HolaVPN Recenzija u 2024

VPN Hola recenzija

VPN servisi su alatke koje treba da povećaju vašu bezbijednost i zaštite vam privatnost. Ovakvi servisi veoma često izazivaju kontroverze kod velikih tvrtki, ali rijetko koji je to učinio kod korisnika kao HolaVPN koji vam ovde predstavljamo.

Prezentacija

HolaVPN se na tržištu VPN servisa nalazi od 2012. godine sa ciljem da svojim korisnicima pruži uslugu maskiranja IP adrese putem distribuirane P2P mreže. Posle godina razvoja i dodavanja raznih značajki, danas je VPN Hola jedan servis koji posjeduje dosta značajki koje su korisne korisnicima. Napredna enkripcija, App kill funkcija, veliki izbor lokacija, itd, ali nema Kill Switch.

Kompanija koja je proizvođač servisa je registrirana u Izraelu, što je činjenica koja ne bi trebala ulivati previše sigurnosti korisnicima ovog servisa. Činjenica je da privatne kompanije u toj zemlji imaju obavezu previše bliske saradnje sa bezbijednosnim službama. To ostavlja mnogo prostora za zloupotrebe od strane privatnih lica.

Hola

Nedostatci

Kako VPN Hola predstavlja jedan izvrstan koncept zbog korištenja P2P tehnologije. Umjesto korištenja proxy servera, HolaVPN saobraćaj korisnika preusmjerava kroz uređaje drugih korisnika u željenoj zemlji. Ali ovakav koncept ima jednu veliku manu –  malu brzinu. Brzina vašeg download – a zavisi od brzine upload – a nekog drugog korisnika preko kog vi pristupate nekom sadržaju.

U praksi to znači da vi dobivate vrlo male brzine internetske konekcije, jer svi ISP – ovi u svijetu svojim korisnicima daju upload brzine koje su 10 puta manje od download brzine.

Još jedan ozbiljan problem sa ovim servisom je pitanje povijerenja. U prošlosti je kompanija prodavala resurse internetskih konekcija svojih korisnika bez njihovog znanja. Danas, možete saznati da to čine ako imate vremena da kopate po korisničkoj dokumentaciji. Takva poslovna praksa možda ne bi bila problematična da VPN Hola nije svjesno prodavala resurse korisnika zlonamjernim činiocima.

Zbog ove distribuirane prirode servisa, HolaVPN može predstavljati ozbiljan bezbijednosni rizik. Svjesna suradnja sa zlonamjernim činiocima kreira situaciju u kojoj korisnici mogu biti ugroženi. Odnosno takav neki klijent može distribuirati zlonamjeran kod vama i drugim “običnim” korisnicima. Izvršna datoteka VPN Hola ima najviše sistemske kredencijale, čime se mogu zaobići sve zaštite.

Poređenje sa alternativama

Kao što smo rekli gore, prvi i osnovni problemi sa ovim servisom su nedostatak povijerenja, kao i neetičko poslovanje koje je na štetu korisnika. Kada su u pitanju bezbijednosne alatke, povjerenje je stvar koja vam mora biti uvijek na umu prilikom izbora servisa koji ćete koristiti.

Nedostaci HolaVPN tu se ne završavaju, pa je svakako dobro razmisliti i oprijedeliti se za neki drugi, alternativni servis. Kao VPN Hola vam može donijeti puno glavobolje i problema. Mi vam preporučujemo da izaberete neku od alternativa ovom servisu:

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Paketi i cijene

Ovaj servis dolazi u dva različita paketa koja su podijeljeni po cijenama i funkcijama, besplatni i premium. Besplatni plan je osnovni koji dobivate čim instalirate aplikaciju na vaš uređaj ili dodatak na vašinternetski pregledač. Iako je besplatan, to ne znači da dolazi bez ograničenja.

holavpn

Podrazumevana postavka je da se resursi vašeg uređaja koriste od strane drugih korisnika. U slučaju da se sjetite da isključite ovu opciju, korištenje VPN Hola će vam biti ograničeno na 60 minuta dnevno. Priznaćete da je ovo jednostavno premalo za bilo šta.

Hola VPN Premium sa druge strane otklanja ovo ograničenje, te ga možete koristiti neograničeno tokom dana. Osim za gledanje Netflix streaming servisa, kada je ograničenje 120 minuta dnevno.

Sažetak

U sledećoj tabeli možete videti neke od najbitnijih značajki ovog servisa.

KARAKTERISTIKE VRIJEDNOST
Zapisi Nema zapisa, vaši podaci i identitet su sigurni
P2P Torrenti nije dozvoljeno
Netflix
Višestruke prijave 10 simultane prijave
Zemlje obuhvaćene
Podržani uređaji Android, iOS, Windows, Linux, Chrome, Router
Povrat novca garantovan? 30 dana
Protokoli OpenVPN, IKEv2, WireGuard, SOCKS
Promet podataka Neograničen
Enkripcija Jaka: Vojni AES 256 bita
IP adresa Neotkriveno
Serveri 1.000+

Korištenje HolaVPN – a

Bilo koji servis, pa i VPN Hola, je prilično neupotrebljiv ako ne znate čemu on služi i kako obavlja svoje funkcije. Većina korisnika ovakve servise koristi da bi zaobišli geografska ograničenja streaming servisa, blokade i smanjenje brzine od strane ISP – ova za pojedine protokole. Ali i za zaobilaženje cenzure. Pa pogledajmo koliko je ovaj servis efikasan u tim ulogama.

Netflix

Netflix je najpopularniji streaming servis na svijetu, i najkvalitetniji programi su dostupni samo za korisnike iz SAD. HolaVPN veoma lako zaobilazi detekciju od strane njihovih poslužitelja, ali to nije jedino što je potrebno za ugodno gledanje. Ako ste kojim slučajem posjetili Netflix web lokaciju ili pokrenuli aplikaciju prije pokretanja VPN aplikacije, Netflix poslužitelji će vas prepoznati.

Zbog svoje distributivne prirode, ovaj VPN servis mora dozvoliti pristup kolačićima na vašem računaru. Da bi ste ovo zaobišli, morate čistiti cash, brisati brauzer historiju, itd, što mnogima nije ni ugodno ni poznato kako se radi. Osim ovoga, sa besplatnim planom možete koristiti ovaj servis najviše jedan, a sa Premium najviše dva sata dnevno.

Zbog smanjenja brzine koju ćete iskusiti, gledanje streamova je jednostavno naporno. Česta kočenja i prekidi će vas jednostavno samo nervirati.

Torrent

Želite da torrentujete datoteke, vaš ISP smanjuje brzinu za ovaj protokol? Onda zaboravite na ovaj VPN servis. Iako kompanija tvrdi da je njihov servis sposoban za razdvajanje saobraćaja koji ide kroz njihovu aplikaciju, torrent saobraćaj će biti jednostavno blokiran.

Kina

Što se tiče pristupa zabranjenim sadržajima ako se nalazite iza Kineskog Velikog vatrenog zida, HolaVPN je to nekada vrlo uspješno činila. Na žalost, od avgusta 2020. godine je zbog promjena na ovom Kineskom sistemu blokiranja saobraćaja, to više nije moguće.

Ovaj VPN servis za komunikaciju koristi enkriptovani HTTPS protokol. Iako on jeste prilično bezbijedan, u Kini je sav saobraćaj ovim protokolom blokiran ako ide ili dolazi van granica te zemlje.

Igre

Ako želite igrati on-line igre uz korištenje VPN – a, jednostavno zaboravite na ovaj servis. Zbog smanjenja brzine to će vam biti jednostavno nemoguće.

Idite na HolaVPN

Značajke HolaVPN – a

Svaki servis je dobar samo onoliko koliko su njegove značajke korisne. Ovaj VPN servis je baziran na jedinstvenom konceptu P2P vrste, koji obećava mnogo pogodnosti. Ali na žalost, u stvarnom svijetu i prilikom korištenja donosi samo niz problema i ograničenja.

Enkripcija

VPN Hola svojim korisnicima pruža mogućnost korištenja više vrlo jakih enkripcija. I naši stručnjaci pozdravljaju ovakvu politiku svake kompanije. Ali, proizvođač ovog servisa u potpunosti neutralizuje svrhu enkripcije jer se vodi evidencija korisničkog saobraćaja.

Identitet korisnika, web lokacije koje posjećujete, dužina korištenja istih; je ono što ostaje zabilježeno. A u slučaju da ste svoj korisnički nalog povezali putem društvenih mreža, svi lični podaci koji su vam tamo dostupni se automatski bilježe. Ime i prezime, adresa, telefon, datum rođenja, sve.

Nema reklama

Dobra strana HolaVPN je što vam neće prikazivati dosadne reklame u aplikaciji ili preko nekog sadržaja koji pokušavate da gledate.

Loša strana je što će vaše korištenje besplatne verzije ovog servisa biti finansirano prodajom prava na korištenje vaše internetske veze i bilježenjem podataka o vama.

Windows aplikacija HolaVPN – a

VPN Hola je najpopularnija u verziji za Windows operativne sustave, ipak je to najpopularniji operativni sustav za stone računare. Pa pogledajmo kakvo je korisničko iskustvo sa njom.

Hola svetlo sučelje

Već pri prvom pokretanju smo naišli na problem koji može zbuniti mnoge korisnike. Po pokretanju, aplikacija se nekad minimizuje među pozadinske programe, a nekad ne. U ovom drugom slučaju, pokretanje glavnog sučelja toliko dugo traje da se može desiti da kliknete na ikonicu ponovo.

Kada to učinite desiće se da imate dve instance glavnog sučelja na zaslonu, što je nešto što ne bi smelo da se dešava.

Sučelje

Glavno sučelje Windows aplikacije je vrlo utilitarno, za neke korisnike će to biti dobrodošla promena, ali neki će biti zbunjeni veoma malim brojem odmah vidljivih opcija. Centralni deo sučelja okupira veliko dugme za uključivanje VPN funkcije a ispod njega je drop down meni za izbor zemlje. Aplikacija ima svetlu i tamnu temu, i kao što možete videti na donjoj slici, ova dva elementa se vrlo teško razaznaju na svetloj.

VPN Hola tamno sučelje

Od opcija još imate u gornjem desnom uglu dugmad za vaš nalog, postavke i pomoć.

Postavke

Od postavki možete očekivati šturost, jer možete vidjeti verziju aplikacije, uključiti automatsko pokretanje VPN servisa, i postaviti aplikacije koje će biti automatski ugašene u slučaju prekida VPN konekcije.

HolaVPN postavke

Od naprednih podješenja, koja su podrazumevano skrivena, možete menjati metode verifikacije integriteta podataka i vrstu enkripcije. Ove postavke će prosječnom korisniku biti nerazumljiva, a naše iskustvo je da je bilo koje u redu, i izbor ne služi ničemu.

Druge aplikacije

VPN Hola je dostupna na velikom broju platformi kao samostalna aplikacija, ali i kao dodatak za Opera internet brauzer. Nekada je postojao i dodatak za Chrome, Edge, i Firefox brauzere, ali zbog prodaje korisničkog saobraćaja su ti dodaci uklonjeni.

Hola podrška

Osim glavne aplikacije, korisnici Chrome – a mogu da uživaju u dva dodatka, Hola ad remover i Hola Video Accelerator. Na žalost, prvi ne blokira Google reklame i web sajtovi uvijek prepoznaju njegovo korištenje, dok drugi svojim lošim sistemom keširanja češće usporava reprodukciju videa nego što ubrzava.

Rezultati testiranja

Pravu sliku o kvalitetu VPN Hola dobivamo testiranjem. Mi smo to činili korištenjem speedtest.net servisa, koji je de facto industrijski standard za poređenje maksimalnih teorijskih brzina.

Brzina

Prilikom testiranja smo koristili 150/15Mbps internetsku vezu, a da bi test bio objektivan dozvolili smo speedtest.net sustavu da nam sam izabere najbliži server sa uključenim VPN – om, a onda testirali brzinu bez njega ali na istom serveru. Kao što možete vidjeti, latencija je skoro duplirana, a brzina četiri puta manja, bez obzira da li je u pitanju udaljena zemlja, SAD, ili naše komšije u Hrvatskoj.

VPN Hola test brzine

Ovi rezultati su daleko lošiji od najboljeg koji smo do sad testirali, ExpressVPN.

DNS curenje i torentovanje

Torentovanje je jednostavno zabranjeno putem HolaVPN. Našim testiranjem smo utvrdili da ne dolazi do curenja DNS upita, ali da dolazi do WebRTC curenja na strani klijenta na kog se konektujete. Vama kao korisniku ovo nije problem, ali drugi korisnici mogu izazvati da vaša IP adresa bude banovana od strane web servisa ako se konektuju preko vas.

HolaVPN DNS curenje

Ovo je nešto što nismo očekivali, i što sigurno nećete sresti kod kvalitetnijih VPN servisa kao što je ExpressVPN.

Korisnička podrška

Kada je podrška korisnicima u pitanju, mi volimo da vidimo žive ljude sa druge strane. VPN Hola to ne nudi. Dostupne su vam baza znanja koja se sastoji od takozvanih “često” postavljanih pitanja. Mi smo uspeli da pronađemo malo korisnih informacija, ali i neke koje su nas zabrinule, na primjer da kompanija prikuplja i čuva sve vaše informacije koje su im dostupne, i da bilježe vaš saobraćaj.

Podrška putem elektronske pošte je dostupna, ali objašnjenja koja smo dobijali su bila štura i ne previše jasna, pa će prosječnom korisniku više odmoći nego pomoći.

Zaključak

Sve u svemu, VPN Hola je servis koji će vas veoma razočarati izostankom kvaliteta, prije svega brzine. Ono što se pak dešava iza kulisa će vas ostaviti potpuno nezaštićenim i u stvari ugroziti vašu privatnost.

Ako vam je potreban kvalitetan VPN servis, HolaVPN nije to. Mi vam preporučujemo da se ipak odlučite za ExpressVPN, koji je po našim testiranjima trenutno #1 i nudi 30-dnevno jemstvo povrata novca.

4.2 Ukupna ocjena
Hola VPN

Privatnost i bezbijednost
1
Značajke
7
Korisnička podrška
3
Cijena
4.5
Lakoća korištenja
5.5
Prednosti
  • Besplatna verzija
  • Revolucionarna P2P tehnologija
  • Jaka enkripcija
Mane
  • Visoka cijena mjesečne pretplate
  • Bjeleženje saobraćaja
  • Prikupljanje osobnih podataka
  • Vrlo loša brzina
  • Suradnja sa zlonamjernim činiocima
  • Prodaja korisničkih internet veza
martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com