Najbolji antivirus za Linux u 2024

Svima je poznata činjenica da je Linux operativni sustav najzaštićeniji što se tiče online sigurnosti. Međutim, čak i uređajima koje on pokreće je potreban antivirusni program, pošto zlonamjerni softver nađe svoj put do vaših podataka. Da bismo vam olakšali izbor najboljeg antivirusa za Linux, sastavili smo uporedni test nekoliko najpopularnijih programa koji mogu da se nađu na tržištu.

Preuzmi odmah
Malwarebytes - Najbolji antivirus za Linux - SPECIJALAN POPUST

Malwarebytes - zaštitite svoj Linux od malware-a uz specijalnu ponudu antivirusa koji može da se koristi na svim operativnim sustavima uz 60 dana garantiranog povrata novca.

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Najbolji antivirus za Linux

Najveća prednost korištenja antivirusnog alata za Linux leži u činjenici da on spriječava vašu Linux verziju da dalje distribuira zlonamjerni softver, a to pogotovo važi ukoliko na vašem uređaju postoji još jedan operativni sustav (recimo, Windows ili MacOS), te ga koristite u dual boot režimu. U tom slučaju je taj drugi operativni sustav poprilično ranjiv i apsolutno je neophodno koristiti Linux antivirus.

Na kraju, nakon što smo sve ove značajke uzeli u obzir, naša konačna lista izgleda ovako:

Kako izabrati najbolju malware zaštitu za svoj Linux?

U prethodnom odjeljku smo naveli koje smo značajke uzimali u obzir prilikom testiranja antivirus za Linux, a sada ćemo ih i pobliže objasniti da biste stekli uvid u svaku od njih pojedinačno.

Bitno je još jednom istaći da je apsolutno neophodno danas imati Linux antivirus jer u ovom trenutku postoji nekoliko stotina različitih online prijetnji koje su pisane posebice za Linux. Sa rastom popularnosti ovog operativnog sustava, raste i broj hakerskih napada i malicioznog softvera koji se kreira za krađu podataka sa Linuxa. Dakle, samo dobar antivirus će vam garantirati sigurnost. A dobar antivirus treba da sadrži sljedeće.

1. Zaštita

Po definiciji, korisnici Linux operativnog sustava imaju viši stupanj tehničkog znanja od drugih korisnika. To znači da su oni svjesniji šta predstavlja opasnost po njihov OS, te su manje podložni krađi podataka.

Međutim, zbog toga se razvijaju nove vrste internet prevara, koje za konačni cilj imaju ilegalne radnje. Najčešću opasnost na Linuxu predstavljaju takozvane “phishing” prevare. Zbog toga dobar antivirus za Linux mora da posjeduje anti-phishing zaštitu, kao i listu sajtova koji su poznati kao prevarantski (i da se ta lista redovno osvježava).

Također, neophodno je da antivirusni alat posjeduje i zaštitu od drugih vidova malicioznog softvera (malware), kao što su adware, rootkits, ransomware, crvi, keyloggeri, itd.

2. Učinkovitost prilikom skeniranja

Programi koje smo testirali su morali imati 100%-tnu detekciju virusa i malware-a, ostvareno kroz jedan ili dva prolaza. Svi testovi su obavljeni na virtualnoj mašini u izoliranom okruženju gdje su inficirani fajlovi namjerno podmetnuti. Svi Linux antivirusi koji nisu ostvarili potpunu učinkovitost su izuzeti od daljnjeg testiranja.

3. Zauzeće resursa

Još jedna od bitnih značajki antivirusnih programa je koliko resursa prilikom rada zauzimaju. Ukoliko to iznosi preko 60% procesorske snage, oni su vam praktički beskorisni jer vas onemogućavaju u simultanom radu.

Bitno je da vam se omogući nesmetan rad, a da ste u svakom trenutku sigurni da antivirus za Linux radi u pozadini i štiti vas i vaš operativni sustav. Programi koji su na našoj listi obavljaju real-time skeniranje i zaštitu vašeg uređaja, ali to ne rade na uštrb performansi. Praktički su toliko laki za vaš sustav da njihov rad nećete ni osjetiti.

linux antivirus

4. Dodatne opcije

Iako je najbitnije da dobar antivirus posjeduje zaštitu od virusa u stvarnom vremenu i veliku bazu zlonamjernog softvera koji može da identifikuje, vrhunski antivirusi posjeduju još neke značajke koje ih izdvajaju od konkurenata na tržištu.

Među njima su e-mail zaštita, zaštita od sigurnosnih propusta (exploita), bihejvioralna analiza (na osnovu ponašanja određenih fajlova, predviđanje da li su zlonamjerni ili ne), zaštita od krađe identiteta, blokiranje iskačućih reklama, integrirani firewall i slično.

5. Lakoća korištenja

Programi koji se podižu u Linux okruženju često nisu previše orijentisani prema početnicima, jer se uglavnom izvršavaju na komandnoj traci.

Međutim, antivirusni alati koji su od ključne važnosti za nesmetan rad moraju da budu pravilno podešeni, a to je moguće samo ukoliko korisnik ima jasan prikaz svih dostupnih opcija koje su mu na raspolaganju, pri čemu one moraju biti detaljno objašnjene da bi korisnici znali šta dobijaju sa njima.

Zbog toga je ova značajka veoma bitna, kako za poslovne korisnike, tako i za korišćenje uređaja u kućnim uslovima.

6. Vrijednost

Da bi se korisnik odlučio da plati za Linux antivirus, on mora da mu obezbijedi vrhunski stupanj sajber zaštite. Zbog toga samo oni programi koji nude kompletan paket usluga koje su korisniku neophodne su dospjeli na našu listu.

Među njima nema besplatnih antivirusnih alata, jer je empirijski potvrđeno da korisnici od njih imaju više štete nego koristi i da daju samo lažan privid zaštite od malware-a.

Zbog toga njih nismo ni uključivali u testiranje, jer bi rezultati bili poražavajući, nego smo se orijentisali samo na programe koji svojim korisnicima pružaju vrhunsku uslugu za istaknutu cijenu.

7. Korisnička podrška

Posljednje, ali ne i najmanje bitno, antivirus za Linux koji izaberete mora da ima kvalitetnu korisničku podršku. To podrazumijeva mogućnost kontaktiranja na više različitih načina (e-mail, live chat, telefonski, poštom…), kvalitetnu FAQ sekciju gdje možete naći odgovore na svoja pitanja, kao i ljubaznost osoblja prilikom komunikacije.

Zašto koristiti Linux antivirus

Kako smo već naveli, količina zlonamjernog softvera koja se piše samo za Linux operativne sustave raste kao što raste i popularnost ovog OS-a među korisnicima. Zbog toga je antivirus za Linux nužnost, kako kod poslovnih, tako i kod kućnih korisnika. Veoma je bitno da obezbijedite svoj Linux od online prijetnji da biste zaštitili svoje podatke.

Poznato je da je 2019. veliki broj uređaja baziranih na Linuxu bilo meta napada malware-a pod nazivom HiddenWasp, koji je za cilj imao udaljeni pristup i kontrolu. Također, u tom periodu je zabilježen i porast broja DDoS i napada sa ciljem kripto rudarenja koji su bili usmjereni na Linux OS.

Posebno je bitno koristiti Linux antivirus ukoliko dijelite fajlove sa Windows OS-om ili Linux koristite kao mejl server. U oba ova slučaja antivirusni program će provjeravati dolazne i odlazne fajlove i štititi vaš Linux (pošto se on u tom slučaju može ponašati kao “nositelj” virusa). Očito je da je antivirus prioritet za Linux servere koji skladište velike količine podataka koje uploaduju korisnici sa drugih platformi.

antivirus za linux

Cyber prijetnje koje vrebaju Linux korisnike su mnogo sofisticiranije nego što su bile prije nekoliko godina jer su hakeri koji ciljaju posebice Linux korisnike počeli da ulažu velike svote novca u svoje napade, pošto su mnogi poslovni korisnici prešli na Linux distribucije.

Danas mnogo servera počiva na Linux arhitekturi, te se na njima skladište veoma povjerljivi podaci od velike važnosti. Među servere spadaju serveri za dijeljenje podataka, web serveri (koji su podložni ransomware-u), e-mail serveri i backup serveri. Upravo zbog upornosti hakera i određenih propusta nastalih prilikom izrade servera, neophodna vam je sva moguća zaštita koju možete da dobavite.

Linux je kreiran tako da uglavnom može da zaštiti od virusa i crva koji su napisani kao skripte, međutim postoje druge vrste cyber prijetnji gdje sam operativni sustav nije dovoljan, kao što su ransomware, backdoor, adware, spyware i keyloggeri, između ostalih.

Za sve ove probleme, riješenje se nameće, a to je antivirus za Linux, koji će štititi vaš operativni sustav u stvarnom vremenu i upozoravati vas na nadolazeće prijetnje.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Šta je nedostatak besplatnih antivirusnih alata

Sigurno ste primijetili da smo iz naše analize izuzeli besplatne antiviruse, ali vjerujte da je to sa dobrim razlogom. Naime, svaki besplatni antivirus za Linux koji smo htjeli da istestiramo je pokazivao poprilične manjkavosti u jednoj ili nekoliko značajki koje smo definirali kao ključne za dobar zaštitni softver.

Neki su imali veoma dugačko vrijeme izvršavanja skeniranja, nekima je sučelje veoma odbojno i komplicirano, dok kod nekih je instalacija bila prekidana velikim brojem reklama, koje su se pojavljivale i tokom rada programa.

antivirus za linux
Međutim, sve to bi moglo da se zanemari, da oni nisu imali velikih problema tamo gdje ih prosto ne bi smjelo biti, a to je detekcija virusa. Nijedan od besplatnih alata koje smo htjeli da testiramo nije prelazio 80% na testu identificiranja prijetnji, što je veoma poražavajuće. Sama ta činjenica je dovoljna da diskvalificira besplatne alate kao mogući izbor za Linux antivirus.

Zbog toga, ukoliko želite da imate potpunu zaštitu svojih podataka, držite se naših izbora, među kojima je najbolji Malwarebytes.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Kako postaviti Linux antivirus na svojem uređaju

Jednostavnost korištenja i instalacije je još jedna od bitnih značajki dobrog antivirusnog softvera. Da biste uvidjeli koliko je lako podešavanje antivirusa, pripremili smo vam brzi tutorijal u sedam koraka:
  1. Otiđite na zvaničnu internetsku stranicu Malwarebytes da biste preuzeli program
  2. Izaberite pretplatni plan koji odgovara vašim potrebama (provjerite koje sve pogodnosti dobijate time što ste iskoristili link iz prethodnog koraka)
  3. Skinite antivirus za Linux na svoj uređaj i pokrenite instalaciju
  4. Pratite instalacione korake i, nakon završetka, pokrenite antivirus
  5. Provjerite da li su sva podešavanja u skladu sa vašim potrebama (to možete da uradite kroz opcije), iako je uglavnom početno podešavanje sasvim dostatno
  6. Pokrenite prvi sken uređaja, a nakon toga ga ponovite da biste bili sigurni da je sistem potpuno čist
  7. Namjestite zaštitu u stvarnom vremenu (real-time) koja će štititi vaš uređaj dok god je uključen (također, možete da namjestite i redovno skeniranje sustava, jednom sedmično, jednom mjesečno ili u periodu koji vama odgovara)

U suštini, svaki Linux antivirus koji smo uvrstili na našu listu je veoma lagan za podešavanje, tako da vam započinjanje rada sa njim neće oduzeti previše dragocjenog vremena.

Linux antivirus: zaključak

Nadamo se da smo vam ukazali na neophodnost instalacije Linux antivirusnog programa kojim ćete štititi svoje podatke, neovisno od toga da li Linux uređaj koristite kao server ili u neke druge svrhe.

Bez obzira što je Linux mnogo sigurnije okruženje od Windowsa ili nekog drugog OS-a, ukoliko ga koristite kao primarni uređaj za pohranu podataka, potencijalni napad vam može prouzročiti mnogo problema. A oni će biti spriječeni ukoliko zaštitite svoj Linux odgovarajućim antivirusnim programom.

Za poslovne i kućne korisnike, nakon što smo testirali veliki broj komercijalnih programa, ovom prilikom preporučujemo Malwarebytes koji je jednostavan za korištenje, ima 100%-tnu detekciju zlonamjernog softvera, redovno se unaprijeđuje i održava, a uz sve to posjeduje kompetentnu korisničku podršku koja daje dostatne odgovore na vaše upite.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com