu privatnost kada koristite internet. 

Prvo vam moramo objasniti kako funkcioniše internet i razmena podataka. Kada ukucate neku adresu, vi serveru kažete “hej, daj mi web stranicu koja se nalazi na ovoj adresi, a moja IP adresa je ta i ta”. Kada nešto kupujete, ova poruka sadrži i vaše informacije o plaćanju. 

Kada koristite VPN, njegova aplikacija ovu poruku enkriptuje, da bi bila nečitljiva nekom ko prisliškuje vašu konekciju, i šalje proxy serveru koji onda umesto vas udaljenom serveru je šalje, ali umesto vaše IP adrese stavlja svoju. Na taj način skriva vašu lokaciju. 

besplatni vpn za android

Ekripcija je matematička obrada podataka po određenom ključevima čime ona postaje nečitljiva za onog ko nema taj ključ. Ali da bi se ona obavila, potrebno je vrijeme, a VPN enkriptuje i podatke koji dolaze do vašeg uređaja. Najbolji besplatni VPN za Android uvijek ovo vrši na najefikasniji mogući način i stoga ima najmanje usporenje vaše konekcije. 

U nekim slučajevima možete i primjetiti ubrzanje vaše konekcije kada koristite VPN. Česta je praksa ISP – ova da usporavaju korisnicima vezu ako koriste određene servise, na primjer P2P transport datoteka. Zbog enkripcije vaš ISP ne može znati šta vi koristite, pa mjere usporenja veze se neće aktivirati. 

Privatnost

Privatnost, kada je u pitanju najbolji besplatni VPN za Android, znači da niko ne zna šta vi posjećujete, i to razni VPN servisi omogućuju na više različitih načina. Neki načini su dobri a neki su bolji, bitna stvarje da se njima pokušava riješiti određeni broj problema. Prvi problem je vidljivost vaše IP adrese. Što se riješava jakim enkripcijama. Mi preferiramo AES-256 enkripciju zbog njene veoma velike snage, čak je i vojske mnogih zemalja koriste zbog toga. 

Još jedna značajka, koja nam je vrlo bitna pri ocjeni kvaliteta nekog servisa je i zaštita od curenja DNS zapisa. Ovi zapisi koje razmenjujete sa DNS serverima sadrže informacije o vašoj IP adresi, ali i koje lokacije na internetu posjećujete. Ako vaš ISP želi da vas spriječi da neke posjećujete, bitno je da VPN dobavljač ima odgovarajuću zaštitu of curenja, čime zaobilazi ovakvo ograničenje. 

Zaštita od curenja takođe dodaje još jedan sloj zaštite vaše IP adrese, pa ni kad koristite streaming servise koji nisu dostupni u vašoj zemlji, njihov dobavljač ne može vidjeti gde se stvarno nalazite. 

Na kraju, jedna značajka koja je nama vrlo bitna jer ima sposobnost da vas u slučaju nekog problema zaštiti, je Kill Switch. Ako se kojim slučajem desi nekakav problem sa vašom konekcijom ka VPN proxy serveru, ovaj mehanizam treba u potpunosti onemogućiti komunikaciju sa internetom. Na taj način se ne može desiti da vaša IP adresa i lokacija postanu vidljivi. 

Korisnička podrška

VPN aplikacije mogu biti kompleksne, i naravno ne može se pretpostaviti da baš svako zna raditi sa svakom aplikacijom. Tu na scenu stupa korisnička podrška. Mi jednostavno ne možemo dati visoku ocenu nekom servisu koji nema sistem pomoći svojim korisnicima na visokom nivou

VPN za Android

Ono što nam je bitno, i što dobiva visoke ocjene je dostupnost opcija za pomoć. Vrlo je dobro ako postoje sekcije sa detaljnim uputama, ali je najkorisnije kada neko kom treba pomoć dobiva kratke i razumljive upute od osobe sa druge strane. Bilo da je u pitanju podrška putem chat – a uživo, telefonska, ili email podrška, visoke ocijene dobiva ona koja je dostupna na jezicima našeg govornog područja. 

Ograničenja

Kada procjenjujemo kvalitet VPN servisa, vrlo vodimo računa o ograničenjima koja on može posjedovati. Neka od tih ograničenja su skopčana sa načinom na koji VPN servisi funkcioniraju, i koja su neizbežna. Čak i najbolji besplatni VPN za Android će usporavati vašu konekciju, mada to usporenje neće biti kao kod drugih manje dobrih servisa. 

Drugo ograničenje koje uzimamo kao bitnu značajku kvaliteta jesu serveri, odnosno njihovo postojanje u zemljama u svetu. Vrlo nam je bitno da ovakav servis ima servere u što većem broju zemalja. Jer, dok postoji određeni broj zemalja koje su interesantne većini korisnika, mnogim korisnicima su potrebne i još neke druge, naročito za korisnike sa našeg područja. 

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Prednost korištenja VPN – ova

Prednosti korištenja VPN – ova se mogu podijeliti u dvije vrste. Prva je zaobilaženje geo restrikcija, koje nameću razni streaming servisi i vlade zemalja. A druga je povećanje zaštite privatnosti i bezbijednosti vaših osobnih podataka. 

Zaobilaženje geo restrikcija

Kada gledate neki streaming servis ili posjećujete neku web stranicu, udaljeni server od vas dobiva vašu IP adresu kako bi znao kome da isporuči sadržaj. Na osnovu nje može odrediti vašu geografsku lokaciju i na taj način vam dopustiti ili zabraniti pristup nekom sadržaju. Ali VPN servisi mogu sakriti vašu IP adresu i pretvarati se da je njihov proxy server korisnik koji gleda neki sadržaja, a vama ga onda prosleđivati. 

Na ovaj način vama postaju dostupni sadržaji raznih streaming platformi, kao što su Netflix, Disney+, Amazon Prime, Hulu, i mnogi drugi. Kako su ti servisi bitni korisnicima VPM – ova, tako su i nama kada ih ocjenjujemo. 

Povećanje privatnosti i bezbijednosti

Sakrivanje IP adrese i enkripcija vaše internetske veze su ono što vam prije svega štiti privatnost i pruža bezbijednost. Ako niko ne može da zna gde se vi fizički nalazite, koje web lokacije posjećujete, vaša privatnost je obezbijeđena. Bitnost enkripcije vaše konekcije naročito dolazi do izražaja ako često koristite javne Wi-Fi pristupne tačke, koje su često vrlo nezaštićene. 

Čak i da neko tada presreće vašu komunikaciju, ona je bezbijedna u enkriptovanom obliku, jer takva zlonamjerna osoba nema način da je pročita. Ako vršite on-line plaćanja, najbolji besplatni VPN za Android će vam omogućiti da to bezbijedno činite sa bilo kog mesta. 

Postavljanje VPN – a na vaš uređaj

Kada postavljate aplikaciju za VPN servis na vaš uređaj, najbitnije je da to činite ili sa zvaničnog web sajta dobavljača ili zvanične prodavnice za vašu platformu, u ovom slučaju Google Play Store – a. Ono što je kod instaliranja aplikacije nama vrlo bitno u ocjeni kvaliteta VPN servisa je podrška za OpenVPN protokol

Na Android uređajima možete postavljanje korištenja ovog protokola obaviti i ručno, a detaljne upute ćete pronaći na sledećoj adresi

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Zaključak

VPN servisi su jedan od najznačajnijih bezbijednosnih proizvoda koje neko može dobaviti za sebe. Zbog toga je vrlo bitno insistirati na kvalitetu istog. Samo najbolji besplatni VPN za Android vam može pružiti najviši nivo zaštite i privatnosti. Na osnovu našeg iskustva i iscrpnih testiranja, mi vam preporučujemo da vaš izbor bude VPN servis ExpressVPN, koji je rangiran kao #1 na našoj listi. 

Njegove mogućnosti i kvalitet vas neće razočarati, a možete biti sigurni da je stvarno najbolji.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com