Formula E prijenos: Besplatno gledajte svih 16 trka u 2023.

Sezona 2023. će biti deveta po redu FIA Formula E prvenstva i prva u kojoj će se voziti Gen3 bolidi. Već to je dovoljan razlog da, ukoliko već niste, počnete pratiti ove super zanimljive trke. Za sve vas koji ne znate gdje možete gledati Formula E prijenos, pripremili smo kratak vodič za gledanje Formula E uživo prvenstva.

Preuzmi odmah!
Gledaj Formula E prijenos pomoću ExpressVPN 3 mjeseca besplatno!

Sve trke novog šampionata Formula E uživo bilo gdje na svijetu uz korištenje ExpressVPN koji daje 30 dana jamstva za povrat novca, uz 49% nižu cijenu samo sada.

Ažurirano: 13 travanj 2024

Najbolji način za praćenje Formula E prijenosa

Dobra vijest za sve ljubitelje moto trka je da prava prijenosa Formule E drži Eurosport, koji je već godinama jedan od najpoznatijih sportskih kanala na svijetu. Njegovi kanali se nalaze u ponudi svih kablovskih operatera širom Evrope i Balkana, tako da je Eurosportov signal dostupan u većini domaćinstava, na bilo kojem uređaju koji njegovi članovi koriste.

formula e uživo

Međutim, pored plaćene varijante koju nudi Eurosport, postoje i besplatne opcije za gledanje Formula E uživo trka.

Najbolji besplatni sajtovi za gledanje Formula E uživo

U zavisnosti od toga gdje se nalazite, dostupni su vam određeni sajtovi za besplatno gledanje svih trka iz Formula E kalendara.

Recimo, možete ih pratiti na Virgin Media Sport za područje Irske, odnosno Channel4 za područje Ujedinjenog Kraljevstva. Oba ova sajta možete pratiti na bilo kom uređaju koji posjedujete, bilo da je u pitanju personalni računar, tablet, mobilni telefon ili laptop.

formula e prijenos

Međutim, iako su ovi sajtovi besplatni za gledanje, oni imaju i jednu veliku manu. Naime, nedostupni su za gledanje van zona emitiranja, dakle, van Velike Britanije. Gledaoci iz drugih dijelova Europe i svijeta neće imati pristup željenom sadržaju, u ovom slučaju, Formula E prijenosu.

Srećom, danas postoji riješenje koje zaobilazi ovaj problem.

Kako gledati sadržaj van zone dostupnosti

Vlasnici TV prava već godinama uvode razne geolokacijske zabrane koje onemogućavaju gledanje zaključanog sadržaja van zone dostupnosti. Ove zabrane se implementiraju putem praćenja IP adrese uređaja koju korisnik koristi.

Ukoliko IP adrese ne pripadaju opsegu koji se koristi u zemlji (ili zemljama) za koju su vlasnici TV prava dozvolili prijenos, korisniku se ispisuje poruka da traženi sadržaj nije dostupan na njegovoj lokaciji.

Dakle, ukoliko vas neko blokira zbog neželjene IP adrese, potrebno ju je promijeniti. Prosto, zar ne?

S obzirom da za tako nešto treba veoma mnogo tehničkog znanja, u pomoć priskaču VPN programi koji to automatski rade za vas.

Pokazaćemo vam kako jednostavno da dobavite VPN program i promijenite svoju IP adresu na neku od onih koje dozvoljavaju gledanje Formula E uživo.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja travanj 2024

Kako odblokirati Formula E prijenos pomoću VPN-a

Za početak je potrebno da izaberete VPN koji ćete koristiti. Naša preporuka je ExpressVPN za koji ćemo vam malo kasnije prikazati značajke i zašto mislimo da će vam najbolje poslužiti. Dakle, da biste gledali Formula E uživo pomoću VPN-a, potrebno je da uradite sljedeće:

 1. Otiđite na zvaničnu stranicu ExpressVPN
 2. Izaberite pretplatni plan za koji smatrate da vam najviše donosi (obratite pažnju da praćenjem linka koji smo vam dali dobijate čak 49% popusta)
 3. Skinite VPN na svoj uređaj i pokrenite instalaciju prateći korake koji se ispisuju na ekranu
 4. Nakon dovršetka instalacije, pokrenite VPN
 5. Sa glavnog zaslona izaberite neki od sljedećih servera:
  1. BiH, Croatia ili Serbia (ukoliko želite da gledate Formula E uživo preko Eurosporta)
  2. server Ireland (za gledanje putem Virgin Media Sport sajta)
  3. server UK (za sajt Channel4)
 6. Nakon toga u polje URL unesite neki od ova tri linka, u zavisnosti od toga preko kojeg sajta želite da gledate Formula E online:
  1. Eurosport
  2. Virgin Media Sport
  3. Channel4

Na ovaj način ste odblokirali sav inače nedostupan sadržaj na vašoj trenutačnoj lokaciji. To možete da uradite na bilo kojem uređaju sa kojeg želite da gledate Formula E prijenos.

Isprobajte ExpressVPN potpuno besplatno

Pored mnogih značajki koje ExpressVPN donosi svojim korisnicima, jedna od najbitnijih je mogućnost da ga koristite potpuno besplatno tijekom 30 dana.

Da, dobro ste pročitali, ExpressVPN nudi 30 dana jamstva za povrat novca, tijekom kojih su vam otključane sve njegove opcije, čak i one napredne.

Sigurno sada mislite, to i nije neka posebna prednost, većina programa nudi isti ili sličan jamstveni period, međutim, nijedan VPN ne nudi povrat novca bez suvišnih pitanja. ExpressVPN vam vraća novac bez i da navedete razlog zašto želite povraćaj. I to sve samo za nekoliko radnih dana, bez dodatnih pitanja i komplicirane procedure.

Mi smo ovu pogodnost testirali tako što smo naveli da “jednostavno želimo svoj novac natrag” i puni iznos je bio vraćen na našu karticu nakon četiri radna dana.

Najbolji VPN za Formula E prijenos

Sve VPN programe koje smo testirali smo uspoređivali kroz sljedećih pet značajki: brzina i kvalitet striminga (slika i zvuk), broj dostupnih servera i zemalja koje VPN podržava, jednostavnost korišćenja i preglednost sučelja, kvaliteta korisničke podrške, te cijena (pošto smo ustvrdili da besplatna riješenja ne posjeduju dostatan kvalitet).

Naša konačna lista izgleda ovako:

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Prednosti VPN programa

Pored toga što će vam VPN program odblokirati Formula E prijenos, ovi programi imaju još mnoge prednosti. Među njima su i:

Zaobilaženje geolokacijskih blokada

Mnogi veliki striming servisi (HBO, Amazon Prime, Netflix, Hulu, Disney plus…), kao i TV emiteri iz većine zemalja zaključavaju svoj sadržaj samo za određene regije ili zemlje. Ova cenzura traje već godinama i spriječava veliki broj ljudi da prate emisije, video ili sportski sadržaj koji žele.

Srećom, instalacija VPN programa riješava ovaj problem, jer mijenja korisnikovu IP adresu i daje mu pristup inače zaključanom sadržaju.

Povećanje sigurnosti i zaštita osobnih podataka

Dok surfate internetom, vaši osobni podaci su izloženi napadima trećih strana. Ukoliko koristite VPN program dok surfate, strimujete sadržaj ili skidate torente, vi ste bezbijedni, jer VPN skriva vašu IP adresu, a ujedno i enriptuje vaše podatke, tako da niko ne može da razbije tu šifru.

Ovo je posebno korisno kada koristite internet putem javnih WiFi mreža koje su veoma ranjive na hakerske napade, jer im nedostaju mnoge bezbjednosne opcije.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja travanj 2024

Formula E kalendar za 2023.

E-Prix trka Staza – Zemlja Datum
R1 – MEXICO City E-PRIX 2023 Autodromo Hermanos Rodriguez – Meksiko 14. JANUAR
R2 – DIRIYAH E-PRIX 2023 Riyadh Street Circuit – Saudijska Arabija 27. JANUAR
R3 – DIRIYAH E-PRIX 2023 28. JANUAR
R4 – HYDERABAD E-PRIX 2023 Hyderabad Street Circuit – Indija 11. FEBRUAR
R5 – CAPE TOWN E-PRIX 2023 Cape Town Street Circuit – Južnoafrička Republika 25. FEBRUAR
R6 – SÃO PAULO E-PRIX 2023 São Paulo Street Circuit – Brazil 25. MART
R7 – BERLIN E-PRIX 2023 Tempelhof Airport Street Circuit – Njemačka 22. APRIL
R8 – BERLIN E-PRIX 2023 23. APRIL
R9 – MONACO E-PRIX 2023 Circuit de Monaco – Monte Karlo 6. MAJ
R10 – JAKARTA E-PRIX 2023 Jakarta International e-Prix Circuit – Indonezija 3. JUN
R11 – JAKARTA E-PRIX 2023 4. JUN
R12 – PORTLAND E-PRIX 2023 Portland International Raceway – SAD 24 JUN
R13 – ROME E-PRIX 2023 Circuito Cittadino dell’EUR – Italija 15. JUL
R14 – ROME E-PRIX 2023 16. JUL
R15 – LONDON E-PRIX 2023 ExCeL London – Ujedinjeno Kraljevstvo 29. JUL
R16 – LONDON E-PRIX 2023 30. JUL

Formula E vozači u 2023.

U pauzi između sezona je bilo mnogo interesantnih transfera vozača, kako među timovima u ovom šampionatu, tako i između različitih šampionata. Na jednom mjestu ćemo opet vidjeti iskusne vozače i “mlade lavove” koji traže priliku da se dokažu.

U svakom slučaju, očekuje nas veoma neizvjestan šampionat i ne bi bilo iznenađenje da bude riješen tek u posljednjoj trci sezone.

Spisak vozača po timovima izgleda ovako:

formula e uživo

FAQ (Najčešće postavljana pitanja)

Šta je Formula E?

Formula E je novo prvenstvo pod pokroviteljstvom svjetske trkačke federacije (FIA) u kojem se takmiče električna vozila. Prva trka je vožena u Pekingu 2014 i od tada se prvenstva redovno održavaju.

U čemu je razlika između Formule E i Formule 1?

Formula E je veoma slična trkama Formule 1, ali se od nje razlikuje u jednom veoma bitnom detalju, a to je da su bolidi Formule E opskrbljeni električnim motorima (otuda ono E u nazivu).

Kada se voze trke Formule E u 2023. godini?

Kompletnu listu i kalendar svih 19 trka koje će se voziti u 2023. godini možete da vidite u našoj tabeli u jednom od prethodnih odjeljaka. Šampionat počinje 14.01. i traje sve do 30.06, a trke Formula E uživo možete gledati i besplatno (kao što smo objasnili u našem vodiču).

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja travanj 2024

Formula E prijenos: zaključak

Kao što ste mogli vidjeti, postoji mogućnost da gledate Formula E prijenos potpuno besplatno i to jednostavnom instalacijom VPN programa. Koji vam, osim otključavanja sadržaja, nudi još mnoge pogodnosti.

Najbolji VPN program koji smo imali na testu je ExpressVPN koji je pokazao najbolje rezultate što se tiče kvalitete i brzine strima, kao i lakoće korištenja.

Ukoliko ste ljubitelj moto trka, pročitajte i naše članke o tome kako gledati Formula 1 prijenose uživo ili svjetski reli šampionat WRC.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com