Najbolji Antivirus Za Android u 2024

Bez obzira na to koju vrstu uređaja koristite, zbog činjenice da su povezani na internet ih čini ranjivim. I to na sve vrste zlonamjernih programa. Android operativni sistem je baziran na Linuxu, ali i njega napada veoma veliki broj virusa. Pa želimo da vam predstavimo koji je najbolji antivirus za Android.

Idite na Malwarebytes
Želite da sprečite infekcije kao što je malware i virusi?

Isprobajte odmah Malwarebytes, na našim testovima najbolji program za zaštitu od virusa i zlonamjernih programa. Iskoristite ekskluzivni i vremenski ograničeni popust.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Najbolji antivirus za Android u 2024

Kada se traži najbolji antivirusni program za Android, prosečnom korisniku je veoma teško da se izbori sa vrlo velikim izborom. Antivirusni programi za Android postoje u raznim cjenovnim razredima. Ali, i sa vrlo različitim skupinama značajki. Istraživati i porediti svaki Android antivirusni program sa njegovom konkurencijom je jednostavno nepraktično za prosečnog korisnika.

Ali, mi vam možemo pomoći u tome. Kao entuzijasti za internetsku bezbijednost, mi se bavimo pitanjem koji je najbolji antivirusni program za Android još od 2008. godine kada se pojavio VirusGuard, prvi antivirusni program za Android. Tokom godina smo razvili sopstvenu metodologiju testiranja istih.

Bez lažne skromnosti možemo reći da znamo koji je najbolji Android antivirusni program. Kroz veliki broj testova, koji nam pokazuju kako će se oni ponašati u realnom korištenju, uspeli smo da uporedimo veliki broj programa i da utvrdimo koji je najbolji antivirusni program za Android.

Rezultate našeg višegodišnjeg rada i napora možete vidjeti u donjoj tabeli.

Kako izabrati najbolji antivirus za Android

Kao što smo rekli iznad, postoje mnogi antivirusni programi za Android. I oni se razlikuju vrlo puno po svojim mogućnostima. Neki su vrlo siromašni značajkama, a neki nude veliki broj značajki koje nisu puno korisne. Izabrati Android antivirusni program takođe može biti veoma teško zbog jednostavno velikog broja dostupnih na marketu. A tu treba dodati i one koji nisu dostupni na Play Store, a mogu se sideload – ovati.

najbolji antivirus za android

Iz našeg iskustva znamo da je potrebno vrlo dosta vremena da se testiraju samo najpopularniji. Ali svi antivirusni programi za Android moraju da obavljaju određenu funkciju. Na osnovu toga možemo odrediti koju su značajke bitne, ali i koliko su one dobre.

Kao običan korisnik, dobro je da znate koje su to značajke bitne, ali i da razumete kako ih mi vrednujemo i šta nam one govore o kvalitetu Android antivirusni program. Pa krenimo šta to čini najbolji antivirusni program za Android.

Zaštita

Najbolji antivirus za Android vas mora prije svega štiti od virusa koji su namjenski napravljeni za Android mobilne telefone, i druge uređaje koji rade pod ovim operativnim sustavom. Pametni televizori, set top box – ovi, tableti, Chromebook – ovi, i mnogi drugi. Ali to nije sve. Program koji je najbolji antivirus za Android vas mora štiti i od drugih vrsta zlonamjernih programa.

Virusi su najpoznatija vrsta zlonamjernih programa. Ali postoji još dosta vrsta ovih napasti. Trojanci, crvi, root kit – ovi, i mnogi drugi o kojima možete više naučiti u posebnom članku. Najbolji antivirusni program za Android mogu detektovati sve vrste zlonamjernih programa.

Ali, njihova funkcionalnost tu ne prestaje, jer jednostavna detekcija nije sve. Antivirusni programi za Android moraju biti i sposobni da uklone te zlonamjerne programe, kao i da isprave bilo kakve promjene koje su nastale na vašem sistemu.

Efikasnost detekcije prijetnji

Iznad smo spomenuli detekciju zlonamjernih programa, što uključuje i viruse. Najbolji Android antivirusni program mora biti veoma efikasan u detekciji. Drugim riječima, mora biti izuzetno sposoban da prepozna neki virus kao takav. Antivirusni programi za Android mogu koristiti više metoda za to. A neki ih koriste sve.

Uopšteno, postoje četiri vrste metoda detekcije. Prepoznavanje putem potpisa, ili skeniranje; provjera integriteta, heurističke metode, i presretanje.

najbolji antivirusni program za android

Prepoznavanje putem potpisa je provjera datoteka na tvrdom disku provjerom da li sadrže odrijeđeni karakteristični deo za neki virus. Vrlo brza ali metoda kojom antivirusni programi za Android ne može prepoznati nepoznate i nove viruse.

Provjera integriteta je metoda kojom se provjerava da li je neki virus izvršio promjenu na nekoj datoteci na tvrdom disku. Najbolji antivirus za Android ovu metodu koriste uz bar još dve. Iako je spora, pogodna je za opravljanje štete nastale od strane virusa.

Android antivirusni program mogu postaviti određena pravila šta u svom kodu sadrže virusi a šta normalni programi. Pa tako detektovati i do tada nepoznate viruse. To se zove heuristička metoda. A koliko je ona dobro urađena zavisi da li će neki program biti najbolji antivirusni program za Android ili ne.

Presretanje je metoda slična heurističkoj, ali umjesto koda datoteke promatra ponašanje programa. Da li se kopira u radnoj memoriji, instaliranje kao sistemskih programa, i slično što obični programi ne bi trebali raditi.

Najbolji antivirus za Android koriste sve četiri metode. Sve one imaju prednosti i mane, a kombinovanjem se dobijaju beneficije koje prednosti nude, a anuliraju sve mane. Prednosti su u tome da se nepoznati virusi, koji su novi, mogu prepoznati. Ali, neke od ovih metoda ili to ne mogu, ili mogu dati lažno pozitivan rezultat. Onda je neophodno korištenje i druge metode za potvrdu.

Uticaj na sistem

Čak i najbolji antivirusni program za Android imaju negativan uticaj na performanse sistema. Zbog načina na koji skeniraju za viruse, naročito skeniranje u realnom vremenu, gdje se proveravaju sve datoteke koje učitavaju u radnu memoriju prije nego što se to učini.

Antivirusni programi za Android rade zaštitu u realnom vremenu tako reći “u pozadini”. Drugim riječima rade što treba, ali ne smetaju korisniku prisustvom na zaslonu. Ali to zahtijeva određeno korištenje resursa uređaja. Takođe, tokom skeniranja, sam taj proces zahtijeva određeno korištenje komunikacionih magistrala uređaja, pa jemanji protok dostupan za druge programe.

Najbolji Android antivirusni program imaju najmanji uticaj na performanse sistema. Jedan od razloga je što je proizvođačima antivirusni programi za Android bitno da korisnici ne trpe zog korištenja njihovog proizvoda.

Dodatne značajke

Najbolji antivirus za Android ne služi samo jednoj svrsi. Kompjuterski virusi su samo jedna od opasnosti koja prijeti sa interneta. Najbolji antivirusni program za Android imaju i veliki broj dodatnih značajki koje povjećavaju razinu vaše bezbijednosti. Ono što mi volimo vidjeti da Android antivirusni program ima su značajke koje su stvarno koristne.

Najbolji antivirusni program za Android je onaj koji od dodatnih značajki ima stvari kao što su vatreni zid, VPN servis, upravitelja lozinki, roditeljsku kontrolu, i druge. Ako Android antivirusni program sadrži samo značajke za borbu protiv virusa, on može biti odličan. Ali najbolji antivirusni programi za Android sadrže još dosta toga.

Lakoća korištenja/sučelje

Android antivirusni program u kom vrlo teško dolazite do ključnih značajki, nikako ne može biti najbolji antivirus za Android. Ako je korisniku teško da pronađe nešto u programu, onda je to kao i da ne postoji. A ovo se naročito odnosi na uređaje koji imaju jako ograničenu veličinu zaslona, kao što su mobiteli.

antivirusni programi za android

Najbolji antivirusni program za Android imaju sve značajke lako dostupne. Ali, to ne postižu nerazumnim smanjivanjem broja značajki kojima korisnik može upravljati ili ih koristiti. Već to čine logičnim i intuitivnim organizovanjem značajki u sučelju programa.

Vrijednost

Antivirusni programi za Android mogu koštati ili biti besplatni. Ali bez obzira koliko ih platitli oni vama nešto vrijede. To je vrednost koja se prije svega odnosi na vašu bezbijednost, odnosno njihovu korisnost. I ta vrijednost skoro uvek nije odraz cijene koju bi ste možda platili za njih. Naročito ako u proračun uračunate troškove koje bi ste mogli imati ako vam neki virus zarazi vaš uređaj.

Najbolji antivirus za Android vam pružaju najviše za cijenu koštanja. Drugim riječima, dobivate najviše za svoje novce.

Korisnička podrška

Android antivirusni program je nešto što se niko nije rodio sa znanjem kako se koristi. I zato njihovi proizvođači moraju imati odjele za korisničku podršku. Bez obzira da li jednostavno ne znate kako se u nekom programu nešto radi, ili ste naišli na neki problem u funkcionisanju, najbolji antivirusni program za Android je onaj čiji tim vama može pomoći.

Ta pomoć može biti u obliku baze članaka koji pokrivaju sve u vezi korištenja, od instalacije do naprednih značajki. Odlični antivirusni programi za Android čak i o čestim problemima ili orisničkim greškama. Najbolji antivirus za Android idu nekoliko koraka dalje, pa imaju i mogućnost da im putem elektronske pošte objasnite svoj problem. I da vam na isti način odgovore.

Ono što mi najviše volimo vidjeti je live chat opcija. Gdje u razgovoru sa živom osobom možete najbrže doći do rješenja za svoj problem.

Zašto trebate koristiti najbolji antivirus za Android

Bezbijednost vaših ličnih podataka, elektronskih datoteka, i privatnost su meta zlonamjernih aktera kad god se okačite na internet. Činjenica je da oni od njih mogu profitirati na razne načine. Najočigledniji je ransomeware, gdje se vaše datoteke drže kao taoci dok ne platite otkupninu.

android antivirusni program

Najbolji antivirusni program za Android, i uopšte anti-malware programi vas mogu zaštiti od ovakvih opasnosti. Šteta koju možete pretrpeti od ovakvih zlonamjernih programa se može meriti hiljadama konvertabilnih maraka. Antivirusni programi za Android i drugi anti-malware programi su specijalno dizajnirani da spriječe da do te štete dođe.

Besplatni antivirusi nude samo osnovnu zaštitu

Android antivirusni program mogu biti besplatni, ali to ih ne čini povoljnima. Uvijek dolaze sa mnogim ograničenjima. A ona osim malog broja značajki ograničenje je da uvijek dobivate samo najosnovniju zaštitu. Često je ta zaštita samo od jednog virusa, ili za ispravljanje štete od njega. Zbog čega besplatna rješenja nisu najbolji antivirus za Android za svakoga.

Ta osnovna zaštita, skoro uvijek se to svodi na jednostavno skeniranje tvrdog diska sa detekcijom putem potpisa, s tim da bazu potpisa ne možete osvježiti. Već morate re instalirati cijeli program, a i ta osvježenja dolaze uglavnom na svaka tri do šest meseca.

Postavljanje antivirus programa na vaš uređaj

Najbolji antivirusni program za Android se uvijek mogu pronaći na na Google Play, što ih čini izuzetno lakim za postavljanje. Jedino što trebate učiniti je da pokrenete Google Play aplikaciju i u njoj potražite antivirusni programi za Android po nazivu i kliknete na Dobavi ili Install u zavisnosti od jezika sustava vašeg uređaja.

Android antivirusni program se lako postavlja, a kako da ih postavite na drugim uređajima možete pogledati ovde, mi vam preporučujemo da to bude Malwarebytes koji je na našim testovima najbolji antivirusni program.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Zaključak

Iako Android važi za veoma bezbijedan operativni sustav, zlonamjerni pojedinci ipak proizvode veliki broj virusa i drugih zlonamjernih programa koji vas mogu ugroziti. Zato je neophodno da koristite neki Android antivirusni program. Mi vam preporučujemo Malwarebytes koji je najbolji antivirusni program za Android. Ako vas zanimaju drugi antivirusni programi za Android, možete vidjeti kako se nose sa Malwarebytes.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com