Najbolji Windows Antivirusni Program u 2024

Svakog dana se pojavljuju nove vrste i varijacije virusa i drugih zlonamjernih programa. Oslanjati se na Microsoft Defender Windows antivirusni program nije dovoljno. Te vam želimo predstaviti najbolji program koji će zaštiti vaš uređaj od ovakvih napasti.

Idite na Malwarebytes
Isprobajte Malwarebytes protiv malvera, uz specijalnu ponudu

Malwarebytes, na našim testovima najbolji program za zaštitu od zlonamjernih programa uz garantovani povraćaj novca. Iskoristite specijalnu ponudu pre isteka.

 Ažurirano: 14 lipanj 2024

Najbolji Windows antivirusni program

Najbolji antivirus za Windows 10 ili bilo koju drugu ediciju ovog operativnog sustava je onaj koji će vas najefikasnije zaštiti od zlonamjernih programa. Tokom godina testiranja i korištenja raznih ovakvih softverskih rješenja, mi smo stekli veoma detaljan uvid u razne programe. Na osnovu toga smo uspeli da razvijemo proces testiranja koji nam vrlo jasno pokazuje koji su dobri a koji ne.

windows antivirusni program

Rezultate testiranja stotina antivirus programa možete videti u sledećoj tabeli. Ako za sebe izaberete najbolji na našim testovima, nećete se pokajati. Mada nećete ni ako izaberete neki od ostalih koji se nalaze u vrhu po rezultatima naših testova.

Kako izabrati najbolju zaštitu od zlonamjernih programa

Iako vaš operativni sustav dolazi sa Windows Defender antivirusnim programom, realnost je da je on prilično loš. Zato treba naći neku bolju alternativu. Ali, uvijek je pitanje kako to učiniti? Koje su značajke bitne, i na koji način? Lako je samo reći ovo su najbolji antivirusni programi za Windows 10, ali treba znati i objasniti zašto baš ti.

Zato i želimo govoriti o tome koje su značajke koje neki antivirusni programi za Windows 7 čine dobrim, kao i čemu one služe. Pa krenimo redom.

Zaštita u realnom vremenu

Osnovni način funkcionisanja antivirus programa je skeniranje vašeg tvrdog diska za datotekama koje sadrže zlonamjerni kod, kada god želite. Ali, to je metod koji je dobar kad je do “infekcije” već došlo. Skeniranje u realnom vremenu može spriječiti, ili bar otkriti virus prije nego on napravi štetu. Osnovno je da se skeniraju sve datoteke prije nego se otvore u nekom uslužnom programu.

Dok napredni programi vrše i skeniranje drugih datoteka koje se smeštaju u vašu radnu memoriju ili fasciklu za privremene datoteke, kao što su razne skripte sa web stranica.

Efikasnost detekcije prijetnji

Postoji više uobičajenih metoda za detekciju prijetnji koje predstavljaju zlonamjerni programi. Detekcija karakterističnih delova koda, odnosno putem potpisa; detekcija ponašanja programa, analiza koda i sadržaja datoteka. Svi oni imaju i prednosti i mane. Najbolji Windows antivirusni program po pravilu koristi sve njih. Na taj način se ne mora brinuti da neka vrsta zlonamjernog koda može izbeći detekciju.

Kvalitetni antivirusni programi za Windows se trude da procenat detekcije bude što bliži 100%. Ali nije realno očekivati da ona bude baš tolika, jer se svakog dana pojavljuju nove verzije ili u potpunosti novi virusi.

Uticaj na sustav

Kada antivirusni program obavlja svoju funkciju, skenira tvrdi disk ili vrši zaštitu u realnom vremenu, on koristi resurse vašeg uređaja kao i bilo koji drugi program. Zauzima neki prostor u vašoj radnoj memoriji i koristi procesorske cikluse. To je neminovnost. Nekada davno, kada su postojali samo jednojezgarni procesori, Windows antivirusni program bi čino PC neupotrebljivim.

Iako se sa modernim processorima situacija poboljšala, o kvalitetu nekog programa protiv zlonamjernog koda dosta govori to koliko utiče na celokupni sustav. Loši vam mogu u potpunosti blokirati vaš PC, dok najbolje i nećete primjetiti da rade.

Dodatne značajke

Ispunjenje gore navedenih značajki znači da je neki Windows antivirusni program dobar, ali danas to više ne znači da je to i najbolji program. Danas se podrazumeva da programi protiv zlonamjernog koda posjeduju i dodatne značajke koje ga čine zaokruženim bezbijednosnim alatom.

Ali ni samo posjedovanje ovih značajki i dalje ne čini taj neki program najboljim. I one moraju biti odrijeđenog, visokog kvaliteta. Jer ako su one loše, samo daju lažan osjećaj sigurnosti svojim korisnicima. Naravno, te značajke moraju bit vezane za bezbijednost, a ne samo kozmetičke koje ničemu ne služe.

Roditeljska kontrola

Ako imate djecu, onda ste verovatno vrlo svesni koliko je bitno za njih da im pristup nepoželjnim sadržajima bude ograničen. Dodajmo na to i da su web lokacije sa sadržajem ne primerenim maloletnim licima takođe i najčešći izvori zaraze zlonamjernim programima. Pa vam lako postaje jasno da najbolji Windows antivirusni program mora da posjeduje ovakvu značajku.

Ograničenja vrste sadržaja, limitiranje ukupnog vremena provedenog on line, ili vremena u danu, prijavljivanje pokušaja pristupa ne dozvoljenom sadržaju, i tako dalje; su značajke koje ovakvi podsistemi treba da posjeduju.

Vatrozid

Vatrozid je još jedna značajka koja dosta utiče na bezbijednost vašeg računara. Filtriranjem dolaznog i odlaznog saobraćaja može spriječiti ili barem ublažiti posledice kakve infekcije virusima ili drugim zlonamjernim programima. Iako Windows operativni sustav dolazi sa ugrađenim vatrozidom, on je prilično loš i vrlo je teško podesiti ga, jer su njegove postavke sakrivene u gomili menija i podmenija.

windows antivirusni program

Najbolji Windows antivirusni program posjeduje vatrozid koji je vrlo lako podesiti, ali i koji je vrlo efikasan u prepoznavanju programa kojima treba omogućiti neometani pristup internetu, na primjer video igrama.

Sigurnosna pohrana u oblaku

Najgora stvar koja vam se može desiti u slučaju infekcije vašeg računara nekim virusom je gubitak vaših datoteka. Iako kvalitetni antivirus programi mogu sa lakoćom oporaviti zaražene datoteke, pametno je imati i rezervnu kopiju istih. Nikada se ne zna. Na primjer, neki zlonmajerni programi mogu učiniti vaše datoteke potpuno neopravljivim, kao neke vrste ransomeware napada.

Sprečavanje krađe identiteta i ličnih podataka (phishing)

Osim što vrše skeniranje svih datoteka koje otvaramo u internet pregledaču, najbolji Windows antivirusni program će sigurno u sklopu svog plugina za pregledač imati i sposobnost skeniranja ostatka web stranica. Na taj način vas može zaštititi od pokušaja krađe ličnih podataka, putem lažnih stranica za plaćanje, ili pristup nekim servisima. Odnosno od takozvanog “phishinga”.

Neki proizvođači programa protiv zlonamjernog koda idu i korak dalje. Pa u saradnji sa specijalizovanim kompanijama, ili sopstvenoj izvedbi, nude uslugu skeniranja “dark web” lokacija za indicije o krađi vašeg identiteta. Dok stanovnicima SAD nude i stalnu proveru evidencije kreditnih biroa, odnosno praćenje lažnog zaduživanja u vaše ime.

Automatsko ažuriranje i skeniranje ranjivosti

Operativni sustavi su kompleksni softverski paketi, a i mi kao korisnici instaliramo veliki broj programa na naše uređaje. Stare verzije programa veoma često imaju ozbiljne bezbijednosne propuste, ili podrazumevana podješenja koja nisu bezbijedna. Odnosno ranjivosti koje virusi mogu iskoristiti da inficiraju vaš sistem neprimećeni.

Značajke za automatsko ažuriranje i skeniranje služe da se ovakvi problemi preduprede. I da budu ispravljeni prije nego što ih neki virus zloupotrebi.

Bloker neželjenih reklama

Još jedna značajka koja razdvaja dobar od odličnog anti virus programa je blokiranje neželjenih reklama. Reklame su veoma često izvor zaraze zlonamjernim programima. Čak i kada one ne sadrže zlonamjerni kod, umesto da vode ka legitimnoj lokaciji, mogu voditi ka web stranici na kojoj možete “zapatiti” neki malware. A najčešće je to kakav virus. Ali i bez toga su često vrlo napadne i ometaju korišćenje velikog broja web lokacija. 

Lakoća korištenja i glavno sučelje

Veliki broj značajki i funkcionalnosti nemaju za korisnika preterano smisla ako ih je teško pronaći. Ili ako je njihovo ime previše nejasno. Najbolji Windows antivirusni program je onaj koji i k sa vrlo malo iskustva može koristiti sa lakoćom. Jer jednostavno, koliko kod da su druge značajke dobre, ako ih vi ne možete koristiti, one kao i da ne postoje. Najbolji proizvođači ovakvih programa imaju timove UX (user experience) stručnjaka, pa lakoća korištenja i odlično korisničko iskustvo nisu iznenađenje.

Cijena i vrijednost

Bez obzira koliko nešto košta, uvijek je pitanje i koliko to vrijedi. Kada poredite dva Windows antivirusni program može se desiti da jedan košta neznatno manje ali da nudi daleko manje od skupljeg programa. Tada morate reći da taj jeftiniji vrijedi manje. Sama cijena nekog paketa nije nužno odraz vrijednosti koju vi dobijate za svoj novac. Kada je u pitanju bezbijednost, ne isplati se preterano štedeti, i više treba voditi računa o vrijednosti nekog proizvoda, nego o cijeni.

Korisnička podrška

Čak i nabolji Windows antivirusni program se može suočiti sa korisnikom koji je izuzetno nevešt, mada i drugi mogu iskusiti povremene probleme sa istim. I to ne mora biti nešto što je do samog programa. Tu na scenu treba da stupi korisnička podrška. Svi proizvođači anti malware programa imaju velike baze članaka sa uputstvima za upotrebu njihovih proizvoda, kao i rješavanje najčešćih problema.

najbolji antivirus za windows 10

Međutim, to nije dovoljno. Najbolji nude najbolji način pomoći, a to je u razgovoru sa živom osobom putem live chat opcije. Koliko brzo dobijate pomoć, koliko je razumljiva, i da li je dostupna na još nekom jeziku i u koje vrijeme; određuje njen kvalitet.

Zašto trebate koristiti Windows antivirusni program

Mnogi korisnici PC računara znaju da Windows dolazi sa Microsoft Defender antivirusnim programom. Ali ovaj program ima vrlo nizak nivo kvaliteta. Metoda detekcije je vrlo neprecizna, naročito njegov heuristički model. Takođe se i definicije potpisa virusa veoma rijetko ažuriraju.

Zato je neophodno koristiti nekakvo drugo softversko riješenje, koje će vas štiti kako od virusa tako i od drugih zlonamjernih programa.

Idi na Malwarebytes
Garantovan povraćaj novca nakon 60 dana

Besplatni antivirus programi nude samo osnovnu zaštitu

Danas se mogu naći veliki broj besplatnih Windows antivirusni program. Ali ono što možete biti sigurni je da oni nude samo nekakav osnovni vid zaštite. Najčešće je da su specijalizovani samo za jedan virus, ili posjeduju samo heurističko skeniranje. To ih čini alatkama koje su upotrebljive samo u malom broju slučaja ili malom broju ljudi.

Za plaćene programe, možete biti sigurni da su zaokruženo i sveobuhvatno rešenje za zaštitu od zlonamjernih programa.

Postavljanje antivirus programa na vaš uređaj

Postavljanje antivirus programa je veoma lako, i zahteva dva koraka:

  1. Prvo je potrijebno je pokrijenuti Microsoft Store aplikaciju, i u pretragu ukucati ime programa koji želite.
  2. Kada ste na stranici željene aplikacije trebate kliknuti na dugme “Get” ili “Dobavi” u zavisnosti od jezičkih postavki vašeg sustava.

Alternativno možete otići na zvaničnu web stranicu proizvođača i dobaviti odatle. Mi vam preporučujemo da to bude najbolji na našim testovima, Malwarebytes.

Zaključak

Kada radite bilo što na internetu, izlažete se riziku od svakakvog zlonamjernog softwera. Najčešće to su kompjuterski virusi. U zaštiti od njih, najviše vam znači ako posjedujete Windows antivirusni program. Naravno, oni nisu svi jednaki i mi vam preporučujemo da isprobate Malwarebytes, koji je na našim testovima ubjedljivo najbolji.

Ako vas interesuju najbolji anti virus programi za Android mobilne telefone i tablet računare, više možete pročitati u posebnom članku.

martina

Martina, analitičarka za sigurnost podataka, dobro poznaje internet. Studirala je poslovne ekonomije na Sveučilište u Splitu. Njena stručnost leži u raznim temama povezanim s internetom, te se trudi autentično doprinijeti stranici i zajednici. Martinina ljubav prema pisanju očituje se u njenim temeljito istraženim člancima i recenzijama, koje obuhvaćaju sve, od sigurnih veza do zaštite podataka. Ostaje informirana o razvijajućim se pravnim pitanjima i pravilima. Kontaktirajte Martinu na martina@privatnostonline.com za sve upite.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com