Najbolji Besplatni Antivirus u 2024 godini

Veoma često vam se može učiniti da antivirus previše koštaju, s toga vam želimo predstaviti koji je najbolji besplatni antivirus programi. Kao i koje su njihove prednosti i mane, na osnovu čega ćete moći da donesete najbolju odluku za sebe.

Vidi ponudu
Uzmite najbolji besplatni antivirus program. Isprobajte Malwarebytes.

Malwarebytes, antivirusni programi koji dolaze sa 60 dana garantovanog povrata novca i najboljim značajkama detekcije i uklanjanja zlonamjernih programa.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Besplatni vs antivirus programi sa pretplatom

Besplatni antivirus program se na prvi pogled može učiniti kao veoma povoljna solucija po pitanju zaštite od virusa i drugih zlonamjernih programa. Da bi ste razumeli zašto je ovo pogreška, i da li su bolji od onih sa pretplatom, pogledajmo kakve su sve tri vrste koje su dostupne na tržištu, specijalizovani besplatni, potpuno besplatni, i besplatne verzije programa sa pretplatom.

Specijalizovani besplatni

Specijalizovani program uglavnom jeste najbolji besplatni antivirus program, kada se pogleda njegova efikasnost detekcije i otklanjanja posledica infekcije nekim zlonamjernim programom. Ono što je njihova ogromna mana je specijalizacija. Oni se uvek prave da otklanjaju infekciju od strane jednog ili nekoliko tipova virusa. I ne pružaju nikakvu prevenciju, čak ni za taj virus kom su namjenjeni.

Potpuno besplatni

Ovo su programi koji obećavaju potpunu funkcionalnost besplatno, ali oni ne mogu biti najbolji besplatni antivirusni programi jer po kvalitetu uvijek zaostaju za plaćenom konkurencijom. Kompanije koje proizvode ovakve programe jednostavno nemaju sredstva da se takmiče sa drugima. Ovi programi često u sebi sadrže reklame, koje su izuzetno dosadne, a mogu biti i bezbijednosni rizik.

besplatni antivirus

Uvijek posjeduju manje naprednu tehnologiju detekcije zlonamjernog koda. A čak i najbolji besplatni antivirus program ove vrste pati od neredovnih ažuriranja baze virusa, pa može proći dsta vrijemena dok on dobije mogućnost otbe protiv zlonamjernog koda koji hara internetom u nekom trenutku.

Besplatne verzije programa sa pretplatom

Mnogi ljudi misle da su ovo najbolji besplatni antivirusni programi, ali je to veoma pogrešno. Ovi programi su uvijek “osakaćene” plaćene verzije, i samo pružaju lažni osjećaj bezbijednosti. Ovi programi nikad nemaju najskorašnjija ažuriranja, i punu funkcionalnost imaju tek kad platite pretplatu.

Ali što je alternativa, što je stvarno najbolji besplatni antivirus program? Plaćeni programi. Najbolji od njih nude 60 dana garantvanog povraćaja novca koji bi ste platitli za njih. Čime možete napraviti veoma veliku uštedu, ali ipak osigurali vašu bezbijednost. Takvi neki su uistinu najbolji besplatni antivirusni programi. Više o njima i kako izabrati najbolji možete pročitati u posjebnom članku.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Najbolji antivirus programi

Testirati koji je najbolji besplatni antivirus program je dug i složen postupak, mi to znamo iz iskustva. Neophodno je testirati veoma veliki broj programa koji su trenutno dostupni na tržištu. Ako to radite sami, jednostavno nikada nećete obaviti toliki posao. Mi smo tokom godina razvili sofisticirani proces testiranja koji nam omogućuje da jednostavno alisa sigurnošću kažemo da su ovo najbolji besplatni antivirusni programi.

Ako se oprijedelite za neki od njih sigurno se nećete pokajati. Ovo su programi koje odlikuje izuzetno visok nivo kvaliteta, i svi su više nego dobri. Ali najbolji može biti samo jedan.

Kako izabrati najbolju zaštitu od zlonamjernih programa

Izabrati najbolji besplatni antivirusni program nije ni lak ni jednostavan proces. Naročito ako nemate mnogo iskustva niti u radu niti u testiranju ovakvih programa. Što je to što ih čini dobrim, šta su minimalne neophodne značajke, koje su tehnologije ovoga ili onoga bolje? Sve su to pitanja na koja vrlo verovatno nemate odgovore. Zato vam mi želimo dati jednostavne upute šta i kako gledati.

Pa krenimo rijedom, što je to što neki program čini da bude najbolji besplatni antivirus program i kako trebate promatrati različite značajke koje oni mogu ili moraju imati.

Zaštita

Što je zaštita i kako ju je pružaju najbolji besplatni antivirusni programi? To su svi oni mehanizmi i značajke koje trebaju spriječiti da do zaraze vašeg uređaja zlonamjernim kodom uopšte i dođe. To je skeniranje u realnom vrijemenu svih datoteka koje otvarate na vašem uređaju, ali i provjera koda web stranica koje posjećujete, jer do zaraze može doći i bezdobavljanja datoteka.

najbolji besplatni antivirusni programi

Takođe je i raznovrsnost prijetnji od kojih vas najbolji besplatni antivirus program štiti. Virusi nisu jedina prijetnja po vaše uređaje. Tu su još i mnoge druge vrste zlonamjernog koda. Crvići, trojanci, spyware, ransomware itd. Zaštita od njih mora postojati u svakom trenutku funkcionisanja vašeg uređaja, od pokretanja do gašenja.

Efikasnost detekcije prijetnji

Postoje tri načina detekcije zlonamjernog koda, to su putem potpisa, odnosno karakterističnog dela datateke, promatranjem ponašanja, i heurističkom metodom. Sve tri metode imaju svoje rednosti i mane, ali najbolji free antivirus za Windows 10 će uvijek koristiti sve tri. Jer se na taj način međusobno potiru mane ovih metoda i dobiva najveća efikasnost detekcije.

Efikasnost detekcije vam može rjeći i neke stvari o samom proizvođaču ovih programa. Visoka stopa prepoznavanja po potpisima znači da je kompanija vrlo redovita sa ažuriranjima. A ako ostale dve imaju lažno pozitivne a ne lažno negativne detekcije, da kompanija sa svojom tehnologijom želi biti proaktivna, što je odlika najbolji besplatni antivirus program.

Uticaj na sustav

Osnovna neugodnost koju infekcije zlonamjernim kodom izazivaju je smanjenje performansi vašeg uređaja. Najbolji besplatni antivirusni programi se razvijaju sa osnovnim ciljem da je njihova svrha to promjeniti. Odnosno spriječiti da uređaj postane nefuncionalan, i oporaviti njegovo funkcionisanje kada do toga dođe.

najbolji besplatni antivirus

Zato ovi programi, da bi bili kvalitetni, mora biti vrlo efikasni spram korištenja resursa vašeg uređaja. Vrlo su poznati primjerih nekih ovakvih programa koji su bili daleko ispred svog vrijemena po svemu ostalom. Ali zbog velikog utjecaja na sistem, naročito sustava za skeniranje u realnm vrijemenu, niko nije želeo da ih koristi.

Dodatne značajke

Kada se susretnete sa dva ili više programakoji su jednaki ili vrlo slični po svim drugim tehničkim mogućnostima, kako razlučiti koji su najbolji besplatni antivirusni programi? Po tome koje su dodatne značajke koje oni nude. Razni programi dolaze sa značajkama koje bitno prevazilaze njihovu osnovnu funkciju borbe protiv različitih vrsta zlonamjernog koda. Ali, i kod ovih značajki treba razlučiti što valja a što ne.

Većina ovih dodatnih značajku su stvari za koje na tržištu postoje pisebna softverska rješenja,  od drugih proizvođača. Ako je neka ovakva značajka po kvalitetu i performansama na nivou ili bolja od prosječnog programa ove vrste, ona ja onda dodatna vrednost.

Lakoća korištenja

Proizvođači programa koji je pretendent na titulu najbolji besplatni antivirusi imaju cijele timove grafičkih dizajnera i inženjera korisničkog sučelja i iskustva. Njima je posao da naprave sučelje koje je intuitivno i lako za snalaženje. Sve neophodne funkcije moraju biti na dohvat ruke. Ali takođe i vrlo razumljivo nazvane. Ako je neka funkcija teška za pronalaženje, za neiskusnog korisnika ona kao da i ne postoji.

Takođe je i bitno da se način rada sa ovakvim programom može vrlo lako i brzo naučiti.

Ograničenja

Najbolji besplatni antivirusni programi uvijek dolaze sa nekim ograničenjima. Bilo da je to specijalizacija za detektovanje samo jednog ili nekoliko tipova virusa, ili su ona opštija ograničenja funkcionalnosti. Kvalitet ovakvog besplatnog programa je obrnuto proporcionalan bitnosti ovih ograničenja. Što su ograničenja manja to je kvalitet viši.

Ova ograničenja su ono o čemu morate voditi najviše računa ako birate neki besplatni program. Prevelika mogu učinit da vam on ne vrijedi ni vremena potrebnog da se postavi na vaš uređaj.

Korisnička podrška

Bez obzira koliko ste naprijedan korisnik računarskih tehnologija, uvijek možete doći u situaciju da ne znate šta dalje raditi zbog nekog iznenadnog problema. Tu na scenu stupa korisnička podrška. Najbolji besplatni antivirusni programi imaju najbolju korisničku podršku kojavam u svakom trenutku može pružiti pomoć i rješenje za situaciju u kojoj ste se našli.

Nekakav minimum je postojanje baze znanja sa člancima koji opisuju pravilan način korištenja svih značajki, kao i problema koji se mogu javiti i rješenja za njih. Ali najbolji, osim mogućnosti kontaktiranja putem elektronske pošte imaju i mogućnost live chat komunikacije. A i među njima ima boljih i lošijih, u zavisnosti od toga da li je chat dostupan na više jezika. Kao i da li posjeduje korisne mogućnosti kao što je slanje snimaka ekrana.

Zašto koristiti antivirus

Bilo da su u pitanju najbolji besplatni antivirusni programi ili plaćeni, njihovo korištenje donosi veoma veliki broj beneficija. Ali sve one se mogu jednostavno svesti na bezbijednost vašeg uređaja. Postoji mnogo načina na koje zlonamjerni činioci imaju finansijske koristi of pravljenja i širenja zlonamjernog koda. Ali vi imate od njih štetu na samo jedan, kad postanete njihova žrtva.

najbolji besplatni antivirusni programi

Kada bilo šta radite na internetu, ne smije računati da ćete proći “kao pas kroz rosu”. Zlonamjerni kod ako zakačite, a veće je pitanje kada će se to desiti nego da li će, vam može nanijeti ogromnu finansijsku štetu. Pa je uvijek bolje i jeftinije to spriječiti, korištenjem najbolji besplatni antivirus program.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Kako postaviti program za zaštitu od zlonamjernog koda na vaš uređaj

Najbolji besplatni antivirusni programi su veoma jednostavni za postavljanje na vaše uređaje. To je jedna od odlika lakoće korištenja. Dovoljno je posjetiti zvanični market za platformu koju koristite, za Windows 10 to je Store aplikacija, i pronaći ga korištenjem funkcije za pretragu.

Drugi način je odete na zvaničnu web lokaciju proizvođača, na primjer Malwarebytes koji je najbolji besplatni antivirus program na našim testovima.

Zaključak

Biti bezbijedan na internetu nije ni lako ni jednostavno. Veliki broj i puno vrsta prijetnji vrijeba na svakom koraku. Najmasovnije i najopasnije su prijetnje od strane zlonamjernog koda, koji možete “navući” sebi na vrat i potpuno nesvesno. Zato je neophodno da koristite neko sofversko rješenje koje vas može zaštiti.

Ako pak želite napraviti uštedu, mi vam preporučujemo najbolji besplatni antivirus program, Malwarebytes, koji nudi 60 dana garantovanog povrata ukupne plaćene svote. Ali ne samo za prvu kupovinu, nego i za sve buduće godišnje obnove pretplate.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com