Najbolji upravitelj lozinkama za iOS i iPhone u 2024

Koristite iPhone ili neki drugi Apple uređaj, a nemate iOS upravitelj lozinkama? Možda niste svjesni koliku uštedu vremena možete da ostvarite uz pomoć ovog sjajnog programa. Ili koliko je upravitelj lozinkama za iOS sigurniji nego bilo koji drugi način pohrane lozinki. Zato ćemo vam predstaviti sve prednosti upravitelja lozinki, da biste mogli da uvidite njihovu praktičnost.

Preuzmi sada
1Password - Najbolji iOS upravitelj lozinkama: isprobajte BESPLATNO

20% niža cijena na premijum verziju 1Password bez korištenja kreditne kartice - dobijate prostor za pohranu neograničenog broja lozinki i 30 dana za povrat novca

Ažurirano: 14 srpanj 2024

Najbolji upravitelj lozinkama za iOS/iPhone

Da bismo vam približili sve značajke koje dobijate instalacijom upravitelja lozinkama, odlučili smo da uradimo i test najpopularnijih programa ove vrste koji mogu da se nađu na tržištu. Naš test je uključio preko 30 programa, među kojima su bile i plaćene i besplatne varijante.

Nakon detaljnog testiranja, naša lista izgleda ovako:

Kako izabrati najbolji iOS upravitelj lozinkama

Upravitelj lozinkama je veoma zgodan program koji će vam uštedjeti mnogo vremena koje biste trošili na zapisivanje i kasnije kopiranje lozinki koje koristite na različitim sajtovima. Kao i svaki korisnik, sigurno imate na stotine lozinki koje koristite za prijavljivanje na velikom broju internetskih stranica.

Tu dolazimo do problema sigurnosti. Vjerovatno koristite jednu lozinku za više prijava, što je veoma nezgodno u slučaju kada je neko otkrije. Zbog toga je iOS upravitelj lozinkama rješenje. Ovo su značajke koje posjeduje kvalitetan upravitelj lozinkama.

Sigurnost

Pored toga što upravitelj lozinkama za iOS skladišti vaše lozinke na sigurno mjesto, on i generiše nove i jedinstvene lozinke, čime se svaka vaša prijava u potpunosti razlikuje i potpuno je nasumična. Dobar upravitelj lozinkama za iPhone i ostale Apple uređaje mora da posjeduje vrhunsku enkripciju, čime štiti vaše podatke od spoljašnjih napada na vašu privatnost. Sve vaše lozinke su šifrirane i pohranjene na sigurno mjesto.

Dodatne opcije

Iako je osnovna funkcija koju upravitelj lozinkama za iOS pruža svojim korisnicima čuvanje lozinki, uvijek je dobro kada za svoj novac dobijete još neke neophodne funkcionalnosti.

Između ostalog neki upravitelji lozinkama nude VPN za sigurno pretraživanje, zamjenu većeg broja lozinki odjednom, automatsko popunjavanje pristupnih formi, čuvanje zabilješki, roditeljsku kontrolu, praćenje dark web-a, dvofaktorsku autentifikaciju za poboljšanje sigurnosti, itd.

Kompatibilnost

Veoma je bitno da upravitelj lozinkama za iPhone/iOS bude kompatibilan sa ostalim operativnim sustavima. Također, neophodno je da bude omogućena sinhronizacija podataka između različitih uređaja, da biste sve svoje lozinke uvijek imali na dohvat ruke.

I posljednje, ali ne i najmanje bitno, obratite pažnju na kojim browser-ima možete da koristite upravitelj lozinki. Veoma je praktično ukoliko koristite MacBook za rad, da se iOS upravitelj lozinkama integrira u Safari ili neki drugi browser koji vam je draži.

upravitelj lozinkama za ios

Lakoća korištenja

Ukoliko neki program nije dovoljno jasan za korištenje, on vam ni ne treba, pa ćete mu tražiti alternativu. Zbog toga su svi upravitelji lozinkama za iOS koje smo imali na testu morali da budu prijemčivi za nove korisnike, ali isto tako da ponude i opcije koje će naprednim korisnicima omogućiti da ga prilagode svojim potrebama.

Lakoća korištenja također uključuje lako dobavljanje, instaliranje i pokretanje, kao i kvalitetu početnih podešavanja, tj. da li su podešavanja koja dobijate po inicijalnom pokretanju programa dostatna za nesmetan rad.

Korisnička podrška

Iako smo naglasili da je lakoća korištenja veoma bitna prilikom ocjenjivanja softvera, ništa manje važna nije ni korisnička podrška. Sigurno će se desiti u svakodnevnom radu da naiđete na neku poteškoću ili nekompatibilnost, pa će vam zatrebati pomoć.

Najbolja opcija je da kontaktirate proizvođača direktno, jer biste tamo trebali da dobijete sve informacije koje vas interesuju. Bonus je ako korisničku podršku možete da kontaktirate na više različitih načina, kao što je putem emaila, live chata, foruma, ili telefonom.

Ne treba zanemariti ni kvalitetu FAQ sekcije gdje samostalno možete potražiti odgovore na svoja pitanja. Međutim, najbitnije je da dobijete traženu informaciju u što kraćem roku.

Ukupna vrijednost

U suštini, ova značajka predstavlja šta vi, zapravo, dobijate za svoj novac od programa koji želite da kupite (u ovom slučaju to je iOS upravitelj lozinkama). Kažemo, “kupite”, jer besplatni programi koje smo imali prilike da testiramo imaju užasno slabu zaštitu vaših podataka, tako da su vam praktički bespotrebni i čak opasni za korištenje jer su nepouzdani.

Dakle, ukupna vrijednost predstavlja ono što dobijate kao zaokružen paket pod nazivom “upravitelj lozinkama za iOS” i koliko te sve značajke doprinose vašim potrebama, te koliko možete da se oslonite na njih da će zaštiti sve vama bitne osobne podatke.

Zašto koristiti upravitelj lozinkama za iOS?

Pored toga što upravitelj lozinkama za iPhone ili neki drugi Apple uređaj može da vam umnogome olakša rad i omogući uštedu vremena, ovi programi donose još mnogo dobrih stvari svojih korisnicima.

Između ostalog dobijate sljedeće:

 • iOS upravitelj lozinkama koristi samo jednu glavnu (master) lozinku kojom otključavate pristup svom trezoru sa lozinkama gdje su uskladištene sve ostale. Dovoljno je da znate samo jednu lozinku (i pri tome je nikome ne otkrivate) i sve vaše lozinke biće zaštićene. Posebna pogodnost koju upravitelji lozinkama nude je to što oni ne mogu da očitaju vašu glavnu lozinku pa, ukoliko dođe do “curenja” podataka, vi ste i dalje zaštićeni.
 • Generiranje nasumičnih lozinki, čime svakoj stranici pristupate sa potpuno različitim podacima, čime ste dodatno zaštićeni. Pri tome, možete sami da podešavate snagu lozinke, dodajući joj specijalne znakove, kao i velika, odnosno mala slova i brojeve.
 • Jednostavnu promjena lozinke, što je odlična značajka ukoliko je sajt koji posjećujete ugrožen od strane hakera. Dovoljno je par klikova mišem i dobijate novu lozinku.

upravitelj lozinkama za iphone

 • Mogućnost automatskog popunjavanja formi na stranicama koje posjećujete. Umjesto da ovo prepustite svom internet pretraživaču, vaš iOS upravitelj lozinkama će taj proces unaprijediti svojom enkripcijom.
 • Sigurno dijeljenje lozinki sa udruženim nalozima koje dijelite sa članovima obitelji ili radnim kolegama. Naravno, nije preporučljivo dijeliti pristup svom trezoru sa lozinkama, međutim u podešavanjima možete da podesite ko smije imati pristup njima i u kojem obujmu.
 • Mogućnost da pohranite i druge vrste podataka, osim lozinki. Upravitelj lozinkama za iPhone vam omogućava da sačuvate i odgovore na sigurnosna pitanja, podatke za članstvo, PIN kodove za bankarske transakcije, kodove za povezivanje sa kripto novčanicima, elektronske medicinske recepte i slično. Svi ovi podaci se također šifriraju 256-bitnom enkripcijom, za čije “razbijanje” su potrebni milijuni godina rada najbržih danas dostupnih superračunara.
 • Možete isti upravitelj lozinkama za iOS koristiti na više različitih uređaja. Pošto najčešće koristimo svoj mobilni uređaj, bitno je da možete da kombinirate lozinke koje kreirate putem iPhone-a, iPad-a i MacBook-a ili nekog drugog Apple uređaja. Zbog toga, upravitelj lozinkama za iOS možete instalirati i u formi aplikacije na vaš iPhone.
 • Na mnogim programima ove vrste možete podesiti nivo zaštite koji je praktički neprobojan, kao što je dvostepena ili dvofaktorska verifikacija (kada svoj identitet morate potvrditi dva puta) ili sinhronizovati sa Apple opcijom prepoznavanja lica ili otiska prsta korisnika.

Naravno, vi svoje lozinke možete da sačuvate na svom iPhone-u ili iCloud-u, ali smo svjedoci da je Apple konstantno pod napadima hakera i da se često dešava da nekome bude ugrožen Apple ID ili da se lopovi koji ukradu telefon dočepaju korisničkih lozinki.

Posebno ukoliko korisnici nisu namjestili dodatne mjere zaštite. A njih, ukoliko koristite upravitelj lozinkama za iPhone dobijate odmah po instalaciji.

Probajte 1Password sad
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Zašto besplatne varijante iOS upravitelja lozinkama nisu dobre

Da odmah raščistimo, besplatni upravitelji lozinkama nude samo osnovni nivo zaštite, koji možete da dobijete i od internet pretraživača. Pored toga, u većini slučajeva korisničko sučelje je bespotrebno zakomplicirano i poprilično nepristupačno za nove korisnike.

I na kraju, rijetko koji besplatan upravitelj lozinkama za iPhone nudi dodatne opcije koje smo opisali u prethodnim odjeljcima, a koje umnogome olakšavaju svakodnevni rad (kako kod kuće, tako i na poslu).

ios upravitelj lozinkama

Svi ovi nedostaci su uslovili da na našem testu besplatne varijante programa zauzmu mjesta na dnu liste, posebno imajući u vidu da su cijene njihovih plaćenih komplemenata veoma niske i svako može da ih priušti.

Bitno je naglasiti da vi, za svoj novac, dobijate zaokružen proizvod, sa svim značajkama koje će vam omogućiti da pohranite sve lozinke koje imate na svim uređajima koje koristite i da kasnije lako dođete do njih. A to je zapravo i osnovna svrha upravitelja lozinkama za iOS, koju besplatni programi ne izvršavaju na zadovoljavajući način.

Probajte 1Password sad
Garantovan povraćaj novca nakon 30 dana

Kako dobaviti iOS upravitelj lozinkama?

Kao što ste mogli da vidite sa naše liste, nakon uspoređivanja riješenja koja postoje na tržištu, došli smo do zaključka da je 1Password najbolji upravitelj lozinkama za iOS i pruža korisnicima odličnu kompatibilnost na svim iOS uređajima, pa ga paralelno možete koristiti i na MacBook-u, iPadu, ali i kao upravitelj lozinkama za iPhone.

Proces njegovog dobavljanja je veoma jednostavan, a mi ćemo vam ga predstaviti kroz vodič u nekoliko koraka:

 1. Posjetite zvaničnu internet stranicu 1Password da biste mogli da ga preuzmete.
 2. Kliknite na opciju za download i pratite korake za instalaciju.
 3. Izaberite pretplatni plan koji najviše odgovara vašim potrebama (napominjemo da, ukoliko iskoristite link koji smo vam dali u prvom koraku, možete da ostvarite dodatne uštede).
 4. Opciono, možete da dozvolite permisije da upravitelj lozinkama automatski ispunjava forme za prijavljivanje u aplikacijama ili na sajtovima.

Nakon toga je program spreman za korištenje, s obzirom da nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje. A vi dobijate upravitelj lozinkama za iOS koji će uskladištiti sve lozinke koje koristite na svojim uređajima.

Najbolji iOS upravitelj lozinkama: zaključak

Bilo da se odlučite da koristite upravitelj lozinkama za iPhone ili neki drugi Apple uređaj, sigurno ćete ostvariti znatnu uštedu vremena, a pri tome dobiti vrhunsku zaštitu za svoje osobne podatke. Stoga smatramo da mala investicija sigurno vrijedi vašeg novca.

Kao što ste mogli vidjeti iz našeg pregleda, na osnovu testiranja glavnih značajki upravitelja lozinkama, došli smo do zaključka da je najbolji iOS upravitelj lozinkama 1Password jer vam, pored glavne namjene, omogućava i da izmijenite jednu ili više lozinki uz samo jedan klik, prati dark web i šalje upozorenje ukoliko neki od vaših osobnih podataka dođu u opasnost, te vam generira unikatne i jake lozinke za svaku stranicu ili aplikaciju koju koristite.

A uz sve to dobijate i 30 dana jamstva za povrat novca, čime praktički bez rizika koristite sve njegove funkcionalnosti.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com