Kako najlakše gledati SP 2022 online prijenos uživo

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra i trajaće sve do 18. decembra 2022. U pitanju je najznačajniji sportski događaj godine, a koliko znači ljubiteljima sporta govori podatak da je finale Svjetskog prvenstva gledanije nego Olimpijske igre. Svjetsko prvenstvo uživo prenosi se ne propuštaju. Već sada kreću pitanja gdje i kako gledati SP 2022 uživo. Ukoliko ne znate ko prenosi utakmice, u nastavku saznajte gdje možete gledati SP 2022 online prijenos uživo.

Ponuda za vas
Gledajte Svjetsko prvenstvo pomoću ExpressVPN 49% jeftinije

Sve utakmice sa Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. pomoću ExpressVPN na bilo kom mjestu. 3 mjeseca besplatno! Garantovani povraćaj novca nakon 30 dana!

Ažurirano: 17 svibanj 2024

Najbolja opcija koja se plaća za SP 2022 online prijenos uživo

Svjetsko prvenstvo 2022 live stream možete da gledate putem plaćenih striming servisa koji su otkupili prava na SP 2022 online prijenos uživo. U zavisnosti od izabranog paketa, možete da gledate samo grupnu fazu, samo nokaut fazu ili obe zajedno.

Arena Sport (područje Hrvatske, BiH, Srbije)

Pošto su u sve tri nabrojane zemlje državni emiteri kupili prava na prenos, vlasnici prava su mogli da prodaju prenose za Svjetsko prvenstvo uživo i jednoj kablovskoj kompaniji. Na kraju je prihvaćena ponuda Arena Sporta. Specifičnost ovog kablovskog operatera je da utakmice možete da gledate na bilo kom uređaju koji posjedujete u domaćinstvu.

Takođe, postoji paket kanala za svaku državu posebno (BiH, Srbija, Hrvatska), tako da se različit sadržaj emituje na svakom od tih kanala, pri čemu gledaoci iz drugih zemalja ne mogu da mu pristupaju.

Međutim, dobra vijest je da Svjetski kup uživo možete da gledate i besplatno!

Najbolja 3 sajta za besplatno gledanje Svjetsko prvenstvo uživo

U zavisnosti od toga da li živite u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni i Hercegovini, Svjetsko prvenstvo uživo možete da pratite putem ovih platformi:

svjetsko prvenstvo uživo

1. BHRT (za BiH)

Javni servis Bosne i Hercegovine je omogućio svojim gledateljima praćenje SP u Kataru na programima BHRT-a i svojim servisima My TV i Moja web TV BH Telekoma. Stoga će gledaoci iz BiH moći da prenosima pristupaju sa bilo kog uređaja koji u datom trenutku koriste. Loša vijest za one koji žele da gledaju Svjetsko prvenstvo 2022 live stream, a ne žive u BiH je da sadržaj neće biti dostupan van granica zemlje.

2.HRT (za Hrvatsku)

Ekskluzivna prava za Svjetsko prvenstvo 2022 live stream za područje Hrvatske su pripala državnoj Hrvatskoj radio-televiziji. Oni su uspjeli da se dogovore sa nositeljima prava za prijenose hrvatske reprezentacije, Sport Klubom, te će prenositi sve utakmice iz Katara. Međutim, zbog ugovora koji je HRT potpisao sa Sport Klubom, Hrvati iz BiH i Srbije neće moći da gledaju te mečeve sa svojih lokacija.

3. RTS (za područje Srbije)

Iako je mečeve fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prenosila televizija Nova S, samu završnicu gledaoci će moći da isprate na nacionalnoj televiziji. Svjetski kup uživo će moći da posmatraju svi gledaoci RTS-a koji žive na području Srbije, ali to ne važi za one koji žele da gledaju utakmice, a žive u nekoj drugoj zemlji.

Kao što vidite, iako su prava za Svjetsko prvenstvo uživo dostupna u svim svjetskim zemljama, postoje mnoga ograničenja koja gledaoce spriječavaju da gledaju Svjetski kup uživo.

Zašto je Svjetski kup uživo ograničen za gledanje

Nosioci globalnih prava za Svjetsko prvenstvo uživo koji su ih otkupili direktno od FIFA-e imaju u interesu da ta prava preprodaju što većem broju zemalja. Ukoliko bi prodali prava određenom regionu, kao što je Balkan, Skandinavija ili Ujedinjeno Kraljevstvo, zaradili bi manje, jer bi sve zemlje tog okruženja mogle da gledaju utakmice uživo preko jednog provajdera.

svjetsko prvenstvo 2022 live stream

Stoga je odlučeno da samo jedan državni i jedan kablovski emiter mogu da imaju prava za određenu zemlju, pod uslovom da je taj sadržaj dostupan samo na toj geolokaciji.

Da bi se obezbijedilo provođenje ovog ograničenja, svakom posjetiocu se bilježi IP sa kojeg pristupa sadržaju koji gleda. Ukoliko njegov IP ne pripada opsegu vezanom za određenu zemlju, sadržaj se blokira, prikazujući gledaocu iritantni crni ekran sa porukom da “traženi sadržaj nije dostupan u njegovoj zemlji”.

Sigurno se onda pitate kako gledati Svjetski kup uživo, bez obzira gdje se nalazite i sa kojeg uređaja želite da pristupite utakmicama?

Tu na scenu dolaze VPN programi koji vam omogućavaju promjenu IP adrese tako da odgovara zemlji iz koje želite da gledate Svjetsko prvenstvo 2022 live stream, čime zaobilazite sva geolokacijska ograničenja.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja svibanj 2024

Kako gledati SP 2022 online prijenos uživo pomoću VPN?

VPN programi, čija popularnost raste već nekoliko godina, su najbolji način za zaobilaženje svih barijera koje nosioci prava za Svjetsko prvenstvo uživo prenose postavljaju svojim gledateljima. Za početak, da biste gledali Svjetski kup uživo, potrebno je da instalirate neki od VPN-a. Naša preporuka ovom prilikom ide ExpressVPN koji pruža najbolje i najpotpunije korisničko iskustvo.

Proces dobavljanja ExpressVPN-a je veoma jednostavan:

  1. Otiđite na zvanični sajt ExpressVPN da biste iskoristili specijalnu ponudu
  2. Izaberite period pretplate (za ono što ovaj program nudi, cijena je smiješno niska; obratite pažnju na specijalnu ponudu ukoliko izaberete godišnju pretplatu, kojom ostvarujete ogromnu uštedu od čak 49%).
  3. Skinite ExpressVPN na vaš računar, tablet ili mobilni telefon i pokrenite instalaciju programa.
  4. Pokrenite program/aplikaciju i izaberite server koji vam je potreban (BiH, Srbija, Hrvatska), tj. područje sa kojeg želite da gledate Svjetsko prvenstvo 2022 live stream.
  5. Pokrenite neki od sljedećih URL-ova da biste gledali Svjetski kup uživo

ExpressVPN je dostupan za besplatnu probu

Već smo vam rekli da Svjetsko prvenstvo uživo možete da gledate pomoću ExpressVPN-a. Još jedan sjajna vijest za sve one kojima je SP 2022 najbitniji događaj je da ExpressVPN mogu da koriste 30 dana potpuno besplatno. Ukoliko nakon isteka tog perioda iz nekog razloga niste zadovoljni, proizvođač vam vraća novac bez dodatnih pitanja.

Bitno je napomenuti da, pored toga što možete da gledate SP 2022 online prijenos uživo preko ovog VPN-a, on vam pruža i vrhunski nivo bezbjednosti, pošto je otporan na sav maliciozan softver.

ExpressVPN smo isprobali na svim sajtovima koje smo predstavili u gornjem odjeljku i možemo da kažemo da smo impresionirani njegovim performansama. Ni na jednoj platformi nije dolazilo do prekida striminga, niti do neprijatnih usporavanja koji uzrokuju nervozu kod gledalaca, tako da sa sigurnošću možemo da kažemo da ćete sve utakmice Svjetsko prvenstvo 2022 live stream moći da gledate lagodno.

Treba istaći i da ExpressVPN posjeduje 24-satnu korisničku podršku koja u realnom vremenu riješava sve eventualno nastale probleme i odgovara na vaše upite.

Najbolji VPN servisi za Svjetsko prvenstvo uživo

Za potrebe ovog tutorijala testirali smo veći broj VPN programa, koje smo međusobno uporedili. Na kraju je naš zaključak da je najbolji VPN za gledanje SP 2022 online prijenos uživo – ExpressVPN.

Četiri faktora koja smo koristili za upoređivanje su bili: sigurnost korisnika, brzina strima, jednostavnost korištenja i da li može da zaobiđe sva geolokacijska ograničenja.

ExpressVPN je u sve četiri kategorije dobio najviše ocjene, stoga je naš zaključak da je ovaj program najbolji izbor za gledanje Svjetsko prvenstvo 2022 live stream-a.

Ispod se nalaze pojedinačne recenzije najboljih VPN programa koje smo imali na našem testu.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Prednosti VPN servisa

Ukoliko se pitate da li je jedina prednost koju VPN servisi donose mogućnost da gledate Svjetsko prvenstvo uživo, odgovor je da su ovi programi mnogo moćniji nego što se na prvi pogled čini.

svjetski kup uživo

Neke od njihovih ostalih prednosti su:

  1. Zaobilaženje geolokacijskih i drugih ograničenja koja striming servisi i televizije nameću svojim korisnicima. Ovo se ne odnosi samo na situacije kada želite da gledate Svjetski kup uživo, nego i u slučaju striming platformi kao što su Netflix, HBO ili Disney+, koji limitiraju pristup svom sadržaju.
  2. Korištenje VPN štiti vašu online bezbjednost, dovoljno je da ga uključite prilikom surfanja i postajete otporni na sav malware.
  3. VPN servisi su praktično neophodni ako često koristite otvorene Wi-Fi mreže na koje se kači veliki broj korisnika i koji koriste jednostavne sigurnosne protokole ranjive na hakerske napade.
  4. Ukoliko koristite torente, uz VPN zaobilazite i njihova ograničenja, te sebi obezbjeđujete najveću moguću brzinu downloada.
  5. Ukoliko koristite širokopojasni internet, VPN vam može donijeti mnogo prednosti kod gejminga. Između ostalog, zaštićeni ste od DDoS napada bijesnih igrača iz multiplayera, takođe imate mogućnost da birate preko kojeg gejming servera želite da igrate (što vam donosi bolji ping), a preko VPN-a možete da igrate i igre koje nisu namijenjene za vaše tržište.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja svibanj 2024

Zaključak – Svjetsko prvenstvo uživo

Ako dosad niste znali gdje gledati SP 2022 online prijenos uživo, vjerujemo da vam je ovaj kratki tutorijal pružio odgovor na to pitanje. Procedura je potpuno jednostavna, izaberete utakmicu koju želite da gledate, pokrenete VPN program, izaberete server, unesete link provajdera i utakmica se prikazuje na ekranu uređaja sa kog želite da gledate meč.

Na taj način ćete da odblokirate sva ograničenja koja emiteri postavljaju pred vas i potpuno besplatno gledati sve mečeve sa Svjetskog prvenstva.

Svjetski kup uživo je na samo nekoliko klikova od vas. Vama preostaje samo da kupite veći TV i na njega instalirate ExpressVPN i užitak je potpun.

Ukoliko ste ljubitelj fudbala/nogometa, ovdje pogledajte naše ostale tekstove.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com