Anonimno pretraživanje interneta: najbolji način u 2024

Većina korisnika interneta nije svjesna koliko opasnosti vreba u online svijetu i koliko je teško obezbijediti sigurno surfanje i anonimno pretraživanje. Čim se povežete na svjetsku mrežu, vaši osobni podaci koji se nalaze na uređaju putem kojeg ste se povezali su potencijalna meta krađe. U ovisnosti o vašem tehničkom znanju i podešavanjima vašeg elektroničkog uređaja, možete sebi omogućiti sigurno pretraživanje interneta. U ovom članku ćemo vam pokazati kako najlakše to i da uradite.

Iskoristi ponudu
Omogućite anonimno pretraživanje uz ExpressVPN (49% niža cijena)

ExpressVPN vam donosi sigurno pretraživanje interneta, skriva vaš IP i veoma je lak za korištenje. Uz njega dobijate 30 dana jamstva za povrat novca (+ 3 mjeseca besplatno).

Ažurirano: 17 srpanj 2024

Zašto je anonimno pretraživanje bitno?

Postoji veliki broj razloga zašto je anonimno surfanje webom apsolutno neophodno za sve korisnike. Između ostalog, to se odnosi na:

anonimnost na internetu

 1. zaštitu osobnih podataka i sprječavanje krađe identiteta ili povjerljivih informacija (poput PIN brojeva ili lozinki),
 2. izbjegavanje neovlaštenog nadzora državnih organa ili vlastitoga ISP-a (koji može da uspori ili čak u potpunosti onemogući vaš internet saobraćaj),
 3. prevenciju instalacije trackera na vašem uređaju – trackeri prate sve vaše aktivnosti online i trećim stranama odaju mnoge bitne informacije o vašem ponašanju i navikama,
 4. izbjegavanje geociljnih i namjenskih reklama koje vam oglašivači poslužuju na osnovu podataka koje su neovlašteno dobili od pretraživača koje koristite,
 5. slobodno izražavanje svojih stavova i misli, bez bojazni da će se vaš identitet otkriti i da ćete zbog toga trpjeti posljedice.

Ovo je samo dio pozitivnih stvari koje vam anonimnost na internetu pruža, ali i to je dovoljno da vam pokaže koliko je bitno anonimno pretraživanje interneta.

U nastavku teksta saznajte koji sve načini za sigurno pretraživanje interneta postoje i kako da ih primijenite da biste se zaštitili i omogućili sebi anonimno surfanje internetom.

Anonimno pregledavanje interneta pomoću VPN-a

VPN (eng. Virtual Private Network = Virtualna Privatna Mreža) je vrsta mrežne tehnologije koja korisnicima omogućuje sigurno pretraživanje interneta tako što kreira privatnu mrežnu konekciju. Kada koristite VPN, vaš internet saobraćaj se enkriptira i preusmjerava kroz udaljeni poslužitelj u vlasništvu VPN-a.

Ovo nadalje znači da se vaša IP adresa i vaše online aktivnosti skrivaju od neželjenih pogleda vašeg ISP-a, stranica koje posjećujete, kao i zlonamjernih trećih strana.

Kako omogućiti sigurno surfanje uz VPN?

Ukoliko želite da budete anonimni na internetu pomoću VPN programa, dovoljno je samo da ispratite ovo uputstvo:

 1. Otiđite na zvaničnu internet stranicu VPN programa (naš izbor bi bio ExpressVPN, a u daljnjem tekstu ćete vidjeti i zašto).
 2. Izaberite pretplatni plan koji vam odgovara, te preuzmite program na svoj uređaj.
 3. Instalirajte VPN i pokrenite ga.
 4. Nakon što je VPN pokrenut, izaberite poslužitelj iz neke od zemalja koje su dostupne. Ukoliko niste sigurni što da odaberete, samo kliknite gumb “connect” i VPN će vas povezati sa poslužiteljem koji vam pruža najbolje performanse u datom trenutku.

Vodite računa da izaberete neki od VPN programa koji sadrži veći broj poslužitelja iz svih bitnijih svjetskih zemalja, jer će vam to značiti u svakodnevnom korišćenju.

Nakon što ste se povezali na neki od poslužitelja, provjerite da li je vaša IP adresa skrivena. To možete učiniti tako što iskoristite ovaj alat i vidite da li ste dobili IP adresu iz zemlje koju ste izabrali. Ukoliko je to slučaj, vaša anonimnost na internetu je zajamčena i možete započeti sa pretraživanjem website-ova.

Najbolji VPN za anonimno pretraživanje interneta

Iako ljudi najčešće koriste VPN da bi preuzimali torrente ili gledali sadržaj koji je blokiran u njihovoj zemlji, ipak je najbitnije da VPN pruža kvalitetnu zaštitu od online prijetnji. Da ne duljimo previše, ovo su najbolji VPN programi čijim korišćenjem osiguravate sebi anonimnost na internetu:

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Prilikom rangiranja VPN-ova vodili smo se ovim značajkama (koje, ujedno, omogućuju i anonimno pretraživanje interneta):

 • broj dostupnih poslužitelja i broj zemalja u kojima se nalaze – naravno, što je veći broj poslužitelja, to veći dio sadržaja možete da otključate
 • brzina i stabilnost veze – neki VPN programi (posebice oni besplatni) imaju problem sa održavanjem stabilnosti veze
 • sigurnost – na koje sve načine VPN omogućuje sigurno surfanje i anonimnost na internetu svojim korisnicima
 • preglednost sučelja i jednostavnost korišćenja
 • korisnička podrška – na koje sve načine ih možete kontaktirati i kvaliteta dobivenih povratnih informacija
 • cijena – zapravo ukupna vrijednost software-a koju dobivate za svoj novac

Svi VPN programi sa naše liste vam omogućuju anonimno pretraživanje interneta i cyber sigurnost. Vjerojatno ćete primijetiti da na našoj listi nema besplatnih VPN-ova. To je iz razloga što su programi te vrste pokazali veoma skromne rezultate na našem testu.

Često je dolazilo do prekida veze, a nerijetko i do banovanja IP-a kada bi poslužitelj otkrio da koristimo VPN. Na sve to dodajte i ogroman broj reklama koji korišćenje programa čini neudobnim i zaključak je da besplatni VPN nije dobro rješenje za sigurno pretraživanje interneta.

Prednosti VPN-a

Pored toga što vam VPN nudi anonimno pretraživanje i sigurno surfanje, ovaj moćni program vam donosi još mnogo toga. Između ostalog tu su zaobilaženje geolokacijskih blokada i zaštita privatnih podataka.

Zaobilaženje geolokacijskih blokada se odnosi na otključavanje inače nedostupnog sadržaja. Iz raznih razloga (poput zaštite TV prava) određeni kanali ili veliki streaming servisi (Hulu, Netflix, Disney, HBO, Amazon) segmentiraju svoj sadržaj po zemljama. Također, neki developeri, zbog ograničenja poslužitelja ne dozvoljavaju igranje MMO igara iz cijelog svijeta. A imamo i primjer internet cenzure u nekim autokracijskim zemljama.

Sva ova ograničenja možete zaobići instalacijom VPN programa i izborom poslužitelja iz zemlje u kojem je sadržaj koji želite gledati dostupan.

Zaštita privatnih podataka korisnika je osnovni preduvjet za sigurno pretraživanje interneta. VPN vam omogućuje anonimnost na internetu kroz tri stupnja zaštite:

 • krije vašu IP adresu (time je vaša stvarna lokacija zaštićena)
 • enkriptira sav vaš online saobraćaj (bolji VPN programi koriste 128 ili 256-bitnu enkripciju koja je praktički neprobojna
 • implementiranjem no-log politike, sva vaša internet aktivnost se ne bilježi i ne postoje digitalni tragovi vašeg ponašanja online

VPN je veoma bitan ukoliko često koristite javne WiFi mreže. Njihov glavni nedostatak je slaba zaštita koju zlonamjernici veoma lako mogu da probiju. Da biste imali sigurno surfanje dok ste povezani na javnu WiFi mrežu, instalacija VPN-a je nužna.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Drugi metodi koji omogućuju anonimnost na internetu

Naravno, nije VPN jedini način za sigurno surfanje, ali je najbolji. Sada ćemo vam predstaviti i ostale načine koji omogućuju anonimno pretraživanje i obrazložiti zašto smatramo da pružaju niži nivo zaštite od VPN-a.

Privatno pretraživanje

Većina poznatih pretraživača je uvela svoj način za anonimno pretraživanje, koje je postalo poznato kao incognito mode. U tom modu, privatni pretraživači blokiraju kolačiće (cookies) i ne vode historiju pretraživanja, čime otežavaju praćenje vaše online aktivnosti.

Dodatno, incognito mode omogućuje sigurno pretraživanje interneta jer ne čuva bitne podatke kao što su PIN brojevi i lozinke za pristup financijskim transakcijama.

Što se tiče pretraživača čije privatno pretraživanje zaslužuje vašu pažnju, tu su u prvom redu Tor browser, Brave, DuckDuck Go, Vivaldi i Firefox (Mozilla). Sa druge strane, preporučili bismo vam da izbjegavate korišćenje najpopularnijih pretraživača poput Chrome-a, Microsoft Edge-a i Opere zbog poznatih problema oko prodaje privatnih podataka.

sigurno surfanje

Bitno je napomenuti da privatno pretraživanje ima određenih nedostataka (koje nećete naći kod VPN programa). Oni koji vam najviše ugrožavaju anonimnost na internetu su:

 1. limitirana zaštita podataka – iako biste možda pomislili da niko ne može da vidi historiju vašeg pregledanja, to nije točno; nažalost incognito mode ne skriva vašu online aktivnost od vašeg ISP-a
 2. nepostojanje zaštite od phishing napada i malware-a – ukoliko nemate instaliran antivirusni program, u velikoj ste opasnosti
 3. ograničena funkcionalnost kada je incognito mode uključen – određene ekstenzije, pa čak i cijele značajke pretraživača ne mogu da rade u režimu privatnog pretraživanja
 4. incognito mode ni kod jednog pretraživača nije potpuno privatan – već smo pomenuli da su određeni pretraživači na lošem glasu jer šalju određene podatke trećim stranama

Kao što vidite, privatno pretraživanje može da ponudi sigurno surfanje, ali samo do određenog stupnja. Stoga, ukoliko želite potpunu anonimnost na internetu, instalacija VPN-a je mnogo bolji izbor.

Korištenje proxy-a

Korisnici sa malo više tehničkog znanja mogu da iskoriste proxy poslužitelj za sigurno surfanje. Postoji veliki broj besplatnih i proxy rješenja koja se plaćaju, a koja možete naći online. Nakon što izaberete proxy poslužitelj, morate podesiti svoj elektronički uređaj da biste omogućili anonimno pretraživanje.

Glavne prednosti korišćenja proxy-a su skrivanje vaše IP adrese, enkripcija vašeg web saobraćaja i mogućnost za ograničenje pristupa malicioznim sajtovima. U određenoj mjeri proxy ubrzava vašu internet vezu jer dozvoljava “keširanje” često posjećenih stranica koje se onda mnogo brže učitavaju kada im pristupate narednih puta.

anonimno surfanje

Međutim, ni proxy ne obezbjeđuje apsolutno sigurno pretraživanje interneta, te ćete morati da obratite pažnju da koristite jake lozinke, posljednje verzije software-a i ručno da izbjegavate sumnjive stranice. Također, određene aplikacije nisu kompatibilne sa proxy poslužiteljima te će vam biti neupotrebljive.

Stoga, i u slučaju korišćenja proxy-a za anonimno pretraživanje, VPN je i dalje bolji izbor. Više detalja o razlikama možete da nađete u našem VPN vs proxy članku.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Anonimno pretraživanje i sigurno surfanje: zaključak

Anonimnost na internetu je od suštinske važnosti za svakog korisnika. Vaši osobni i povjerljivi podaci moraju da budu na sigurnom u svakom trenutku.

Ako mislite da će vam korišćenje privatnog pretraživanja ili, eventualno proxy-a, to omogućiti, u krivu ste. Samo instalacija nekog od boljih VPN programa može da vam pruži bezbjednost i sigurno pretraživanje interneta.

Naš izbor za VPN je ExpressVPN koji omogućuje brzu vezu, vrhunsku enkripciju podataka, no-log politiku i veliki broj poslužitelja iz većine svjetskih zemalja. Na sve to imate mogućnost da ga potpuno besplatno isprobate tijekom 30 dana.

Dovoljno je da preuzmete ExpressVPN i dobićete potpuno otključanu probnu verziju programa. Ukoliko iz bilo kojeg razloga odlučite da ne želite da koristite ExpressVPN, proizvođač vam vraća vaš novac bez postavljanja suvišnih pitanja.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com