VPN Za Kinu – Koji Je Najbolji U 2024

Narodna Republika Kina je država poznata po veoma strogoj cenzuri interneta. Mnogi strani web sajtovi i  društvene mreže su blokirane u toj zemlji. A veliki Kinesti Vatreni zid je veoma uspešan u blokiranju mnogih VPN servisa, pa vam je neophodno da VPN za Kinu bude vrlo visoog kvaliteta.

Idite na ExpressVPN
Treba vam najbolji VPN za Kinu?

Isprobajte ExpressVPN koji sigurno radi u Kini, i dolazi sa 30-dnevnim garantovanim povraćajem novca.

Ažurirano: 9 lipanj 2024

Najbolji VPN za Kinu

Kada se govori o servisima kao što je VPN, Kina je zemlja koja vrši vrlo veliku kontrolu ovakvih usluga. Zlatni Štit, kako je zvanični naziv državnog sistema za blokiranje saobraćaja, vrlo uspešno blokira mnoge ovakve servise. A koliko god da je dobar neki ovakav servis, on prvo mora biti u mogućnosti da zaobiđe ovo osnovno ograničenje, i to je razlog zašto vam je neophodan VPN Kina.

Ali to nije sve, i naši stručnjaci vam iz svog višedecenijskog iskustva mogu reći da još mnoge odlike određuju da li je neki VPN Kina dobar servis ili nije. Naši stručnjaci su tokom godina razvili metodologiju testiranja ovakvih servisa koja u potpunosti isključuje bilo kakve subjektivne kriterije u ocjenjivanju. I na osnovu te metodologije možemo reći kako se oni kotiraju jedni naspram drugih.

U donjoj tabeli možete vidjeti rezultate iscrpnog testiranja stotina i stotina ovakvih servisa, a mi vam toplo preporučujemo da izaberete bilo koji od njih kao jedan VPN za Kinu.

Kako izabrati najbolji VPN za Kinu

Kada idete u inozemstvo, pametno je obskrbiti se svim potrebnim stvarima. Za odlazak u neke zemlje je dobro da imate VPN Kina jer je to jedna od takvih zemalja. Kod ovakvog servisa je prije svega neophodno da radi u Kini, ali to nije sve. Ako planirate poslovno ili turističko putovanje u ovu zemlju u Aziji, morate znati da vam tamo pristup internetu neće biti neograničen kao u domovini. Zato je neophodna pomoć VPN servisa.

VPN za Kinu

Ali morate imati u vidu i da VPN uslugu koju dobivate od mnogih dobavljača nećete moći da koristite. Samo proizvodi najboljih VPN dobavljača su dovoljno dobri da zaobiđu kinesku cenzuru. Kada bi funkcionisanje VPN Kina bilo dovoljno da se opredelite za neki ovakav servis, onda biste mogli jednostavno uzeti bilo koji od kineskih dobavljača.

Ali njihovi VPN servisi, kojih postoje hiljade, nisu garant bezbijednosti, privatnosti, ili mogućnosti za streaming, dok je posjeta društvenim mrežama i dalje onemogućena. Zato kada birate najbolji VPN za Kinu, morate voditi računa i o drugim bitnim karakteristikama, a ne samo da li funkcioniraju u Kini.

Globalna pokrivenost serverima

Kada se posmatra neki VPN Kina je zemlja koja sliči crnoj rupi, i ako putujete tamo sigurno ćete želeti da posjećujete internetski sadržaj koji je tamo blokiran. Društvene mreže, kao Facebook i Twitter, su blokirane. A svi znamo koliki su nam one deo svakodnevice, naročito na turističkim putovanjima. Većina streaming platformi sa zapada su takođe blokirane. I za sve ovo vam je potrebno da ovakav servis ima što veću globalnu pokrivenost serverima.

VPN Kina blokirani servisi

Jedan od razloga je što je to ona odlika koja vam daje najveću korist od ovakvih servisa, pristup što većem broju zemalja i internetskim sadržajima koji su specifični ili geo ograničeni na njih. To je osobina koju mi vrlo cijenimo jer pokazuje koliko je dobavljač orijentisan ka kvalitetu svoju usluge.

Veliki broj servera u jednoj zemlji je samo puka brojka, ali ako ima servere u velikom broju zemalja, to je široka usluga. VPN za Kinu treba imati pokrivenost velikog broja zemalja i zato što je ponekad ovakvim servisima neophodno da mijenjaju zemlju u koju se konektuju kako bi uopšte funkcionirali.

Brzina konekcije

VPN Kina servis vam ne znači mnogo ako je usporenje vaše konekcije ogromno. Ono što možete imati na umu kada je u pitanju VPN za Kinu je da se ovakvo usporenje mora očekivati. Ali usporenje konekcije je nešto što određuje kakav će biti vaš užitak u servisu, na primjer tokom streaming serijskih ili filmskih programa, ili tijekom gledanja sportskih utakmica.

Zbog prirode funkcioniranja VPN Kina servisa, enkripcije internetskig saobraćaja, komunikacije putem udaljenog poslužitelja kao posrijednika sa krajnjim, ovi servisi usporavaju internetsku konekciju. Ali, kvalitet servisa se ogleda u tome koliko je to usporenje malo. Kvalitetni servisi su oni čiji dobavljači ulažu u njihovu infrastrukturu, a što je ona veća i naprednija, usporenje je manje.

Zato, kada birate najbolji VPN za Kinu, dobar savijet je da se vodite istim principima kojima i mi kada ocjenjujemo kvalitet VPN Kina servisa. Brzina konekcije vrlo utječe na užitak u bilo kom online sadržaju, a kvalitetni servisi imaju najmanje usporenje.

Privatnost

Ako se pitate da li vam treba VPN Kina je zemlja u kojoj vam je on apsolutno neophodan. Jednostavan problem je da je sistem nadgledanja građana u ovoj državi veoma razvije i vrlo sofisticiran, ali su takođe brojne i zlonamjerne grupe, koje se bave krađom identiteta ljudi, naročito stranaca, vrlo aktivne u ovoj zemlji. Privatnost vaših osobnih podataka i što posjećujete na internetu je skopčano sa vašom internetskom bezbijednošću.

Zato VPN za Kinu koji želite koristiti mora biti vrlo kvalitetan i mora koristiti vrlo jaku i naprednu enkripciju. Mi i naši stručnjaci, preporučujemo da to bude u najmanju ruku AES-256 sistem enkripcije. Metoda koja je vrlo jaka i praktično ju je nemoguće razbiti. 

Iako je svaku enkripciju moguće razbiti, uvijek je pitanje praktičnosti takvih poduhvata. Za AES-256 enkripciju, najmoćnijim današnjim super računarima potrebno je 6-8 biliona godina da je dešifruju bez ključa, a procenjuje se da će kvantnim računarima biti potrebno “samo” nekoliko hiljada. Zbog toga mi preferiramo VPN za Kinu koji sav saobraćaj enkriptuje ovom metodom.

Korisnička podrška

Korisnička podrška je značajka koja pokazuje koliko je dobavljaču VPN Kina servisa stalo do njihovih korisnika. Kvalitetni dobavljači su brižni prema svojim korisnicima, i vode računa o korisničkom iskustvu. To se odnosi i na situacije kada im je potrebna pomoć oko korištenja njihovog servisa, a ne samo u dizajnu sučelja.

Ako putujete u neku inozemnu državu kao što je ova, morate računati da vam VPN za Kinu možda neće funkcionisati kao u vašoj zemlji, te da će vam pomoć možda trebati. Kako mi ocjenjujemo kvalitet VPN Kina servisa po ovom kriterijumu, jer on određuje koliko lako možete doći do pomoći kada se nađete u ćorsokaku, i vi biste trebali to imati na umu

Cijena

Cijena bilo čega, pa i VPN Kina, nije samo pitanje koliko to nešto košta. Nego i koliko za te novce dobivate. Koliko god da plaćate, vaša sigurnost i bezbijednost nemaju cijenu. Ali to ne znači da treba da bacate pare šakom i kapom. Kakav VPN Kina servis se može na prvi pogled učiniti skupljim od konkurencije, ali ako on na primjer sadrži neke dodatne značajke, ili nema neka ograničenje, on može biti isplativiji.

Ono o čemu dodatno treba voditi računa su razni popusti kao i garantovani povraćaji novca. Naši stručnjaci vam uvijek preporučuju one koji vrše povraćaj cijelokupnog plaćenog iznosa.

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Besplatni VPN – ovi su opasni

Kada se govori o VPN za Kinu, uvijek treba imati na umu da su mnogi ovakvi servisi besplatni, ali i da dolaze od kineskih dobavljača koji imaju zakonsku obavezu da surađuju sa njihovim vlastima. Zato su oni prije svega opasni, jer vaši podaci mogu dospjeti u ruke zlonamjernih osoba. Ako sa vašim osobnim podacima ne možete vjerovati domaćim vlastima, nema razloga to činiti ni kad su strane u pitanju.

Još jedan problem sa besplatnim servisima je što ne znate kako se tačno finansiraju. Iz pretplate korisnika to nije moguće. A mogu vas zatrpati od samo dosadnih reklama do prodaje korisničkih podataka ili mrežnog protoka istih. Kvalitetan VPN Kina, ako vam je potreban po povoljnoj cijeni, bolje i bezbijednije je da izaberete ExpressVPN, koji nudi garantovani povraćaj novca u prvih 30 dana korištenja.

Kako zaobići kinesku cenzuru

Ako planirate putovati u Kinu, državna cenzura zapadnih medija i društvenih mreža će sigurno negativno utjecati na vaš digitalni život. Zato je neophodno pronaći način kako je zaobići. Trenutno postoji dosta načina da se ovo učini, ali najjednostavniji je da jednostavno na vaš uređaj instalirate neki VPN za Kinu koji provjereno funkcioniše u toj zemlji.

VPN Kina Veliki Kineski Vatreni zid

Bez obzira da li planirate putovati samo sa mobitelom ili i sa još nekim prenisnikom, aplikacije za ovu vrstu servisa možete pronaći za bilo koju platformu. Kvalitetni servisi se trude da imaju aplikacije za sve platforme, i to je njihova prednost u odnosu na slabiju konkurenciju. Vaše je jedino da na svoj uređaj instalirate odgovarajuću verziju.

Prednosti VPN – ova

U današnjem svijetu naša internetska bezbijednost i privatnost se nalaze na udaru raznih zlonamjernih činioca. Naša istorija pregledavanja interneta je podjednako korisna za krađu identiteta koliko i brojevi naših platnih kartica. S toga se moramo zaštiti na sve moguće načine.

Ali nije samo to problem s kojim se susrećemo. Veoma često streaming platforme vrše geografska ograničenja pristupu, a neke zemlje kao Kina, blokiraju sadržaj koji smatraju nepoželjnim. VPN za Kinu, ako tamo putujete kao turista ili poslovno, vam je apsolutno neophodan.

Povjećani pristup i borba protiv cenzure

Korištenjem VPN Kina vrlo lako postaje još jedna zemlja u kojoj možete neometano prsitupiti internetskom sadržaju koji želite da konzumirate. Bilo da su u pitanju društvene mreže ili news portali koji su blokirani u ovoj zemlji. VPN servisi će vam omogućiti da dođete do sadržaja koji je cenzurisan.

Van granica Kine, mnogi streaming servisi vrše geografsko ograničavanje dostupnosti njihovog sadržaja. Tako na primjer korisnici Netflix usluga iz Amerike, za isti iznos pretplate, dobivaju mnogo više sadržaja nego recimo iz BiH. Uz ovakav servis, to ograničenje možete zaobići.

Povjećana bezbijednost i zaštita privatnosti

VPN servisi koji su kvalitetni, vrše enkripciju vašeg internetskog saobraćaja vrlo jakim sistemima enkripcije. Time sav vaš saobraćaj biva zaštićen od bilo čijih radoznalih pogleda. Bilo da je to vaša prepiska o kolačima ili prošlonedeljnoj tekmi, ili brojevi vaših platnih kartica. Vaša privatnost i bezbijednost su vaši i zaštićeni. Možete misliti da nemate što kriti od vlasti, i bili biste u pravu. Ali imate mnogo toga što trebate kriti od zlonamjernih činilaca koji mogu vaše lične podatke iskoristiti za finansijsku dobit.

FAQ

Šta je “Veliki kineski vatreni zid”?

Veliki kineski vatrni zid, ili Zlatni štit kako se naziva u Kini, je sofisticirani sistem kontrole i cenzure internetskog saobraćaja koji ulazi u ovu državu. Prvenstvena funkcija mu je da vrši cenzuru svog saobraćaja koji vlasti ove države smatraju nepoželjnim, kroz blokiranje pristupa raznim web servisima i lokacija koje se nalaze van Kine. Još jedna uloga mu je da uspori internetski saobraćaj stranih servisa i tako lokalne alternative učini lakšim i ugodnijim za korištenje.

Zašto koristiti VPN – ove u Kini?

Kada je u pitanju VPN Kina je zemlja gdje je to neophodno svim strancima koji posjećuju ovu državu. Kada tamo putujete, možete odmah računati da bez VPN za Kinu skoro svi internet servisi na koje ste navikli da ih koristite svakog dana, neće funkcionirati normalno, ili neće uopšte biti dostupni. Da biste zaobišli cenzuru Facebook – a, Netflix – a, i mnogih drugih web lokacija morate koristiti VPN servise.

U suprotnom možete zaboraviti na svoj digitalni život.

Da li su VPN – ovi legalni u Kini?

Na raznim internet portalima i lancima možete pronaći oprečne informacije o tome da li su VPN servisi legalni u Kini ili ne. Jedni će vam reći da su legalni a drugi da su potpuno zabranjeni. Ono što će vas zbuniti je da su i jedni i drugi u pravu. U Kini je potpuno legalno koristiti bilo koji VPN, ali je strogo zabranjeno pružanje VPN servisa ili distribuiranje aplikacija za iste bez specijalnih državnih dozvola.

Zabrana pružanja ovih usluga u Kini, vas kao pojedinca uopšte ne dotiče.

Da li mogu svući VPN ako sam već u Kini?

U zavisnosti koji tačno VPN servis želite koristiti, pristup web stranici dobavljača vam može biti onemogućen. Ovo je jedna od mjera koje sprovodi Veliki Kineski Vatreni zid, i ako vam treba VPN za Kinu, neophodno je da ga na vaš uređaj instalirate pre ulaska u zemlju. Ako koristite Apple uređaje, na App Storu nećete pronaći ni jedan kvalitetan servis, jer je njihova distribucija zabranjena u Kini. A svi Google servisi su takođe nedostupni za Android uređaje.

Idi na ExpressVPN
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Zaključak

Putovati u Kinu, bilo poslom ili radi turističkog užitka, zahtijeva da tamo odete sa svim što vam može trebati. Ako putujete sa digitalnim uređajima, a želite koristiti servise kao što su društvene mreže ili streaming platforme, neophdno je da ponesete i VPN za Kinu. Kvalitetan servis koji je sposoban da zaobiđe Veliki Kineski Vatreni zid.

Mi vam preporučujemo ExpressVPN koji se u našim testovima pokazao kao najkvalitetniji servis dostupan trenutno na tržuštu. Osim kvaliteta, dobivate i mogućnost povraćaja novca u prvih 30 dana korištenja, a povraćaj iznosa u potpunosti je garantiran.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com