ExpressVPN vs. Surfshark VPN koji je bolji u 2024 godini

U ovom ExpressVPN vs Surfshark VPN poređenju ćemo pogledati tenutno dva najpopularnija Virtual Private Network servisa na tržištu. I probati da utvrdimo koji je od njih bolji. I koji bi ste možda trebali odabrati ako imate dilemu koji od njih servis kakav vama treba.

Ažurirano: 12 travanj 2024

Ukratko poređenje ExpressVPN vs Surfshark VPN

Ako ste u žurbi, ili jednostavno nemate strplejnja da čitate duge i detaljne članke, možete se posužiti ovom tabelom. Mi smo poredili Surfshark vs ExpressVPN servise po nekim najbitnijim grupama značajki. A ko je izašao kao sveukupni pobjednik možete odmah vidjeti na njoj.

ExpressVPN Surfshark VPN
Serveri i pokrivenost zemalja Neriješeno Neriješeno
Brzina Pobjednik Gubitnik
Bezbijednost Pobjednik Gubitnik
Privatnost i anonimnost Neriješeno Neriješeno
Odblokiravanje streaminga Pobjednik Gubitnik
Torrent Pobjednik Gubitnik
Cijene i planovi Gubitnik Pobjednik
Garantovani povraćaj novca Neriješeno Neriješeno
Dodatne značajke Pobjednik Gubitnik
Istovremene konekcije Gubitnik Pobjednik
Korisnička podrška Neriješeno Neriješeno
Idite na ExpressVPN Idite na SurfShark

Predstavljanje Surfshark VPN vs ExpressVPN

Prije nego što počnemo detaljno poređenje ova dva servisa, bilo bi dobro da kažemo po koju riječ o njima. Što su oni, i šta oni nude prije svega svojim korisnicima. Čisto malo detalja da se malo bliže upoznamo sa takmacima prije nego što počnemo da ih razlažemo na sitna crevca i meusobno ih poredimo.

ExpressVPN ukratko

Ovo je Virtual Private Network servis koji ima reputaciju kakvoj zavide svi ostali servisi na tržištu. Trenutno se može reći da je ovo najpopularniji servis ove vrste u svijetu. Ako ste upoznati sa njegovim kvalitetima, ova situacija vas ne bi trebala nikako iznenadit. Detaljnu recenziju ovog servisa možete vidjeti na sledećoj stranici.

Surfshark VPN ukratko

Surfshark je VPN servis mnogo mlađi od svog takmaca u ovom poređenju. Iako postoji na tržištu sveka nekoliko godina, vrlo lako je uspeo da se probije u sam vrh ponude ovakvih servisa. Svojim korisnicima se trudi da pruži premijum značajke i kvalitet po veoma pristupačnoj cijeni. A više o njemu možete pročitati u recenziji.

Sažetak karakteristika

Prije nego nastavimo sa poređenjem ExpressVPN vs Surfshark VPN servisa, pogledajmo koje su najbitnije karakteristike ova dva. U donjoj tabeli možete brzo vidjeti kako im se međusobno razlikuju ili su slične politike privatnosti, korištenja odrijeđenih protokola, i slično.

KARAKTERISTIKE ExpressVPN SurfShark VPN
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti dopušteni Torrenti dopušteni
Višestruke prijave 5 simultane prijave ∞ simultane prijave
Povrat novca garantovan? 30 dana 30 dana
Protokoli Lightway, OpenVPN (UDP/TCP), L2TP-IPsec, SSTP, PPTP WireGuard, IKEv2, OpenVPN
 IP adresa Neotkriveno Neotkriveno
Serveri 3.000+ 3.200+
Zemlje obuhvaćene 94+ 100+
Podržani uređaji Windows, Android, iOS, macOS, Chrome, Firefox, Router, Console, Apple TV, PlayStation, Xbox, Amazon Fire TV, Roku, Kindle iOS, Android, macOS, Windows, Linux, Chrome, Firefox, FireTV, Apple TV, smart TVs, Xbox, Playstation

ExpressVPN vs Surfshark VPN serveri i pokrivenosti zemalja serverima

Ova dva servisa imaju vrlo sličan broj servera koje mogu koristiti njihovi klijenti. ExpressVPN ima više od 3.000, a Surfshark oko 3.100. Prvi ima servere u 94 zemlje u svijetu, dok drugi u 95. Iako postoji par zemalja u kojima jedan ima servere a drugi ne, za broje servera i pokrivenost zemalja u svijetu moramo reći da su ova dva servisa potpuno jednaka.

Pobjednik: Nerješeno

Surfshark VPN vs ExpressVPN poređenje brzine

Jedna od bitnih karakteristika kada se porijede dva ili više servisa ove vrste je njihova brzina. Odnosno koliko su brzi njihovi serveri. Zbog prirode ovih servisa uvijek dolazi do usporenja vaše internetske veze kada ih koristite. I to iz dva razloga. Prvi zbog prirode enkriptovanja sve komunikacije, a drugi jer vaši podaci bukvalno prelaze dulji put.

Lokalno poređenje brzine

Prvo što smo poredili je koliko je usporenje prilikom korištenja servera koji se nalaze u Bosni. Tako reći, poređenje brzine u lokalnom saobraćaju. Tu smo primjetili da oba ova servisa imaju relativno malo usporenje, što je i očekivati jer su nam serveri oba njih vrlo blizu. Ali smo i primjetili da ExpressVPN ima osetno manje usporenje.

Udaljeno poređenje brzine

Poredili smo i koliko je usporenje internetske veze kada se koriste serveri koji su lociranu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovu smo zemlju izabrali veoma namjerno, jer velika većina naših sunarodnika koristi baš servere u ovoj zemlji. Primjetili smo veće usporenje kod oba servisa. Što smo i očekivali. I opet je ExpressVPN imao manje usporenje.

Pobjednik: ExpressVPN

Idite na Pobjednika

ExpressVPN vs Surfshark VPN osnovne bezbijednosne značajke

VPN servisi obezbijeđuju vašu konekciju na više načina, prije svega enkripcijom svih podataka koje vaš uređaj prima i šalje. Ali, ovi servisi i na druge načine brinu o vašoj bezbijednosti i sigurnosti. Tu je još nekih značajki koje služe tome da vaši podaci ostanu privatni, ali takođe i da vaša IP adresa ostane anonimna.

Enkripcijski standardi

Snaga enkripcijskih standarda koje neki VPN servis koristi direktno odrijeđuje koliko je on bezbijedan za korištenje. Oba ova servisa koriste AES-256 enkripciju koju je praktično nemoguće razbiti. Za razmenu enkripcijskih ključeva na početku komunikacije Surfshark koristi RSA-2048, a ExpressVPN RSA-4096 pa zbog duple dužine ključeva u ovom segmentu ima prednost.

Surfshark VPN vs ExpressVPN protokoli

VPN protokoli su ono što odrijeđuje kako vaš uređaj komucira sa udaljenim serverom. Oba ova servisa koriste OpenVPN i IKEv2 protokole. Ali, ExpressVPN takođe koristi sopstveni Lightway protokol, koji se pokazao kao brži od ostalih, iako ima potpuno jednaku razinu bezbijednosti kao ostala dva protokola. 

surfshark vpn vs expressvpn

Bloker reklama i zlonamjernog koda

Za razliku od ExpressVPN, Surfshark aplikacija dolazi sa dodatkom za pretraživač koji blokira neželjene reklame. Ali i skenerom zlonamjernog koda. Iako ove dvije značajke nisu na nivou samostalnih riješenja, ona su pristojog kvaliteta, pa ima malu prednost u odnosu na takmaca.

Zaštita od curenja

Oba ova servisa pružaju veoma dobru zaštitu od curenja DNS upita. Pa možete biti sigurni da niko neće saznati ili detektovati vašu IP adresu ovim putem. Ovakvo curenje može uticati na vašu bezbijednost, ali ovi servisi to spriječavaju.

Specijalizirani serveri

Kada koristite VPN servise, vaš ISP mogu vidjeti da koristite VPN pa vam onda ili blokirati ili usporiti konekciju. Specijalizirani serveri za obfuskaciju služe da sakriju da koristite VPN servise. I oba ova servisa ih koriste.

Surfshark VPN vs ExpressVPN bezbijednost servera

Oba ova servisa koriste RAM diskove umjesto tvrdih diskova za privremeno skladištenje vašeg saobraćaja, virtuelne diskove koji se nalaze u RAM memoriji. Zbog prirode RAM memorije, da se ona briše čim prestanete da je koristite, ovi serveri su veoma bezbijedni.

Revizija infrastrukture

Oba ova servisa unajmjuju spoljne revizorske kuće, koje vrše provjere da li se njihove politike bezbijednosti i privatnosti poštuju. Kao i kolika je razina bezbijednosti njihove infrastrukture. To su ugledne bezbijednosne tvrtke, Cure53 i PricewaterhouseCoopers.

Pobjednik: ExpressVPN

Idite na Pobjednika

Surfshark VPN vs ExpressVPN poređenje privatnosti i anonimnosti

Osim bezbijednosti, svrha korištenja VPN servisa su i privatnost i anonimnost njihovih korisnika. Kako od očiju ISP – a i ostalih trećih strana, tako i od samih pružaoca VPN usluga. Pa poređenje ova dva servisa nastavljamo ovim značajkama.

expressvpn vs surfshark

ExpressVPN vs Surfshark VPN lokacija sjedišta

Prvi problem sa anonimnošću je sjedište kompanije koja pruža VPN usluge. Problem može biti ako se nalaze u zemljama koje međusobno dijele informacije ali i obavezuju kompanije da dijele sa državom podatke o svojim korisnicima. To su takozvane 5/9/14 Eyes savezi. Obe kompanije se nalaze na Britanskim Devičanskim otocima, koji nisu deo ovih saveza.

Tražene korisničke informcije

Da bi ste bili korisnik bilo kog od ovih servisa, potrebno je da im date neke informacije o sebi. U oba slučaja to su minimalne informacije. E-mail adresa i podaci za plaćanje. Obe kompanije od broja vaše platne kartice čuvaju samo prve i poslednje četiri cifre, pa je on bezbijedan.

Politika bjeleženja

Kao što smo rekli gore, obe kompanije koriste RAM diskove za privremeno skladištenje vašeg saobraćaja tokom enkripcije i dekripcije. Ova tehnologija onemogućava ih da vrše bilo kakvo bjeleženje vaših aktivnosti. Pa možete mirno spavati.

Surfshark VPN vs ExpressVPN pohrana korisničkih podataka

Po izveštajima revizorskih kuća koje vrše reviziju bezbijednosti infrastrukture ovih kompanija, podaci koje one imaju o vama su izuzetno bezbijedni. Vaša e-mail adresa, korisničko ime, ili lozinka; neće pasti u ruke nekoj trećoj strani.

Pobjednik: Nerješeno

ExpressVPN vs Surfshark VPN poređenje odblokiranja streaminga

Takođe smo testirali i kako ova dva servisa odblokiravaju razne streaming platforme koje su geo blokirane. Obe uspevaju odblokirati popularne servise kao što je Netflix ili Hulu, pa čak i regionalne EON i Arena Cloud. Ali, Surfshark nije uspeo da odblokira DAZN, a za BBC iPlayer nekad uspe a nekad ne.

Pobjednik: ExpressVPN

Idite na Pobjednika

Surfshark VPN vs ExpressVPN za torrenting

ExpressVPN vam dozvoljava da koristite torrent protokol na svim njihovim serverima, dok Surfshark ima posebne namjenske servere koji su skoro uvijek veoma zauzeti. Zato je ExpressVPN puno bolji za torrenting, i pruža bolje iskustvo.

Pobjednik: ExpressVPN

ExpressVPN vs Surfshark VPN poređenje planova pretplate

I ExpressVPN i Surfshark često nude promocije koje vam ekskluzivno donosimo. U planovima imaju Premium i Porodične pakete za više korisnika. Ali, pristupačniju cijenu ima Surfshark, naročito ako izaberete pretplatu u trajanju od dvije godine i pogodnosti koje možete pronaći na našoj Surfshark kuponi stranici. A takođe ima i besplatnu probu od sedam dana, kakvu drugi takmac nema, mada velike pogodnosti koje ovo nadoknađuju možete pronaći na ExpressVPN kupon stranici.

Pobjednik: Surfshark

Surfshark VPN vs ExpressVPN garantovani povraćaj novca

Oba ova servisa nude garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja. I pri tom će vam biti isplaćena ukupna svota koju ste platili, za razliku od nekih servisa koji će vam proporcionalno broju dana korištenja umanjiti povraćaj.

Pobjednik: Nerješeno

ExpressVPN vs Surfshark VPN poređenje dodatnih značajki

Osim ovih značajki koje smo gore opisali, VPN servisi često dolaze sa nekim dodatnima koje nisu uobičajene ili direktno povezane sa samim servisom. Ali koje tim servisima daju odrijeđenu dodatu vrijednost. Pa vidimo koje su to.

Surfshark VPN dodatne značajke

Surfshark ima odrijeđene dodatne značajke koje ili olakšavaju korištenje VPN servisa, ili pak proširuju njegovu funkcionalnost. Ali, ipak treba biti obazriv sa njima, kao što ćemo vidjeti iz opisa dvije koje imaju.

  • Bypasser: Bypasser je značajka koja omogućava da posebno odrijedite za koje aplikacije na vašem Windows uređaju će se koristiti VPN servis a koji će ga slobodno zaobilaziti. Kod drugih VPN servisa se ovo zove “split tunneling”, koji i ExpressVPN posjeduje ali i za Mac i Android uređaje, kao i za rutere..
  • Surfshark VPN One: Ovo je skup aplikacija koje trebaju da vam pruže zaštitu od virusa kao da detektuju krađu vaših ličnih podataka kao što su email adrese. On dolazi kao doplata uz VPN servis, ali je korisnost vrlo upitna. 

ExpressVPN dodatne značajke

ExpressVPN takođe ima dodatne značajke kojima se trudi da obogati korisničko iskustvo i da poveća razinu bezbijednosti.

  • TrustedServer tehnologija: TrustedServer tehnologija je sistem obezbijeđivanja njihovih servera od upada trećih lica i od zlonamjernog koda. Prije svega to je korištenje RAM diskova. A serverski software se nanovo instalira pri svakom pokretanju servera.
  • Upravitelj prijetnjama: Upravitelj prijetnjama je sistem koji detektuje da li aplikacije na vašem uređaju šalju podatke serverima za bjelježenje, i automatski blokiraju taj saobraćaj. Time, sprečava naprijedne tehnologije za praćanje da funkcionišu.
  • VPN test brzine: Sa dva klika možete saznati koliku brzinu konekcije bi ste imali ako se povežete na servere ExpressVPN servisa. Tako možete u popisu servera da vidite koji najviše odgovara vašim potrebama.
Pobjednik:ExpressVPN

Surfshark VPN vs ExpressVPN poređenje istovrijemenih konekcija

Surfshark je servis koji nema ograničenje broja uređaja koji mogu biti povezani u nekom trenutku, dok je kod ExpressVPN to ograničeno na samo pet. Pa je pobjednik u ovoj kategoriji očigledan.

Pobjednik: Surfshark

Poređenje korisničke podrške

Oba ova servisa imaju izvrsnu korisničku podršku. Na raspolaganju vam je veoma opširna baza članaka o samim servisima i uputama za korištenje. A takođe i 24/7 dostupnost putem email poruka ili uživo čet. Te je ovde rezultat neriješen, iako oba servisa imaju nedostatak da podrška korisnicima nije dostupna na Bošnjačkom ili drugom nekom regionalnom jeziku.

Pobjednik: Nerješeno

Zaključak

I to nas dovodi do kraja poređenja ExpressVPN vs Surfshark VPN servisa, te je ostalo samo da proglasimo pobjednika. U pet kategorija je ExpressVPN bio bolji, u četiri su izjednačeni, a u samo dvije je Surfshark bio bolji. Tako da je ExpressVPN sveukupno pobjednik, i naša preporuka ide njemu kao najboljem VPN servisu na tržištu.

Idite na Pobjednika

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com