Surfshark antivirus

surfshark antivirus

Surfshark, kompanija koja je na tržištu poznata po svom sjajnom VPN-u, odlučila je da pojača konkurenciju među proizvođačima antivirusnog softvera. Prvi utisci su sasvim solidni, jer Surfsharkov antivirus nudi kompletan zaštitni paket pod nazivom “Surfshark One”. U nastavku ćemo vam prikazati šta antivirus Surfshark posjeduje od značajki, šta bismo voljeli da posjeduje, njegove pretplatne planove, kako se i koliko lako koristi, te koja je naša konačna ocjena o ovom softveru.

Skini Surfshark
Zaštitite svoj uređaj uz Surfshark antivirus i dobijte VPN besplatno

Surfshark antivirus iskustva garantiraju vrhunsku zaštitu vaših uređaja uz 30 dana jamstva za povrat novca uz popuste do 86% i 2 mjeseca besplatno.

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Surfshark antivirusni program recenzija: istorija kompanije

Surfshark je relativno mlada kompanija koja dolazi iz Nizozemske. Osnovana je 2018. godine, kada je tržištu ponudila svoju prvu VPN aplikaciju namijenjenu samo za iOS uređaje.

Naredne godine, Surfshark proširuje svoj portfolio i na Android tržište, gdje razvija aplikaciju pod nazivom “Trust DNS”, koja služi za pristup internet stranicama u zemljama koje su cenzurisale određene sadržaje.

U listopadu 2019, Surfshark postaje jedan od prvih 10 VPN programa koji su dobili sertifikat od nezavisnog tijela za procjenu (IT sigurnosni institut AV-TEST). Godinu dana kasnije, od strane CNN-a, Surfshark je dobio titulu najboljeg VPN-a.

Sredinom 2021, Surfshark je izvršio pripajanje konkurentu Nord Security-u, tvorcima takođe poznatog NordVPN-a. Pripajanje je završeno početkom 2022, s tim da su ove dvije kompanije nastavile da posluju odvojeno. Ovo spajanje je umnogome pomoglo objema kompanijama, jer su, nakon međusobnog dijeljenja “know-how” i Surfshark i Nord Security osvježili svoje programe, ali i ponudili tržištu nešto potpuno novo.

Surfshark antivirusni program recenzija: pretplatni planovi

Kreatori “Surfshark One” paketa koji objedinjuje antivirusni program, VPN, veb tražilicu i sustav upozorenja su pripremili različite pretplatne planove za svoj proizvod. Imate mogućnost izbora između:

surfshark antivirusni program recenzija

 1. mjesečne pretplate koja ne donosi dodatne popuste,
 2. 24-mjesečne pretplate, kod koje ostvarujete uštedu od 76% i dobijate 2 mjeseca korištenja besplatno,
 3. 12-mjesečne pretplatu gdje također dobijate 2 mjeseca besplatno (dakle, pretplata vam traje 14 mjeseci), a sve to uz uštedu od 86%.

Obratite pažnju da mjesečni iznos na najduljem periodu trajanja pretplate, nakon isteka početno uplaćenog perioda, je niži nego kod ostalih pretplatnih planova, tako da možete razmisliti da odmah uzmete plan koji vas pokriva 24 mjeseca (pošto dobijate 2 mjeseca gratis, to znači da ste mirni 26 mjeseci).

Ukoliko koristite naš link za download Surfsharka, ovi bonusi vam se automatski apliciraju kada izaberete željeni pretplatni plan.

Surfshark antivirusni program recenzija: pregled značajki

U tabeli ispod možete da vidite osnovne značajke ovog antivirusa.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Dostupna izdanja Surfshark One
Višestruka prijava Od 5 uređaja
Podržani uređaji Windows, macOS, Android
Garancija povrata novca U 30 dana
Cijena počinje od 90,48 $ (3,48 mjesečno)
Besplatan plan Nije dostupno

Surfshark antivirus iskustva i test: Sigurnost

Najbitnije kod svakog antivirusnog softvera je u kojoj mjeri štiti korisnika, zato ćemo vam sad prenijeti naša Surfshark antivirus iskustva koja smo imali tijekom testiranja ovog softvera.

Iako Surfshark ne nudi neke od opcija koje su ustaljene kod konkurencije, to ne znači da ima problema kada je u pitanju sigurnost. Predstavićemo vam njegove glavne sigurnosne značajke koje su umnogome doprinijele da razvijemo pozitivan utisak o ovom programu.

Skeniranje virusa

Surfshark posjeduje razne varijante za skeniranje, kao što su brzo skeniranje, kompletno skeniranje, odloženo i zakazano skeniranje, kao i “drag-and-drop” skeniranje dokumenata. Uz sve to dobijate i zaštitu u stvarnom vremenu, koja je dostupna, kako na Androidu, tako i na Windows-u i MacOS-u.

antivirus surfshark

Na testnoj mašini koju smo koristili, brzo skeniranje je odradilo posao za vrlo kratko vrijeme, tako da smo pomislili da nisu svi bitni folderi provjereni. Zbog toga smo pristupili testiranju putem kompletnog skeniranja za koje je Surfshark-ovom antivirusu trebalo malo manje od pola sata, pri čemu je našao preko 95% zaraženih fajlova, što je veoma dobar procenat.

Omogućeno je skeniranje do 5 različitih uređaja istovremeno, tako da vam pored ovog programa, ništa drugo neće trebati.

Zaštita u stvarnom vremenu

Ova zaštita se prvenstveno odnosi na spriječavanje instalacije nekog od raznih tipova malware-a, kao što su trojanci, crvi, adware i slično. Surfshark radi u pozadini dok god je vaš uređaj uključen i prati vaše aktivnosti. Tijekom našeg testa, upozorio nas je na 10 od 11 programa i stranica za koje znamo da su inficirani zlonamjernim softverom.

Ta brojka je veoma dobra, a treba uzeti u obzir da se nove definicije dodaju na tjednom nivou, tako da je nivo zaštite veoma visok.

Zauzeće resursa uređaja

Jedna od većih prednosti ovog antivirusa je njegova sposobnost da se prilagodi komponentama uređaja i da ih ne opterećuje previše. Dakle, u zavisnosti od toga kakav hardver posjedujete, Surfshark će raditi brže ili sporije, trudeći se da vam omogući prostor za multitasking.

Tijekom skeniranja cijelog sustava na našoj testnoj mašini, zauzeće procesorskih resursa se kretalo u rasponu 25%-28%, uz poneke nagle skokove do 50%, koji su trajali samo po nekoliko sekundi. To praktički znači da tijekom skeniranja možete nesmetano nastaviti da radite šta god poželite na svom uređaju.

Cloud zaštita

Kao što smo već pomenuli, osvježavanje liste virusa i malware-a se vrši u redovnim razmacima. Pošto je Surfshark dobro poznata firma koja se bavi cyber sigurnošću, njihovi proizvodi u svakom trenutku sadrže listu svog zlonamjernog softvera koji kruži internetom. Također, njihovi napredni heuristički algoritmi konstantno poboljšavaju zaštitu u realnom vremenu da na vrijeme prepozna sumnjivo ponašanje na stranicama koje posjećujete ili u programima koje želite da instalirate.

Skini Surfshark

Surfshark antivirusni program recenzija: kako započeti

Naša Surfshark antivirus iskustva kažu da su verzije za Android, MacOS i Windows podjednako prilagođene i početnicima i naprednim korisnicima. Sučelje je minimalističko i pregledno, sa svim opcijama lako dostupnim na jedan ili dva klika mišem (ili pritiska prstom).

I postupak pribavljanja je veoma jednostavan, dovoljno je da posjetite zvaničnu internet stranicu Surfshark antivirusa, izaberete plan koji vam odgovara, logujete se i skinete aplikaciju. Instalacija traje svega par minuta i nakon toga vam se otvara glavni ekran sa kojeg pristupate svim dostupnim opcijama.

Svi alati koje donosi paket “Surfshark One” vam se nalaze na lijevoj strani zaslona, tako da vrlo lako možete da navigirate kroz njih. Naša preporuka je da prvo posjetite sekciju za antiviruse, osvježite listu virusa/malware-a i uradite dva skena sistema (za svaki slučaj), zatim da namjestite kada želite da se pokreću naredna skeniranja i, na kraju, da vidite da li želite da isključite neka dokumenta, ili cijele dijelove čvrstog diska, iz skeniranja.

Šta sve sadrži paket “Surfshark One”

Kao što smo već naveli, Surfsharkov antivirus se prodaje samo u kompletu sa još tri proizvoda koji zajedno čine paket “Surfshark One” i ne postoji mogućnost kupovine samo antivirusnog programa zasebno. Sada ćemo vam predstaviti šta ostala tri proizvoda donose korisnicima.

Surfshark antivirusni program recenzija: Surfshark VPN

U pitanju je višestruko nagrađivani VPN koji koriste milijuni korisnika širom svijeta. Više o ovom programu možete da saznate u našoj Surfshark VPN recenziji.

Dovoljno je samo da kažemo da ovaj VPN nudi vrhunsku zaštitu vaših osobnih podataka, obezbjeđuje vašu online anonimnost i mijenja IP adresu na način da vam dozvoli pristup sadržaju koji je inače zaključan na osnovu geolokacijskih zabrana.

Surfshark antivirusni program recenzija: Surfshark Search

Surfshark Search je jedna od onih alatki za koje se, nakon što ih počnete koristiti, pitate gdje su bile ranije i nakon toga ne prestajete da je i dalje koristite. Naime, u pitanju je integrirana tražilica interneta koja prikazuje samo “organske” rezultate pretrage. To podrazumijeva da vam se neće ispisivati reklamni sadržaji, a pri tome vaša tekuća pretraga neće uzimati u obzir ranije pretrage i lokaciju.

Ukoliko je neophodno, možete da pretražujete i po trenutnoj lokaciji i dobijete rezultate relevantne samo za nju.

Međutim, najbitnija značajka je da ne ostavljate nikakav digitalni otisak na internetu i da vam se ne prikazuju reklame tijekom pretrage.

Surfshark antivirusni program recenzija: Surfshark Alert

U pitanju je sustav nadzora u stvarnom vremenu koji prati eventualno curenje ili krađu vaših osobnih podataka, koji uključuju: lozinke, emailove, osobna dokumenta i brojeve kreditnih kartica.

Surfshark Alert pretražuje cijeli internet i ukoliko primijeti da se neki od vaših podataka nalaze u optjecaju na mreži, odmah vas o tome izvještava. Također, prati i bilancu na vašoj kartici, te vam javlja ukoliko neka transakcija bude napravljena bez vašeg odobrenja.

Surfshark antivirusni program recenzija: lakoća korištenja

Već smo naveli da je Surfshark podjednako lako koristiti i na Windows/MacOS-u, kao i u obliku Android aplikacije. Brzina odziva je veoma dobra, a brzina skeniranja natprosječna.

surfshark antivirusni program recenzija

Sve četiri sekcije (antivirus, VPN, Alert i Search) su pregledno izlistane i lako im se pristupa. Sve dostupne opcije su udaljene na najviše dva klika mišem. Cjelokupan dizajn programa/aplikacije i sučelja je sveden i dobro organizovan, tako da vam navigacija kroz opcije neće predstavljati nikakav problem.

Surfshark antivirusni program recenzija: kompatibilnost

Trenutačno Surfshark postoji u verzijama za Windows (pri čemu je kompatibilan sa Win 10 i Win 11), MacOS (podržava Big Sur, Catalina, Monterey i ostale) i Android (od verzije Android 5.0 na telefonima, tabletima i pametnim televizorima). Napominjemo da njihov VPN možete koristiti i na Linux-u, iOS-u i kao dodatak pretraživačima Chrome, Firefox i Edge.

surfshark antivirus iskustva

Za instalaciju će vam biti dovoljno oko 2 GB prostora na Windows-u, odnosno 500 MB kada su u pitanju MacOS i Android. Naravno, biće neophodno da imate još raspoloživog prostora za privremene i datoteke koje se nalaze u karantinu. Preporučljivo je da imate stabilnu internet konekciju zbog osvježavanja definicija virusa.

Surfshark antivirusni program recenzija: korisnička podrška

Korisnička podrška za Surfshark je veoma dobra. Postoji nekoliko načina na koji ih možete kontaktirati. Možete to da uradite putem emaila ili putem live chata sa agentom podrške, koji je dostupan 24/7. Agente odlikuju ljubaznost i zadovoljavajuća brzina odziva. Također su veoma stručni u svom poslu i na sva naša pitanja koja se tiču funkcioniranja programa smo dobili zadovoljavajuće odgovore.

Pored agenata podrške, Surfshark sadrži i centraliziranu bazu znanja, pod nazivom “help center” na kojoj, po segmentima možete da pretražujete odgovore na pitanja koja su imali drugi korisnici programa.

Skini Surfshark

Surfshark antivirus iskustva: poređenje sa konkurencijom

Da biste stekli bolji uvid u mogućnosti ovog programa, odlučili smo da naša Surfshark antivirus iskustva usporedimo sa nekima od najpoznatijih antivirusnih programa koji mogu da se nađu na tržištu danas.

Surfshark antivirus iskustva vs. Malwarebytes

Malwarebytes predstavlja jedan od najstarijih antivirusnih programa sa milijunima zadovoljnih korisnika širom svijeta. Kada uspoređujemo Surfshark sa njim, možemo da zaključimo da glavna mana Surfsharka je nedostatak firewall-a, dok sa druge strane, oba posjeduju sjajan VPN i dodatne značajke koje štite korisnika i omogućuju mu nesmetano online iskustvo.

Surfshark antivirus iskustva vs. Norton 360

Kada posmatramo Surfshark i Norton 360, vidjećemo da imaju podjednako dobar softver koji blokira reklame i zlonamjeran sadržaj. Razlike su poprilično teško uočljive, ali možemo reći da Surfshark ima kvalitetniji VPN koji je podesniji za igranje, a Norton 360 ima veću brzinu skeniranja sustava. Što se tiče zauzeća resursa, oba programa su nezahtjevna i među njima ne postoji veliko odstupanje.

Surfshark antivirus iskustva vs. McAfee

Posljednji konkurent sa kojim ćemo usporediti Surfshark je McAfee. McAfee dolazi i u verziji za iOS, što je prednost u odnosu na “Surfshark One” paket, makar trenutačno. Sa druge strane, Surfshark ima mnogo manje bloatware-a, potpuno je oslobođen notifikacija koje kod McAfee znaju da zasmetaju, a i naša Surfshark antivirus iskustva kažu da je njegova malware zaštita bolja.

Surfshark antivirusni program recenzija: zaključak

Sve u svemu, Surfshark je jedan veoma zaokružen proizvod koji može da se nabavi po veoma povoljnoj cijeni (pogotovo ukoliko izaberete pretplatni plan za 12 ili 24 mjeseca).

U “Surfshark One” paketu dobijate i detekciju malware-a (sa uklanjanjem istog), zaštitu u realnom vremenu, zaštitu od phishing sajtova i reklamnih tracker-a, sjajan VPN koji štiti vašu privatnost i spriječava, kako reklamne kompanije, tako i bilo koga drugog da vidi šta radite dok ste online, kao i mogućnost pretrage interneta bez prikaza reklamnog sadržaja.

Druga bitna stavka je 30 dana jamstva za povrat novca koje garantira proizvođač. To praktički znači da tijekom 30 dana u svakom trenutku možete da otkažete pretplatu i dobijete svoj novac nazad.

Zato, ukoliko se još niste odlučili za svoj antivirus na Windowsu, Macu ili Androidu, ovaj jeftini, brzi i program koji se lako koristi bi trebalo da uđe u vaš uži izbor.

Međutim, ukoliko vam je bitno da imate i dodatne značajke, među kojima su firewall i upravitelj lozinkama, ili želite brže skeniranje, odnosno veću uštedu resursa, to vam sve pruža Malwarebytes, koji je i dalje najbolji program ove vrste koji možete da nađete na tržištu.

Surfshark Antivirus
8.6 Ukupna ocjena
Surfshark Antivirus

Privatnost i sigurnost
8.5
Značajke programa
8.5
Korisnička podrška
8.5
Cijena
8.5
Lakoća korištenja
9
Prednosti
 • VPN koji dolazi u paketu
 • Pretraga interneta bez reklama
 • Jednostavan i pregledan dizajn
 • Sustav upozorenja za krađu podataka
 • Pristupačna cijena
 • WireGuard protokol
 • Efikasna zaštita u stvarnom vremenu
Mane
 • Nedostatak firewall-a
 • Ne postoji u verziji za iOS
 • ID provjera nije dostupna u svakoj zemlji
Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com