Šta je VPN Kill Switch?

U realnom svijetu stvari nisu savršene. Kada koristite VPN, može se desiti da izgubite konekciju sa proxy severom tog servisa. Tada vaša stvarna IP adresa postaje vidljiva spoljašnjem svijetu, ali VPN kill switch preduprijediti bilo kakav gubitak bezbijednosti ili anonimnosti. No, krenimo rijedom, šta je kill switch značajka? 

Vidi ponudu
Surfuj bezbijedno uz ExpressVPN sa 49% POPUSTA

Budite bezbijedni uz napredne ExpressVPN značajke kao što je kill switch. Iskoristite ekskluzivni popust sa 3 MJESECA BESPLATNO i 30 dana povraćaja novca.

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Šta je kill switch?

Kill switch VPN zapravo je prekidač za automatsko isključuivanje vašeg računara telefona ili tableta sa interneta, ukoliko vam se veza sa proxy serverom iz nekog razloga prekine. To znači da nema šanse da vaša IP adresa i druge osjetljive informacije budu izložene ako vaš VPN prestane raditi. Više o tome što je VPN možete pročitati ovde.

Na tržištu postoji velika i raznolika ponuda VPN servisa. Kada tražimo najbolji VPN prevashodno nam je na pameti njegova pouzdanost. To znači da ukoliko internetska konekcija padne, jednostavno prekine se, naš računar će se automatski vratiti na našu javnu IP adresu. Da, baš onu koju dobivamo od svog provajdera internetske usluge.

Ovo često je podrazumevano aktivirana funkcija, ali možda biste željeli deaktivirati je. Naravno, ako se odlučite isključiti VPN kill switch, vi možete nastaviti koristiti Internet kao i do tada. Ono što jeste problem je da će vaša stara IP adresa biti vidljiva i vaša aktivnost na internetu može biti praćena. Vaša VPN konekcija može biti prekinuta a da vi to čak i ne primjetite, niti znate kada se i zašto to dogodilo. VPN kill switch upravo tome koristi, da vas diskonektuje sa mreže svaki put kada vaš VPN prestane raditi.

Zašto dolazi do prekida VPN konekcije?

Svaki VPN i onaj najkvalitetniji može doživjeti prekid komunikacije s serverom. To nas može činiti nervoznima, ali tako je kako je. Niti jedan VPN nije imun na taj problem. Ne moće se utjecati na svaku okolnost, te do prekida rada VPN servisa može doću usljed preobimnog saobraćaja. Na rimjer, ukoliko koristite neki javni Wi-Fi velika je vjerojatnoст da će saobraćaj biti zagušen i da će doći do pucanja veze.

kill switch VPN

Jer ta zagušenja će jako usporiti, pa i dovesti do prekida veze sa serverom. Drugi među problemima moće biti jačina signala, što također može uzrokovati prekid rada VPN-a. Jedan od razloga može biti i instaliranje kakvog zaštitnog zida, anti-virus programa i slično. Imajte također u vidu i da izbor protokola može biti stanovit problem. Umjesto već zadanog UDP-a uvijek je bolje koristiti TCP te će biti potrebno promjeniti protokol ukoliko je UDP onaj instalirani.

Kako reagira kill switch opcija u ovim slučajevima? 

Naša originalna IP adresa je javna i kada se ulogujemo na mrežu, vrlo je lako pratiti sve naše aktivnosti jer smo nežaštićeni i izloženi, što je opasno zbog sve naprednijih prevaranata čija meta možemo lako postati. Najbolja žaštita naše bezbijednosti na mreži leži upravo u funkciji VPN kill switch. Kill switch VPN će u potpunosti prekinuti svaku našu konekciju na internet onog trenutka kada VPN prestane da funkcionira.

Dakle, razumite kill switch VPN kao sigursni prekidač, neku vrstu tastera koji se automatski uključuje kada nam konekcija zakaže.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Kako radi?

Kill switch VPN ima zadatak da neprestano nadgleda vašu internetsku vezu. VPN kill switch otkriva probleme koji nastanu u mreži, automatski blokira pristup internetu našem urežaju sa kojeg smo pristupili, a zatim obnavlja našu internetsku vezu kada postane ponovo sigurna. Kako kill switch VPN obavlja funkciju praćenja? VPN kill switch stalno nadgleda našu vezu sa odabranim poslužiteljem. On neprekidno skenira svaku promjenu statusa ili promjenu IP adrese.

VPN kill switch

U stanju je otkriti apsolutno sve promjene, svaku anomaliju koja bi mogla uzrokovat ometanje rada našeg VPN-a. Šta se dešava kada primjeti neke anomalije? Kill switch VPN će ovisno o kvalitetu i vrsti servisa koji koristimo, blokirati pristup bilo pojedinih ali tačno određenih aplikacija, bilo cijelom uređaju koji trenutačno koristite. Kada se to dogodi, ne morate ništa sami raditi. Kill switch VPN će vratiti vašu internetsku konekciju istog trenutka kada problem, ili više njih, bude riješen.

Kada se aktivira VPN kill switch?

VPN kill switch će se aktivirati čim otkrije da je vaša VPN veza pala, a to se može dogoditi u sljedećim situacijama. Primjerice, kada imate problema sa vezom te vaš internet ne ostvaruje komunikaciju sa proxy serverom. Također, kada se odlučite da zamjenite VPN server. Kill switch VPN će se aktivirati i ukoliko dođete u kontakt sa nepozdanom mrežom, kakva može biti neki javni Wi-Fi, na primjer u kafeu. 

Posebno povedite računa kada želite koristit vaš računar ili neki drugi uređaj nakon ažuriranja. Ako biste se željeli povezati na internet bez zaštite, kill switch VPN će se aktivirati. Također, povedite računa i kada želite instalirati novi zaštitni zid (firewall) jer tada morate dodati iznimku za svoj VPN, kako ga ne biste blokirali, jer će kill switch VPN sigurno odreagirati. VPN kill switch će se aktivirati i u slučaju da ste koristili tuđi uređaj i svoj VPN, pa ga taj ponovo pokrene a bez uključivanja vašeg servisa.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

VPN kill switch – zašto ga morate imati

Čak i najpouzdaniji VPN-ovi mogu iskusiti povremeni pad konekcije. Radi zaštite svojih osjetljivih podataka svi se oslanjamo na ovakve servise. Međutim to nije uvijek dovoljno. Potrebna nam je i dodatna zaštita, jer želimo zaštitili svoje podatke u slučaju da VPN zakaže. To nam jamči da u svakom trenutku dobivamo željenu razinu sigurnosti i privatnosti.

VPN kill switch naša je zadnja linija obrane. Tek sa aktiviranim kill switch VPN možemo biti sigurni da naša IP adresa uistinu nikada neće biti otkrivena. Ono što je vrlo važno jeste da tek uz korištenje kill switch VPN možemo biti sasvim sigurni da niko neće imati pristup našim podacima koji nisu enkriptovani.

Koji su rizici korištenja VPN bez ove funkcije?

Ukoliko ne koristite VPN kill switch potencijalno se izlažete rizicima. Prvenstveno želite da aktivnosti koje obavljate na mreži budu sigurne i privatne. Međutim, sam VPN nerijetko nije siguran jer zbog pada veze, vaša IP adresa i osjetljivi podaci postaju vidljivi, a time i kompromitirani, ugroženi. 

VPN kill switch

Neke od rizika smo već nagovijestili, ali na neke vas upozoravamo sada. Kada ne koristite ovu funkciju, a VPN padne, ne samo da će vaša IP adresa biti vidljiva, već je lako detektirati i pratiti vašu trenutnu lokaciju. Nadalje, vaše aktivnosti na mreži se mogu lako sljediti pa moćete posati metom kompanija i oglašivača koji će onda lako razviti profil oglasa po vašim interesovanjima i dosađivati vam. To je lako uraditi ukoliko ne koristite VPN kill switch, a vaš VPN prestane sa radom.

Lista VPN – svi VPN-ovi pružaju ovu funkciju

Kako ćete znati da vaš izabrani servis ima kill switch? To često nije lako ustanoviti, neki servisi ih imaju istaknute na listi ponuda, dok ćete kod drugih to pronaći u odjeljku FAQ. Bit će lako ukoliko vaš VPN provajder oglašava tu opciju. Prvo moramo pojasniti da nisu svi kill switch VPN automatski postavljeni. Za neke je potrebno ući u postavke aplikacije i aktirvirati ovu funkciju manualno. Tek će onda raditi. Na primjer, možete naići na VPN koji pruža dijaloški okvir gdje kao korisnik možete prilagoditi svoje opcije za kill switch.

Ono što je bitno je da ima opciju kill switch. Mi smo testirali i provjerili kako funkcioniraju skoro svi VPN-ovi koje trenutačno možete naći na tržištu. Međi besplatnim VPN servisima nismo uspjeli pronaći adekvatnu ponudu, dovoljno kvalitetnu, neku koja obezbijeđuje potrebnu razinu sigurnosti i privatnosti. Tako da ne mpžemo s pojerenjem preporučiti niti jedan besplatni servis, jer nisu pokazali ni da kill switch opcija uredno radi čak i kada je imaju.

Naša lista je sastavljena isključivo od iznimno kvalitetnih servisa i svi obezbjeđuju kill switch funkciju. Svi su provjereni do najsitinijih detalja, te ih stoga preporučujemo nekoliko, a vi procijenite koji vam najviše odgovara. Mi blagu prednost dajemo ExpressVPN koji nudi garantirani povraćaj novca nakon 30 dana korištenja ukoliko niste zadovoljni uslugom.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Zaključak

Ne koriste svi VPN servise iz istih razloga, ali svima je jedan zajednički imjenitelj: zaštita privatnosti. Zato i jeste toliko bitno sačuvati je i u situacijama kada VPN zakaže, jer je tada vaša IP adresa vidljiva i izložena. Zaštiti privatnost identiteta je iznimno važna stvar na internetu. Zato uvijek birajte ovakve servis koji u ponudi ima kill switch opciju. Pri ovome, imajte u vidu da uvjek odaberete onaj koji nudi pouzdanost ove opcije sa najvećim postotkom, neki garantiraju i pouzdanost od čak 99,99%. I sami smo se uvjerili u to pa na našioj listi VPN-ova možete naći baš takve.

Ne dajte se zavarati, ako vama nije važno to što će vam VPN konekcija povremeno biti prekinuta, vjerujte da postoje skupine i pojedinci kojima je ekstremno visok nivo bezbijednosti na mreži iznimno potreban. Na primjer, raznim nevladinim aktivistima i novinarima je to neophodno. Svako ko drži povjerljive podatke i dokumenta žele najviši nivo zaštite. Takvi su, na primjer, ljekari, advokati, ili socijalni radnici. Oni doista svi rade sa najosjetljivijim podacima o ličnosti. A napokon i neki korisnici Torrent-a željeli bi ostati anonimni.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com