5 NAJBOLJIH VPN USLUGA ZA UKRAJINU

Ukrajina je država u istočnoj Evropi. U prošlosti je bila članica Sovjetskog Saveza, a njegovim raspadom je postala samostalna država. Uprkos tome, ostao je veliki dio popupacije ruskog porijekla i govornog područja. Poslije ratnih sukoba u maju 2017. godine, ukrajinske vlasti su zabranile pristup ruskim web stranicama. Osim toga, kao i u svim državama nekadašnjeg istočnog bloka, oduvijek su postojale određene cenzure. Bilo da se radi o medijima, ličnim blogovima i slično, javno kritkovanje vlasti je često rezultovalo hapšenjima ili novčanim kaznama. 

Jedini način da se sva ova ograničenja zaobiđu jeste korištenje VPN usluge. Najbolji ukrajinski VPN servisi su nešto o čemu ću pisati u nastavku.

Vidi ponudu
Koristi VPN za Ukrajinu, ExpressVPN sa 49% POPUSTA

ExpressVPN vam omogućuje da zaobiđete sve geo blokade u Ukrajini. Zgrabite ekskluzivnu ponudu uz 3 MEJESECA BESPLATNO i 30 dana povraćaja novca.

Ažurirano: 14 lipanj 2024

Šta je to VPN?

VPN odnosno virtualna privatna mreža (eng. Virtual Private Network). To je jedan vid sigurne veze gdje se vi ne povezujete direktno na servere stranica koje posjećujete kao što to biva inače. Povezujete se preko posrednika, tj. VPN usluge koja skriva vašu IP adresu i dodjeljuje vam drugu, samim time mijenja i vašu lokaciju. Tako se možete necenzurisane stranice povezati preko neke države u kojoj je dozvoljena. Više o VPN uslugama možete pročitati u našem članku. Ja ću u ovom članku pokušati odgovoriti na pitanje koji je to najbolji VPN za Ukrajinu.

Kome treba VPN u Ukrajini?

Možda ste turista koji boravi u Ukrajini i želi da ima pristup svim sadržajima bez cenzure. Možda ste Ukrajinac koji privremeno ili trajno živi u nekoj drugoj državi a želi da ima pristup sadržajima iz Ukrajine. Na primjer, možda želite da gledate TV kanale iz svoje zemlje, da imate pristup nekim sadržajima koji su ograničeni samo za to područje. Sa ukrajinskim VPN servisom – nema problema. Možda ste novinar, blogger, entuzijasta i slično. Možda jednostavno cijenite svoju privatnost i ne želite da znatiželjne oči vire u vaše internetske aktivnosti. Najbolji VPN za Ukrajinu će vam u tome pomoći. 

Osim toga, skidanje torrenta nije proporučljivo bez korištenja VPN u Ukrajini, jer su tada vaši podaci koje skidate kao i vaša lokacija potpuno otkriveni. Trolovi za autorska prava to vole.

Geo-blokirani online servisi i ukrajinski VPN 

Ako ste korisnik Netflix-a, uvidjeli ste već da je američka verzija daleko najbogatija sadržajima. To nije pošteno, jer i svi mi izvan SAD-a smo pretplatnici, a nemamo iste sadržaje. Sa Ukrajina VPN uslugom, vi ćete se moći prijaviti na Netflix sa IP adresom iz SAD-a. To je potpuno legalno, a sada ćete imati pristup svim sadržajima.

BBC iPlayer vam nije dostupan u Ukrajini, ali ali ako koristite ukrajinski VPN i vi ćete imati pristup.

P2P, streaming i torrenti i VPN u Ukrajini

Već smo spomenuli da skidanje torrenta bez dobrog VPN-a nije dobra ideja. Trolovi za zaštitu autorskih prava će vas loviti te nije isključeno da vas kazne zbog toga. Sa VPN za Ukrajinu, vaš identitet će biti skriven. 

Ako se često spajate na besplatne Wi-Fi mreže a ne koristite VPN u Ukrajini, također ste u opasnosti, jer nikad ne možete sa sigurnošću znati čija je to mreža. Možda ćete spajanjem na mrežu omogućiti hakeru pristup vašim podacima. Sa VPN Ukrajina bićete zaštićeni.

Najbolji VPN za Ukrajinu

Malo po malo došli smo da ključnog dijela ovog članka. Sada ćemo da govorimo o tome koji je to najbolji VPN za Ukrajinu. Kako bismo vam pomogli u odluci koji je za vas najbolji VPN za Ukrajinu, mi smo testirali najbolje VPN usluge. Prilikom testiranja posebno smo vodili računa o bitnim faktorima kao što su: 

 • Brzina veze
 • Broj država koje su pokrivene 
 • Broj dostupnih servera i IP adresa za izbor
 • Kvaliteta korisničke podrške
 • Prilike za besplatno testiranje usluge
 • Garancija povrata novca u slučaju da ne budete zadovoljni
 • Posebne zaštite od mogućih propusta (DNS leak, Kill Switch (momentalno gašenje), podržani protokoli i slično
 • I, naravno, cijena usluge kao i promocije i popusti koje možete ostvariti.

Najbolji ukrajinski VPN – Top 5 VPN usluga

Uzimajući o obzir sve gore pomenute informacije, došli smo do liste najboljih 5 VPN za Ukrajinu. Prema našem rangiranju, redoslijed je sljedeći:

 1. ExpressVPN

Ako neki VPN treba da se zove najbolji VPN u Ukrajini, onda je to ExpressVPN. Činjenice koje govore u prilog tome su:

 • Pokrivenost u 145 država
 • Podrška za Windows, Mac, Linux, iOS, Android
 • OpenVPN (TCP, UDP), L2TP-IPsec, SSTP, PPTP protokoli
 • Vojna 256 bitna enkrupcija

Ovo i još puno toga su odlike ovog izvanrednog VPN-a o kojemu možete više pročitati u našoj recenziji.

        2. NordVPN

Još jedan izvaredan VPN servis je i NordVPN. Podaci koje idu njemu u prilog da postane najbolji ukrajinski VPN su:

 • 72+ pokrivene države
 • Podrška za PC (Windows), Mac, Android, iOS
 • OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSEC, TCP/UDP protokoli
 • 30 dana roka za povrat novca

Detaljno o ovom VPN-u možete pročitati u našoj recenziji.

     3. CyberGhost

Još jedan kandidat za najbolji ukrajinski VPN je i CyberGhost. Neke od njegovih značajki su:

 • 60+ pokrivenih država
 • Vojna 256-bitna enkripcija
 • Garancija povrata novca u prvih 45 dana
 • Podrška za Windows, Mac, Linux, iOS, Android
 • Podržani protokoli PPTP, L2TP, OpenVPN (TCP, UDP)

Više detalja u našoj recenziji.

      4.  SurfShark

SurfShark je odličan VPN koji je takođe u rangu onih koji mogu biti najbolji ukrajinski VPN.

 • Pokrivenost u 50+ država
 • Vojna 256-bitna enkripcija
 • Garancija povrata novca u prvih 30 dana
 • Podrška za Windows, Mac, Linux, iOS, Android
 • 500+ servera

Detaljno o SurfShark VPN-u u našoj recenziji.

     5.  VyprVPN

VyprVPN je odličan VPN koji sigurno može biti i najbolji VPN za Ukrajinu. Neke od njegovih značajki su:

 • 70+ pokrivenih država
 • Podrška za Windows, Mac, Android, iOS, rutere
 • OpenVPN, PPTP i L2TP, Cameleon protokoli podržani
 • 700+ servera
 • Vojna 256-bitna enkripcija

VyprVPN je detaljnije obrađen u našoj recenziji.

Besplatni VPN Ukrajina – Pogodnost ili opasnost?

Naša lista TOP 5 Ukrajina VPN usluga je obuhvatila plaćene servise. Naravno, postoje i besplatne VPN usluge. Prije nego se odlučite na korištenje jedne takve usluge, bitno je da uzmete u obzir neke činjenice.

Održavanje stotina pa i hiljada servera nije jeftino. Kompanije koje nude besplatnu uslugu moraju na neki način zaraditi novac. Kako to oni onda rade? Odgovor vam se sigurno neće svidjeti: Vi ste valuta kojom oni plaćaju troškove! To jest, vaši podaci. Bilo da se radi o prodaji podataka kao što su lokacija, email adrese i slično raznim reklamnim kompanijama, ili se vaše mašine koriste za rudarenja kriptovaluta, tzv. Mining gdje se dio performansi vaše mašine troši na proizvodnju kriptovaluta.

Kako instalirati VPN u Ukrajini

Svi najbolji VPN za Ukrajinu koje smo mi nabrojali imaju vlastite aplikacije za sve najpopularnije mobilne platforme (Android, iOS) i operativne sisteme (Windows, Mac). Na taj način sa Ukrajina VPN uslugom ćete biti zaštićeni na svim vašim uređajima. Korisnički interfejsi ovih Ukrajina VPN servisa su intuitivni i lagani za instalaciju i upotrebu. Sam postupak može varirati od uređaja do uređaja, i od jedne do druge Ukrajina VPN usluge, ali su svi u osnovi isti:

 • Prvo ćete odabrati plan koji vam odgovara i pretplatiti se na uslugu
 • Nakon toga ćete skinuti VPN klijent sa njihovih web stranica
 • Sa koriničkim podacima koje ste dobili, prijavite se u Ukrajina VPN klijent
 • Nakon toga, izaberete državu i server na koji se želite prijaviti, kliknete Spajanje i to je to! 

Ukrajina VPN, da ili ne?

Nakon svega što sam vam pomenuo, zaista mislim da je ovo pitanje suvišno. Ja vam iskreno preporučujem korištenje VPN za Ukrajinu i to uvijek, a pogotovo ako skidate torrente ili gledate streaming video sadržaje. Ako plaćate karticama preko Interneta, jedini način da vaši podaci budu sigurni je enkripcija koju vam VPN pruža. Korištenje VPN u Ukrajini jedini je način da zaštitite svoju privatnost te da uopšte bude sigurni online.

Najbolji izbor 1 ExpressVPN
9.8
2 CyberGhost VPN recenzija 2024
9.6
3 Private Internet Access VPN (PIA) kompletna recenzija 2024
9.5
4 IPVanish VPN recenzija 2024
9.3
5 NordVPN
9.1
fiko

Fiko, analitičar informacijske sigurnosti, s oduševljenjem istražuje online svijet i posjeduje znanje o internet podacima zahvaljujući svojim studijima matematike na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Pratiti svaki razvoj i najnovije vijesti o tehnologiji njegova je prava strast. Međutim, njegov omiljeni fokus leži u internet sigurnosti, pomažući korisnicima zaštiti svojih podataka. Za sve upite, kontaktirajte Fika na fiko@privatnostonline.com.

Biće nam zadovoljstvo da čujemo vaše mišljenje.

Ostavite odgovor

Privatnostonline.com