Kako sakriti IP adresu na torrentu?

Svatko može preuzimati torrente – čak i uz IQ krumpira – u samo nekoliko koraka. Ipak, anonimno preuzimanje torrenta zahtijeva malo dodatnog truda, ali itekako se isplati. U mnogim zemljama skidanje torrenta je ilegalno pa je važno biti oprezan. Moguće su velike neugodnosti ako budete uhvaćeni u djelu preuzimanja autorski zaštićenog sadržaja. Fokusirat ćemo se na to kako preuzeti torrent anonimno, a najvažnija stavka u cijeloj toj priči je IP adresa. Zato, svakako naučite kako ostati anonimni prilikom skidanja torrenta!

Uzmi ponudu
Torentuj anonimno uz ExpressVPN - 3 MJESECA BESPLATNO

Sa ExpressVPN možete torrentovati bilo šta potpuno anonimno. Zgrabite ekskluzivni popust od 49%, prije nego je isteko, uz 30 garantovanog povraćaja.

Kako skinuti torent anonimno?

Skidanje torenta bez da vas ulove zahtijeva prave alate. Također zahtijeva i pravo podešavanje ovih alata. Najvažnije je znati kako sakriti IP adresu na torrentu. Time ste i odgovorili na pitanje kako skinuti torent bez da vas mogu detektovati. Ali pazite, samo jedna obična isključena opcija može značiti da je vaša prava IP adresa na otvorenom.

Zato, hajdemo vidjeti detaljno kako sakriti IP adresu na torrentu.

Dobri VPN za torrente

Prije svega ostalog, trebali biste se pretplatiti na VPN uslugu, koja je mnogo sigurnija od proxy usluge. Zaista, Virtualna privatna mreža je alat koji je odgovor na pitanje kako sakriti IP adresu na torrentu. Ako skidate torente bez VPN-a, svako njuškalo (npr. Trolovi za zaštitu autorskih prava) moći će pronaći vašu pravu IP adresu.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Možete više pročitati u mom iscrpnom članku na temu VPN za torrent stranice kako biste pronašli dodatne infromacije. U nastavku ovog članka ćemo samo podsjećati kako skinuti torent anonimno uz VPN.

Brzine skidanja

Mi ovdje govorimo o tome kako skinuti torent a da budete uhvaćeni. Logično, vi prije svega ne želite da budete uhvaćeni. Ali ono šta vi stvarno želite jeste da naučite kako sakriti IP adresu na torrentu i dobiti sadržaje brzo.

Zbog toga, VPN treba da vam omogućava da skidate neograničen broj torenta. Također treba budete sigurni da je maksimalna brzina dovoljna. Inače ćete morati čekati satima da skinete torent sa torrent stranice. A niko nema toliko vremena za to!

Dalje, još jedna odlična mogućnost VPN-a je zaobilaženje P2P blokada. Zaista, ja sam skoro siguran da vam vaš ISP smanjuje brzinu i usporava P2P saobraćaj. Ovo je zasnovano na vašim internet aktivnostima. Zbog toga, sa VPN-om, vaš ISP vidi samo enkriptovani sadržaj, i ne može vam smanjivati brzinu veze. Tako vi možete koristiti vaš cjelokupni bandwidth kada skidate torente sa neke torrent stranice.

Pogodnost za torrente

VPN servisi mogu dozvoljavati skidanje sa torrent stranice i dijeljenje datoteka, ali i ne moraju. Njihova mreža pripada njima, tako da oni mogu biti odgovorni za kršenja autorskih prava. A sadržaje ste vi skinuli… Zbog toga se morate uvjeriti da VPN servis dozvoljava korištenje sajtova gdje su torenti za skidanje.

Ne biste trebali skidati torrente sa VPN servisa koji je neprijateljski nastrojen prema ovim protokolima dijeljenja datoteka. To može naškoditi vašoj sigurnosti i privatnosti. Dakle, VPN servis može proslijediti vaše podatke trolovima za zaštitu autorskih prava. A to je upravo suprotno od onoga što vi želite da postignete, zar ne?

Neki VPN-ovi za skidanje torrenta, kao što je ExpressVPN (nalazi se u listi u nastavku), čak nude profile sa unaprijed podešenom konfiguracijom kako bi vam torenti za skidanje bili što lakši uz potpunu anonimnost.

Politika ne ostavljanja zapisa o pristupu korisnika

Na kraju, treba da odaberete VPN servis koji vam nudi striktnu politiku ne ostavljanja zapisa o vašim aktivnostima. Zašto? Zato što postoji rizik ako vaš VPN servis zadržava zapise o vašim online aktivnostima. Ti zapisi bi mogli pasti u pogrešne ruke. Kao npr. Trolovima za autorska prava. To znači da sa VPN za torrente vi možete biti zaštićeni. Ali da na kraju ipak nastradate.

Zbog toga je važno da izaberete VPN za torrente koji ne uzima nikakve zapise o vašem pristupu. Na taj način vaše online aktivnosti se ne mogu pronaći- te je time je vaša privatnost zaštićena.

Torent klijent

Nakon što instalirate svoj torent VPN, vaš alat treba da sadrži softver za otvaranje torent datoteka. Zaista, ove datoteke imaju .torrent ekstenziju te ih ne možete otvoriti bez torent klijenta. Iako postoji mnogo klijenata za skidanje torenta, ja ću se fokusirati na ova tri: qBittorrent, Transmission i Deluge.

qBittorrent

Sučelje Torrent stranice qbittorrent

qBittorrent je kopija uTorrenta slobodnog pristupa, nešto kao modifikovani uTorrent klijent. Ali bez dosadnih reklama! Zbog toga, ovaj torent klijent će se svidjeti nekadašnjim korisnicima uTorrenta koji traže novi ali sličan klijent.

Transmission

Sučelje Torrent stranice transmission

Donedavno, Transmission nije bio dostupan za Windows-e. Ali, napokon je dostupna i verzija za Microsoft-ov OS. Kod ovog torrent klijenta se sve svodi na lakoću i jednostavnost. Ako vas interesuju torenti za skidanje, Transmission je stvoren za vas. Naravno, najprije u ovom članku naučite kako sakriti IP adresu na torrentu, da ne biste doživjeli neugodnosti.

Deluge

Sučelje Torrent stranice deluge

Uprkos tome što je lagan, Deluge nudi mnoge funkcionalnosti. Ovo je i veoma dobar klijent za skidanje torenta. Zaista, on omogućava BitTorrent korisnicima da dodaju privatne torente i da podese korištenje bandwidth-a. Njegov web korisnički interfejs je intuitivan i lagan za korištenje. Na kraju, ako neka opcija nedostaje, možete je dodati plugin-om. Sa Deluge-om, torenti za skidanje biće vam na dohvat ruke.

Torrent tragači

Sada kada imate klijent za torrent i VPN pretplatu, stvari se zahuktavaju. Iako znam da ne možete čekati da pronađete torente i da ih skidate, od sada biste trebali da uključite VPN. Zaista, prije nego što posjetite torent stranice ili stranice sa sličnim sadržajima, trebali biste sakriti svoju IP adresu. To mogu biti stranice za skidanje titlova, forumi na temu torrenta, stranice za indeksiranje torrenta, stranice za skidanje filmova preko torrenta i slično. Svejedno, skrivanje IP adrese od javnosti je od ključnog značaja.

Rekao sam vam da odgovor na pitanje kako sakriti IP adresu na torrentu traži malo truda. I to svaki put! Jer, ako sakrijete svoju IP adresu dok ste na sajtu gdje su torenti za skidanje, a posjetite sajt sa subtitlovima sa vašom pravom IP adresom, onda je sve uzaludno. Zato, uvjerite se da vam je VPN uvijek uključen.

Kada smo to riješili, možete pronalaziti torrent stranice – siguran sam da ste čuli za koncept peer tracker – koji indeksira torrente spremne za skidanje. Ali, nije lako pronaći pouzdane torrent stranice gdje su dostupni dobri torenti za skidanje. Razlog je to što se torrent stranice stalno gase zbog kazni za kršenje autorskih prava. Hajde da pogledamo ove tri popularne torrent stranice. Ali imajte u vidu da se njihove adrese mogu promijeniti preko noći.

  • Torrentz2: Ovde biste trebali moći pronaći datoteke koje tražite. I ovde uglavnom ima dovoljno seedera da ne morate provesti noć u skidanju torrenta. Usto ćete sigurno cijeniti jasne i potpune opise torrenta i veoma aktivnu zajednicu na forumu. Mnogobrojni popularni torenti za skidanje vas čekaju na ovom sajtu.
  • iDope: iDope je jedan od najvećih BitTorrent indeksa. On je i direktna konkurencija Torrentz2-a. Web stranica je jednostavna i precizna, te se čini da se mislilo o svemu. Tako da ćete otići pravo na ono najvažnije, tamo gdje su torrenti za skidanje. Popularni torenti za skidanje raznih kategorija se nalaze upravo na ovom sajtu.
  • The Pirate Bay: The Pirate Bay – čitaj više – je postao toliko poznat da su čak i oni koje ne interesuju torenti za skidanje čuli za njega. Zaista, ovaj sajt je mnogo puta bio na naslovnicama medija zbog igre mačke i miša koju igra sa vladama svijeta. I još uvijek je dobar sajt gdje se nalaze mnogi popularni torenti za skidanje.

Dodatni koraci za sigurno skidanje torrenta

Ne brinite, skoro ste stigli. Ali prije se morate pobrinuti da je vaš VPN klijent ispravno podešen. Inače bi se moglo desiti da mislite da je vaša IP adresa skrivena sa VPN-om, a da u stvari nije. To naravno nije dobro jer mi želimo da objasnimo kako skinuti torent anonimno.

Zaštitite se od otkrivanja DNS-a

Prije svega, pročitajte šta je to otkrivanje DNS-a odnosno DNS leak – ovde je detaljan članak o tome. Malo je komplikovano za shvatiti. Ali da pojednostavimo: Vaš torrent klijent može slati zahtjeve izvan VPN enkriptovanog tunela. Drugim riječima: Vaši torrent zahtjevi bi mogli biti poslani sa otvorenog, sa vaše prava IP adrese. To nije dobar način kako skinuti torent.

DNS Leak

Zbog toga morate uključiti anti DNS leak (ili DNS leak protekciju) opciju. Svi VPN za torrente koje ja preporučujem dolaze sa ovom opcijom. Jednom kada je uključena, cijeli vaš saobraćaj će ići samo kroz VPN enkriptovani tunel. Na taj način ste došli do još jednog koraka kako sakriti IP adresu na torrentu.

Ipak, trebate se pobrinuti da ne dođe ni do IPv4 leak propusta… A takođe morate i uključiti IPv6 leak protekciju (ili Isključiti IPv6). Čuvajte se, neki VPN-ovi nude dvije opcije. Dalje, ako isključite IPv6, istovremeno spriječavate i potencijalni Teredo leak propust. Sad smo još bliže potpunom odgovoru kako skinuti torent anonimno.

Uključite opciju hitnog gašenja

Nezgode se dešavaju, zar ne? Zamislite: Vi ste odsutni dok skidate sa torrent stranice, sa uključenim VPN-om. I onda se konekcija prekine. Iz bilo kojeg razloga. Tada vaš operativni sistem preuzme i konektuje vaš uređaj ponovo na Internet. Ali sa uobičajenim podešavanjima. Time ste vi ponovo na otvorenom… Skidate torrente sa torrent stranice sa vaše prave IP adrese!

To nije dobro. Ali VPN servisi su dodali opciju koja spriječava da se ovo desi. Opciju trenutnog gašenja (eng. Kill Switch) ili zaključavanje mreže (eng. Network Lock). Kada uključite kill switch, vaš VPN softver prati vašu konekciju. Ako se konekcija prekine, onda VPN softver blokira cijeli Internet saobraćaj, sve dok ne vrati nazad konekciju. To je poslednja stepenica na putu kako skinuti torent anonimno.

Uvjerite se da je skidanje torenta anonimno ispravno podešeno

Imate sve vaše alate, i svi su oni podešeni. Ali da li ste postigli anonimno skidanje torrenta? Postoji test koji biste trebali uraditi: Da li je vaša IP adresa procurila? Od samog početka govorimo da je odgovor na pitanje kako skinuti torent anonimno u stvari odgovor na pitanje kako sakriti IP adresu na torrentu. Bez jednog nema drugoga.

Kako biste to provjerili, posjetite IPLeak. Ako možete vidjeti svoju pravu IP adresu i/ili adresu vašeg ISP, znači da imate propust IP adrese! Zaštita od DNS leak tokom pregledavanja web-a (na HTTP protokolu) nije dovoljna. U stvari biste trebali da pogledate malo dalje od toga. Provjerite na detekciji Torrent adrese da biste provjerili da li vaš torrent klijent prikazuje vašu pravu IP adresu. Pratite instrukcije na monitoru i čekajte da se rezultati pojave.

Još jednom, ako vidite svoju pravu IP adresu i/ili adresu vašeg ISP, imate propuštanje IP adrese… Tada provjerite jeste li ispravno podesili torrent VPN. Kontaktirajte korisnički servis svog VPN- ukoliko ne možete postići anonimno skidanje sa torrent stranice. Možda postoji problem sa njihovom mrežom.

Zaključak

To je bio moj vodič: Kako sakriti IP adresu na torrentu odnosno kako skinuti torent anonimno: Ovo su najsigurnije metode anonimnog skidanja torrenta. Uskoro više članaka.

Na kraju, ne zaboravite da pročitate moj članak: Top 15 najboljih aktivnih torent sajtova u 2024. godini kako biste otkrili kako sakriti IP adresu na torrentu.

fiko

Fiko, analitičar informacijske sigurnosti, s oduševljenjem istražuje online svijet i posjeduje znanje o internet podacima zahvaljujući svojim studijima matematike na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pratiti svaki razvoj i najnovije vijesti o tehnologiji njegova je prava strast. Međutim, njegov omiljeni fokus leži u internet sigurnosti, pomažući korisnicima zaštiti svojih podataka. Za sve upite, kontaktirajte Fika na fiko@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com