Najbolji torrent VPN za legalno preuzimanje datoteka u 2024

Torrenti već godinama predstavljaju najpopularniji način za dijeljenje datoteka online. Međutim, pošto pripada “sivoj zoni”, torrentiranje je podložno problemima sa sigurnosti. Naime, često ćete sresti zlonamjerne korisnike koji će zaraziti fajlove koje dijele, ili će torrent klijenti biti izloženi curenju podataka. Stoga je apsolutno neophodno da koristite VPN program tijekom skidanja torrenata, da biste bili zaštićeni, a u isto vrijeme i anonimni. Za vas smo testirali i odabrali najbolji torrent VPN koji možete da koristite prilikom preuzimanja datoteka.

Preuzmi odmah
Izaberi ExpressVPN - najbolji torrent VPN (sada 49% niža cijena)

ExpressVPN je najbolji VPN za torrenting jer je siguran, brz i podržava P2P dijeljenje podataka. Specijalna ponuda: 3 mjeseca besplatno i 30 dana jamstva za povrat novca!

Ažurirano: 12 srpanj 2024

Najbolji torrent VPN-ovi u 2024

U procesu odabira i testiranja VPN za torrenting vodili smo se značajkama koje najviše koriste korisniku, kao što su sigurnost veze, brzina skidanja torrenata i lakoća korištenja. Malo kasnije ćemo vam dati detaljan pregled svih značajki.

Za sada, pogledajte našu tabelu u kojoj se nalaze najbolji VPN za torrent:

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1

Kako smo izabrali najbolji torrent VPN?

Sada ćemo vam pojedinačno predstaviti značajke koje smo uzimali u obzir prilikom testiranja VPN programa. Da bi se neki program našao na našoj listi morao je da ima odlične rezultate u svakoj od sljedećih kategorija.

Sigurnost i zaštita privatnosti

Da bi neki VPN mogao da se označi kao pogodan za zaštitu osobnih podataka i očuvanje anonimnosti dok ste online, mora da posjeduje sljedeće:

 • veći broj poslužitelja iz različitih zemalja putem kojih možete skriti svoju IP adresu (na takav način da torrenti ne mogu da otkriju da koristite VPN)
 • 128-bitnu ili 256-bitnu enkripciju vaših podataka, kao i napredne sigurnosne protokole
 • no-log politiku, koja podrazumijeva nebilježenje vaše online aktivnosti u tekućoj sesiji (to znači da niko ne može da prati vaše obrasce surfanja)

vpn za torrent

Svaki VPN za torrenting sa naše liste veoma uspješno čuva sve vaše podatke od znatiželjnih očiju trećih strana, kao što su ISP, hakeri i ostali.

Podrška za peer-to-peer (P2P) dijeljenje podataka

Peer-to-peer način dijeljenja podataka je vrsta mrežnog protokola koja omogućuje dijeljenje datoteka između korisnika, bez potrebe za centraliziranim poslužiteljem. U ovoj razmjeni podataka svaki korisnik je ujedno i primalac i pošiljalac sadržaja.

Ovo je veoma bitna značajka iz ugla torrent korisnika, jer se P2P promet najčešće koristi za dijeljenje velikih datoteka. Među njih spadaju video sadržaji u visokom formatu, novije video igre, software, itd.

Kod P2P VPN-a smo mjerili da li je peer-to-peer promet omogućen preko svih poslužitelja koje dati VPN koristi. Pored toga smo testirali enkripciju tijekom ostvarene P2P veze, kompatibilnost i mogućnosti izrade personaliziranih profila.

Brzina konekcije

Većini korisnika je ova značajka najbitnija. Logično, svi žele da što brže mogu skinuti željenu torrent datoteku.

najbolji torrent vpn

Svi VPN-ovi u određenoj mjeri usporavaju vašu vezu prilikom preuzimanja torrenata, zbog apliciranja njihovih sigurnosnih protokola. Međutim, oni najbolji torrent VPN programi (kao što su ovi koje imamo na našoj listi), donose neznatna usporenja od samo nekoliko procenata. To vam, između ostalog, omogućuje da i dalje surfate ili streamujete sadržaj, dok su vam istovremeno torrenti uključeni.

Pokrivenost poslužiteljima

VPN za torrent izrazite kvalitete mora da posjeduje široku mrežu poslužitelja iz velikog broja svjetskih zemalja. Što je globalna pokrivenost veća, to vam VPN više donosi jer možete pristupiti inače zaključanom sadržaju sa mnogo šireg područja.

Oni VPN za torrenting koji su uključeni u naš test su morali da ispune uvjet da posjeduju barem tisuću poslužitelja iz nekoliko desetaka svjetskih zemalja. Naravno, podrazumijeva se da su tu uključene Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, ostatak zemalja EU, skandinavske zemlje, Rusija, Japan, itd.

Kompatibilnost sa torrent klijentima i torrent sajtovima

Svi VPN za torrenting su bili testirani i da bi se provjerila njihova kompatibilnost sa najpoznatijim torrent klijentima, kao što su uTorrent, BitTorrent, ili Vuze. Također, provjeravali smo i da li najbolji torrent sajtovi uspješno rade sa testiranim VPN-ovima.

Korisnička podrška

Jedna od značajki koja se često zanemaruje, ali je zapravo veoma bitna je kvaliteta korisničke podrške. Testirali smo brzinu odziva, načine na koje možete kontaktirati proizvođača software-a, FAQ sekciju i ukupnu kvalitetu dobivenih informacija. Sve ovo smo uzimali u obzir prilikom donošenja konačne ocjene.

Cijena

U okviru ove značajke, u obzir smo uzimali ukupnu vrijednost koju dobivate za svoj novac. Dakle, stabilnost proizvoda, lakoća korištenja, preglednost sučelja, promotivne aktivnosti, bonusi na kupnju i slično.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Zašto besplatna rješenja nisu dobra za torrenting?

Primijetićete da na našoj listi najboljih VPN za torrenting nema programa koji se reklamiraju kao besplatni. Razlog za to je čitav niz problema koji izazivaju prosječnom korisniku. Tu spada odbijanje da se poveže na poslužitelje iz određenih zemalja, pucanje sigurnosnih protokola, niska brzina prijenosa podataka i često pucanje konekcije i još mnogo drugih problema.

Povrh svega, svi ovi VPN programi prikazuju prevelik broj reklama, do točke kada smetaju prilikom korištenja programa. Često se desi da reklama prekrije neki od gumbova za pokretanje određene radnje, te ste prinuđeni da ponovo startate program ili da koristite prečice sa tipkovnice.

Sa druge strane, za samo par desetina kuna mjesečno dobivate kompletno torrent VPN iskustvo, bez pucanja veze i sigurnosnih problema. Također, neće vam se prikazivati reklame, niti će vam nedostajati poslužitelji iz nekih od najvećih svjetskih zemalja.

Jedno od takvih rješenja je ExpressVPN, najbolji VPN torrent program koji smo imali prilike da testiramo. Pored izvrsnih ocjena glede značajki koje smo provjeravali, ExpressVPN ima i jednu veliku prednost. Naime, ovaj VPN nudi svojim korisnicima 30 dana jamstva na povrat novca.

To praktički znači da ga možete koristiti potpuno besplatno, bez ograničenja, tijekom 30 dana i u bilo kojem trenutku zatražiti svoj novac nazad. On će vam biti isplaćen bez postavljanja suvišnih pitanja ili potrebe da ispunjavate beskrajne obrasce.

Prednosti korištenja VPN-a

Pored toga što je VPN savršeno sredstvo za torrentiranje, ovaj program vam pruža još mnoštvo prednosti. U prvom redu tu mislimo na zaobilaženje geolokacijskih zabrana i zaštitu vaše online privatnosti.

Borba protiv cenzure

Dva razloga postoje zašto neki sadržaj na internetu nije dostupan van određenih zemalja. Jedan je zaštita TV prava kojoj podliježu veliki streaming servisi, kao što su Netflix, Hulu, Disney+, Amazon, HBO, itd. Drugi je internet cenzura kojoj pribjegavaju zemlje u kojoj je sloboda govora na niskom stupnju.

U oba slučaja za blokadu pristupa se koriste IP adrese korisničkih uređaja. Ukoliko IP adresa uređaja sa kojim pristupate sadržaju ne pripada dozvoljenom opsegu, nećete biti u mogućnosti da gledate to što ste poželjeli. Instalacija VPN-a vam omogućuje da dobijete IP adresu zemlje u kojoj je sadržaj otključan i da mu nesmetano pristupite.

Obezbjeđenje cyber sigurnosti i anonimnosti

Svaki put kada se povežete na internet sa bilo kojim uređajem (PC, mobitel, tablet, laptop, pametni TV) izloženi ste potencijalnim napadima hakera. Instalacija VPN-a povećava vašu sigurnost na nekoliko načina.

U prvom redu se to odnosi na izmjenu vaše IP adrese koja je prikrivena, te se ne može otkriti vaša trenutačna lokacija. Također, svi podaci koje primate i šaljete tijekom surfanja, streamanja ili skidanja torrenata su enkriptovani i praktički neprobojni.

vpn za torrenting

Posebna pogodnost korištenja VPN-a se uočava ukoliko ste često nakačeni na javne Wi-Fi mreže. Naime, ove mreže posjeduju veoma nizak stupanj zaštite, te su veoma ranjive na napade spolja. Ovo veoma lako spriječavate instalacijom VPN-a na jedan ili više uređaja.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Kako podesiti VPN za torrenting

Veoma je lako dobiti sjajan torrent VPN. Pratite naše uputstvo od pet koraka i u roku od nekoliko minuta ćete moći da skidate torrente zaštićeni pod okriljem VPN-a. Pošto smo već preporučili ExpressVPN kao naš izbor za najbolji torrent VPN, koraci su sljedeći:

 1. posjetite zvaničnu internet prezentaciju ExpressVPN i izaberite pretplatni plan po svojemu izboru,
 2. preuzmite VPN na svoj uređaj i instalirajte ga,
 3. pokrenite VPN i povežite se na neki od poslužitelja (dovoljno je da kliknete na gumb za povezivanje i VPN će izabrati najbolji mogući poslužitelj),
 4. podesite svoj torrent klijent:
  1. otvorite podešavanja torrent klijenta
  2. pronađite stavku “Connection” ili “Network”
  3. potražite opciju “Proxy Server”
  4. Uključite ovu opciju i unesite adresu proxy poslužitelja i broj porta koju ste dobili od VPN-a
 5. sačuvajte podešavanja, ponovo pokrenite torrent klijent i provjerite da li je vaša IP adresa sada maskirana od strane VPN programa.

Savjeti za sigurno korištenje VPN-a

Objasnili smo kako da koristite VPN za torrenting, a sada ćemo vam prezentirati i listu preporuka koje su naši stručnjaci sastavili za potpuno sigurno korištenje VPN-a za torrente, ali i ostale online radnje.

Prije svega, bitno je znati kako skinuti torrent anonimno. Osim toga, bitno je da uradite i sljedeće.

Koristite kill switch

Najbolji torrent VPN-ovi posjeduju automatsku zaštitu od gubljenja veze, poznatu pod nazivom kill switch. Naime, kada dođe do prekida VPN konekcije, vaša IP adresa može ostati izložena na uvid malicioznim korisnicima.

Uključivanjem kill switch-a, ukoliko dođe do usporenja ili potpunog pucanja veze, vaš VPN prekida i internet konekciju i automatski je uspostavlja nakon što se veza ustabili.

Koristite zaštitu protiv DNS curenja

Zaštita protiv DNS curenja podrazumijeva značajku koju VPN za torrent posjeduju, a odnosi se na preusmjeravanje svih DNS zahtjeva kroz VPN portove. Zato, nakon instalacije torrent VPN-a i pokretanja programa, provjerite da li je ova zaštita uključena.

U suprotnom, neki od DNS zahtjeva se šalje preko vašeg ISP (pružaoca internet usluga). Ovo je opasno iz razloga što ti zahtjevi sa sobom nose određene privatne podatke za koje ne želite da padnu u pogrešne ruke.

Koristite anonimne metode plaćanja

Kada plaćate nešto online, razmislite o korištenju metoda plaćanja koji su, po pravilu anonimni. U takve spadaju:

 1. kriptovalute
 2. prepaid debitne kartice (neke banke pružaju ovu vrstu usluga, a kupujete ih za gotovinu)
 3. poklon kartice (njih možete kupiti online, bez otkrivanja osobnih podataka)
 4. virtualne kreditne kartice

Imajte u vidu da ne prihvaćaju svi trgovci ove metode plaćanja, stoga prije kupnje prvo provjerite na koji način možete izvršiti transakciju.

Izbjegavajte preuzimanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima

Kada koristite VPN za torrenting, savjetujemo vam da preuzimate samo sadržaj koji ne podliježe zakonu o zaštiti autorskih prava. Ovim izbjegavate pravne posljedice neovlaštenog preuzimanja zaštićenog sadržaja. Također, rizik od preuzimanja zaraženih datoteka je mnogo manji.

Redovno provjeravajte svoj sustav na malware

Da biste bili sigurni da vaši podaci, kao i cjelokupni sustav vašeg uređaja nisi komprimitirani, preporučamo redovno skeniranje sustava. Najbolji izbor je preuzimanje nekog od dokazanih antivirusnih software-skih rješenja i stalno osvježavanje najnovijih definicija virusa.

Naravno, obvezno je uključiti zaštitu u stvarnom vremenu koja će vršiti stalan monitoring vaše online aktivnosti i reagirati po potrebi.

Probajte ExpressVPN sad
Uštedi 49% samo do kraja srpanj 2024

Najčešće postavljana pitanja (FAQ)

Da li je nelegalno koristiti VPN za torrenting?

Ne, korišćenje VPN za torrentiranje nije nelegalno samo po sebi. VPN služi da zaštitite svoje osobne podatke i privatnost na internetu. Problem nastaje samo ukoliko putem torrenata preuzimate sadržaj koji je zaštićen autorskim pravima. Stoga, torrent VPN-ove koristite odgovorno i samo za onaj sadržaj koji ne povlači legalne posljedice po vas.

Da li me mogu uhvatiti da koristim torrente uz VPN?

Teorijski, ukoliko koristite kvalitetan VPN, vaši podaci su sigurni i bez bojazni možete da preuzimate torrent datoteke. Međutim, imajte na umu dvije stvari. Prvo, ukoliko koristite besplatne VPN-ove koji nemaju kill switch, prilikom pucanja veze, vaša IP adresa više neće biti skrivena.

Drugo, ukoliko preuzimate veliku količinu datoteka u kratkom periodu, vaš ISP može da posumnja da nešto nije u redu. Dakle, da biste izbjegli da vas uhvate da koristite VPN za torrente, izaberite neki sa liste najboljih torrent VPN-ova i preuzimajte samo legalan sadržaj, uz obraćanje pažnje na količinu preuzetih podataka.

Da li svi VPN-ovi podržavaju torrentiranje?

Samo najbolji torrent VPN-ovi podržavaju torrentiranje. Kompletnu listu preporučenih programa možete naći u našem tekstu iznad. Imajte na umu da za torrentiranje ne koristite besplatna VPN rješenja, jer će vam prouzročiti veliki broj problema. VPN za torrenting će vam omogućiti brzu i stabilnu vezu uz veliki broj poslužitelja dostupnih iz većine svjetskih zemalja.

Najbolji torrent VPN: zaključak

Potreba za korišćenjem VPN-a dok ste povezani na internet je veoma velika zbog zaštite osobnih podataka. Ovo je posebice bitno ukoliko često preuzimate datoteke putem torrent klijenata.

Zbog toga vam preporučamo da probate neki od torrenata koji smo testirali za vas:

Svi ovi torrent VPN-ovi su uspoređeni po značajkama kao što su sigurnost i zaštita osobnih podataka korisnika, podrška za peer-to-peer dijeljenje podataka, brzina konekcije, broj dostupnih poslužitelja, kompatibilnost sa torrent klijentima i torrent sajtovima i ukupna vrijednost koja se dobiva za novac.

Zapamtite da samo za nekoliko desetaka kuna mjesečno dobivate software koji vas u potpunosti štiti dok preuzimate torrente online. Zbog ovako niske cijene vam savjetujemo da izbjegavate besplatna VPN P2P ili torrent VPN rješenja koja su veoma problematična za korištenje. U prvom redu se to odnosi na nestabilnost veze, niske brzine preuzimanja torrenata i mali broj poslužitelja.

Među programima koje smo imali priliku da testiramo, na osnovu dobivenih ocjena, najbolji torrent VPN je ExpressVPN. Pored odlične brzine za preuzimanje torrenata, kill switch i no-log opcija, kao i velikog broja poslužitelja, ovaj VPN ima ponudu koja ga izdvaja od konkurencije.

Naime, možete ga potpuno besplatno, bez ograničenja i obveza, isprobati tijekom 30 dana. Tijekom tih 30 dana ste pokriveni jamstvenim periodom u kojem u svakom trenutku možete zatražiti svoj novac natrag i dobiti ga, a da vam proizvođač ne postavlja suvišna pitanja.

Ekrem

Ekrem, sa pozadinom u Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu, dobro poznaje VPN programe za online zaštitu. Kako je Cyber Sigurnost Inženjer, redovito se susreće s pitanjima vezanim uz internet i razumije kako se zaštititi. Njegov cilj je ponuditi čitateljima jednostavno razumljive i vrijedne informacije. Za sva pitanja, slobodno ga kontaktirajte na ekrem@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com