Najbolji besplatni VPN u 2024

Današnji internet je prostor na kome vrijebaju razne opasnosti i preprijeke ugodnom doživljaju ili pristupu informacijama. Razni zlonamjerni činioci žele ukrasti naše lične podatke radi finansijske dobiti. Zbog toga se namjeće potreba da se zaštite lični podaci, informacije o posjećivanju raznih web lokacija, ali i da se prikrije tačna geografska lokacija. Najbolji besplatni VPN je nešto što će vam pomoći da se zaštitite i od ovakvih stvari.

Vidi ponudu
Probajte ExpressVPN, najbolji besplatni VPN servis sa 49% POPUSTA

ExpressVPN je besplatan VPN koji ima najvišu razinu bezbijednosti i privatnosti. Uzmi ekskluzivnu ponudu sa 3 MJESECA BESPLATNO i 30 dana povrata novca

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Besplatni nasuprot plaćenih

Veoma rijetko je besplatan VPN stvarno besplatan. Zapravo veoma često je njihova cijena izražena u nekoj drugoj valuti a ne u novcu. To ne znači da su automatski loši, već da treba biti svjestan određenih ograničenja sa kojima oni dolaze, a na žalost, oni koji nisu ni blizu da budu najbolji besplatni VPN čak dolaze sa određenim rizicima.

Pružaoci ovih usluga koji nude besplatan VPN veoma često postavljaju razne reklame na stranice koje posjećujemo kada koristimo njihove usluge, i na taj način finansiraju svoje proizvode. Takođe imaju i druga neka ograničenja. Na primjer, brzine konekcije sa njihovim serverima, ili količine podataka koje možete prenijeti tokom jednog dana. Takođe vrlo često nemaju dodatne funkcije koje prevazilaze okvire osnovnog funkcioniranja VPN-a.

najbolji besplatni VPN

Zbog svega ovoga najbolji besplatni VPN su oni koji nude probne periode, kao na primjer ExpressVPN koji nudi povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja, bez ikakvog rizika. Ako vam je potrebna kvalitetna usluga tokom kraćeg perioda, ovakve opcije su puno bolje nego potpuno besplatan VPN.

Najbolji besplatni VPN

Izabrati najbolji besplatni VPN je proces koji zahtijeva puno vrijemena, naročito danas kada je internet preplavljen raznim ponudama. Tokom godina, mi smo razvili i konstantno unaprijeđujemo naš proces testiranja raznih servisa i njihovih osobina. Bez ulaženja u tehničke detalje tog procesa, možemo vam preporučiti neke koji su najbolji besplatni VPN dostupni na tržištu danas.

Bilo koji besplatan VPN da izaberete sa naše liste, nećete se pokajati jer sve njih odlikuje sasvim dobre performance i svoju funkciju obavljaju na način koji je vama neophodan za bezbijedno i ugodno surfovanje internetom, a da vas pri tom ne koštaju kakve ogromne cijene, bilo u novcu ili na koji drugi način.

Kako izabrati najbolji VPN

Kada birate najbolji besplatni VPN, ili plaćeni, neophodno je da on posjeduje određene karakteristike i funkcionalnosti. Bez njih on prije svega neće biti dobar VPN, a kamoli dobar besplatan VPN. Ako se želite upustiti u avanturu samostalnog izbora ovakvog servisa za sebe, trebate znati koje su od ovih karakteristika najbitnije i na koji način one utječu na njihov kvalitet.

Mnogi plaćeni VPN-ovi imaju pregršt dodatnih opcija, ali ove karakteristike opisuju kvalitet njihove osnovne funkcije, što znači da najbolji besplatni VPN mora zadovoljiti ove standarde. I kada nemate želju da potrošite novac na neku uslugu, ipak je neophodno da ona bude kvalitetna, a ne nešto što će dodatno ugroziti vašu bezbijednost ili privatnost.

Globalna pokrivenost serverima

Jedan od razloga zbog kojih vam treba VPN je zaobilaženje raznih geografskih ograničenja. Bilo da je u pitanju jednostavno pristupati sadržaju koji je namijenjen samo jednom ili zaobilaženje cenzure. Za kakav besplatan VPN da bi bio primjeren vašim potrebama neophodno je da ima pokrivenost što većeg broja zemalja. Iako se mnogi prižaoci besplatnih VPN-ova diče brojnim servera koje imaju, oni mogu biti ograničeni na vrlo mali broj zemalja.

Ako neki VPN nema niti jedan server u zemlji u kojoj je vama potrebno, stotine ili hiljade servera koje može imati u nekoj drugoj vama ne znače ništa. Bez obzira da li je besplatan VPN ili ne, njegov kvalitet se ogleda u broju zemalja koje pokrivaju njihovi serveri

Brzina konekcije

Kada koristite internet odlika vaše konekcije koja najviše određuje kvalitet vašeg iskustva je naravno njena brzina. Vrlo je neprijatno ako morate dugo čekati da se stranica koju posjećujete učita dulje od par sekundi. Besplatan VPN, kao i oni koji s plaćaju uvek dovode do izvesnog usporenja vaše konekcije. Do ovog usporenja dolazi jer kvalitetne VPN aplikacije vrše enkripciju vašeg saobraćaja na internetu. Dolazni se enkriptuje na proxy serveru a dekriptuje na vašem uređaju, a odlazni obrnuto. Razlika u kvalitetu je koliko je to usporenje malo.

besplatni VPN

U slučaju da vaš internetski provajder vrši usporavanje internet saobraćaja u zavisnosti od njegove prirode ili porijekla, kao na primjer što neki usporavaju torrent saobraćaj ili streamove konkurencije, korištenje VPN-a je efikasan način da ubrzate vašu internet konekciju u ovakvim situacijama.

Zaštita privatnosti i bezbednosti

Najbolji besplatni VPN nudi visok stepen zaštite korisnicima. Prije svega to se odnosi na kvalitenu metodu enkripcije saobraćaja. Ono što možete biti sigurni je da su najjače enkripcije one koje koristi Američka vojska ili ih je odobrila za korištenje u svojim službama. Jedna od takvih je AES-256.

Osim enkripcije, još jedna karakteristika o kojoj mi volimo voditi dosta računa kada cenimo besplatan VPN je zaštita od DNS curenja odnosno DNS Leak-a. Ovo je situacija u kojoj se mogu naći korisnici mnogih operativnih sistema kod kojih postoji kakvo ograničenje na koji način internetski brouzer može slati DNS zahtijeve udaljenom serveru. Zbog toga DNS zahtijevi mogu zaobići VPN zaštitu i na taj način ostaviti mogućnost bilo kome da vidi koje stranice vi posjećujete.

VPN-ovi koje mi preporučujemo imaju mogućnost da prevaziđu ovaj problem i da “primoraju” web brauzer da DNS zahtijevi budu enkriptovani, kao i ostatak vašeg internet saobraćaja.

Korisnička podrška

Kada se nađete u nekom problemu ili ne znate što vam je činiti onda je pomoć prijeko potrebna i dobrodošla. Najbolji besplatni VPN se odlikuje vrlo raznovrsnom korisničkom podrškom koja vam je dostupna, poželjno je u svako doba dana kao i na vašem maternjem jeziku. Dobra strana korisničke podrške je i njena raznovrsnost, odnosno kada je pomoć moguće dobiti na što veći broj načina. Uživo čet, email, ili putem društvenih mreža su minimum, uz kvalitetne i detaljne odgovore na najčešća pitanja korisnika.

Od dobavljača VPN-a trebate očekivati da budu proaktivni, i da na neka pitanja koja se trebaju očekivati od korisnika, daju odgovore na lako dostupnom mjestu na svom web sajtu. Pitanja kao što su da li njihovi proxy serveri omogućavaju gledanje Netflix-a, koju enkripciju koristi, kako izabrati proxy server u određenoj zemlji, itd.

Korisnička podrška za besplatan VPN koji pretenduje da bude najbolji besplatni VPN, u slučaju da im postavite jedno od ovih čestih pitanja neće vam samo udeliti link ka odgovoru, nego će vam dati odgovor na vaše pitanje pored linka. To je mali detalj koji razlikuje vrlo dobru od odlične korisničke podrške.

besplatan VPN

Vrijednost

Iako je neki besplatan VPN, on i dalje treba da pruža određenu vrijednost. Kao i kod plaćenih VPN-ova, ono što oni nude ipak mora biti od neke koristi. U suprotnom, oni vrijede manje od onoga koliko koštaju, pa i kad su besplatni. Najbolji besplatni VPN zato i jeste često onaj koji nudi određeni besplatni period, ili povraćaj novca, kao što to čini ExpressVPN za koji možete dobiti pun pvraćaj u prvih 30 dana korištenja.

Kada bolje pogledate i isprobate ih, vidite da ono što sa njima dobijate, u smislu bezbijednosti i privatnosti, itekako vrijedi platiti. Ako tražite riješenje za svoju bezbijednost na internetu koje vam potrebno neki duži vrijemenski period, najveću uštedu možete dobiti pretplatom na dužu ruk, recimo godinu dana

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Koristi VPN-a

Kada kupujete ili uzimate besplatno bilo što, uvek je dobro znati koje su koristi od toga. U suprotnom, ako vam to nešto ne treba ili ne znate što će vam, to su uludo potrošeni i vrijeme i novac. VPN vam pomaže da sačuvate sopstvenu privatnost, kao i bezbijednost, bez obzira da li je u pitanju besplatan VPN ili plaćeni. Ali tu nije kraj njihovoj korisnosti. Oni omogućuju i da zaobiđete razna geografska ograničenja koja postoje na internetu.

Povjećan pristip i borba sa cenzurom

Bilo da je u pitanju politički ili ekonomski motivisana cenzura, najbolji besplatni VPN vam može pomoći da je zaobiđete. Svima je poznato kako Kineske vlasti ograničavaju svojim građanima pristup putem interneta mnogim svjetskim medijima koji su kritički nastrojeni prema njima, ili kako m:tel ometa svojim korisnicima korištenje Telemachovih EON paketa. VPN je servis koji vam pomaže da ovakve stvari izbegnete.

Također vam pomaže i da gledate Netflix, Hulu, Amazon Prime, i slične streaming servise uprkos geografskim ograničenjima. Biblioteke ovih servisa se razlikuju od zemlje do zemlje, i ne može svaki besplatan VPN da zaobiđe njihova ograničenja. Neki visoko kvalitetni VPN-ovi ipak mogu i to.

Povjećana bezbednost i zaštita privatnosti

Kada brauzujete internetom mnogi zlonamjerni činioci žele doći do vaših podataka ili pratiti vaše ponašanje na internetu. Kada vaš uređaj komunicira sa nekim udaljenim serverom on šalje njemu podatke uz pomoć kojih se vi možete identificirati. Zbog toga vam je i privatnost i bezbijednost ugrožena. VPN-ovi vrše potpunu enkripciju vašeg internetskog saobraćaja, i na taj način štite vašu bezbijednost, ali vas i čine anonimnima što je prijeko potrebno kao zaštita privatnosti.

Ovako nešto je neophodno, naročito danas kada zarad reklamiranja mnoge kompanije vrše i prikupljanje podataka o vašoj fizičkoj lokaciji. Bilo društvene mreže ili reklamne mreže koje koriste mnogi popularni sajtovi, žele da znaju gdje ste kako bi vam prikazali reklame za usluge koje se nalaze u blizini. Ali ti podaci mogu biti presretnuti od strane zlonamjernih činioca, ili još gore prodane od strane tih kompanija nekom trećem licu.

Problemi ove prirode su naročito izraženi kada koristite javne WiFi mreže, bilo da su potpuno otvorene ili kakve lokalne u kafićima i sličnim javnim mjestima. One su uvijek slabo obezbeđene, a ne rijetko ih zlonamjerni činioci koriste kao mesta gdje mogu da upecaju svoje žrtve ili da im prisluškuju internetski saobraćaj.

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Podešavanje VPN-a na vašem uređaju

Bilo da je u pitanju besplatni VPN ili plaćeni, podešavanje istog na vašem uređaju je vrlo jednostavno. Pošto ga instalirate ili sa zvanične web lokacije proizvođača, ili sa zvaničnog marketa za platformu na kojoj ga želite koristiti, potrebno je da ga pokrenete. Kada se nađete pred glavnim sučeljem programa, pametno je pogledati u podješenjima koji protokol koristi.

Mnogi podrazumevano koriste OpenVPN protocol, koji trenutno važi za najbezbijedniji kao i za protokol sa najmanjim opterećenjem internetske konekcije, pa je on dobar izbor.

Zaključak

Na internetu svuda oko nas se nalaze opasnosti i zlonamjerni činioci koji žele da nam ugroze bezbijednost i anonimnost zarad finansijske dobiti. Ako brinete o sopstvenoj bezbijednosti na internetu, ali i o sopstvenoj finansijskoj situaciji, najjeftiniji VPN-ovi u tom slučaju su oni koji nude besplatne probne periode. Naročito u slučaju da vam je neophodan neki kvalitetan samo tokom kratkog vrijemenskog trajanja. Naša preporuka je svakako ExpressVPN, koji osim vrhunskig kvaliteta usluge, nudi i garantirani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com